Posted November 6, 2012 A do Istanbula vozom, 50e u jednom pravcu, ili Turkish airways-om, oko 130e, ili Jat-om, za 110, ali tih 20 e razlike nije vredno prezivljenog stresa usled muzejskih primeraka kojima se leti Dobro kristinche, Jatovi avioni nisu toliko strašni Nezgodna stvar sa njima na toj liniji je česta nepouzdanost, kašnjenje iz Istanbula što uglavnom nije njihvoa krivica, i to što nenajavljeno promene avion, pa umesto Boinga puste ATR da leti. A inače se javljam jer iznosi karata nisu tačni. To su bile cene od ranije i tokom promotivnog perioda, pa čak ni onda nisu bile toliko nego reklamirana cena + 10evra i više. Sada su cene u proseku oko 150 evra kod Jat-a (promotivni period), a 200 kod Turkish-a. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2013 Pozdrav ljudi ! Ne postoji nikakav topik o vizama za Indoneziju na forumu, pa nisam hteo da otvaram nov... nego rekoh, ajde da pitam ovde! Jel bio neko u skorije vreme da vadi vizu u ambasadi u Beogradu ? Jel i dalje isto: - u ambasadu otici NE ranije od 15 dana pred put - rezervacija smestaja i rezervacija avio karte ? ? ? I da li neko zna da li mora licno da se ide u ambasadu po vizu ... mislim, uskoro putujemo supruga i ja, pa bih samo ja skoknuo iz Pirota do Beograda i poneo njen pasos ... Jel predavao neko od vas tako: svoj i tudj pasos? Pozvao bih telefonom ambasadu, ali sam trenutno u Kini, pa je malo problem Ziveli !!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2013 Posto sam podosta nov na forumu ajde da makar koliko doprinesem. Naime, ove godine i to od kraja jula pa do kraja septembra provedoh dva meseca u Indoneziji, tacnije severni Sulawesi, tacnije grad Manado. Bio sam poslom tamo ali sam uspeo da makar malo zakacim i turisticki ono sto se moglo zakaciti. Posto nisam neki covek od pera, ako nekoga nesto interesuje rado cu odgovoriti. Moram da napomenem da od Sulawesija nisam dalje isao. Znaci nisam bio na Baliju ali nisam mnogo ni propustio, makar mi tako kazu Englezi, Italijani i Australijanci sa kojima sam imao priliku da pricam. Nisam bio ni na Javi ni u Jakarti. Ostala mi je zelja da obidjem Lombok za koji znam da se dosta belaca opredelilo da im bude nov dom. Tako da je dosta njih u Lomboku pokupovalo kuce na obali plaze, pozenili Indonezanke u proseku mladje 25 godina i uzivaju. Kaze dosta njih da je Bali danas daleko od onoga sto je Bali nekada bio i da je sada Lombok nova raj destinacija. Jednog dana eto mene u Lomboku sigurno. Eto... Ja hocu u Sulawesi!! gde je najbolje biti smesten? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2013 Da li je neko bio na jugu Sulawesi-a? Sta mislite o Bara plazi i kako je najbolje od Lomboka do Sulawesi-a? Brod, avion? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2013 I jos nesto, kako najbolje do Komodo nacionalnog parka? Bali? Lombok? ili da "letim" za Bima grad pa odatle nekim brodom? Koliko je veliko cimanje - trosak i vredi li? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2013 U kom delu Lomboka je najbolje biti smesten? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2013 Budzet mi je dosta smanjen, tako da verujem da necu biti u mogucnosti da obidjem sve sto sam htela.. Imam 6 nedelja za Indoneziju . Tako da ce se verovatno svesti na Bali, Lombok, Gili, Sulawesi, Sumatra pa Jakarta..mada nije iskljuceno da zabodem na jednom mestu duze ako mi se bas svidi..Predlozi su dobrodosli Jos jedna stvar, koliko je bezbedno kretanje kroz Indoneziju s obzirom da putujem sama? Kazu da nije neuobicajno da vam u toku puta nestane ranac i sl..Znam da to moze svuda da se desi, ali opet da pitam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 14, 2013 Ima brod iz Makasara za Surabaju koji staje iz za Bimu i Bali pa eventualno mozes odatle na Lombok. Pricam o najjeftinijoj opciji jer je cena za Maks-Sur bila oko 20e. Za Gili nemam pojma ali ti definitivno predlazem da ides na juzni Lombok, oko Kute (dakle Lombocke) meni su sve plaze bile savrsene. Sto se bezbednosti tice je sa sam u Indoneziji iskljucivo stopirao i imam samo reci hvale za njih. Sitnih kradja ima svuda u svetu. Koliko ostajes na Sulavesiju i gde? Mozda da odes do Tana Toradja i npr Bunaken ostrva mada su ona u Tomimi zalivu. I zasto onda ides cak do Sumatre? Pre bih ti preporucio Flores koji je sjajan. Npr: