Posted February 26, 2009 Ovog leta je dosao red na Maroko Iscitala sam forum i Marinin blog, pa blog momka iz Hrvatske koji je bi 2004., polako privodim kraju LP Maroko, ali treba mi jos vasih misljenja. Idemo kolima, ostacemo 17 dana i trebalo bi da napravimo plan - gde se koliko zadrzati. Preferiramo ne mejnstrim mesta. Dakle - CENE, gde ste spavali, sta ste jeli, koje gradove obici, a koje zaobici, jos vaznije - koja sela obici, gde ste surfovali, kako ste se sporazumevali, koliko ste novca davali "vodicima" - ako ste uopste davali, da li je nekada korisno platiti vodica, gde ste isli na safari..... ma sve! A mogu i linkovi, kontakti, brojevi, mejlovi ljudi tamo koji mogu da budu od pomoci - smestaj, kamilari, riadi, rent-a-mule, alkohol, ostalo Hvala svima. Morocco here we go Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 i PS - da nema nekog ko planira u junu u Maroko? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 U bre al ti putujes :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 to je komsiluk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Samo koji red za sada... Ja sam uglavnom video mejnstrim, ali to je prosto tako da nesto od mejnstrima MORAS posetiti Moja preporuka, recimo, Fes & Chefchaouen obavezno! Chaouen je gradic koji kao da lebdi izmedju neba i zemlje (ovo recimo ima bar dva znacenja ), tamo smo se odlucili za hostel Mauritaniju, kojeg smo recimo izabrali iz LP-a, ali smo potom videli da je grad prepun hostela, mada ne znam da li bismo nasli ista za manje od 5 evra za koliko smo se tamo iscenkali Tako da ako ne budete umorni kad stignete, slobodno prvo obidjite par hostela na koje cete naleteti cim zadjete po ulicicama medine. Meni je zao sto smo mi bili kratki s vremenom, a jurili da vidimo sto vise, jer su planine oko ovog grada delovale primamljivo za neki trekking ili istrazivanje, tako da biste mogli i o tako necemu da razmisljate. Fes je must see! Setati, upijati utiske i svakodnevni zivot ogroooomne medine, degustirati marokanske djakonije, kulirati u zabacenim parkicima, mi smo ukupno 5 dana posteno otpadali po tom gradu Host kod kojeg smo bili radi u agenciji koja organizuje izlete gde god hoces, ali je meni zvucelo preskupo, a dovoljno impresija je vec bilo svuda oko mene pa sam bio prezadovoljan i onim sto sam uspeo da vidim bez odlaska u pustinju ili u planine. Ako hoces dacu it kontakt. Ali, posto cete ici kolima, onda je to druga prica. LP predlaze tamo neke ture i kolima moze poprilicno da se vidi i samostalno i ja verujem da vam je to i bolje nego da vas deru za neke izlete. Nakon ludila Kazablanke, prijalo mi je i kuliranje na obali Atlantika u Esauiri, ciji stari grad isto ima neki sharm, mada ti ja tu nisam objektivan jer meni svako mesto pored mora ima sharm Sad moram da idem, jos kasnije.. ;-) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 hvala slobo! nastavi kad imas vremena sada kad bolje razmislim, ono sto je marokancima mejnstrim nama bas i nije evo upravo prepravljamo plan, mislili smo da ubacimo i zagoru, i da uzjasimo kamilu, ali ne znam uopste da li je to izvodljivo u junu. u lp kazu da od aprila do septembra ne treba ni pokusavati, pa me je to malo pokolebalo. ako mozes napisi mi i kod koga ste cs-ovali u kom gradu, naravno ako su utisci bili pozitivni! hvala hvalaaaa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 Idete ryan-om? Jeste li nasli neke povoljnije letove u junu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2009 ......Idemo kolima.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2009 Ekipa ciao, ima li možda netko da putuje u Maroko u junu/julu? Ja sam mislila volontirati tjedan dana oko Marrakecha, a poslije bih malo putovala zemljom i eventualno napravila turu na Atlas. Trenutno sam samo ja u igri pa ako netko slučajno ima sličan plan (ovaj drugi tjedan kada bi se putovalo), možemo se spojiti -ne bih baš eksperimentirala sama. Hvala ana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2009 Ja bih volio ici na Atlas, ali sam vec napravio planove za Bliski Istok. Mozda ipak i postoji mogucnost ali u julu ici tamo. Kako bi ti isla do tamo? Ja cu volontirati nesto malo na Verudi, pa bih onda isao tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2009 ako dobijem vizu, ja stizem 11. juna u maroko i ostajem dvadesetak dana. Obilazimo sledeca mesta: Rabat Casablanca Essaouira El Jadida e Safi Essaouira Agadir Beaches (Banana point, Panorama) souss-Massa National Park Sidi Ifni Tafraoute Tizi n'Test 14h00 Marrakech Ouarzazate Zagora Tinerhir Todra Gorge Er-Rachidia Féz Meknes Volubilis Chefchaounen Pa se mozda i vidimo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2009 Jedna devojka sa CS-a ce verovatno ici u Maroko da volontira ali ona mi je nesto spomenula Agadir. Mozesh da je kontaktiras ako si na CS-u pa da se dogovorie oko svega. Zove se Milica Jeremic i iz Mladenovca je. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2009 Vi drugari koji putujete, kako ste dosli do karata, gde su najpovoljnije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2009 Moje drustvance je planiralo da se uputi u Maroko pocetkom oktobra, dobro bi mi dosle informacije koje imate, viza, ho(s)teli, atraktivne lokacije pored mora i na kopnu i jeftini let, kad bi trebao da se rezervise i tako to. Imamo dobru volju i na pocetku smo traganja i zelimo vasu pomoc drugariiiiiiiiiiiii Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Svaka cast na planiranoj turi golosina, mislim da cete sto se kaze, videti sve Marini i meni je nekako jos ostalo kao zadatak za sledeci put da idemo u Tan Tan Plage A evo cisto da podelim sa zainteresovanima, u dzepu ranca sam nasao vozne karte: Marakesh - Fes, druga klasa u jednom pravcu, 180 dirhama (tad je bilo oko 10,5 - 11 dh za 1 EUR) Rabat - Kazablanka, isto, 32 dirhama. Za napovoljnije karte redovno chekirati Ryan Air i Easyjet. Mi smo nase platili 30 eur iz Milana, jedno 2 meseca pred put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2009 marina, slobo i ostali... napisite mi ako se setite, sta je to sto treba obavezno poneti u maroko? nesto sto npr tamo nema da se kupi, ili je jako skupo ili sl. kakva je situacija sa vodom? gde su suveniri najjeftiniji? koje su lepe plaze? pita andre i da li imaju espreso kafu (ne, necemo nositi aparat ako nemaju, samo pitamo ) sta god se setite, vi napisite... hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2009 Maroko nije skup... a ako vam se nesto cini skupo, cenjkajte se... Trebalo bi da pijete flasiranu vodu ali ja ni jedan ni drugi put nisam imala problema sa obicnom tekucom vodom, svi lokalci je piju. Najjeftiniji suveniri su po Rabatu i sve ostalo sto zelite da kupite, kupite u Rabatu. Naravno drvene stvaricice se kupuju u Essouiri. Essaouria i Agadir su odlicne plaze... Essouira je meni prirasla za srce... Espreso? Ne secam se... pored hektolitara marokanskog caja od nane nisam ni stigla da pitam da li imaju espreso. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2009 pored hektolitara marokanskog caja od nane nisam ni stigla da pitam da li imaju espreso. i super jeftine sveze cedjene pomorandze Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2009 Ja planiram u Maroko septembar/oktobar kolima. Da li postoje neke takse za kola (slicno kao u Siriji) i koliko je feri za auto i po osobi na najuzem delu Gibraltara. Alpejcino je slao neke podatke o cenama ferija ali mi se to ucinilo dosta skupo obzirom da treba 2x platiti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2009 sto se ferija tice. mi smo platili povratnu kartu za dzip i 2 osobe 300 evra. za manji auto je mozda malo jeftinije, ali ne mnogo! uzasno neprijatno smo se iznenadili buduci da u najskorijem lonely planety pise da je oko 150 2 osobe i auto. ima nekoliko agencija koje to rade, i najuzi je prelazi su gibraltar ili algeciras - ceuta. medjutim, buduci da je ceuta spanska teritorija iako u africi, rekli su nam u marokanskoj ambasadi da ta karta nije za njih dokaz da ja putujem u maroko (kad sam aplicirala za vizu), tako da smo morali da uzmemo do tangiera sto je malo dalje ali ne i puno skuplje. inace imaju neke obicne i neke super brze ferije ali razlika u ceni je mozda 30 evra. ako planiras da prelazis iz gibraltara ne zaboravi da ti treba UK tranzitna viza sto je jos jedan dodatni izdatak i cimanje. na googlu nadji sajt trasmediterranea office, tamo mogu da se kupe karte. ostali prevoznici su www.frs.es, euroferrys, buquebus, balearia. moras da proveris koji odakle krecu. sto se samih kola tice ne treba ti nista osim osiguranja. i naravno, medjunarodna vozacka. vise o svemu po povratku iz maroka, krajem juna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2009 Koliko se secam u Gibraltar je moglo da se udje i sa sengen vizom, tj. sa bilo kojom vizom sa kojom mozes da se vratis nazad u Spaniju. E sad ako sa Gibraltara ides za Maroko ne znam kakva je situacija... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2009 Izvinjavam se sto offtopikujem @markoristic Jesi li siguran da u Gibraltar moze da se udje samo sa sengenom i da ti ne treba britanska viza? Jel to provereno? Ja sam bas pre neki dan gledao za ulazak i jedino sto sam skontao je da izlazis iz sengen zone i moras da imas multi da bi mogao da se vratis u Spaniju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2009 Ovde kaze: http://www.gibraltar.com/gibraltar_visa_information.aspx Persons who hold a Schengen visa and intend to enter Gibraltar from Spain should also take steps to assure that they will be able to return to Spain again once they have left Gibraltar. Naravno da ti treba viza sa multi ulaskom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2009 Jasno mi je da treba multi cim napustam i vracam se u sengen zonu. Zapravo je pitanje da li, ako zelim da posetim Gibraltar, moram da imam britansku ili neku njihovu vizu da bih uopste usao? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2009 ja zapravo nemam sengen vec portugalsku resident card sa kojom normalno putujem po sengen zoni. kada sam ih medjutim pitala da li mi treba viza i pored toga, rekli su mi da mi treba uk tranzit. to sam ih pitala u amb u lisabonu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites