Tarifa - Vladivostok

79 posts in this topic

Puno hvala! Mislim da cu preko Finske. Hvala za info. Evo pisem iz Vladivostoka i super je ovde, i osecaj je super. Hvala na podrsci.

Prevod:

"Vladivostok. Uspeo sam. Sta da kazem... Svet deluje mali. Loptica sa kojim se treba igrati. Najbolja stvar koju sam uradio do sada. Ringispil emocija, ljudi, situacija, pejzaza. Nikada nisam udisao zivot punim plucima vise nego sada. 

Bilo je momenata kada sam mislio da mi sa glavom nije bas sve uredu sto radim ovo, toliki trud koji nema jasnu dobit, jasan razlog. Bio sam umoran, bolestan, prljav do kostiju, duboko u blatu... Uskoro sam shvaito da sve to brzo izbledi, kada krenu na tebe da se svaljuju divni trenutci kao kisa koja spira sva ta sranja. Dobro je izgubiti se. Oci ti se otvore, srce takodje, um rasiri. Pocnes svesno da dises. U stvari, ja sam za slobodom i krenuo. Sloboda da skrenem na zemljani put koji mi se ucini interesantnim, sto nikada uradio ne bih kada sam u zurbi, kada imam malo vremena i jasan plan. Nekada su ti putici corsokak, a nekada mesta zbog kojih se sve isplati. VIdis stvari koje zelis da prozderes ocima, zelis da zaustavis vreme. Silovao sam kamere, hteo sam sve da zabelezim. Ali nekada covek treba da se malo opusti. Onaj klise o zivotu u trenutku je klise sa razlogom. Ako ne naucis da uzivas u trenutku, kada taj tvoj buduci plan dodje na red, neces moci da uzivas u njemu, jer ce i on postati sadasnji trenutak jedared. Bilo je mnogo puta kada sam rekao sebi: "Ovo je savrseno, ovo je zivot.", i mnogo vise od toga covek stvarno ne moze da trazi.

Najbolje stvari se desavaju kada se pobede strahovi, to ne mozes zaobici. Sta god da ti intuicija govori, sta god bi tvoj san mogao biti, idi za tim, stisni zube, zatvori oci i isprati to. Tu nema kajanja, nikada. 

Ovo je sve sto sam video od Vladivostoka prvi dan, savrsen, zamagljeni prikaz mog odredista. I u mojoj glavi nije bilo mnogo jasnije, niakda nisam istrazio puno o ovom mestu. Mislio sam cak i da ga ne istrazujem dalje, ali mislim da ipak hocu. 

Izvinjavam se na mudrovanju. "

Koje god informacije da mozda zatrebaju, slobodno pisite ovde, ili na private. Bicu veoma rad da prenesem sve sto sam usput saznao. 

Pozdrav.

Bojan

Edited by Bole87

Epizoda o pauzi u Srbiji. Malo sporije montiram..

Vratio sam se preko Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Nemacke, Luksemburga, Francuske... 

U Sibiru kod mesta Nazyvayevsk mi je crklo kvacilo, pre toga sam se zeznuo pa iz Omska otisao prema granici sa Kazahstanom, tamo kolona I covek kaze "Cekacete dugo", ja ga pitam "Sto?" a on mi na to "Pa kako sto, granica"... rek'o kakva sad granica... Elem, nisam hteo da se vratim skroz do Omska, pa kao precicu uzmem preko Nazivaevska, i srecom pored pumpe mi rikne kvacilo... Vec je malo zezao pre toga, kada bih u 5. ubacio, otisao bi naglo na nekih 3,000 obrtaja pa bi se brzo spustio... Uglavnom tu u tom mestu ceo dan trazio pomoc, na kraju zavrsio u radionici kod coveka koji se zove Viktor, a ekipa koja radi sa njim je kao iz filma. Evo slike

20180809-214511.jpg

Radili su 2 dana, morali su ceo motor da razmontiraju, promenili su lamelu i naplatili sve ukupno oko 200 evra, plus me je Viktor vozio do Omska po delove i nazad, 440 km. 

