Followers 0

Ima li neko iskustvo sa vadjenjem Iranske vize?

246 posts in this topic

Da, tacno, ja sam greskom apsolvirao da su svi koji su tolikooooo pominjali to pozivno pismo i sve te agencije prethodno procitali rubriku VIZE, za razliku od mene...

Pozivno pismo pomaze ali nije neophodno.

Ono samo ubrzava postupak izdavanja vize ali izgleda nije presudno.

Znaci u ambasadi i BG moze da se podnese zahtev bez pozivnog pisma i onda se ceka na odobrenje iz Teherana

i to moze da traje recimo dva meseca. Ako se ima pozivno pismo opet mora odobrenje ali je kao krace oko mesec dana. Ali sve ovo je za dobijanje vize u BG.

Ali sve to nije nista posebno jer najteze se dobija ona "novinarska" viza.

Gledao sam skoro nekog novinara iz BG kako na TV komentarise nesto o Iranu i kaze da je podneo zahtev za novinarsku vizu i cekao je na odobrenje 7 meseci. I kaze da to nije nista jer je u Iranu sreo nekog britanskog novinara koji mu je rekao da je na odobrenje cekao 13 meseci.

Moze i dalje naravno, ali ovde se radi o kopnu a tu viza mora unapred.

Viza unapred moze da se produzi, a ova sa aerodroma zaboravio sam kako bese sa njom.

Dakle, za sve zainteresovane:

Vadjenje vize za Iran u inostranstvu je MOGUCE.

Potrebna dokumenta su: pasos i jedna fotografija + popunjen zahtev u ambasadi.

Ceka se na odgovor iz THR najvise 15 dana, receno mi je da je verovatnoca da se dobije/ne dobije viza 50/50. Ako u formularu stavite da ste ozenjeni/udati i da imate posao u vasoj zemlji, verujem da je manja verovatnoca da vam viza bude odbijena. Cena za drzavljane Srbije ako se dakle viza vadi u inostranstvu je 70 Evra i vazi do mesec dana, s'mogucnoscu produzetka. Ovde se radi o informacijama iz Damaska, ne znam kakva je situacija u Ankari, pitacu ih u skorijem roku ali pretpostavljam da je isto. Eto, mozete dodati u rubriku "Vize". Pozdrav.

Izgleda da nam je nesto promaklo. Naisao sam na vest, koja je mesecima stara, da ministarstvo Irana izdaje ta odobrenja (kodove) i bez posredstva agencije. Samo popunite formular na njihovom sajtu:

http://evisa.mfa.gov.ir:7780/mfa/

Star se zove elektronska viza. Prednosti: 1) ne kosta ni prebijene pare 2) tvrde da odobre zahtev u roku od 72 sata. Zaboravite na agencije i slicne bakrache.

Da, samo što se ta "elektronska viza" odnosi isključivo na dolazak avionom, odnosno kod se u tom slučaju prosleđuje na neki od iranskih međunarodnih aerodroma (vidi pod Visa Issuance Place). Ukoliko Ministarstvo spoljnih poslova Irana šalje kod teleksom u neku od svojih ambasada i dalje ostaje ista procedura preko neke od agencija.

Jes da ništa ne košta, ali ne znam zašto bi neko aplicirao za ovaj kod kada državljani Srbije mogu da dobiju vizu za 15 dana na aerodromima. Zanimljivo je da službenici Er Arabije nemaju informaciju da nam u slučaju da letimo ne treba viza za Iran. Meni su tako letos u Emiratima rekli da me ne bi pustili da udjem u avion za Širaz ili Isfahan, gde oni već lete. Verujem da bi u tom slučaju kod bio veoma koristan.

Ja sam inače aplicirao preko sajta Iranianvisa pre jedno mesec dana, još uvek nisam dobio odgovor i počinjem da se jako brinem. Još sam platio i dodatnih 22 evra za "urgent procedure". Kakva su vaša iskustva sa pomenutim sajtom o g-dinom Hamidom?

