prtljag izgubljen (pa nađen) - prava putnika

7 posts in this topic

Nedavno mi je KLM izgubio kofer tokom presedanja u Amsterdamu za Beograd. Kofer su mi doneli posle oko 30 sati. Osim refundacije troškova koje putnik ima zbog izgubljenog prtljaga, čula sam da imam pravo i na neku fiksnu nadoknadu u zavisnosti od linije (možda 200-300 eur u ovom slučaju), da je rok da se to potraži oko par godina (?) i da se formular nalazi "negde na sajtovima EU". To su sve informacije koje imam. Posle kratkog guglanja nisam ništa tog tipa uspela da nađem, pa me zanima da li neko zna više o ovome?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"If your checked-in luggage is lost, damaged or delayed, the airline is liable and you're entitled to compensation up to an amount of approximately EUR 1 300. However if the damage was caused by an inherent defect in the baggage itself, you're not entitled to any compensation."

"If you want to file a claim for lost or damaged luggage, you should do it in writing to the airline within 7 days, or within 21 days of receiving your luggage if it was delayed. There is no standard EU-wide form."

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_en.htm#luggage

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je KLM u Amsterdamu izgubio prtljag posle leta Bangkok - Amsterdam, hajde što sam se smrzao sve mi bilo u rancu od toplije odeće, ali sam čekao od aprila do juna da ga nađu i pošalju. 

Pošto su mi neke bitne stvari bile tu (na primer hard diskovi, debil sam što sam tu stavio znam), bio sam srećan samo što sam dobio nazad nisam ni razmatrao da probam da im naplatim grešku  ¯\_(ツ)_/¯

Share this post


Link to post
Share on other sites

kad se prtljag vrati, sta ima da se naplacuje nadoknada, pogotovu posle jednog dana? to se stalno desava...

ne treba se mnogo zezati sa aviokompanijama na taj nacin, kao ni sa cruise kompanijama, jer mogu da vas stave na crnu listu, koja uopste nije mit....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da je tako kao što pričaš meni bi jedino prevozno sredstvo do sad bio električni trotinet :-)

Tužakao sam se sa raznoraznim aviokompanijama bezbroj puta, od Air Srbije pa na dalje, doduše nikad za izgubljeni prtljag već uvek za kašnjenje leta. Do sada nisam izgubio nijednu presudu i uvek sam redovno nadoknađivao štetu, tako da bih svima preporučio da zaštite svoja prava. Ne smemo da dozvolimo avio kompanijama da se osile previše jer tek onda pada kvalitet usluge koji je već sada debelo poljuljan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Ne znam, ja sam baš mnogo leteo, a nije da je nešto bilo kašnjenja, a pogotovo ne nekog koje bi mi poremetilo neke planove.

Ti onda ili si baksuz baš ili letiš jednom nedeljno, ako si se bezbroj puta tužakao zbog kašnejnja 🙂 

Jednom u Dohi, QatarAirways otkazao skroz let, pokvario se avion,  8 sati je kasnio, morao sam da pošaljem mail da će check in biti kasnije i šta sada. A i kako da ih tužim, dali su nam kao kompenzaciju da sa bar kodom na boarding pass-u možemo u svim prodavnicama hrane da jedemo i pijemo neograničeno  🥰

Edited by samsung

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nije baš da sam svake nedelje leteo, ali tokom 2019. nije bio nijedan kalendarski mesec a da nisam imao barem jedan let. 70% tužbi je i bilo za letnji red vožnje jer je tada iskorišćenje aviona na maksimumu i tada se najviše kašnjenja i dešava. Jedno kašnjenje na jednom aerodromu može kaskadno da izazove čitav niz kašnjenja za druge letove jer rezervnih aviona jednostavno nema.

Lepo je što su ti ponudili da jedeš i piješ besplatno, ali za 8 sati kašnjenja si potencijalno mogao da ih odereš za oko 600 EUR, doduše to tvoje je bilo van EU a tu situacija nije tako striktno regulisana. Za EU letove (ili za EU avio kompanije koje let počinju van EU) je to vrlo standardna procedura. Ume da potraje sudski proces ali na kraju se završi u tvoju korist i dobiješ kintu regularno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.