Negooo odakle da krenem… posto sam danas bila prepustena sama sebi odlucila sam da odlutam gde me prvi bus odnese… i izadjem iz doma i naletim na Olju koja je krenula mene da probudi posto nije mogla da spava noc pre toga… i ni 5 ni 6 krene ona samnom…
poshto sam je podobro udavila da mi preprica istoriju Ukrajine porudila sam se da sve do zapishem da ne bi po ko zna koji put zaboravila… elem ona tri brata koja sam ranije spomenula su ustvari bili osnivaci Kijevske Rusije. zvali su se Kij, Scek i Horiv i imali su sestru Libidij. Oni su na svoji puteshestvijama doshli do reke Dnjepar i odlucili da tu podignu grad. Zatim su se tu pojavila prva dva hriscana Askolt i Dir i koji su pomagali braci u osnivanju grada. Grad je dobio ime po najstarijem bratu. Jedan rukavac reke Dnjepar koji takodje protice kroz Kijev se zove po njihovoj sestri.


Prvi i najbitniji Knjaz Kijevske Rusije bio je Oleh, posle njega na vlast je doshao Knjaz Igor koji je posle nasilne smrti ostavio svoj presto svojoj zeni Olji koja je kasnije poznata kao Velika Knjeginja Olja. Posto je Igor bio veoma surov Knez stanovnici sela Iskorotenj su se dogovorili da ga ubiju sto su i ucinili. Olja poshto je veoma volela svog muza odlucila je da unishti celo selo ali je naumila da to uradi na veoma lukav nacin. Zavadila je celo selo jedne protiv drugih tako da su se na kraji sami medjusobno poubijali i zapalili jedni drugima kuce. Knjeginja Olja je prva koja je postala hriscanka. Krstila se u Konstantinopolju i kada je otishla tamo da se krsti jako se svidela jednom bogatom Turcinu koji je hteo da je ozeni. Rekla mu je da ne moze da se uda za njega dok se ne krsti i zamolila ga da joj bude kum. On je lakoverno pristao na to nerazmishljajuci. Kasnije je video njenu lukavost i mudrost kada mu je ona posle krstenja rekla da ne moze da se uda za svog kuma! Posle toga on je postao jedan od najvecih sponzora Kijevske Rusije i jedan od njenih najvecih prijatelja. Njen unuk Vladimir Veliki je bio prvi koji je preveo 998 godine sve ljude u Kijevskoj Rusiji u hriscansku veru. On je imao 12-toro dece. Sledeci Veliki Knjaz je bio Jaroslav Mudri jedan od dvanaestoro dece. On je poceo da gradi skole, univerzitete i biblioteke u Kijevskoj Rusiji i poceo je komunikaciju sa susednim drzavama. Imao je 3 cerke. Prva cerka Anastasija se udala za Madjarskog Knjaza i obezbedila dobru komunikaciju sa Hungarima. Druga, Ana, se udala za Norveskog Kralja Olherta iz istih razloga. Treca, koja je ujedno imala najbitniju ulogu u istoriji Francuske udala se za Francuskog kralja i nastavila posao svog oca ali u Francuskoj. Gradila je skole, biblioteke… Danas se u Parizu nalazi njen spomenik i Francuzi je zovu svojom najvecom kraljicom i tvrde da je bila Francuskinja i kad se pojavi neki turista koji zna da je ona ukrajinka samo pognu glave i pocrvene poshto su uhvaceni u lazi. :)


Sto se tice Kralja Danila… Prvo je bio Knjaz Halicko-Volencke knjzaevine. Osnivac LViv-a (njegovo pravo ime je bilo Danilo Lav pa je po njemu Lavov dobio ime). Dok je on vladao Ukrajinci nisu imali problema sa Tatarima, Mongolima i Poljacima. Krunisao ga je tadasnji papa u Poljskoj. Toliko o tamo nekoj istoriji kojoj nema ni pocetka ni kraja…


Posto nismo znale gde cemo u subotu ujtru otishle smo na stanicu i kao zaputile se u Manjavu ali smo stigle u mesto koje se zove Rogaten i koje uopste nije na putu za Manjavu. :) Rogaten je inace rodno mesto Nasje Lisovske inace u narodu poznatije kao Ruslana. Ne, to nije ova skakutava Ruslana vec zena Sulejman Pase. Ona je bila cerka svestenika u tom malom mestu a posto su Ukrajinci pocetkom 16. veka konstantno bili pod napadom Turaka jako mnogo Ukrajinaca je zavrshavalo u Turskim zatvorima a zene i deca su prodavani kao roblje. Ona je prvo bila prodata nekom bogatasu koji je odlucio da je da Sulejman pasi kao poklon za neku njegovu proslavu posto je video da je bila veoma pametna i sposobna. Znala je 12 stranih jezika. Sulejman Pasa je uzeo kao svoju kurtizanu posto je u skoli u turskoj ucila Kama Sutru a kasnije je ozenio. Sve u svemu ona je nosila pantalone u tom braku. Vodila je drzavne poslove, bila je odlican diplomata i politicar. Zbog nje Ukrajina godinama nije imala problema sa Turskom. Glavna ulica u Istanbulu se zove Hurem, to je njeno ime na turskom.