Smestio nas je (devojka mi se pridruzila u Irkutsku)  u svoju kucu u kojoj imaju tradicionalnu sibirsku banju. Njegove price su bile neverovatne, i ovo je stvarno bio onaj duboki Sibir, malo mestasce u kojem se nikada ne bih zaustavio da nisam imao problem. Super iskustvo.

Pozdrav,

Bojan

Edited by Bole87

I koliko je dugo trajao ceo put? Cetiri ili pet meseci?

Sta radis sada, planiras li neko novo putovanje?

Pozdrav.

Tacno 6 meseci, vratio sam se u Madrid u petak 31. Avgusta a na poslu sam bio u ponedeljak 3. Septembra... Primili su me nazad s tim sto je sada mnogo tuznije tamo. Na kraju se sef i najvise primio na pricu... ali nema vajde od toga.

Sada nemam pare da putujem, iskreno ja ne znam sta sam mislio, da ce neki sponzori sa neba da padnu i da ce nekom magijom troskovi da se pokriju..

Otisao bih odma na nesto ovako, i vece i teze, samo ako neko plati hehe.

Pozdrav. 

Pa to ti je neki bas tolerantan poslodavac kada su te odmah primili nakon 6 meseci. Ili si ti strasno dobar radnik... Zasto je mnogo tuznije? 

Ako nije tajna koliki su ti bili ukupni troskovi puta? Pretpostavljam da su ti najveci troskovi gorivo, popravke/odrzavanje kola i osiguranje? Jer spavas u kolima, a u kolima mozes i da kuvas?

Najveci troskovi na putu su smestaj, hrana i transport. Ko uspe da svede makar dva od ova tri troska na najmanju mogucu meru, to je vec ogroman korak ka dugorocnom putovanju.

Malo vise od 10 hiljada eura, s tim sto u to ulazi auto koji sam kupio za put, 4,300. Sad gledam da ga prodam. Takodje  je tu put u Koreju i Japan...  Karte su bile relativno jeftine, 3 karte, Vladivostok - Seul , Seul - Tokijo, Tokijo - Vladivostok za 300 evra. Ali je tamo sve dosta skupo. BIo sam oko 18 dana ukupno, a krevet je u osmokrevetnoj sobi u Tokiju oko 15, 20 evra.

Cesto sam spavao u kolima i kuvao na plin, ili  jeo konzerve. Naravno nekad i u hostelu, a u centralnoj Aziji je oko 5 evra za vece. U jurtama su mi recimo davali da spavam za dzabe...

A kroz Rusiju sam stalno spavao kod nekog. Imao sam srece da preko kajtsurf foruma upoznam ljude skoro duz celog puta u Rusiji, i tamo su me oberucke primali u domove. Isto tako I jedan kajter sa pocetka putesestvija po Rusiji, u Dagestanu, mi daje kontakte za celu Rusiji.... I tako sam se nasao u vili u mestu Svobodni, na putu od Chite do Khabarovska,... covek iznosi svoj gliser iz dvorista na reku Zaju odmah tu pored da se skija na vodi.. bilo je stvarno svega i svacega... Jedan drugi drugar, Rus Uzbekistanskog porekla (bivsi vojni pilot) me je ugostio u Samari,  posle toga se preselio za Moskvu pa sam u povratku isto ostao kod njega. Dao mi je paket hrane ruske armije hehe.  Isto sam imao kajtere u Petrogradu ... a recimo u ta dva grada bi bilo skuplje da se spava u hostelu. 

Osiguranje za Rusiju je bilo oko 80 evra na dva meseca.  Uzeo sam na duze tako kada sam usao drugi put, jer sam znao da cu se zadrzati dosta u Vladivostoku... To mi je isteklo pa sam jedno mesec dana u povratku bio bez. Sa zelenim kartonom posle Urala ne bi trebalo da bude problem, ali ja nisam imao skroz od Irkutska...   U povratku me panduri nisu zaustavili niti jednom, vise od 10,000 km... cista sreca. A samo su me jednom pitali za osiguranje u Rusiji, i tada sam imao srecom. 