http://en.wikipedia.org/wiki/Kelimutu_National_Park I svakako se popni na neki vulkan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2013 Od Sulawesija mislim da cu odustati, jako sam se radovala ali mi treba dosta kesa.. Flores je bio opcija, i nadam se da ce ostati.. Idem uskoro na Lombok, ostajem par dana, pa cu na Gili oko nedelju dana. Onda se vracam na Bali jer imam bukiran smestaj za Novaka, i odatle mi je najjeftinije da letim za Lubuan Bajo..zatim Java i to je to Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2013 Ja sam se odlucila za Senggigi na Lomboku, ali kapiram da cu obilaziti plaze Gis, jesi bio na Floresu? i ako jesi gde je najbolje uzeti smestaj? Iz sadasnjeg iskustva moram da kazem da je pametnije uzimati online nego na licu mesta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2013 Ma Sengigi je kul ali juzni Lombok ima bolje plaze, mada ako odes na Gili tu je vec azur A na Floresu sam bio ali sam nalazio smestaj kod lokalaca tako da ne znam. Mada razmisli gde ces ici na flores jer mislim da nema 20 km pravog puta i sve su krivine i malo duze se putuje. Ali je zato priroda fenomenalna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2013 Labun Bayo na Floresu je mali i u centru možeš na licu mesta naći neki smeštaj. Mislim da nije potrebno unapred nešto rezervisati . LB ima dobru poziciju za dalje istraživanje Floresa iz LB se kreće na Komodu turu i u LB možeš naći prevoz za dalje istraživanje Floresa. Možeš krenuti lokalnim busem dalje po Floresu ili uzeti neki organizovani šer prevoz do Rutenga Bajave , Mt. Kilimutu . A na Lomboku gde god da se smestiš biće ti super a tačno je da jug ima najlepše plaže odn. oko grada Kuta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2013 Hvala drugari, krecem sutra na Lombok, bicu samo 2 dana, pa na Gili, ali kapiram da cu u povratku ostati jos koji dan. Za Flores sam nasla povoljnu povratnu kartu Denpasar- Lubun Bajo, ali ne znam da li je bolje ici iz LB ili Maumere...najbolje je napraviti kombinaciju sleteti u jedan, pa se vratiti iz drugog, ali moram da proverim cene..ako mi bude skupo, uzecu ovu za LB.. Koliko dana predlazete za Flores? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2013 Za Flores ti treba najmanje nedelju dana , ali kad se nema vremena onda se pruži koliko možeš. LB ima divan zaliv ali na nesreću plaže su neruređene I zagađene plastičnim otpadom. Ako nećeš samo da uživaš u pogledu na zaliv potraži od lokalnih klinaca da te odvezu motorm do obližnjih vododpada I šume. U Rutengu imaš fantastična pirinčana polja u obliku paukove mreže . A tu ti je I pećina u kojij je otkriven skelet Houmo Florensukusa malog čoveka sa Floresa.Obavezno se kupaj u toplim vulkanskim izvorima u Bajavi.I poseti tradicionana sela , jesu sada samo turistička atrakcija ali barem možeš da vidiš kako je to nekad izgledalo. Poseti dugačku tirkiznu plažu u Endeu. A ako ipak bude lepo vreme produži I do Mt. Kilimutu gde su jedna do drugog tri jezera sa tri različite boje. Kad sma ja bila jedno je bilo crno , drugo tirkizno a treće je nešto menjalo boju od zelene do plave. Imaš aerodrome u Endeu za Denpasar . Flores ima jako lepu prirodu I divna pirnčana polja. Nećeš se pokajati ako se duže zadržiš na Floresu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2013 Hvala oljice, jos uvek sam na Gili Air-u, meni se ovde dopada. Isla sam i na Gili Meno, po meni je mirnije, ali mi Air vise prija. Jos uvek razmisljam da li da idem uopste na Gili T, vreme je praznika i cula sam da sve vrvi od australijskih tinejdzera. na Flores idem sigurno, ali nisam jos odlucila kako..Imam varijantu avionom, ako jos uvek ima povoljnih letova ili cu brodom, pa da pravim pauzu na Sumbawi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2013 Loknasta, ukliko se odlucis za Gili T javi kako je. Mi smo tamo tek od 11.01. pa se mozda ta tinejdzerska guzva i razidje!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Nisam isla na Gili T, ali sam cula od dosta ljudi koji su dosli na Gili A, da je prepuno klinaca koji su na cirke ceo dan ili na pecurkama i metu..Plaze su lepe ali je guzva svuda, tako da sam resila da ne idem..Danas idem za Sanur, a posle najverovatnije za Flores. Nemam konkretan plan za kasnije, ali bih volela da ostavim za kraj opet Gili A, pre nego Jakartu. Carobnice, jeste rezervisali smestaj? