Followers 0

Severna Nemačka i more

4 posts in this topic

Nisam do sada pisao priče sa putovanja (nisam ni siguran da li se to ovde radi) ali pomislio sam da bi nesto od mojih utisaka i iskustava moglo nekome da bude zanimljivo. Ili makar slika. Uglavnom putujem automobilom, pomalo planski a pomalo usput istražujem. Tako sam letos krenuo iz Berlina na sever, do obale Baltika. Bio sam i u Berlinu, ali o njemu je ovde već mnogo rečeno, a ja sam ovo seo da pišem jer mi se čini da je ljudima odavde sever Nemačke uglavnom nepoznat i (makar za nas) van poznatih turističkih puteva.

Nama je neobično i da povežemo Nemačku sa morem, a naročito plažama, pa sam i ja očekivao da će i za mene dolazak na obalu biti nešto novo. Međutim, susret sa novim počeo je čim sam malo odmakao od Berlina, jer ni ti predeli ne liče na Nemačku kakvu sam do sada viđao. Na sve strane je ravnica, negde blago ustalasana. Oko puta negde polja, negde šume, ali sve nekako ostavlja utisak prostranstva, koji pojačava i to što mena većih naselja. Čak me je to podsetilo na utisak koji sam imao kada sam se u Americi vozio predelima daleko od civilizacije. Inače, od Berlina do mora vazdušnom linijom ima oko 200 kilometara, tako da se ne radi o baš ogromnom prostranstvu, ali dok ste tamo horizont je daleko i uglavnom ravan, što u ostatku Nemačke nije tako čest prizor. Sve to prošarano je i velikim brojem jezeraca, moglo bi se reći bara, uglavnom oivičenih trskom. To je bio razlog da posle izvesnog vrena izađem sa autoputa (tu i tamo se izgubim) i stanem na obali jednog jezerceta i ubrzo se nađem u njemu. Voda je čista i nije hladna, dno je peščano i sa dosta školjki, a ubrzo mi se pridružila i barska ptičica (tj ja sam probao da se pridružim njoj da bih je slikao).

Posle osveženja u bari (jezeru) nastavio sam dalje i sledeće zaustavljanje kojeg se secam bilo je u prvom većem mestu, gde su me (kao i obično) privukle neke starije građevine, tačnije crkva, zidine i kule, koje kao i predeo u kojem se nalaze, donekle odudaraju od onog što se inače viđa po Nemačkoj. Malo su drugačiji materijali, malo drugačiji stil, pa je po izgledu teže pretpostaviti iz kog perioda potiču (što se naravno može pročitati na tablama koje uz njih stoje, nego ja volim da pogađam (valjda mi tako izgleda da sam ja otkrio) ). Izvinjavam se što ne navodim koji je grad u pitanju, mogao bih to da iskopam ako je nekome bitno, za sada mi se čini da nije. Inače i taj gradić kao da nije u Nemačkoj. Nema naročito velikih zgrada i nekako deluje kao da je razvučen po toj ravnici pa su ulice šire i razmak između kuća veći.

Nisam siguran da li je bilo autoputa (valjda jeste jer ih u Nemačkoj ima svuda) ali ja sam uglavno išao manjim putevima jer mi je tako lepše. Prvi cilj mi je bio Sasnic, grad na obali. Možda ser kaže Zasnic, ali mislim da su Nemci govorili sa S (mada je njima Z i S isto). Ni on nije velik, a odmah od njega počinje nacionalni park Jasmund, sa lepom šumom i klifovima iznad mora. Ja sam se prošetao kroz šumu, stazom iznad ivice klifa, a potom stazicom sišao do same obale. Ona je prekrtivena neobičnim crno-belim kamenčićima, koje neki turisti uzimamo kao suvenire. Obalom sam se vratio do grada, koji je kao i šuma izdignut na klif, osim luke do koje peške može da se stigne krivudavom visećom stazom (mostom). On kreće od možda najveće građevine u gradu, hotela koji je čini mi se napravljen u doba dve nemačke (a ovde je bila istočna). Ima jednostavan oblik pa sam ja, doduše bez ikakvih osnova, postavio hipotezu da su ga projektovala deca. Ona su ozbiljno shvatila zadatak, pa su kao i pravi arhitekti, najpre napravila maketu buduće građevine. A od čega bi deca napravila maketu, nego od kutije za cipele? I tako, kakva maketa takav i hotel. (Doduše, to mi je palo na pamet dok sam gledao zgradu sa zadnje strane. Posle, kada sam video da spreda, ka moru, ima terase, i ja sam počeo da sumnjam u svoje mišljenje.)

Odužilo mi se ovo pisanje, pa ću nastavak o Prori i Rostoku napisati sutra-prekosutra...

Sad vidim da ne umem ovde da postavim slike, ili to ne može? Da li moze neko da pomogne?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0