Za kratke autostop ture između obližnjih gradova nije potrebno opterećivati se bilo kakvim posebnim prtljagom - jednostavno izađete na put i stopirate. Ukoliko, pak, planirate ozbiljniju turu, koja može da potraje od ranog jutra do kasne večeri ili se rastegne i na više dana, nije zgoreg imati kod sebe par sitnica.

Pre svega, u rancu nije loše imati par nepokvarljivih sendviča i nešto vode. Na usputnim benzinskim pumpama, motelima, u kafanicama i restorančičima, hrana je obično dosta skupa, ali nikako ne treba zaboraviti njegovo jeftino veličanstvo - Tanjir Tople Čorbe.

Dobra obuća (jer ponekad morate dugo da hodate), više rezervnih pari čarapa (ništa gore od mokrih nogu na putu), kišobran (ko voli) ili nešto sa kapuljačom, i nešto što sprečava vetar da se uvuče u kosti - najbolja je plastična navlaka koja se navuče preko pantalona i štiti noge od okrutnih drumskih vetrova.

Vreća za spavanje, šator i podloga mogu vam biti od pomoći ukoliko se noću zaglavite u kakvoj nedođiji, ali malo planiranja trebalo bi da bude dovoljno da vas sačuva od ovakvih situacija.

Poželjno je da vam prtljag bude što manji - po mogućstvu jedan mali ranac koji možete držati u krilu, ili dovoljno uzak da ga možete staviti između nogu, na patos. Tako vozač neće morati da izlazi i otvara vam gepek, nećete imati problema pokušavajući da ugurate divovski ranac u kola, nećete biti u opasnosti da ga zaboravite u gepeku (ranac, ne vozača), a u slučaju brzog i neprijatnog raskida sa vašim dobrotvorom, sve vaše stvari biće vam pri ruci.

Dobro je imati pri ruci i detaljnu mapu puteva. Ako je nemate, možda nećete znati da se 2 kilometra dalje nalazi raskrsnica na kojoj se ogroman put spaja sa vašim, donoseći hiljade kola koja idu baš tamo kuda vama treba.