Jump to content

Featured Replies

Posted

Opet jedna tema o Siriji !!!

Sa drugaricom planiramo da idemo za Siriju na dve nedelje, najverojatno cemo biti tacno 14 dana tamo.

Molio bi da mi date predloge kako da isplaniramo tih 14 dana.

Ovo je neko moje razmisljane:

- 2-3 dana Alepo (kazite koliko je dovoljno)

- 1 dan ili samo u prolazu Hama (dali je bolje da ostanemo u Hami i odemo do Crak de Chevalier, ili da se smestimo u Homsu)

- Homs u zavisnosti o Crak-a (inace ne bih zeleli da ostajemo)

- 1-2 dana Palmira (opet treba mi razmisljanje koliko vreme je potrebno)

- 3-4 dana Damask (tu racunam i juga Sirije)

- 2 dana Bejrut (interesira me dali mozemo sa istom vizom za Sirija da odemo i da se vratimo iz Libana. Na Libanski sajt pise da se moze ostati u Siriji do 5 dana sa Libanskom vizom, mislim da je jedno vreme to vazilo i obratno, da sa Sirijskom vizom mozes ostati do 5 dana u Libanu). Takodze na Libanski sajt pise da daju besplatne mesecne vize na granicu, ali na forume sam nasao info samo za besplatne 48h vize. Dali znate mozda nesto o tome?

- 1-2 dana Tartus ili Latakija.

Cekam vasa razmisljanja, i neki korisni info i tips

Moj predlog:

-Hama obavezno, odatle se moze videti i Crack de Ch. i Apamea, sam gradic je interesantan, okolo ima sjajnih sela sa onim fantasticnim kucicama nalik na kosnice

-Palmiru mozes videti za jedan dan, mi smo isli busom iz damaska i postigli sve sto je bilo za videti a lokalitet je pogolem

-Latakija je je OK, odatle se moze otici na dnevni izlet i videti tvrdjava Salah al Dina, koja je lepa ali je okruzenje, krajolik u koji je smestena neverovatno

-U Damasku ima sta da se vidi i radi i 3, 4 dana 

-ja bih predlozila Der ez Zur, koji je istocno od Palmire i iz koga se mogu napraviti sjani izletu u Dura europos ili grad Mira, oba na obali Eufrata i releticno blizu jedan drugom.

Sto se tice Bejruta najbolje je da se informises putem sajta, kada sam ja bila (pre 5 godina) za ostanak od 48 sati nije bila potrebna viza

Moj predlog je: iz Alepa uvece za Hamu, nocenje, sutra obilasci (norije, Apamea, Serjila, zavisno sta vas interesuje). Iz Hame imate direktne buseve do Palmire, tamo ostanete dan dva, onda uzmete prvi jutarnji bus do Homsa. U Homsu na autobuskoj ima mesto gde mogu da se ostave ranceve. Iskoristite dan za odlazak do Kraka, uvece se vratite, pokupite ranceve i hvatate bus za Damask. Iz Damaska obavezno napravite polu-dnevnu ekskurziju do Bosre.

Hama je prelepa. A iz nje se može na zapad, u Musyaf. Tu je tvrđava asasina i Starca sa planine (pola je zidana, a pola uklesana u stenu). Pa onda opet na zapad ka Baniyasu gde je impozantna Qala'at Marqab.

U Tartusu nemate šta da tražite. Totalni je promašaj ići tamo.

Obavezno nabavi Lonely Planet, sve će ti biti jasnije.

Ako se vec motas oko Hame, poseti i gradic Mahardek.

To ti je pravoslavni grad u Siriji, a tamo znam dvojicu Sirijaca koji govore Srpski,  ;D odnosno ima dosta Srpkinja koje su udate dole.

Poseti i ogroman tocak u Hami.

Jedino mi se Latakia ne svidja nesto posebno, a zalim sto nisam bio do Palmire.

Pre neki dan sam na TV video i cuveni Baghdad Caffe. :yok:

Ako se vec motas oko Hame, poseti i gradic Mahardek.

To ti je pravoslavni grad u Siriji, a tamo znam dvojicu Sirijaca koji govore Srpski,  ;D odnosno ima dosta Srpkinja koje su udate dole.

Poseti i ogroman tocak u Hami.

Jedino mi se Latakia ne svidja nesto posebno, a zalim sto nisam bio do Palmire.

Pre neki dan sam na TV video i cuveni Baghdad Caffe. :yok:

Mozes li mi reci naziv ovog gradica na engleskom posto google ne izbaca nista za MAHARDEK.... ja sam probao nesto da nadjem na virtual tourist i jedini naziv koji je slican ovome je Magha'ir .... Da li je to to?

Meni je u Siriji najbolji utisak ostavio Alepo i Crak de Chevalier. Ja bih preporuci da u Siriji uzmes rent a car i da sa kolim putujes, to smo mi uradili. Elem ... za Liban i Bejrut. Treba ti Libanska viza (pecat) i ona je za gradjane Srbije besplatna za period do 48 sati, za duzi period se placa. Sirijsku vizu mozes veoma lako dobiti sa 2 ulaska i na period od mesec dana i problem je resen!

