Followers 0

Ima li neko iskustvo sa vadjenjem Iranske vize?

246 posts in this topic

Danas sam zvao Iransku ambasadu i rekli su mi da nabavim neku vrstu pozivnog pisma preko Kon-tikija. Nazvao sam kontiki i rekli su mi da oni to rade jedino ukoliko platim neki njihov aranzman, sta mi ne pada na pamet nono. Nazvao sam ponovo ambasadu i kada sam im rekao da bih isao avionom, rekli su mi da na aerodromu moze da se kupi viza, ali samo na 2 nedelje. Kada sam im rekao da ne nameravam da se vratim vazduhom nego vozom, autobusom,... poceli su nesto da komplikuju :(... Ima li neko neka iskustva vezano zadobijanje Iranske vize. Koliko ju je zaista tesko dobiti, i koliko se zaista ceka?

:)

I mene se ova tema tice, jer hocu i ja u Persiju. E, sad, prema onome sto kazu na netu, tacno je da se moze uzeti viza na aerodromu, pogledaj ovde:

http://www.iranianvisa.com/uponarr.htm

Zasto ne ides kopnom? Imas voz Istanbul - Teheran sredom, kosta 63 dolara.

E sad sto se tice vize... Ja cu odraditi preko www.key2persia.com, imas i www.iranianvisa.com i druge agencije koje za 20-30 evra ti nabave taj registracioni kod koji proslede ambasadi u Beogradu i ti onda podignes vizu. KAzu da vise od 95% zahteva bude odobreno od strane Ministarstva. Na sajtu pise da se ceka 7-10 dana da oni to zavrse ali u praksi se ceka 3-4 nedelje, zato im treba dosta ranije  poslati popunjen formular sa predvidjenom marshutom i kopiju pasosa.

Posto sam zaposlen, ne mogu da trazim dugacak godisnji odmor. Tako da mi ostaju 3 nedelje. A da se klackam 4 dana u jednom smeru i 4 dana u drugom, to mi dodje kao  veeeliko gubljenje vremena. U jednom smeru jos moze ali u dva. No way Hose  nono

Kada bi ti isao?

I na koliko vremena?

Mozda da se nadjemo u Iranu?  clap.gif' alt=':clap:'>

Boze zdravlja bice to pocetkom avgusta a posle idem za Siriju. U Iranu ima toliko zanimljivih mesta i razlicitih regiona da je bez 2-3 nedelje boravka grehota ici. Napisacu ovde kako mi bude teklo vadjenje vize

3 koraka do iranske vize:

1) izaberite iransku agenciju koja ce za 30-ak evra srediti da vam Iransko ministarstvo spolj. poslova odobri ulazak u zemlju i izdati 'kod ovlascenja'. Ima vise takvih agencija, najpoznatije su www.key2persia.com i www.iranianvisa.com, ova prva mi nije odgovorila tako da je nepouzdana, te preporucujem iranianvisa.com, savesno odgovaraju na svaki mail, dobro su organizovani. Njima najpre saljete: 1) opste podatke sa marshutom (mesto, hotel, opis svakog vaseg dana boravka) koja treba  biti relevantna, ne nuzno tacna; 2) uplacujete na njihov racun u Turskoj 32 evra + troskovi transfera (oko 15 evra)

2) cekate 3-4 nedelje da vam Ministarstvo odobri posetu, pitajte agenciju za status zahteva. Cim vam odobri, ono prosledjuje faksom Ambasadi Irana u Beogradu to odobrenje. Pozovite telefonom ambasadu da proverite je li stiglo.

3) Odlazite u Ljutice Bogdana 40 i, uz dve fotke i popunjen formular, predajete zahtev, s tim sto treba i uplatiti u banci 4150 din. za konzularnu taksu. Ako to uradite pre dolaska, mozda dobijete vizu istog dana. Ja sam svoju dobio za dva dana. Meni su dali stari broj racuna pa se osoblje u banci pomuchilo dok je pronaslo pravi broj. Trebace vam i broj pasosa kad budete placali. Vizu su mi dali na onoliko dana koliko je sam napisao iran. agenciji, s tim sto su mi dali vremenski opseg od dva meseca da iskoristim te dane. Osoblje u ambasadi je nezainteresovano.

Upravo tako kao sto Slumpy kaze, i nama je odgovor od iranianvisa.com stigao za oko 2 nedelje, tako da to izgleda radi... A ako imash nalog na www.moneybookers.com (mozes ga i besplatno otvoriti, samo dok verifikujes sve podatke traje par dana, a treba i da imas devizni racun, tj. visa virtuon karticu vezanu za devizni racun) , mozes da ustedis 15 evara za transfer u tursku banku...

A ako ides avionom, onda ne moras da se njakas sa vizom, kontam da ce te valjda pustiti kuci :)! Jedino kazu da treba da ti na ulasku daju neki papiric koji moras da cuvas i koji ti uzmu na izlasku iz zemlje... Najjeftiniji let koji sam nashao daje turski pegasus air, www.flypgs.com,  istanbul-teheran za nekih 180 evara, al' kad od toga odbijes troskove 32 + 15 = 47 evra za pripreme za vizu i nije tako strasno... Ajd pa srecno!