A meni su isti ti sluzbenici Air Arabie rekli da bi me pustili bez problema na taj let, posto su proverili da je Fed. Rep. of Yugoslavia na listi zemalja koje mogu da dobiju tu  petnaestodnevnu aerodromsku vizu. Izgleda da zavisi od samog sluzbenika koji gleda podatke na kompu.

Medjutim, ne znam kako bi sve to funkcionisalo sa crvenim pasosem Srbije  :?

Bas je glupo sto pise da se moze izdati samo na aerodromu (mada na sajtovima gde je vest objavljena pise i da moze u ''official agency in their home country'') posto je to jedan te isti refference code koje odobrava njihovo ministarstvo a u cilju centralizovane kontrole ko ulazi u njihovu Islamsku dzumhuriju. Kada sam nedavno zvao ambasadu u Beogradu covek mi je promrljmao tipa: 'odes na internet, iskuckas nesto i sredjeno', inshalah mozda je mislio na ovo.

Ja sam preko iranianvisa dobio taj kod za 3 nedelje, koliko je bilo i predvidjeno, i to bez urgent procedure. Pisi im redovno, pitaj kako tece postupak, oni redovno odgovaraju mada kad jednom proslede ministarstvu vise nista ne zavisi od njih. Mada sam citao i ovo: devojka zaboravila da posalje kopiju pasosa, ovi nista nisu rekli ali nisu ni poslali zahtev ministarstvu pa je tako sve stajalo mesec dana. Pisi agi Hamidu.

Sad ce iranski predsednicki izbori u junu, mozda bude bolje, mozda gore. Kazu mi da je vlada malo popustila pred izbore kako bi se dodvorila glasacima. Cak ni facebook nije vise blokiran.

Danas sam bio u iranskoj ambasadi i imam dobre vesti: konzul mi je rekao da "kažem svojim drugarima" da kod više nije nepohodan za dobijanje vize, već se može samo otići tamo i za najviše nedelju dana će vam viza biti gotova. Mislim da može i brže ako ih zamolite.   :dance:

Možda nisu ljubazni kao Sirijci, ali svakako nisu ni neljubazni, skroz su ok. Doduše, ja nisam primetio ni sa du Sirijci nešto preterano ljubazni. Ambasada deluje monumentalno i savremeno, barem je to moj utisak bio.

Pozvali su me na kratak razgovor sa konzulom, i ponudili me kafom. Čovek deluje jako fino, ali je u žešćoj paranoji od novinara, tri puta me je pitao da li sam do sada nešto pisao i objavljivao i da nisam slučajno novinar. Ali, ubedio sam ga da sam samo ljubitelj njihove kulutre, tradicije, umetnosti, arhitekture, itd. Na kraju je rekao da je sve ok, dao mi broj žiro računa da uplatim 4750 din i rekao da dođem za dva dana. Nesto su sve vreme pominjali sajt iranskog Ministarstva spoljnih poslova i registraciju, koliko sam skapirao možete i sami to popuniti i dobiti besplatni kod, a iako to važi samo za aerodrome oni će ga prihvatiti. Možda ovo ipak nisam dobro razumeo.   :?

U formularu vas takođe pitaju da li ste novinar kao i da li imate nameru da se se tokom boravka srećete sa drugim strancima, valjda isto novinarima i špijunima. Za Izrael me niko ništa nije pitao, mislim da ih se čak ni ne tiče da li imate njihovu vizu u pasošu.

Ja sam se inače grdno zeznuo jer sam aplicirao preko agencije Iranianvisa i na odobrenje sam čekao oko mesec i po dana. Kada sam danas konačno otišao sa njihovom potvrdom i brojem u ambasadu, doživeo sam neprijatno iznenađenje jer njima broj uopšte nije stigao. Tako da sada opet moram da kontaktiram agenciju kako bi ga ponovo poslali iz Ministarstva, kad sam već platio toliko. Njihova usluga je inače 30 EUR, na kojih ide još dodatnih 5 za njihov bankarski transfer, nekoliko evra provizije Moneybookers-a, kao i 22 EUR za "hitnu proceduru".

