Followers 0

Borba protiv viza!

8 posts in this topic

Tekst kopiran sa jednog drugog foruma, a cini mi se da se i u nekim medijima mogao pronaci koji tekst na ovu temu.. Nije ispraceno koliko i neki drugi mnogo manje bitni dogadjaji, ali to ne znaci da bi ovde trebao da prodje nezapazeno, jer ipak je to putnicima jedan od najvecih problema.

Dragi prijatelji,

od 1991. godine gradjanima Srbije je potrebna viza za ulazak u zemlje Evropske Unije. Zemlje Evropske Unije čine 80% zemalja Evrope, što znači da je gradjanima Srbije u samo 20% slučajeva omogućen kontakt sa matičnim kontinentom - Evropom. U suprotnom, ukoliko želite da posetite neku od zemalja EU morate biti spremni da se suočite sa višednevnim prikupljanjem dokumenata i višečasovnim čekanjem ispred ambasada, dok će rezultat biti neizvestan i često negativan.

Ovo je akcija koja bi za cilj trebalo da ima oslobadjanje gradjana Srbije od nezaslužene kazne koja se zove viza!

Plan je sledeći...

Šta mislite o tome da...

3.oktobra 2008. svi koji žele, koji su u mogućnosti da obezbede šator, par sendviča i piće, dodju na skup koji bi se održao na granici sa Madjarskom, na granici Evropske Unije.

Sa ovim počinjemo, nije nemoguće, čak je vrlo ostvarljivo ... samo je potrebno da nas se javi što više.

Važno je napomenuti da skup i ova grupa ne pripadaju nijednoj partiji, ali to ne znači da skup i grupa nisu politički! Upravo suprotno, oni jesu politička želja za oslobadjanjem jednog Evropskog naroda koji nije zaslužio da živi zatvoren!

Mnogi sedamnaestogodišnjaci, dvadesetpetogodišnjaci, čak i tridesetogodišnjaci nikada nisu prešli granicu Srbije!!!

Nije li to nenormalno? Nije li to neprirodno? Nije li to surovo?

Ovim putem upućujemo i poziv svim umetnicima koji su spremni da dodju na skup i učestvuju koncertom, predstavom ili izložbom, kao i privrednicima koji mogu pomoći učestvovanjem u logistici (hrana, piće, tehnička pomoć...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Necu da miniram akciju al mi smesna izjava da ima za cilj oslobadjane gradjana Srbije od viza-tipicno Srpski.Evropa je nama dala trasu puta koju moramo da ispunimo ukoliko zelimo da putujemo bez viza,i tu je stvar vise nego jasna.Kad ova vlada bude ispunila te zahteve vize ce biti ukinute,i iskreno se nadam da nas dele meseci do belog sengena ;).A sad se neko setio posle 17 godina da tako nesto organizuje,za mene je kasno i bez ikakvog efekta jer znam da nas  samo novi zakoni dovode do tog cilja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мој другар ово организује и чини ми се да му није циљ да само упозори светску јавност, већ и домаће да убрзају оно што се убрзати може.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze tamo da se protestuje do mile volje ali verovatno ce biti bez nekog efetka kako na EU tako i na domace igrace. Ako tok protesta bude tamo ce na se nacrta Djelic sa vec spremnom pricom tipa "vize se ukadaju do polovine sledece godine" mada je moje licno misljenje da ce sengen ukinuti polovinom godine samo je pitanje koje godine?

Cejlon za trasu puta si potpuno u pravu ali koju god trasu Srbija ispuni odmah se javi neka nova. Znaci to je vise stvar politicke odluke a manje ispunjavanja nekih uslova. Dobro to je stvar za diskusiju na nekim drugim forumima a nama ovde nema druge nego u red pred sengenskim ambasadama ili put pod noge tamo gde ne treba viza. :P

Teorijsko pitanje samo: ako se sengenske vize ukinu da li to znaci da ce i zemlje van sengenskog sporazuma (Velika Britanija i Republika Irska) a takodje i Bugaska i Rumunija takodje ukinuti vize?

Ili ce njihova politika biti tipa posto oni nisu u Sengenu za njih to ukidanje viza ne vazi, tako da ukidanje viza za gradjane Srbije -  nono.

Takodje da li ukidanje sengenske vize moze imati za posledicu da neke zemlje koje sada za nas ne traze ili je viza laka za dobijanje mogu da uvedu vizni rezim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni su OK ovakve akcije, kada imaju jasno definisan cilj i način ostvarivanja cilja. Onaj poziv je mnogo konfuzan.

Da li organizatori očekuju da ljudi o svom trošku (put, piće, hrana) potegnu iz Kragujevca, Niša ili Valjeva do mađarske granice da bi tamo sedeli u šatorima?! Koliko dugo će trajati taj skup i gde će u pograničnoj oblasti dobiti dozvolu da postave šatore? Kakav se program planira? Šta će biti u slučaju kiše i vetra? Zašto misle da će tamo privući veću pažnju nego u centru Beograda...? Dajte malo više informacija...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideja deluje ok, ali poznavajući naš Srpski mentalitet, na taj i slične skupove ići će 'neko umesto nas'... Priča kao i za glasanje i mnoge druge situacije.. Gledište tipa, moj glas nije važan, jedan čovek manje više.. Mislim da će ta akcija propasti iz 1-1 Srećno. A nešto i kontam, jednostavno ne mogu da zamislim da ćemo moći eto tek tako da odemo negde... Mislim, nemoguće! Ako je i moguće, ode pola Srbije 'na kratko'...

Isto tako, cela ta akcija će možda izgledati nekako ponižavajuće... Ono, čučiš i smrzavaš se na ravnici ispred granice, šiba vetar kiša... Ne znam, meni je draže da se i maltretiram oko vize no da molim nekog. Klasičan mentalitet ponosnog Srbende iz unknown razloga  :eat:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da je ideja dobra, pa makar i ne donela neke rezultate. Cinjenica je da takav skup do sada nije organizovan, a ne znam zasto , kada su nam te vize kao kamen oko vrata i velikim delom sprecavaju mlade ljude da putuju i vide Evropu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0