Followers 0

Viza D za Srbiju iz Juzne Amerike

3 posts in this topic

Pozdrav ljudi
Devojka mi je iz Ekvadora  hoce da poseti Srbiju i da bude tu 6 meseci do godinu dana. Za to joj treba nasa viza D. Malo je komplikovana situacija pa mi treba savet od vas. Ambasada zaduzena za Ekvador je ona u Brazilu. Kad sam ih kontaktirao, lagano su mi odgovorili da se javim posle 18og avgusta, a ja moram da se gubim odavde 17og. Sad ja pokusavam da se informisem malo dok oni ne prorade. Ovo su stvari koje mi nisu jasne. 
1. Potrebne su mi potvrde i uverenja koja su overena od nadleznog organa, tipa pozivno pismo, uverenje o slobodnom bracnom stanju, izjave vanbracnih partnera i overene izjave dva svedoka o zajednici partnera. Ima toga jos a meni nije jasno kako ja to odavde da odradim? Verovatno moze da se naruci pola tih dokumenata na sajtu eUprave pa da mi to neko skenira, ne znam.
2. Traze joj rezervaciju povratnog leta? Ne razumem zasto joj to treba ako planira duze da ostane.
3. Pretpostavljam da ce se aplicirati online pa onda pasos DHL-om za Brazil?
Ako neko ima bilo kakvo iskustvo, kapiram da je manje vise isto za sve strance, ali ovi ovde se ne kotiraju bas najbolje u svetu i ocekujem jednu birokratsku avanturu.
Hvala
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazovi bilo koju ambasadu u juznoj americi, ako ne moze nista, nek izvadi schengen visu pa nek dodje u Srbiju i samo uzmite privremeni boravak,mnogo mnogo je lakse tako.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/4/2021 at 8:35 AM, TheUKnight said:

Potrebne su mi potvrde i uverenja koja su overena od nadleznog organa, tipa pozivno pismo, uverenje o slobodnom bracnom stanju, izjave vanbracnih partnera i overene izjave dva svedoka o zajednici partnera. Ima toga jos a meni nije jasno kako ja to odavde da odradim? Verovatno moze da se naruci pola tih dokumenata na sajtu eUprave pa da mi to neko skenira, ne znam.

Pozivno pismo za Srbiju skineš ovde, popuniš, i onda treba da ga overiš u opštini ili sudu. E sad, problem je što ti ne možeš da ga overiš ako nisi u Srbiji (onome koje smislio taj koncept nije palo na pamet da bi pozivač mogao živeti u inostranstvu). Meni su u konzulatu u Kini prihvatili neovereno, pa je moguće da se u praksi to jednostavno tako rešava, ako si u inostranstvu da ne moraš overavati. Ali tu informaciju ti samo oni mogu dati. Ako neće da prihvate neovereno, onda neka pozivač bude neki tvoj blizak rođak u Srbiji - recimo otac ili majka - koji će to odštampati, overiti, i poslati ti. Tamo imaš liniju na kojoj treba da napišu u kakvom su odnosu sa osobom koju pozivaju, dakle napišu "devojka mog sina" ili "osoba je u vanbračnoj zajednici sa mojim sinom". Možda prihvataju i skenirano, to opet moraš pitati konzulat.

Uverenje o slobodnom bračnom stanju je dokument koji ti isto mogu izvaditi roditelji (možda može i preko euprave, ne znam). Ako ti vadi neko ko ti nije roditelj, treba posebno ovlašćenje. To se vadi u matičarskoj kancelariji tvoje opštine, i ne treba da se overava jer je zvaničan dokument koji izdaje država. Trebaju vam dva uverenja: jedno za tebe, drugo za nju, svako vadi u svojoj zemlji.

Izjava o postojanju vanbračne zajednice se ovde skine, odštampa, popuni, i takođe se mora overiti. Tu se opet postavlja pitanje kako se nešto može overiti ako živiš u inostranstvu, ali ja na to pitanje nigde nisam uspeo da pronađem odgovor. Ako ti saznaš, molim te napiši ovde.

Izjava svedoka o postojanju vanbračne zajednice - za ovo ne znam, ali mogu da nagađam. Pretpostavljam da je to list papira na kome svedoci napišu "Ja, taj-i-taj, rođen tada-i-tada, broj lične karte, ovim potvrđujem da su osoba ta-i-ta i osoba ta-i-ta u vanbračnoj zajednici", i potpis svedoka. Priloži i fotokopije lične karte (ili očitane lične karte) oba svedoka. Ovo verovatno isto treba da bude overeno. Dakle to ti naprave dvoje prijatelja iz Srbije, overe i pošalju ti.

Ako Ekvador priznaje vanbračnu zajednicu, onda verovatno možete ta dva dokumenta (Izjavu o postojanju vanbračne zajednice, i Izjavu svedoka) napraviti i u Ekvadoru, a svedoci neka vam budu neki prijatelji koji tu žive, i odmah to overite kod ogovarajućeg državnog organa. 

Rezervaciju leta ne bi trebalo da traže za D vizu, verujem da su ti to pogrešno rekli. Ni odlaznog, ni povratnog. Ako se baš ukopaju, fotošopiraj. Uzmi neku svoju staru avionsku kartu pa promeni ime i datum, odštampaj, i kraj priče. 

Moguće je da sve ovo što sam napisao nije baš 100% tačno, neka me popravi ko zna bolje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0