Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav drugari ! :)

Planiram pocetkom maja meseca da odem u Nemacku na Au pair program. Tamo cu biti 6 meseci u porodici. Kao i svaki balkanac ,zanima me ,kakve su mi sanse da nakon tih 6 meseci ostanem u Nemackoj ??

Postoji li neki nacin da mogu ostati legalno i dobiti radnu dozvolu ili se prikljuciti nekom drugom programu i produzim na taj nacin svoj boravak dok ne sredim radnu vizu ? 

Kakve su mogucnosti??  Svaki savet dobro dosao ! :) 

Hvala vam unapred!  :) 

5 hours ago, Baja said:

Pozdrav drugari ! :)

Planiram pocetkom maja meseca da odem u Nemacku na Au pair program. Tamo cu biti 6 meseci u porodici. Kao i svaki balkanac ,zanima me ,kakve su mi sanse da nakon tih 6 meseci ostanem u Nemackoj ??

Postoji li neki nacin da mogu ostati legalno i dobiti radnu dozvolu ili se prikljuciti nekom drugom programu i produzim na taj nacin svoj boravak dok ne sredim radnu vizu ? 

Kakve su mogucnosti??  Svaki savet dobro dosao ! :)

Hvala vam unapred!  :)

Jedini legalni način je da te neka firma zaposli i obezbedi ti radnu dozvolu.

Probaj da nađeš posao u nekoj većoj firmi dok si tamo, kad već možeš da priuštiš da odeš na intervju. Onda oni mogu da ti srede dozvolu.

• Author

Nadam se da je to izvodljivo i da firma moze srediti papire,posto sam cuo da se sada za radnu vizu ceka godinu dana u Nemackoj ambasadi. :/  

Mislite li uopsteno da je bolje da iskoristim ovu sansu i odem kao Au pair tih 6 meseci pa sta bude da bude? ili mozda iz Srbije sve pokusati srediti?

Ne znam da li imaš neka ograničenja sa Au pair -om, tipa ne smeš da tražiš posao? Ako ne, onda ne vidim razlog da ne odeš. :)

Ja sam u Nemačkoj došla na osnovu spajanja porodice, i posle nekih mesec dana sam našla posao i firma mi je sredila radnu dozvolu u roku od 2 nedelje. Doduše, to je bilo 2008. I ja odavno ne živim u Nemačkoj, tako da verujem da su se stvari u međuvremenu izmenile. 

Ali, svi ti imigracioni zakoni imaju puno klauzula, izuzetaka, preporuka... I zavisi u kojoj si zemlji konzulat može da se ponaša drugačije.

Npr. u vreme kada smo se mi selili za Nemačku, mi smo imali boravišne papire za Češku i živeli smo u Češkoj. Te smo za nemačke boravišne išli u nemački konzulat u Pragu. Moj muž je već imao obezbeđen posao i radnu dozvolu za Nemačku i na osnovu toga je dobio boravišnu, a ja na osnovu spajanja porodice. Papire su nam sredili odmah, u isto vreme. Bukvalno je sve bilo gotovo za par dana i na osnovu samo tog njegovog ugovora za posao smo oboje dobili boravišne dozvole.

Kad smo stigli u Nemačku, ja sam išla s advokaticom (koju je ta firma plaćala) do tog njihovog imigracionog ureda po dozvole. Sećam se da je advokatica imala papire za još neke Srbe što su počinjali da rade u isto vreme i njihove žene nisu mogle odmah da dođu. Ta advokatica mi je objasnila da za spajanje porodice, bračni par mora da ima položen kurs nemačkog i da onaj ko je već u Nemačkoj mora da ima već obezbeđen smeštaj (stan koji rentira, hotel, i sl.). Ali nemačka vlada preporučuje, da ako onaj ko radi ima određeni nivo primanja, obavlja deficitarne poslove i onaj ko dolazi na osnovu spajanja porodice ima fakultetsku diplomu, onda se oboma može izdati boravišna istovremeno. Srpski konzulat očigledno nije primenjivao te preporuke. Te su tako ti Srbi, koji su dolazili iz Srbije direktno, imali mnogo teže uslove od nas iako smo bili u identičnoj situaciji. 

S te strane, verujem da će ti svakako biti mnogo lakše ako možeš bar deo da obaviš direktno u Nemačkoj. Upoznaš ljude, odeš na intervju, i sl. A ako se čeka godinu dana, taman će ti brže proći vreme ako si u Nemačkoj. :)

• Author

Preko au pair vize nemam pravo rada . Vec rad kao au pair u iznosu od 260 eura mesecno i placen kurs jezika (zdravstveno osiguranje i putni troskovi).

Da,kapiram :) Mada kontam da se i dosta promenimo tokom svih ovih godina,ipak oni stalno nesto menjaju oko te papirologije i vize, ko ce ih pohvatati vise  :D

Slazem se,svakako da je lakse iz Nemacke pokusati nego odavde. Bar se malo usavrsi jezik,pa eto na kraju krajeva i saceka ta radna viza.  :)

Hvala puno na odgovoru i savetu ! :D