Followers 0

Cambodia, Laos, Vietnam

96 posts in this topic

caos drushtvo....

pitanjce: shta je za vas (mislim na one koji su posetili ove zemlje) najzanimljivije za posetiti u cambodii (osim angkor vata), laosu i vietnamu? i koliko je po vama dovoljno dana za svaku od ove 3 zemlje (dakle subjektivni utisci) :)

big hug from mama india :)

osim angkor wata u cambodzi imash preko 300 hramova manastira pagoda..trebace ti nekoliko godina da obidjesh sve...jedno od najstarijih naseobina je tonl sap na jezeru,pazi se ima puno malarije i japanskog encefalitisa...tako da bi bilo lepo vakcinisati se i protiv zute groz ako ostajesh duze u cambo...60 posto kmera ima tuberkulozu..souhanokvill je isto zanimljivo dole na moru,videcesh u guide bookovima da do nekih manastira idesh na svoj rizik i u nekima ne idu ljudi a i sami kmeri zato shto je minirano,pazi da ne ostavish neki extremitet tamo...u samom kompleksu oko angkor wata imash preko 100 hramova..jedan od najlepsih je TA PROHM e a neshto iza se nalazi POI TNOL pa ako idesh tamo pozdravi moju najlepshu devojcicu i reci joj da sukoro dolazim i da je mnoogo volim,a zove se NJAA:)

sto se tice vijetnama drzi se severa i psichodelicnih pecina,da ne otkrivam mnoogo,nemoj da zaboravish pecurke da pojedesh pre nego sto zadjesh duboko:))

a u laosu codeine dobijash u apoteci kao kod nas c vitamin,tamo su downersi jako jeftini,pa ti je jasno kakav je laos opium trip,kakav trip takvi i ljudi:) :P :P :P

ehehej kosta :) jao kakav bedak, da ne padoh sa motora krenula bih sa tobom!!! jesi stvarno sve to obishao?

kad se vracash na ovamo istochno?

big hug  :mah:

u septembru dolazim na par meseci....kako da obidjem sve kad ti trebaju tolike godine ali cim zavrshim fakultet eto me na vishe godina..u cambodzi bi se sjajno snashao kao lekar,vape za medicinskim kadrom...nije luda andjelina jollie sto zivi tamo:)

cao drustvo...

...spremamo se na put krajem februra `11 - thai, laos, vietnam, camboga i imamo jedno pitanje vezano za vize...

...da li je problem dobit vizu za vijetnam, na ulazu iz camboge ili laosa?

hvala unapred

Vizu za Vijetnam ti je najbolje izvaditi u ambasadi unapred, a josh bolje preko neke turisticke agencije da smanjish cimanja.

Shto se tiche Laosa obavezno da odesh do Luang Prabanga. Prelep francuski grad na mekongu. Ja sam ostao opcinjen njime i jedno mi je od najdrazih mesta koje sam posetio na svom putu kroz SIA. Tu su u blizini Kuang si vodopadi, ako se popnesh malo vishe i istrazish mozesh naci neverovatne usamljene kade za kupanje.

Prestonica, vietnanine do koje je lako doci sa tajlanda  nije nishta specijalno. Odatle mozesh do Vang vieng-a - selo u kome je 10x vishe stranaca nego domorodaca, prepuno hostela, sa jeftinim smeshtajem, najatraktivnija je tubing, sednesh u naduvanu gumu i spushtash se niz reku a glavna fora je stati na shto vishe kafanica i napiti se sht vishe. Ima svoje drazi makar videti da u 99 od 100 lokala ide serija prijatelji. Ja sam se otrovao hranom ovde pa su mi misljenja podeljena. ALi ako volish malo raskalashnog zivota sa pijanim australijskim crew-om ovo je dobro mesto.

Luang namta je mesto gde bi samo gubio vreme na voznju bike, ali je ok ako hochesh da nastavish dalje ka kini.

Ima josh u Laosu deo hiljadu ostrva, koji je na granici sa Kambodzom pa je ok da se prodje, ja inache nisam proshao.

Obavezno probaj Lao pivo, lao salatu, svrati na neku od lokalnih svadbi.

Sad oko vremena u Laosu, odmah rachunaj da su putevi u ocajnom stanju, i da 200 km putujesh minimalno 7-8 sati. Za luang prabang je minimalno 3 dana, za ostale prema izboru. Vizu najopushtenije uzimash na granici.

Sad ja sam ovo odradio u kontra pravcu, iz kine sam preshao u laos pa tajland .

Cao ljudi. Rezervisao sam karte za put u januaru. Put ce biti Kuala Lumpur-Bangkok-Laos-Angkor Vat.