i tako je Olja pricala i pricala (zacudjujuce koliko svaki Ukrajinac zna o svojoj istoriji) dok sam ja zverala okolo… Krenuli smo u potragu za malom drvenom crkvom koja je otvorena samo jednom godishnje i to 40 dana posle Uskrsa. To je zbog toga da se ne bi previshe ostetila posto je vec zbog godina pocelo drvo da trune, crkva na par mesta prokishnjava i naravno termiti su je napadali. crkva je cela od drveta sve u njoj je od drveta samo je brava metalna i originalna od kad je crkva napravljena. Za obnovu te crkve potrebno je 80000 grivna ali Vladi Ukrajine ne pada na pamet da im daju te pare kao „ne trebaju vam pare“ zato otvaraju crkvu za strane turiste koji placaju 15 grivna ulaz i josh 50 grivna za jednu kratku pricicu o crkvi. Tako smo se Olja i ja ushljakale medju Poljske turiste koji su platili ulaz za nas :) posto nista nisam razumela devojku koja je pricala Olja mi je malo po malo prevodila a onda je devojka rekla carobnu rec –podzemni prolazi- ko zeli da ide? Svi turisti su se zgrozili na samu pomisao na lomatanje po podzemnim rupama poshto su svi bili neki matorci a Olja i ja smo skocile kao oparene! Pomogle smo devojci da pomeri veliki tepih i tu na sredini crkve stojala su drvena vrata ispod kojih je zjapela velika crna rupa i samo par stepenica je bilo vidljivo. Sa baterijskim lampama prosetali smo nekih 100-nak metara posto je ostalih 32km oko grada i 102 km oko cele oblasti jako oshteceno i treba sve da se oporavi da bi moglo da bude prohodno za turiste. Posle toga nam je pokazala grobnice Knjeginje Ane i nekog cuvenog Kneza te oblasti koje se nalaze u samoj crkvi, uvela nas je iza ikonostasa pokazala nam ostecenja na crkvi, penjali smo se na zvornik, zazvonili par puta i na kraju prica o statui Isusa Hrista koja je naravno od drveta. Posto celnici bivshe SSSR nisu verovali ni u sta narocito ne u Boga hteli su da uniste sve crkve koje su bile od bilo kakve vrednosti ( i mnogo toga su su uspeli da uniste zato se u Ukrajini u poslednjih 10 godina izgradilo vishe od 1000 crkava) Hteli s da unishte sve sto je vezano sa Bogom i Isusom Hristom. Na putu im se nashla ta mala statuica o drveta. Covek koji je dobio zadatak da isece tu statuu u komadice je krenuo na nju sekirom, udario je ruku Isusovu, sekira se odbila o drvo odletela i odsekla tom coveku ruku. Od tog trena prestalo je unistavanje crkvenih relikvija po SSSR-u.


Na ikonostasu koji je iz 17 veka (crkva je izgradjena 1698) stoji ikona Andjela koji vas gleda pravo u oci gde god se nalazite u crkvi. Ikona Majke Bozije koja kad priblizite ruku trebalo bi da osetite toplotu (meni je i dalje bilo hladno) ….
Nastavile smo puteshestvije do malog muzeja tog gradica i naleteli, necete verovati, ali na istu devojku koja je malo pre bila toliko ljubazna u crkvi. Naravno ispricala nam je stosta o muzeju i provela nas kroz sve prostorije (cak i one zatvorene) pokazala mi kako se svira na cimbalu, kako se prede vuna na preslici i iznenadila se mojim znanjem istog i ispratila nas iz muzeja sa osmehom i nije nam uzela ni grivnu….


Nazalost crkva Bogorodice je bila zatvorena ali smo prosetali po krugu crkve i Olja je prevela par recenica sa table ispred crkve. Crkva datira iz 14. veka u stilu baroka i gotike. Ikonostas je takodje iz 14. veka i zid koji je na istocnoj strani crkve je ocuvani deo starih gradskih zidina. Na kraju tih zidina 1960 godine streljano je 40 ljudi od strane vojiske SSSR-a zato sto su bili Ukrajinski nacionalisti… popile smo sladak caj iako obe mrzimo sladak caj i krenule nazad za Frankivsk…
i ode josh jedna subota… a sutra cemo videti sta ce biti…. :)