Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted

Pregledao sam 10 strana ovog pod-foruma,ali ne mogu da nadjem tu temu gde se pricalo o uvodjenju takse za Sengen zonu.

Kako agencija Beta kaze https://beta.rs/vesti/politika-vesti-svet/88598-eu-za-ulazak-sa-balkana-u-sengen-prethodna-dozvola-i-sedam-evra-takse

Državljani zemalja Zapadnog Balkana će morati da preko interneta ubuduće od Evropske unije zatraže dozvolu za ulazak u prostor Šengena iako im nije potrebna viza i da plate taksu od sedam evra ... i od januara 2021. će stupiti na snagu ove nove mere u sklopu sistema ETIAS.

Dozvola za putovanje će važiti tri godine...

Jel sam ja lepo razumeo da platis 7e i miran si 3 godine? Covece, koliko se pise o ovome, mislio sam da moras da platis 7e svaki put kad ides u sengen zemlje

2 hours ago, Shumey said:

Jel sam ja lepo razumeo da platis 7e i miran si 3 godine? Covece, koliko se pise o ovome, mislio sam da moras da platis 7e svaki put kad ides u sengen zemlje

Dobro si razumeo, sistem je po sličnom principu koji imaju SAD, Kanada i Australija za ulazak u te države bez vize.

• Author

Offtopic:

Ja jos od 2000. godine slusam price kako cemo uci u EU (tad je bila prognoza da cemo uci 2006.-2007.).

Ontopic:

Ne znam zasto im treba (cak) 3 godine da bi uveli tu meru...ali dobro.Valjda ce doprineti boljoj kontroli:pivoooo:

Zato što u EU postoji komplikovan sistem donošenja odluka. Svi bitniji zakoni trebaju da prođu ratifikaciju u parlamentima svih zemalja članica.

Inače svrha sistema je isto kao i u Americi, profilisanje putnika koji se kreću po EU. Verovatno će u sistemu postajati označavanje pravih turista, potencijalnih migranata (npr. oni koji imaju familiju u EU, putuju često i uvek ostanu max period u istoj zemlji) i lica opasnih po javni red i mir.

Znači oni koji bi u Grčku na more, nema razloga da se brinu.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

2 hours ago, Voyageur said:

Zato što u EU postoji komplikovan sistem donošenja odluka. Svi bitniji zakoni trebaju da prođu ratifikaciju u parlamentima svih zemalja članica.

Takodje, implementirati ovo u 26 zemalja nije nesto sto moze da se odradi preko noci [aerodromi, luke, kopneni prelazi].

Ne treba da se popunjava online ali se ista procedura završava na granici. Tako je nekada bilo za US, ne znam kako je sad kad su i Kanađani uveli isti sistem.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• 7 months later...
  • Author

Ne znam gde da stavim ovu danasnju vest,pa ajde ovde.

Uglavnom,kako Tanjug javlja:

Velika većina članova Evropskog parlamenta danas je podržala poziv Rumunije i Bugarske da pristupe šengen zoni Evropske unije,

Ali takodje i:

Ovo je peti poziv od 2011. da Rumunija i Bugarska postanu deo šengen zone.

Neizvesno,neizvesno :)