Od Damaska do Adane dva busa i jedan dolmuš, od Adane do Mersina jedan voz, od Mersina do Kizkalesija gradski bus i još jedan dolmuš... Utom su već otkucala 24 sata putovanja i pre nego što nam je spala staklena cipelica, bućnuli smo se u milo more Mediteransko!

 

Kizkalesi je istovremeno star i mlad grad. Uz dve ruševne, ali prelepe drevne tvrđave, na trgiću od dvadesetak kvadratnih metara koji je okružen blještavo novim korintskim stubovima, vijori se zastava sa grbom grada: tvrđava i lovorov venac sa brojkom 1991. To je godina kad je seoce Kizkalesi postao opština zahvaljujući prilivu mnogobrojnih turista. Eto kako i ti "dosadni" turisti mogu biti od koristi: raznose novac svuda po svetu i doprinose popularizovanju i očuvanju kulturno-istorijskih spomenika. Tako su se proslavile i tvrđave u Kiskalesiju, hrišćanske crkve u Kapadokiji, pontijske grobnice u Amasiji... Sve bi to usled neupotrebe bilo predato zaboravu, a ovako registrovani i restaurirani pružiće više materijala narednim generacijama arheologa koji će čeprkati u potrazi za današnjim gradovima nestalim usled raznih zemljotresa, poplava, cunamija...

Tvrđava no.1 : Korikus, na samoj plaži

Tako se u ovom obalskom pojasu simbolično susreću turisti i arheolozi. Istraživači tu dolaze da iz preživelih akvadukta, mostova, sarkofaga, trijumfalnih kapija i ostalog dragocenog kamenja, saznaju nešto više o civilizacijama koje su se tu smenjivale još od pre nove ere: Seleukidi, Rimljani, Vizantijci, Jermeni, Turci, Kiprani, Mameluci, Egipćani i za kraj, naravno, Osmanlije!

Tvrđava no.2 : čuveni devojački zamak na ostrvcetu nadomak plaže

Gradić se zvao Korikus, ime koje sada nosi tvrđava na plaži (tvrđava no.1) i kojoj se može prići preko obalskih stena, a za današnje ime Kizkalesi („devojački zamak“) krivo je vizantijsko utvrđenje iz XII veka podignuto na obližnjem ostrvcetu (tvrđava no.2). A zašto devojački zamak? Opet jedna legenda! Da se ne bi ponavljali, zvirnite u "Dobro posoljenu avanturu" !

No, turisti ovde ne dolaze zbog istorije, legendi niti zbog značajnog strategijskog položaja Korikusa, već zbog božanstvene peščane plažice sa plićakom koji ide daleko u more. Posebno je čarobno što se nakon te duge šetnje po plitkoj toploj vodi otisnete u more i otplivate još nekih 150 metara do ostrva sa tvrđavom. Ona je okružena pitomim stenama i ima šljunkovitu plažicu. Možete ući u zidine, šećkati se bosi, sesti i posmatrati zalazak sunca i sve što uz to ide... Sve u svemu, mesto je idealno za one koji vole da se praćakaju u vodi po ceo dan, za porodice sa sitnom decom i, naravno, za one koji vole gužvu!

Kizkalesi je između mora i magistralnog puta kao i mnoga druga mesta na tom istočno Mediteranskom obalskom pojasu. Iz dolmuša se usput vide lepi kampovi i zanimljiva „vikend naselja“: niz ogromnih blokova šarenih zgrada šesnaestospratnica koje su namenjene uživanju u morskim blagodetima!

Tvrđava, grad i more kroz zidine druge tvrđave