Katar, država koja je nikla iz pepela i peska, od crnog zlata i nomada, koji su preko noći postali ono što nisu. Nomadi koji još uvek vole da u svom dvorištu dignu šator i da u njemu sede sa gostima i da se sećaju nekih davnih dana kada su od ničega dobili sve. Mala zemlja koja ima prečnik 20km i koja može lako da se nazove pustinjskom ima samo jednu stvar, ni manje ni više nego crno zlato, naftu, u količinama koja ih čini toliko bogatim da više ne znaju šta da rade od snobizma pa prave visoke zgrade, grade tržne centre koji podsećaju na Veneciju gde je zlatna ulica popločana pravim zlatom i gde postoji VIP toalet i prostorije gde samo Katarani ulaze, prave klizališta i luna parkove u unutrašnjosti tržnih centara sa sve rolerkosterom, planiraju da naprave ostrvno slično palmi u Dubajiju na sred zaliva koji se nalazi u Dohi. Grade se vile u kojima bogati Katarani imaju svoju poslugu, po nekoliko bebisitera i sve što im duša zaželi. Gradi se grad u gradu, visoke poslovne i stambene zgrade koje će šljaštiti celu noć kao i sve ostalo u Dohi.

katar-2

Sve se navodnjava sistemom kap po kap. Zbog velike vlage i vrućine sve biljke i trava bi se sasušile i postale zlatno žute kao onaj pesak koji se kotrlja po pustinji i koji vidite sve vreme dok letite put Katara. Vlaga je toliko velika da su mi se naočare svaki put zamaglile kada bih izašla iz neke zatvorene prostorije. Disanje preko dana je skoro nemoguće i sve, apsolutno sve je klimatizovano, pa i autobuska čekališta. Planira se izgradnja fudbalskog kompleksa ukoliko Katar dobije tu čast da bude domaćin svetskom prvenstvu tamo negde 2022 koje će potpuno biti klimatizovano. Sela van Dohe se polako prazne i postaju gomila kuća kroz koja samo vetar duva i nanosi pesak. Upravo ta sela će postati velika turistička atrakcija kad nafte nestane i kad se Katarani okrenu turizmu kojem sad baš nisu naklonjeni.

katar-3

Vize za Katar su prava peripetija za sve strance. Međutim, ukoliko imate kartu Katar airwaysa i bukirate hotel preko njih, sve ide kao podmazano. Treba vam celih 5 i po sekundi da prođete carinu. Naravno sve to košta... ali kako da odbijete želju jedne preslatke bebice za plazma keksom :)

katar-1

Suviše se vole međusobno. Država isplaćuje 300.000$ i daje stan svakom Katarskom paru koji se venča. Ukoliko neki Kataranin izabere da se oženi van Katara ta nagrada će ga zaobići tako da oni sa čežnjom gledaju strankinje i opet se okreću svojim devojkama jer ipak, narod ukupno broji 200.000 duša i država se poprilično trudi da ih očuva i drži zajedno. Obezbeđeni su generacijama unapred. Naredne 3 generacije ne moraju ništa da rade pošto su ih očevi i dede potpuno obezbedili. Doduše, muslimanski kodeks je strog, žene su obučene u crno, muškarci nose bele haljine i bele marame na glavama oivičene onom crnom trakom. Tako se razlikuju od ostatka stanovništva u Kataru. A nacionalnosti nebrojeno mnogo, svi su došli tu trbuhom za kruhom. Neki rade u velikim svetskim kompanijama koje su tu našle svoje sedište, neki opet rade za Katarane u njihovim naftnim kompanijama... ostali služe te snobove. Da, bez problema mogu da ih nazovem snobovima, takav utisak odaju i tako ih komentarišu svi koji su ikad živeli ili žive tamo. Doduše, što bi naš narod rekao, može im se. Ostavljam vam par fotografija da vidite sve to, nema potrebe da svraćate, do 2022 :)

katar-4