od Njujorka do Nijagarinih vodopada (US ili CA?) autom i rent-a-car u SAD

3 posts in this topic

Vredi li putovati iz Njujorka sedam sati autom do Nijagarinih vodopada, u smislu, ima li šta zanimljivo za videti/posetiti usput? I ako da, šta? Idealno bih krenula rano iz Njujorka, stigla do uveče negde da prespavam u blizini vodopada i sutra rano išla u obilazak. Volela bih da ne žurim, neka tih 7 sati bude i duplo više ako treba, tj. ako ima gde da se stane, nešto vidi. Ne zanima me npr da odem ranije pa u Toronto jer već sam bila, nego baš nešto na tom potezu od NYC do vodopada - kad gledam mapu ne pale mi se nikakve lampice. Biće kasna jesen tako da ni eventualna kupanja u rekama/jezerima nisu dobra opcija.

Koliko vidim, kanadska strana vodopada je navodno mnogo lepša u odnosu na američku, šta kažu oni koji su bili na obe? Da li preporučujete one vožnje brodićima itd, neki savet, iskustvo? Koliko vremena je uopšte potrebno da se vodopadi obiđu?

Zanima me i da li se generalno isplati rentirati auto u SAD, u odnosu na letenje npr. Da li postoji neka specifičnost u vezi sa iznajmljivanjem automobila u SAD, u odnosu na Evropu? Da li se može preći u Kanadu iznajmljenim autom, kakva je ta granica, itd? Eto, ako neko ima iskustva sa ovim, pišite.

 

 

Edited by golosina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam bas prosli mesec isao, leteo do Detroita, onda rentali kola i vozili do Toronta da se vidimo sa prijateljima pa do vodopada sutradan. Sto se tice rentanja kola u US, sve zavisi odakle rentas, ja imam neki status u Hertzu pa tamo uvek uzimam. Granicu mozes da predjes, sto se konkretno Hertza tice samo drzi ugovor u kolima ali na granici niko nista ne trazi ni vozacku niti bilo koje papire oko kola, samo pasos. Kontrole nemas na izlazu iz US kao ni na izlazu iz Kanade, samo je po jedna kontrola, kad ulazis iz Amerike imas samo Kanadjane, niko ne kontrolise izlaz kad ulazis u US samo Ameri kontrolisu. Ako planiras da uzmes kola uzmi bar mesec i po dva unapred, ali proveravaj i periodicno pa ako se spusti cena otkazi pa opet rezervisi. Oko 80-100$ racunaj po danu za rentanje i jedno 150$ za gorivo tamo vamo ako cene ostanu iste kao sada. Mozda ako ides sama je bolje da letis do Bafala pa onda uzmes Uber/Lyft za jedno 40-50$ po pravcu. U tvojoj situaciji ustedela bi vreme u voznji i sigurno nesto $$.

Kanadska strana jeste lepsa ali zaprvo mozes da vidis iz Amerike tu stranu, isto kao i iz Kanade, jedino sto ne mozes da vidis americku stranu koji i nije nesto. Ako ides kolima na Kanadsku stranu parking je oko 10$ po satu, max 30$ mislim bar toliko sam ja platio, da se spremis i na taj trosak. Brodicima se nisam vozio ali sa obe strane ih imas, a sto se tice obilaska nema sta da se obilazi haha dodjes i to je to, bukvalno prosetas 5-10 minuta levo desno i to je to. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala! Počeću već da gledam rent-a-car. Ide nas četvoro pa kontam da je povoljnije od letenja. Mada je zapravo najveći plus trebalo da bude sama ta vožnja do tamo i nazad, samo da prvo shvatimo šta ima usput da se vidi 😅

Ako nešto nisam očekivala to je da je u pitanju 5-10 minuta za obilazak :D

 

Edited by golosina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.