Rado bih cuo preporuke gde ici u ove 4 zemlje. Nazalost imam maksimum po nedelju dana za svaku.

Hvala.

Hajde, da ja pokusam da ti odgovorim barem na delic pitanja :)

Kuala Lumpur. Ovde sam citala da vecina nije impresionirana gradom, ali meni se jako dopao. Klima je pomalo cudna, ali to mi nije smetalo da uzivam u ostalim stvarima sa kojima sam se susrela tamo. Ono sto ti ja predlazem da tamo posetis je:

Trg Merdeka, gde je i Independence square, veliko lepo zelenilo koje izgleda kao da je neko naslikao, gradjevina Sultan Abdul Samad, Masjid Jamek station, Gombak River, dzamija Masjid Al-Jaame'e, Platinum park (gde se uveliko zidalo kada sam ja bila), Kuala Lumpur Tower (ovde mozes da se popnes i ako te vreme posluzi da vidis ceo KL sa sve "bliznakinjama"), Jalan Bukit Bintang street, gde si okruzen oblakoderima sa naslovima poznatih brandova, gde se cuje tihi zubor vode iz fontane koja lici na kineske cinijice koji su nespretno poredjani jedna na drugu, u neposrednoj blizini moze da se vidi i Monorail i da se provoza istim, Petaling st. koja se nalazi u Kineskoj cetvrti i u kojoj vrvi sve kao u kosnici! Zatim zadji i prodji delom koji se zove Little India. Udar boja, mirisa zacina i ljudi je na svakom koraku. Ono sto nikako ne treba da propustis je KL Bird & butterfly park, gde uziva veliki broj tropskih ptica i leptira svih boja i velicina. Ako si propustio da se poigras sa leptirom dok si bio mali, ovde to sigurno mozesh uciniti! :) Da ne spominjem da se dosta ptica slobodno seta, te da mozes i da ih nahranis vocem ili pomazis. Ja sam bas uzivala u ovim oazama. Moj apsolutni favorit u ovom gradu je Petronas Towers koji su pravi ukras. Nocu izgledaju kao dva dijamanta! Ono sto mi se manje dopalo u ovom gradu je hindu temple komplex Batu cave, mada, moram priznati da fascinantno izgleda Murugan statua u zlatnoj boji sa svih svojih cca 43 m. Valjda me to i "prevarilo" pa sam ocekivala vise unutar pecine, sem jarko obojenih statueta i crteza. A da, bilo je i par nekih reptila :) Kazu da je Batu Cave obelezje KL, ja se ne bih bas slozila, al' aj'... :) Klopa je, kao i u celom tom delu Azije, jako jeftina. Placa se iskljucivo u ringitima.

Bangkok. Grad po mom ukusu. Veliki, haotican, bucan a jeftin! Aerodrom Suvarnabhumi prelep. Ono na sta narocito treba staviti akcenat je: Wat Arun koji je "obucen" u milione malih keramickih delova koji su pokupljeni od izlupanih tanjira, vaza, cinija... i rogatim krovovima (ne propusti penjanje na Phra Phrang tower sa koje je prelep pogled), reka Chao Phraya, most koji je izgradio Rama VIII), Wat Pho u kome se nalazi impozantni zlatni Lezeci Buda, koji nikako da uslikas iz prve! :D Grand Palace sa Wat Phra Kaeo i smaragdnim Budom. Ayutthaya je lepa i originalna, sa sve Budinom glavom u korenu drveta, koje svuda raste ali ne i preko nje. Ono sto mi se manje dopalo: Patpong night bazaar. Klopa i pice nenormalno jeftini, ali ono BAS jeftini (recimo nudles kostao neverovatnih 20-30 bahta! 1e=50b). A da ne propusti i masaze! :D

Nikako, ali NIKAKO ne propusti Floating market! Iskustvo i po. Tu je odmah blizu i Most na reci Kvaj, zatim Tiger temple. Jest' da je negde turisticki malo vise usminkano, ali ko mari, meni se i to svidelo.

Phuket, simpa mesto, mada mi se mnogo vise dopala Phi Phi ostrva. Ako postoji raj na zemlji, tamo je sigurno! Pha Nga (Dzejms Bond ostrvo), tu smo negde isli i na kanuing. Zanimljivo iskustvo. Ne propusti ni to! :) Ne zaboravi po ovim prelepim plazama da sakupis korale i skoljke sa brasnasto-belog peska. Obavezno koristi i tuk-tuk. Jes' da je bucan i da se nagutas onih izduvnih gasova, ali sve u rok "sluzbe". :)

Siem Reap- uh! Ovde je svaka rec suvisna!

