putovali: Davor i Joška
datum: 10. - 22. jun 2006.

Evo stigli smo kući posle 12 predivnih dana provedenih prvenstveno u Rumuniji, a zatim i u i Mađarskoj.

mapa madjarska rumunija

mapa putešestvija

Vodič za šta videti u Rumuniji nam je bila autokarta koju smo kupili na pumpi MOL, koja ima veoma detaljno obeležene interesantnosti.

A evo kako je sve bilo :

Prvo da napomenem da nismo navikli na ovakva putovanja. Ja lično sam pre ovog puta imao čitavih 500km vožnje motora (nedavno polagao), a najduža tura mi je bila oko 100 km.

motocikli

Krenuli smo 10.-og juna iz Temerina i jedva se dovukosmo do granice u Srpskoj Crnji od banatske dosadne pustagije. Kafa pred granicu ! I naši i njihovi graničari i carinici su se samo čudili kakve budale i sa čim kreću na ovakav put tako da nam pasoše skoro nisu ni gledali, samo su zavarili pečat i vozi dalje. U Timišoari smo stali da promenimo kintu u nekoj banci, ali kada sam prebrojao novac, nekako mi je bilo čudno da umesto 7.000.000 što piše na papiru imam samo 1.500.000. Ispostavilo se da su naučili nešto iz naše istorije, skinuli su četiri nule sa novčanica, ali su obe varijante u opticaju. Međutim nama to nije bio preteran problem pošto smo se navikli na slične stvari (samo malo većih razmera). Uradili smo malu rekapitulaciju na temu ekonomija Srbije, natočili gorivo, popili kaficu i nažalost navukli kišna odela.

Kiša nas je pratila do Hunedoare gde smo morali malo da stanemo, pošto je Josephov BMW kroz filtere uvlačio više vode od vazduha, a i do tada smo vec vozili oko 8 sati po kiši. (Šta ćeš kad smo neiskusni, a i u zivotu nismo videli veću planinu od Fruške Gore). Dvorac se upravo zatvarao. Od daljeg puta do Sibiu-a smo odustali i uz izuzetnu i samoinicijativnu pomoć meštana smo krenuli u pronalaženje nekog jeftinijeg motela. Nažalost nismo našli jeftin, ali nismo birali. Odseli smo za tu jednu noć u motelu Cincis oko 20km više Hunedoare. Otkinuli su nas za 50 jura, ali preboleli smo. Motel je inače na izuzetno lepom mestu iznad jezera na visini od 1500m. Bili smo malo iznenađeni kada smo ugledali gomilice i ostatke snega, i saznali smo da je pre 1-2 sata padao.

rumunija