Ka Mahdiji, četvrtak.

Opet je bio Mesec pun, i nanovo septembar, mediteranski vruć, tada nad starom prestonicom tunižanskih Arapa, nad Mahdijom.

U telima njihovim ključale misli bile su iste, u vremenu zaustavljene, tek daljinama razdeljene.

Klizio je u šumu aviona nebom nad Peskarom i Napuljem, nad magličastim svetlucanjem blago nabranog mora osrebrenog Mesecom, i nad oblacima, ka Mahdiji, sam.

Sa sobom sam i pomiren sa nemirom, da čeka i tim bademastim očima traga.

Kroz toplu i vetrovitu poznu noć i bela arapska naselja osenčena tragovima nemara, na bezimenom trgu tog dalekog putovanja, ispred njih se raskrsnicom odnekud najednom isprečila svadba i svadbari.

Uštogljeni mladoženja sa još uštogljenijim buketom u ruci, i debeljuškasti trubači stešnjeni u otvorenom kamiončiću.

U Mahdiji. Petak.

Vetrovito bistro popodne raznosilo je iskonsko smeće po sokacima ostarele varoši.

Bele, najčešće oronule kuće u stešnjenim uličicama unutar gradskih zidina isijavale su svoju tromu afričku vrelinu do trena olakšanja, iznenadnog trena kada bi se najednom ukazao omalen trg sa baštom kafane pod rashlađujućim eukaliptusima.

Život i ispadi živosti i pokreta napadno su se otimali toj nepomičnoj usijanosti gradića i njegovih ulica.

Oduvek.

Uvek, tog u miru tromog popodneva, u koracima kaldrmom, sa umirujućim osećajem da je taj pogled mekih badem-očiju ispod riđih lokni kraj njega.

Na njemu.

U njemu.

Sreda.

U daljini noći, munje brazdaju nebo nad pučinom.

Obesni rojevi oblaka celi su dan izlivali kišu, jaku i upornu.

Pričali su da su to prve kiše nakon tri-četiri godine.

I u priči, u tihom žamoru utopljen i sneno prepušten, njen glas bi nazirao.

A već izjutra, u magličastom kiptanju i nemirima mora, beskrajnog mora pred njim, s desna je, pomalo u daljini, u blagom luku u vetru lelujala osunčana Mahdija – bela i oniska sa tankim pustinjsko-smeđim okvirima zidina Medine.

U vetru i vlagi koja se nakon kiša nabirala u vazduhu, kao tanušna stabla gradićem su se povijali svetli minareti.

Pred njim do u dalj pučine, talasi su pleli u huku svojih nabora filigranske a divlje čipke. Čipke njene modre haljine, u ćutnjama njegovog poniranja pučinom i tek neprimetnom osmehu.

Samo nekoliko dana pre bio je zatečen.

U takvima kao ti, u svojoj moći obesni talasi, do opijajuće ponesenosti su se nametali, samo ne više neprekidno plavetno živi nego poput bolnog grča zaustavljeni, u jednom pradavnom magnovenju okamenjeni masivi Atlasa.

Kao ogromni ostenjeni talasi do surovosti su se nizali ponegde bledoljubičato-modri, smeđe-crvenkasti ili olovno-smeđi masivi i njihovi orgijastički visovi.

Zarobljenim urlikom  iz pustinje, dizali su se, taložili i uzvisivali, obrubljeni tek retkim oazama.

Najednom,  baš celim bićem osećajući je a ne videći je, u visinama jedna gola surost poigrala se pogledom, i silovito nametnula drugu. Jer, daleko nedohvatno ispred i daleko ispod tog planinskog trona, u nedogled, prostirala se užareno žuta titrava vrelina Sahare.

Tvorac kao da je lepotom iscrtavao, i iscrtavajući pomerao – granice pakla.

I beskrajnog pakla tišine u njemu.

Bez nje.

tunis mahdia