Nabrojacu ti samo hramove u kojima sam ja bila... Ta Prohm, Angkor Thom, Bayon, Angkor Wat, jos neki manji, onako u prolazu cijih imena ne mogu da se setim. U svakom slucaju veliki kompleks hramova koji lezi na 3000 kvadrata, ako se ne varam. Ljudi su neposredni, nasmejani, raspolozeni i jako lepi! Za tobom ce trcati decica koja ce prodavati svakakve drangulije za 1$. Nemoj ih odbiti :)

Safe journey!

Ima li neko sveze informacije o vizi za Kambodzu?

Moze li se dobiti na granici?

Hvala.

Ja sam vizu dobio na granici Vijetnama i Kambodze,dosao sam kopnenim putem. Takodje moze se dobiti i na granici sa Tajlandom i u konzulatima okolnih zemalja. Ne zaboravi samo da poneses slike od kuce,jer ti samo to treba da bi dobio vizu.

Odlicno, znaci vadim za Maleziju i Tajland, Laos i Kambodza na granici. Dobro je, procitao sam da je za Laos viza na granici 30$, a ovde u Australiji u ambasadi je 45, tako da bolje da uzmem na grani.

Hvala.

pa jesi li bio na kraju u maleziji noskich?

daj neke info iz licnog iskustva, konacno......

Otkazan put zbog posla nazalost, pomericu ili za uskrsnji odmor ili za kraj sledece godine. Uspe li ti da pokrenes Bahasa katedru na Filoloskom ili da diplomiras?  :?

Drugar je otisao po prvi put ovih dana (decko iz Dubaija) i odusevljen je cenama i sta se za te cene dobije.

hvala na interesovanju noskich, uspeo sam da diplomiram  na masinskom, i ostao mi je jos jedan, zavrsni ispit na filoloskom, a sto se tice moje diplome nutricioniste, tu sam jos vise usavrsio svoja znanja dobivsi sertifikat za rad i u zemljama EU, tako da sam predhodnu godinu pauze u putovanjima pametno iskoristio  ;)...ako si na to mislio, lektorat za bahasu je u pripremi....

nadam se da ce nova uprava fakulteta biti dovoljno pametna, i nastaviti ono sto je stara zapocela, jer bi onda bili jedan od retkih univerziteta u evropi koji nudi nudi nastavu iz jezika koji govori vise od 200 miliona ljudi, sa izrazito velikim diverzitetom u svakom pogledu,narocito antropoloskom,   i jako zanimljivom i razvijenom kulturnom bastinom....

drago mi je da je tvoj drugar odusevljen cenama...

it`s so nice, cheap and cool :party:

Sve je to zanimljivo, samo kojim ce poslom ti studenti indonezanskog da se bave kad diplomiraju? Na japanskoj katedri npr. samo 3-4 coveka iz generacije nadje posao u struci, za indonezanski bi verovatno bilo 0 ili 1, eventualno da rade u ambasadama.

pa ima jako puno velikih firmi iz sveta cija su predstavnistva, fabrike, ispostave...u indoneziji....

svakako da im trebaju ljudi koji mogu da budu prevodioci sa engleskog na bahasa..

u samoj indoneziji bi bilo brdo posla za takve ljude...

ne znaju obicni indonezani baas tako dobro engleski...

a da ne pricamo o prevodjenju, indonezani imaju dosta dobrih pisaca, svakako je mnogo bolji direktan prevod, nego sa nekog drugog jezika...

kod nas bi npr. jedna od izdavackih kuca bila jako zainteresovana, npr. licno znam za geopoetiku, koja voli te istocnjacke autore..ako je neko primetio na ovogodisnjem sajmu, bilo je mali milion japanskih i kineskih pisaca, ali vecina prevoda je bila sa engleskog...

to ne moze da se poredi...pricam kao neko ko je ipak malo u tom poslu, mislim da ce se i lazar sloziti sa mnom...

Evo vam par informacija kako da pregazite Vijetnam iz Mog iskustva

Nanning - Gansi pokrajna kine, lotus island hostel vam moze zavrshiti vizu da se vi i ne cimate, u gradu uzmite malo vremena, gledajte tai chi, kupite kite, setajte rekom, idite do vodopada. 3 dana servis 390 juana iliti 40 eura, 2 590.

Bus  Nanning - Hanoi, ako se dobro secam oko 100 juana, 10 eura, krenuo rano ujutru tipa 8 do 2 stigao, sa tim shto je jedan sat razlike, u ovu cenu bio uracunat obrok, granica se prelazi peske, a sa druge strane vas ceka drugi bus. Umesto hanoja moze se izabrati halong sity ili sapa.