Benzin je bio jeftin po Aziji, ali ipak na kraju tu ode lova, a po Evropi ni da ne pricam.

Evo tacne rute celog puta. Ukupno 40,000 km, a ne 33 kako kaze, jer je bilo mnogo malih eksurzija i tura.

A tuzno.. pa kako ne bi bilo posle tolikog puta i slobode.. bas ne volim kancelariju.

Edited by Bole87

I da, ako ima zainteresovanih, imam auto na prodaju, Nissan X-Trail 2004 benzin... u odlicnom stanju, vozila ga starija zena do prodavnice i uredno garaziran... 😆

Hvala ti na detaljnim odgovorima. Odokativno onda ispada da si u proseku trošio oko 30 eura dnevno ne računajući cenu kola, letova i boravka u Japanu i Koreji. Koliko te je u proseku koštao benzin dnevno?

Po gruboj racunici:

- U Aziji sa prosecnom cenom benzina od oko 0.6 eur/l prosecno 15 evra na dan (tu su nekih 30,000 km za 4 meseca)

- U Evropi sa cenom od oko 1.2 eur/l prosecno 22 evra na dan (tu 10,000 km za 2 meseca) 

- Prosecna potrosnja 10l na 100km.

Ukupno je otislo 3,100 eura na benzin. 

Tvoja racunica prosecnog dnevnog troska je otprilike tacna (mada je u celom budzetu bila i neka oprema pre puta)... Imao sam dane kada nista ne bih potrosio i naravno dane kada bih trosio vise za benzin, pa za hranu jer putujem ceo dan pa jedem gluposti, ili ne nadjem lepo mesto za spavanje ili me ledja razbijaju pa moram hostel...

Naravno da nije najjeftinija varijanta puta ali prednosti su da mogu da nosim skije, kajteve i ostalu opremu i takodje da odem na ture za koje se uzimaju ne male pare (samo par primera; kanjon Charyn u Kazahsanu kao i Altin Emel nacionalni park, Olkhon ostrvo na Bajkalu, planina Kazbek u Gruziji... ). 

I naravno sloboda da kad god mi padne na pamet nastavim put i da ne zavisim ni od koga.

Pozdrav,

Bojan 

Nisam skroz pratio tvoju turneju,ali gledam sad tu obelezenu mapu kuda si isao...i - sto iz Ulan Batora nisi "presekao" preko Mandzurije do Vladivostoka?Pa da si u povratku isao Vladivostok-Habarovsk-Irkutsk,itd.?U smislu da ne ides 2 puta istim putem (ka Vladivostoku i od Vladivostoka).Mislim,ono,da vidis malo i Kinu usput :)

P.S. - Manje nepoznatih reci u opisu,prvi put cujem za "kajt"/"kajting",sad sam tek video da je to neko surfovanje na dasci po vodi (uz pomoc pomoc nekog "zmaja") :)

Edited by Laza GNR

Kina je komplikovana za kola, to sam hteo naravno, ali da udjes svojim kolima u Kinu kosta puno (preko 2000 evra cini mi se za sve dozvole i to se ceka mesecima).

A i kada sam planirao mislio sam da cu da prodam kola, ali to se pokazalo kao malo teza opcija.

Da, sport, ali kazem stvarno mi je otvorio razna vrata u Rusiji. 

Edited by Bole87

Nisam znao da toliko kosta da udjes svojim kolima tamo (ne znam koji je k... Kinezima,pa stavljaju takve nebulnozne takse:huh:).

A za prodaju...jel bilo nekih zakonskih prepreka (tipa,ne mozes da kupis ili prodas auto u EU ako nemas pasos neke od zemalja EU/imas samo srpski pasos) ili...?

Da, glupost...

Mislio sam na prodaju kola u Rusiji, u Vladivostoku, i nazad avionom.  Ali je zeznuto prodati kola sa evropskim tablicama tamo, a i Japanci su jeftini jer ih puno uvoze  ... I svi su sa volanom na desnoj strani... od Gruzije pa do Vladivostoka, stvarno  ih mnogo ima. Lako se prepoznaju na magistralnom putu kada ludaci "provire" celim kolima iza slepera da vide ide li neko iz suprotnog smera ...

