Cape Verde

17 posts in this topic

Za tacno 2 nedelje idem na odmor na Zelenortska ostrva,tacnije Santa Maria/Sal,jel neko bio i kakva su iskustva?

Mnogo ljudi odavde iz Portugala ide na Zelenortska u all inclusive varijantama, kažu vetrovito, to mi je ostalo u sećanju da nema ko ne pomene. Hajd baš javi utiske kad se vratiš.

Pa jeste odavde iz Lisabona ima direktan let,4 sata se putuje a karta me izasla oko 200e.

Uzeo sam apartman blizu centra,deluje ok,za oko 30e dnevno.

Cuo sam i ja da je vetrovito,tome se bas ne radujem,al dobro ne mora da znaci da je lose,svakako cu da podelim utiske kad se vratim.

taj kap verde je tezak krs,uglavnom djubre na sve strane,ulice u gradu bez drveca,neki crnci se sunjaju naokolo...nisam ja bio al sam gledao slike nekoga ko je bio,zalio se na djubre  uglavnom,ljudi idu tamo uglavnom zbog nekog jeftinog arazmana inace niko im ne bi tamo dosao

ja sam bio na sao vicente ostrvu par puta, sa brodom....prljavo dosta, oseca se duh afrike, sto je pozitivno :)....pustinja uglavnom, plaze onako, velike, okeanske...voda bas i nije topla....a sto se vetra tice, ne secam se :)......al nema tu sta puno da se prica.....verovatno je zanimljivije ako uzmes rent-a-car pa obidjes celo ostrvo

On 5/21/2019 at 4:48 PM, deki011 said:

Za tacno 2 nedelje idem na odmor na Zelenortska ostrva,tacnije Santa Maria/Sal,jel neko bio i kakva su iskustva?

Obavezno pisi preporuke kad se vratis. Ja planiram na Sal nekad ove godine.

Znaci generalno mi se dopalo,ima super plaza,pocetkom juna nije bilo mnogo turista,ovde low season pocinje u maju/junu i traje otprilike do novembra.

Ali,krenimo redom:

Prevoz :  Cabo verde airlines-iako sam bio skeptican jer su ocene na netu ocaj sve je proslo dobro,avion nije kasnio,posluzenje tokom leta ok,avion je bio tipa 2/3 popunjen,let iz Lisabona do ostrva Sal traje malo duze od 4h,karta me izasla 200e.

Aerodrom: mali ali ok sredjen,u duty free shopu mote da se nadje zestina po ok ceni.

Viza: uzeo sam vizu na aerodromu (greska) jer par dana pred put sajt nije radio te nisam mogao da vizu izvadim pre dolaska.

Budite spremni da izgubite i do 45 min u redu cekajuci da platite istu.Mozete platiti i karticom.

Prevoz  (do Santa Marie ) posto sam sleteo kasno uvece uzeo sam taksi,trazili 15e uz cenkanje 10e.

Santa Maria: glavno turisticko mesto na ostrvu  sa  sredjenom glavnom ulicom i lepom plazom.

Novac: svuda mozeze placati evrima,idu i kovanice,kurs vam medjutim racunaju 1e=100 eskudosa.Najbolji kurs je u bankama,oko 110, ali naknada za to varira dosta ide od 3-9e,tako da se ne isplati menjati manje iznose.Po prodavnicama mozete zameniti po 105-108.

Ekskurzije: Ostrvo je bas malo tako da nema tu mnogo toga da se vidi.Vredi videti solanu Salinas de Pedra de Lume gde u jezeru mozete ,poput Mrtvog mora,da se kupate a da ne potonete.Takodje je interesantan Shark Bay,gde mozete uci u more i videti ajkule na par metara od vas.Ova vrsta ajklula je bezopasna,hrani se iskljucivo ribom tako da je bezbedno.

Vreme: Bio sam pocetkom juna i temperatura je bila preko dana 26-28C nocu par stepena hladnije ali zbog konstantnog vetra moze nocu mozu biti pomalo sveze.

Cene: Ne bih rekao da je jevtino ali nije ni skupo,pogotovo u poredjenju sa Lisabonom.Pivo u kaficima (malo) je uglavnom 1.5-2e a za par evra mozete da klopate u nekom manjem restoranu.

Provod: Ocean Cafe,Bikini beach club...

Kad stignem okacicu i neke slike...

Edited by deki011

U medjuvremenu sam i ja bio i vratio se.  U julu je bilo turista, nije nista krcato ali vikendom se vidi da ima bas dosta ljudi na ostrvu samo sto su uglavnom izolovani po rizortovima, budale.

Svidjelo mi se vise od svih ostalih africkih ostrva na kojima sam bio, ljudi su normalni, smaranje je minimalno i to uglavnom kad prolazite pored pijace sa suvenirima ili prodavnica. Niko nas nije gnjavio na plazi, veliki plus.