Koliko kosta rentacar? I da li se sa tim autom  moze ici u Liban? Ako se ide u Liban ne ponistava se viza a da li se placa izlas iz Sirije? Koliko i kada? Ako se ide autom registrovanim ne u Siriji koliko se placa osiguranje?

Mi nismo isli u Liban rent a carom vec autobusom iz Damaska. Ne secam se koliko kosta iznajmljivanje auta, nije jeftino ali s obzirom da je cena benzina jeftina i da je sve u siriji jeftino isplatise na to dati novac. Putevi u Siriji su odlicni a voznja Sirijom i Damaskom je posebno iskustvo. Ako niste vesti vozaci onda odustanite od ove ideje. Zasto bi se ponistavala viza? Ne placa se izlaz iz Sirije niti iz Libana.

Ako se ide u Liban ne ponistava se viza a da li se placa izlas iz Sirije?

Dobro pitanje. Čini mi se da je izlazna taksa za Siriju uvedena prošle godine. Svakako da se plaća po izlasku iz Sirije, ali pitanje je da li se plaća i pri odlasku u Liban, pošto je ta granica specifična.

Mi smo bili 2007. i nismo placali izlazne taxe iz sirije. Mozda su kasnije nesto promenili. Sto se tice specificnosti granice mislim da vise nije bas specificna ... vremena se menjaju!

Pa ... uz moljakanje se ne racuna ali mislim da su se odnosi izmedju te dve zemlje drasticno promenile u poslednjih par godina!

Evo sta nadjoh u vezi IZLAZNE takse:

Visitors are not required to obtain an exit visa if their stay does not exceed a period of 15 days.

A sto se tice odlaska u Liban pitacu u ambasadi Sirije za koji dan.

Znam i ja za malulu nego me zaintrigirao ovaj gradic koji se navodno nalazi blizu hame... tako barem kaze scout ali nema jos odgovora od njega

Evo sta nadjoh u vezi IZLAZNE takse:

Visitors are not required to obtain an exit visa if their stay does not exceed a period of 15 days.

A sto se tice odlaska u Liban pitacu u ambasadi Sirije za koji dan.

Ovo nema veze sa izlaznom taksom, ovo ti znaci da se moras prijaviti 15-tog dana boravka u Siriji policiji, ako ostajes manje od 15 dana, onda ne. A izlazna taksa se placa, pa se placa, i to 550 funti, od toga te ne moze spasiti ni El Assad

auto smo rentirali za 80e za 2 dana, a bilo nas je cetvoro tako da nas nije izaslo puno.

Nije Mahardek već Mhardeh. Nalazi se 25 km putem od Hame prema Apamei, a tim putem skoro svi prođu, jer retko ko preskoči da vidi Apameu.

Nije Mahardek već Mhardeh. Nalazi se 25 km putem od Hame prema Apamei, a tim putem skoro svi prođu, jer retko ko preskoči da vidi Apameu.

Hvala wayloh  :spot:

Evo i mene.

Da, to je naziv grada.

Planiram na Šri Lanku preko Damaska, zato što mi je Sirija jedna od najlepših zemalja.

Propustio sam dosta istorijskih mesta da obidjem.

:kamp:

Posto nazalost necu moci poci na putovanje koje sam planirao za ovu godinu, najvjerovatnije bih ljetos skoknuo malo do Sirije i Libana. Evo neke moje skice itinerera, pa ako ima ko kakav predlog za izmjenu bio bih zahvalan...

1. Idlib

•Dead cities

2. Lattakia

•Qala'at Saladin

•Ruins of Ugarit

3. Hama 

•Apamea

•Mhardeh

4.Homs 

5.Krak des Chevaliers 

6.Tartous 

7.Tripoli

8.North Lebanon

•Bcharré region

•Qadisha Valley

•Tannourine Cedars Forest Reserve

9.Ba’albeck

10.Byblos

11.Beirut

12.Sidon

13.Tyre

14.Zahle & Roman Temples of the Békaa Valley

15.Damascus

•Bosra

•Aramaic language region (Ma'loula, Seydnaya, Jaba’adin, Bakhaa)

•Deir Mar Musa al-Habashi (An-Nabk)

16.Palmyra

17.Deir-az-Zur

•Abu Kamal

•Dura-Europos

•Mari

18.Ar Raqqah

•Sergiopolis

19.Aleppo

Kuda kroz Tursku se jos dogovaramo kako cemo i sta cemo

• 1 month later...

Granica Sirija/Liban je specifična jer se, u pogledu vize, njen prelazak ne računa kao izlazak iz Sirije.

Kakva je danas situacija, ima li neko najsveziji info za granicu Liban/Sirija? Da li se placa izlazna taksa ili da li to racunaju kao izlazak iz zemlje? Svasta sam procitao na forumu, malo sam  :?