A taj let od 180 EUR, da li je to povratna karta ili u jednom pravcu? Ja povratnu preko Pegasusa ne mogu da nadjem ispod 350 EUR, za letove u julu i avgustu. A, onda je bolje ici preko AirArabie, jer moze da se iskombinuje i za nesto manje od 300 EUR. I, ne znam da li ste primetili, ali Arabia sada ima letove i za Shiraz. To je super jer moze da se obilazak Irana zapocne iz Teherana, a da se potom za Istanbul leti iz Shiraza. Ili obrnuto.

Takodje, ne mislim da ce se nesto ustedeti za vizu, jer je svakako placas i kad dolazis avionom (ok, nije cimanje posto se dobija 15-dnevna na licu mesta), ali se placa 50 EUR. Tako mi rekose u petak u ambasadi. I, rekli su da svakako moram imati povratnu avio kartu da bih uopste mogao razmisljati o dobijanju vize na licu mesta.

To je u jednom pravcu, ali zavisi od termina, mislim da je negde krajem juna, kasnije je skuplje... Air arabia je jeftinija, ali mislim da moras da presedas u UAE, i to da cekas nesto dosta dugo, a onda ti treba i viza za UAE, negde sam procitao da se za transfere duze od 8h mora platiti neka viza...

Najjeftinija ne-direktna varijanta je let sun expressom istanbul-van (negde oko 70 evra), pa busom za 10-ak evra do Orumiyeh-a u Iranu (nekih 6 sati). Onda kad si tamo sve je jeftino, pa biraj: 13 sati busom do Teherana za oko 4 evra ili 2 sata iran air-om za oko 25 evra...

Ne placa se nikakva viza za UAE, prosvrljaj malo po forumu pa ces videti da je i oko toga detaljno pisano. Ja licno mislim da je to, sto Emirati mogu da se besplatno vide barem na kratko, jos jedna prednost svih Air Arabijinih letova.

Vid', molim te... A ja pitao lepo za tu varijantu i rekose mi da treba viza... Ne moz' covek vise sluzbenicima verovati nikako, izgleda da je jedina proverena informacija od onoga ko je bio na licu mesta... U tom slucaju, sjajno...

Sada sam se setio da je caletov drugar radio u Iranu, i da jos uvek kontaktira sa ljudima tamo. Preko njega bi mogao da nabavim pozivno pismo. Zna li neko u kakvoj formi treba da se napise i sta treba da pise u tom pozivnom pismu?

Nesto sam razmisljao. Iranska viza moze da se kupi na Teheranskom aerodromu. Dobija se na 15 danam s tim da mora da se pokaze povratna karta. Sta bi ukoliko bi zeleo duze da ostanem? Negde je pisao da bez problema moze da se produzi viza... a sta sa avionskom kartom... i to bi trebalo da se pomeri... ako moze... sta mislite... kako bi se to najlake dalo odraditi?

Odlazite u Ljutice Bogdana 40 i, uz dve fotke i popunjen formular, predajete zahtev, s tim sto treba i uplatiti u banci 4150 din. za konzularnu taksu. Ako to uradite pre dolaska, mozda dobijete vizu istog dana.

Koji je broj tog fantomskog rachuna, ako jos uvek znash?

Jos jedan dodatak vezan za ovu temu. Pitao sam na dva saltera Air Arabie, u dve razlicite zemlje i nasi gradjani bez problema mogu da se ukrcaju u njihove avione, ako putuju za Iran, i bez prethodno pribavljene vize. Dakle, ko zeli, slobodno moze da se osloni na to da na licu mesta - dakle na aerodromu u Teheranu ili Shirazu, dobije petnaestodnevnu vizu, bez straha da ce ga vratiti sa bilo kog saltera Air Arabie zbog neposedovanja ove nalepnice u pasosu. Eto, jos jedna nedoumica je otklonjena - iskopajte dobru tarifu preko ovog avio prevoznika i samo napred u Iran!!!

Sto se mog iskustva tice,ja sam u Iran putovala 2 puta,oba puta avionom... Viza se dobija na aerodromu,kosta 50 dolara i dobija se na 7 dana! Jednom sam isla preko Beca,drugi put preko Istanbula i morala sam da pokazem povratnu kartu sa odgovarajucim datumom! Pre dva dana je otputovao moj drug i dobio je vizu na aerodromu na 14 dana! Tako da tu nedoumice nema...  Pozdrav!!!  :party:

da li neko ima iskustvo sa dobijanjem vize na aerodromu u Teheranu,i  koliko ona traje.Na netu sam nasao da nekad izdaju na 7 dana,a negde na 14 dana.

Viza moze da se dobije na oba teheranska aerodroma MehrAbad i Imam Khomeini.

Takodje viza moze da se dobije na aerodromima u sledecim gradovima: Shiraz, Mashhad, Isfahan i Tabriz.

Za dobijanje vize na aerodrumu treba ti sledece: pasos koji vazi jos najmanje 6 meseci, dve fotografije 5 x 5 cm (izgleda da moraju da budu sa belom pozadinom, znaci kao za ove nase nove dokumente), tamo popunjavas formulare i placas 50$ (moze i u evrima) za vizu. Moras obavezno da imas povratnu avionsku kartu,

bez nje nema vize !