9 hours ago, Bole87 said:

Ukupno je otislo 3,100 eura na benzin. 

Pa da, tako sam i mislio. Najveci troskovi su kola i benzin. Ispada da si od tih 10 hiljada sedam i po hiljada potrosio na te dve stavke cak i ne racunajuci ostale troskove za kola poput osiguranja i odrzavanja. Ostali troskovi su ti bili neveliki, ne vise od oko 10 eura dnevno ne racunajuci taj period u Japanu i Koreji. 

Ako bi hteo da produzis putovanje, a novac je problem, mozda bi sledeci put mogao da razmotris neki drugi nacin putovanja? Motorom bi trosio dosta manje benzina, ali ne bi mogao toliko mnogo stvari sa sobom da nosis kao sa kolima plus bi morao da kampujes. Jos jeftinije bi prosao voznjom bicikla ili autostopom, ali opet po cenu komfora/nezavisnosti. Sve ima svoju cenu.

Bas tako. Isto je i vreme faktor. Ja obicno nisam zurio, ali recimo jendom sam morao da predjem Chita - Svobodny (oko 1500 km) u jednom danu. To je mucenje i kolima, a motorom se ne bih usudio. Ali je motor super stvar. Biciklom i autostopom je lepo, ali i teze i treba dosta vremena. 

Edited by Bole87

Mislim da si na ovom putu d(p)okazao snalazljivost i ekonomicnost i da na toj osnovi mozes da osmislis kako ces dalje. U smislu nekog sledeceg puta ili cak puta kao nacina zivota. Racunica je jasna, ono sto bi te u ovom momentu kocilo jesu kola. Dakle razmisli, pa vidi kako bi ti odgovaralo da krenes opet, ali bez kola. Jer ako ti je za 6 meseci trebalo samo oko 10 eura dnevno bez kola i izleta po Koreji i Japanu, onda bi tako mogao putovati skoro 3 godine sa tih 10 hiljada, a ne samo sest meseci kolima.

Kazes da ti je tuzno sada u kancelariji, pa eto ti motivacije. Napravi novi plan za put, proracunaj, vidi koliko ti jos treba sredstava, pa neka te to motivise da odradis u kancelariji koliko jos moras za sledecu akciju... Ima li mogucnosti da radis svoj posao online? Ako da, onda mozes da popricas sa poslodavcem o takvoj alternativi. Za pocetak mogao bi da predlozis da dan-dva radis od kuce online, pa kad se to ustali onda kazes poslodavcu eto ovo radi, zasto ne bismo mogli ovako da saradjujemo i na daljinu...

Hvala noskich na idejama. Razmisljao sam o tome i pre, ali bice zeznuto da ih ubedim. Svakako radim na tome. 

Napravih neku novu montazu puta kroz Bugarsku i Tursku, za slucaj da nekoga zanima. Oprostite za ovaj mamac u naslovu, to su neki moji pateticni pokusaji youtuberisanja 

Drago mi je da si se javio. I ja isto tako pravim neke kombinacije da se oslobodim kancelarije. Nadajmo se sledece godine prelomnom resenju! :D

Pokvario mi se hard gde su mi bili snimci sa puta, i sad sam tek uspeo da spasim nesto od snimaka, pa sam nastavio da montiram. Kacicu ovde.

Edited by Bole87

Iskreno nista zanimljivo od tada, i nema nekih planova konkretnih, stedi se lova i radi se u istoj kancelariji... sad kad gledam i montiram snimke, sutra bih ponovo krenuo... najbolje nesto

Stvarno ne znam. Voleo bih Aljaska - Patagonija, ili mozda cak Africka obala (bezbedniji delovi). Bez kola, mozda bicikl.  Takodje imam jedan projekat u glavi, preko Grenlanda skijama uz pomoc kajta, to su vec radili ljudi, nekih 2600km i priprema je malo teza, mada od ove 3 za sada to vidim kao najrealnije.