Kalahari (Jens Bjerre, 1960)

Knjigu "Kalahari, pračovjek u atomsko doba" napisao je danski avanturista, dokumentarista i pisac Jens Bjerre 1960. godine. Knjiga je kod nas izdata 1964. (Epoha, Zagreb), a prevodilac je Frane Tućan. U knjizi, autor opisuje vreme koje je proveo živeći sa pripadnicima naroda San (poznatih i kao "Bušmani") početkom šezdesetih godina 20. veka.

Jens Bjerre (Bjer) rođen je 1921. u Danskoj. Već ga je u ranoj mladosti privlačila tuđina. Od svoje petnaeste godine putuje svijetom, najprije kao novinar, a kasnije kao pisac i producent dokumentarnih filmova. Oduvijek su ga zanimala primitivna plemena, pa je za slobodna vremena proučavao antropologiju.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovao je u danskom pokretu otpora. Godine 1945. izdavač je novina u Kopenhagenu, ali je već od 1946. na putu po svim dijelovima svijeta. Proputovao je Afriku od sjevera do juga. Prokrstario je Kašmirom, Nepalom i Tibetom, a prodro je i u unutrašnjost australske pustinje. U planinama Nove Gvineje naišao je na poslednje kanibale, o čemu je napisao i knjigu. Posvuda je uspijevao da s primitivnim narodima stupi u osobni dodir, da tako reći živi s njima kao jednaki među jednakima. Upravo to je i bio razlog njegovu putu k Bušmanima u Kalahariju, o kojem izvješćuje u ovoj knjizi.