Santa Maria ima setaliste, ulicnu rasvjetu, trotoare, ozbiljno mjesto u poredjenju sa npr zanzibarskim selima. Gradska plaza je odlicna.

Mi smo pare mijenjali u banci, 110 je kurs, provizija 3e. U prodavnicama su nudili svi redom samo 100 tako da se isplatilo malo sacekati u banci.

Viza i aerodromska taksa se zavrse za 10 min na https://www.ease.gov.cv, kosta 50-ak evra sve ukupno. Drug i ja smo bili bukvalno jedini sa naseg leta koji su to obavili unaprijed, kasnije smo sreli neke koji su cekali preko pola sata.

Iznajmljivanje automobila je 50e + 200 depozit gdje smo mi uzimali, ne mora da znaci da je tako svuda. Quad je 70 ali ne bih preporucio sem ako vam je dozivljaj da se nagutate prasine i budete citav dan blatnjavi. Preporuka je da uzmete kola dan pred let, obidjete sve sto vas interesuje po ostrvu, sutradan ostavite kola na aerodromu i tako ustedite na taksiju :) 

Od znamenitosti bih dodao i Blue hole tj Buracona, tamo treba ici iskljucivo ako je suncano i oko 12-13h. Mi smo naravno uboli jedini oblacan dan.

Ronjenje je odlicno, sa rentanjem opreme izadje oko 40-50e po zaronu. Ima dosta toga da se vidi. Ovde sam prvi put ronio nocu i to je odlican dozivljaj.

Vrijeme je bilo super, kisa je pala jedino posljednje jutro kad smo vec krenuli na aerodrom. Mislim da je prosjecno bilo 30-ak stepeni ali nije vruce posto stalno duva vjetar. Voda je meni u pocetku bila hladna, 24-25 stepeni ali sam se za par dana navikao.

Mi smo uzeli direktan let iz Rima za oko 180e. Oko 5.5 sati se leti. TACV koristi Boeing 757 za ovu liniju. Ni na jednom nije postojao on board entertainment pa valja spakovati kakvu knjigu ili igrice ako ne mozete da spavate 5 sati. Hrana je bila skroz ok.

Ja bih isao opet na Zelenortska ostrva za ove pare, samo sto cu za sledeci put gadjati Boa Vistu jer kazu da je tamo jos bolje ronjenje.

Kako je ronjenje nocu? Moze li vise o tome? Koliko dugo ostajes ispod vode u jednom cugu?

Zavisi od potrosnje vazduha ali mislim da su rekli da je maksimum sat vremena, cak i ako bude vazduha za vise. 

Mi smo ostali 51 minut. Dubina je uglavnom 10-ak metara tako da se ne trosi puno vazduha.

Tehnicki jedina razlika u odnosu na dnevno ronjenje je da je ovde svako imao baterijsku lampu a po danu imaju oni koji ponesu svoju, nije obavezna. Sve procedure i pravila su ista ali je dozivljaj potpuno drugaciji. Drugi svijet skroz.

Edited by ThirstyTraveler

Pozdrav svima,

putujem na Cabo Verde 1.12. preko Ciriha i buni me ova stvar sa vizom.

Koliko razumem nije problem da se viza odradi kada sletim na Sal na aerodromu, ali nalazim i informacije ovog tipa na internetu:

Osim toga postoji verovatnoća da vas avio kompanija neće ukrcati na let ako, npr. krećete iz Rima, a u Rimu postoji Ambasada.

Prema tome planirajte sa vizom, ili makar gledajte da ako putujete bez vize, odaberete mesto poletanja odande gde Zelenortska ostrva nemaju DKP.

Izvor: https://www.avionom.com/zelenortska-ostrva-vizni-rezim/

Da li je ovo istina, posto koliko vidim CV ima ambasade u gotovo svim zapadnim zeljama, ukljucujuci i Svajcarsku preko koje letim do tamo. Da li mislite da bi ovo bio problem?

Takodje, koliko sam razumeo https://www.ease.gov.cv/ nije sajt na kome se dobija viza vec se radi samo neka "pre-registration" forma koju moraju da popune i oni kojima treba i oni kojima ne treba viza?

Letio sam ja iz Rima bez vize i nije bilo nikakvih problema.
Sjecam se da smo popunjavali nesto na tom sajtu al mislim da se viza placa i dobija na aerodromu. 

hvala TT!!

i meni zvuci nelogicno da me Svajcarci ne puste na let ako vec sama zemlja koja je destinacija dopusta da uzmes vizu na aerodromu ali opet otkud znam... 

znas li mozda da li se viza tamo moze dobiti u bilo koje doba dana? posto slecem negde oko 18h

Nije ni to problem, ja sam imao jos kasniji let, oko 22-23h.
Samo spremi tacan iznos. Nas su iz cista mira cimali sluzbenici da im damo neke pare al to ignorises il se napravis da ne znas sta hoce :)