Followers 0

Život u predgrađu / periferiji Novog Sada.

4 posts in this topic

Zdravo svima.
Krenuo sam sa porodicom da pričam i razmišljam o tome gde bi se sjatio da živim, trenutna i jaka želja mi je Novi Sad,u očima mi je uvek bio miran i kulturan grad što mi jako odgovara.

Planiram da kupim kuću ili plac negde u predgrađu tj periferiji Novog Sada, pa je moje pitanje za Novosađane, a i ostale informisane ljude - generalno mišljenje o ovoj ideji. Bavim se grafičkim dizajnom, diploma i master su uskoro gotovi pa ako ne budem radio u nekom studiju, radiću preko interneta.

Pacifista sam, jako volim mir i prirodu, pa zato ciljam na nešto udaljenije od centra, ali da je dostižan zbog sutradan moje supruge koja će verovatno negde da radi i Bože zdravlje klinca.

 

 

Apsolutno svaki komentar na ovu temu ili šire je jako dobrodošao, hvala vam svima unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baš sam nedavno o tome razgovarao sa jednim prijateljem, koji ima isti plan kao ti. Kuće u Novom Sadu su nenormalno skupe, reda veličine 150-500 hiljada evra. Preporučio bih ti da uzmeš nešto van grada, u krugu od 20-30 km. U selima na Fruškoj prodaje se mnogo placeva i kuća, a cene su bukvalno deset puta niže nego u gradu. Naravno i to zavisi od udaljenosti od grada, postojanja autobusa, veličine sela itd. Živiš u prirodi, šuma ti je blizu ako voliš da planinariš, imaš veliko dvorište i svoj mir i tišinu, a za najviše pola sata si u centru grada. Mnogi ljudi iz tih sela rade u Novom Sadu, i deca idu u škole u gradu. Za neka sela postoji autobus, za druga moraš imati auto. 

Pritom ne mislim na prigradska naselja tipa Sremska Kamenica, jer su cene tamo manje-više iste kao u gradu. Pogledaj sela kao što su Velika Remeta, Grgeteg, Neradin, Krušedol, Rivica, Irig, Jazak itd. Cene idu već od 20.000 evra. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potpuno sumanute cene nekretnina u BG i NS u odnosu na lokalna primanja. Cela zemlja spala na dva grada, a ostalo pustos. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da bi Ledinci, Rakovac ili Bukovac mogli biti neki kompromis između pristupačnosti i cene. Ko voli Frušku kao ja, naravno. Ima i tamo koječega da se kupi, od luksuznih vila do poluzavršenih kuća po čukama, a i cene su šarolike. Sremska strana postaje problematična zbog gustine saobraćaja, put ka Beočinu već biva redovno zagušen vikendašima, Kamenica je usko grlo, a zamišljena biciklistička staza trasom stare pruge nije ni u najavi da će se skoro graditi, a mnogo bi značila.

S bačke strane, Kovilj je dosta zanimljiv izbor, lepo veliko mesto oslonjeno na veliki rit, dobro je povezan s gradom i ne bi trebalo da je preskup. Futog i Veternik su praktično deo grada, prilično su i skupi, meni se to ne dopada ali YMMV.

Novi Sad je sve manje miran, a i "kulturan" je relativan pojam. Ovde je prilična ludnica, non-stop se gradi, porastao je za 100,000 stanovnika u zadnjih 25 godina. Još uvek je to bolje od Beograda, koji je tek ludnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0