Sve u svemu, bačene pare, mnogo sekiracije i brdo mejlova slatih svaki drugi dan agenciji. Nemojte aplicirati preko tih agencija, izgleda da se viza za Iran sada dobija lako, slično kao sirijska.

Evo, samo da javim da sam juče dobio iransku vizu.  :banana:

Uradili su mi je za sat i po nakon što sam im dao potvrdu da sam uplatio novac na račun ambasade (službenica Komercijalne banke se i u mom slučaju baš pomučila oko uplate  :hihi:).

Pitao sam konzula da li postoji mogućnost da mi izda vizu sa dva ulaska kako bih mogao da odem do Herata i da se zatim vratim u Iran, ali to nažalost nije moguće (ovo je izgleda neko pravilo kada je iranska viza u pitanju, jer se ona u svim konzulatima Irana izdaje isključivo sa jednim ulaskom).

Sve u svemu, vizu za Iran je daleko lakše dobiti nego što sam očekivao.

Hoćeš da kažeš da za iransku vizu nije potreban poziv iz Irana?

Pa i do sada za iransku vizu nije bio potreban poziv iz Irana.

Predas zahtev za vizu koji se prosledi u Teheran i tamo ga rese (u 95% slucajeva pozitivno).

Samo ta procedura je znala da potraje i nekoliko nedelja.

Prosle godine je neki nas iz MIP-a bio u Iranu na razgovorima o raznim temama ukljucujuci i olaksanu proceduru izdavanja viza.

Izgleda da je doslo do nekog dogovora cim tako brzo daju vizu. Tako i treba. :mah:

E, pa sada izgleda nema više petljavine oko slanja zahteva u Teheran i čekanja njihovog odgovora.

Samo se malo proćaska sa konzulom uz kaficu i to je to.  :)

Cini mi se da nije sve tako jednostavno kako je ovde opisano. Meni su odbili da prime zahtev trazeci obaveznu rezervaciju iz nekog hotela u Iranu. Ima li neko ko je zaista dobio njihovu vizu nedavno? Kako je isla procedura?

Ako su citali tvoje postove, ovde na forumu, tebi ni nece dati vizu i ako doneses bilo sta.  :D

Izgleda da su trenuto malo "ostriji" za izdavanje vize zbog predstojecih izbora u Iranu.

Kada oni prodju valjda ce da bude ovako kao je Kostan naveo.

Ako su citali tvoje postove, ovde na forumu, tebi ni nece dati vizu i ako doneses bilo sta.  :D

na TTT forumu sam citao da to i rade. tipa traze tvoj facebook profil da vide koliko si podoban :D

Nemoj mnogo da lupas, jer po njihovoj veri i zakonima oni imaju jos i ostrije stavove od mog, narocito po pitanju zena, tako da slobodno - заткнись.

Nemoj mnogo da lupas, jer po njihovoj veri i zakonima oni imaju jos i ostrije stavove od mog, narocito po pitanju zena, tako da slobodno - затк

Momce, zar nisi izjavio da se vise neces pojavljivati u raspravama na temu zena na Bliskom Istoku? A takodje i da preferiras cirilicu? Ne provociram, samo me zanima cemu takav zaokret?

Da li je ovo rasprava o temi "zene na bliskom istoku"?

Zadnji put kada sam poslao poruku cirlicom, nasao sam je sutradan na forumu prebacenu u latinicu, to je razlog.

Sergej, nemoj da se ljutis. Ja sam samo hteo da se nasalim jer si napisao da bi da uzmes jednu Iranku.Tvoji stavovi su tvoji stavovi i ja tu nemam sta da dodam. I nije lepo da mi kazes da zacutim.