2005. godine je bilo pravilo da svako moze da dobije vizu na 15 dana ali je to kasnije promenjeno. Tako da sada neko moze da dobije vizu na 7 dana a neko na 15 dana, zavisi od drzave. Drzavljani Srbije dobijaju vizu na 15 dana.

Takodje ovu aerodromsku vizu neko moze da dobije a neko ne, zavisi od drzave do drzave. Recimo drzavljani nekih clanica EU mogu da dobiju vizu na aerodromu a neki ne. Najbolje je proveriti najnovije informacije posto Iranci cesto menjaju ova pravila. Takodje aerodromska viza znaci da si dosao avionom i takodje moras napustis Iran avionom.

Sa ovom vizom nema sanse da se ode iz Irana kopnom, bice problema.

Takodje iranski zvanicnici nisu neki veliki ljubitelji ovih aerodromskih viza, iz nekog razloga. Uvek preporucuju da se viza dobije unapred u ambasadi - zavisi ciji pasos se poseduje. To je recimo malo komplikovanije jer mora da se radi preko ovlastene agencije u Iranu, kosta sa svim troskovima (placanje agenciji, placanje banci, placanje vize ambasadi) recimo nekih 100 evra ili tako nesto. Ali je opet mozda bolje jer se viza dobija na onoliko koliko se trazi, recimo 30 dana. Kada se dobije viza u ambasadi ona vazi 2 ili 3 meseca sa boravkom od 30 dana. Slicno kao sirijska viza.

Hvala na opsirnom odgovoru,da li si mozda bio u Iranu,pitam jer vidim da si dobro upucen ? Da li pored povratne avio karte,treba imati rezervaciju hotela,zbog popunjavanja tih formulara.Meni je svaka informacija korisna,pocev od vize,avio karata,smestaja.Nameravam da ostanem 10 dana ,naravno ako dobijem tu aedromsku vizu  :)

Nisam bio u Iranu (jos) ali se vec jedno godinu dana spremam, ili iz raznoraznih razloga odlazem to.

Plan mi je da odem tamo preko Turske i Sirije ili tako nesto.

Ali sam sakupio potrebne informacije i to iz prve ruke. Upoznao sam neke iranske diplomate u Minsku pa su mi rekli sve sta treba i dobio sam neke dokumente iranske vlade u vezi viza. Datirani su jul 2007.  godine tako da su manje-vise informacije pouzdane.

Zadnja informacija koju imam je da viza na 15 dana na aerodromu kosta 60$. Mada ovo moze da bude i 60 evra jer je valjda Iran i zvanicno prestao sa upotrebom americkog dolara zbog njegove male vrednosti.

Za aerodromsku vizu nije potrebna rezervacija hotela unapred.

Neko je pominjao i tranzitnu vizu ali izgleda da ona moze samo za "posade transportnih vozila".

Viza moze da se produzi ali samo na dodatnih 7 dana ili dodatnih 15 dana. Po dokumentima koje imam to kosta 1-5$.

Fora je u tome sto mora da se prilozi pismeno obrazlozenje zbog cega treba da se produzi viza. Samo da se ne pise da treba da se produzi zbog neke lokalne Iranke ili ce da se omrsi konopac na javnom pogubljenju. ;)

ma ja planiram da tamo idem pocetkom sledece godine,trenutno stekam lovu,plan mi je da tamo stignem avionom e sad da li iz BG ili nekog drugog mesta videcu,mada cu ici do ambasade da vidim sta ce da mi kazu za vizu.Nego su im hoteli preko neta mnogo skupi 50 dolara za noc u tri zvezdice  x 10 dana  :cry22:,ta mi se stavka nikako nesvidja jer u zemlji gde je plata 300 dolara da bude toliko skupo ,stvarno nema logike...

A sto se Iranki tice,lepe su nema sta,na nekim putovanjima sam ih upoznao i kad skinu one marame krije se miss sveta.... ali u iranu ne smes ni da ih pogledas,inace  :death:

Ako ti je briga skup smestaj sto ne probas sa CS (Couchsurfing) ili HC (Hospitality club) varijantom? Uz to ces naci i drustvo i pomoc oko toga sta vredi obici u Iranu od onih koji ga najbolje poznaju!  :D

Persopolis ako planiras u Iran pocetkom godine znaci januar-februar bolje izbegni taj period posto zna da bude dosta hladno, osim ako ne planiras da se mrznes tamo.

Sto se tice hotela mozes da prodjes i jeftinije ali moras u manje zvezdica.

Sto se tice Iranki mozes da gledas ali moras da znas kako. ;)

Можда је офтопик, ал' каке су Иранке?  ;D

Googlaj recimo "iranian models" pa ces da vidis.

Ali obrati paznju sve ce to da bude VAN Irana u samom Iranu vrlo tesko da ces to da vidis.

U samom Iranu zene drugacije izgledaju, ne mislim na fizicki izgleda, vec stil, odeca, sminka...