Hanoj, jako bucan brz grad, nije mi legoa taman posle mira Nanninga, tura do Hanoj beja 60 dolara 2 dana, sa kajakingom i klopom, manje vise korektan dil, sa tim shto bi mozda bolje bilo da sam otishao do cat ba u sopstvenoj organizaciji jer bi prelaskom ferijem video iisto tako zaliv, kajaking sam mogao i tamo organizovati, jedino nocenje na brodicu i kupanje sa njega ne. Za smeshtaj preporucujem Central Backpeker kod stra katedrale

Transport po Vijetnamu

Mozete kupiti motor u hostelima u Sajgonu i Hanoju od drugih putnika koji su presli vijetnam. Cena se krece oko 300 dolara, odvezete ga u kontra smeru i tamo prodate. Sa tims hto vam ovo moze uzeti 15 dana chekanja na prodaju.

Easy rider-s - motoristi koji rade kao turisticki vodici, mozete putovati sa njima na jednom motoru ili sa 2 motora, jako aktivni izmedju Hue i Dalat-a.

Vozovi - Prijatni, ali skuplji od sleping busa

Autobusi za spavanje, dosta ne prijatniji u odnosu na kineske, ali i dalje najeftiniji nacin putovanja izmedju mesta u Vijetnamu, svaki guest hous ili turisticka agencija vam ih moze bookirati

Hue , nekadasnja prestonica, nudi vam par istorijskih zgrada, silom prilika video 2, ali nisma preterano odusevljen, 750 km od hanoja

Danang, 100 kom od Hue, industrijski siti, nisam se bas zadrzavao jer nisam imao potrebu

Hoi An - 20 km od dananga, mesto gde valja stati i odmoriti na plazama,

Odavde mozete organizovati konekciju za Laos, imaju direktni busevi

Nga Trang - Nekih 500 km od Hoi An, veliki grad na vodi, ok plaza, ali se uveche pazite prevara

Dalat - For must, odlicne opcije ko voli vodopade, prirodu , treking, ovde sam jeo najkusniju hranu u vijetnamu

Obavezno uradite kanjoning , jedan od najboljih tripova koje sam uradio u SE1. Isto tako rentirajte motor, i provozajte se okolinom.

Mui Nei, dosao iz Dalata, 5 sati voznje, beach backpacker mesto gde vam moto taxisti nude trave - samo kao uput backpacker, inache mene zanima zbog kite surfinga

Sajgon, Prestonica, i opcija da se uradi konekcija za Kambodzu

Cene

Izuzimajuci Hanoj, Halong Bay i Sajgon cene su jako korektne

Klopa u mid range porodicnom restoranu oko 2-3 eura sa picem, zasniva se na 2 jela 2 pica . Ovde sam jeo i najukusniju hranu u celoj SE, ukusnija nego i Kineska u vecini sluchajeva, podgotovo u Dalatu

Alkohol, pivo manje od 0.5 eura u vechini mesta. Tiger i etc. fLASA vodke oko 3-4 eura

Transport, 15 eura sleping busevi, recimo da sa 3 busa prelazite ceo vijetnam.

Da,obavezno probajte kafu odlicna je

Massage - manje vishe maska za prostituciju

Ako izuzmem hanoj i sajgon, najvishe mi se od svih zemalja SE svidja Vijetnam, videces generalno iskren osmeh, turisti je lako da uradi sve, nije kao u laosu da su ljudi dosta stegnuti, putevi su tamo ocajni.

More mi je mnogo bolje u Vijetnamu jer nije pretoplo.

A da More, odlicna temperatura, generalno ne mozete dobiti slike kao na Tajlandu ili zapadnom delu kambodze.

Letovi

Jet StAR i Tiger iz Singaporu za Ho shi min i Hanoj. Ako dolazite u kuala lumpur, uzmite konekciju do Singapora za Tigrom za oko 10 eura avionska karta

Imam par pitanja za ovaj deo sveta, posto uskoro krecem tamo...

Sta raditi ukoliko vam nestane pasos recimo na Tajlandu ( ili bilo gde drugde gde nema nase ambasade ), koja je procedura?

Procitao sam negde da je recimo u Singapuru kaznjivo i posedovanje cigareta prilikom prelaska kopnenih granica. Da li je ovo tacno i za ostale zemlje u okruzenju? Posto putujem preko Istanbula, planirao sam da tamo uzmem kesu duvana... pa sad da li je pametno ici sa time na Tajland, Kambodzu, Vijetnam.....?

Kakva su iskustva sa Tajlandskim doktorima, lekovima i sl.?