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2013 Hvala na informacijama...to me i brine. Jesmo rezervisali smestaj ali jos uvek mozemo da ga otkazemo bez nadoknade pa se zato i raspitujem. Da li preporucujes neki smestaj na Gili Air? Gde si ti bila smestena? Mislim da bi i nama vise legao Gili Air ( idemo sa detetom - 2g). Lep provod na ostatku putovanja!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2014 Ja bih vam preporucila Alibaba bungalow-e. Od luke samo idete desno, do kraja Nema guzve, prijatni su ljudi i dorucak vam je ukljucen u cenu. Od 10.januara opet spustaju cene, jer su svi oko NG podigli..Mislim da cete moci za 200.000 po danu da dobijete bungalow (a/c). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2014 Ljudi, evo ovih dana istrazujem sta da posetim u Indonezji za koju imam oko 6 dana i dosla sam do zakljucka da malarije nema samo u Jakari i na Baliju. Pa me zivo zanima kako vi svi idete na Lombok, Flores itd, kada su tamo oblasti gde je visok rizik za malariju....Da li ste se nekako vakcinisali? ili prosto rizikujete?P.S. ne postoji sigurna vakcina za malariju...Idem krajem septembra.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2014 Ljudi, evo ovih dana istrazujem sta da posetim u Indonezji za koju imam oko 6 dana i dosla sam do zakljucka da malarije nema samo u Jakari i na Baliju. Pa me zivo zanima kako vi svi idete na Lombok, Flores itd, kada su tamo oblasti gde je visok rizik za malariju....Da li ste se nekako vakcinisali? ili prosto rizikujete?P.S. ne postoji sigurna vakcina za malariju...Idem krajem septembra....Vakcina za Malariju ne postoji. Malarija je tipična za neurbane sredine, dok je za urbane sredine tipična "denge groznica". Obe bolesti prenose komarci. Malaricni komarci uglavnom bockaju nocu, dok vrste komaraca koje prenose denge bockaju danju. Preporucuje se ispijanje leka malaron kada se posecuju podrucja koja su "rizicna". Kao zdravstveni radnik, mogu da te posavetujem da je to totalna glupost! Ne treba piti maleron i slicne lekove, jer ne postiji jedan tip, vec nekoliko tipova malarije. Druga stvar su nuspojave psihicke prirode, koje mogu biti ceste ako se uzima ovaj lek .... dok je sansa da zaradite malariju veoma mala.Mnogo lokalaca (a i nasih ljudi i drugih stranaca) zivi u potencijalno malaricnim podrucjima. Moj savet je: OPUŠTENO! Ne treba živeti ili putovati u strahu! Treba biti umereno oprezan , ali ne i strepeti sve vreme od različitih stvari , jer to može da pokvari putovanje i užitak. Kako izbeći ujed komaraca?Koristiti "repellent" protiv komaraca. U Indoneziji se može kupiti u svakoj prodavnici. Ima i onih na prirodnoj bazi sa mirisom limunove trave koja odbija komarce (ali je kratkotrajniji), a imaš i onih sa malo jačom hemijom koji mogu da štite i po nekoliko sati. Bitno je namazati se uveče pre izlaska u šetnju. Takodje, odeća sa dužim rukavima/nogavicama vas može zaštititi od ujeda komaraca. Soba u kojoj boraviš bitno je da ima mrežice na prozorima (ili ponekad mrežicu oko kreveta). Ne držati vrata dugo otvorena. Ako tvoja soba nema mrežice, a komarci te jako plaše, kupićeš neki sprej tipa Raid.Meni u Indoneziji nisu problem komarci ... glavni problem mi je pivo! Ima samo Bitang da se pije ... Nije loš, ali je prilično skup (3-5 dolara u supermarketima), a pivo baš i nije dostupno u svakom dućanu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2014 Nightwatcher, hvala veliko na ovom postu. Spremam se da nastavim putovanje i krećem južno i jugoistočno od Tajlanda, pa iščitavam sve u vezi sa svim Do sada nisam koristila ništa protiv malarije iako me komarci obožavaju a u nekoliko navrata sam spavala na obodima dćžungli (u šatoru). Štitila sam se baš ovako kako si napisao.Da li bi možda preporučio neku vakcinu protiv nečega? (mada sam iskreno i protiv njih)P.s. ovo s pivom je zaista veliki problem, potpuno se slažem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2014 (edited) Nightwatcher, hvala veliko na ovom postu. Spremam se da nastavim putovanje i krećem južno i jugoistočno od Tajlanda, pa iščitavam sve u vezi sa svim Do sada nisam koristila ništa protiv malarije iako me komarci obožavaju a u nekoliko navrata sam spavala na obodima dćžungli (u šatoru). Štitila sam se baš ovako kako si napisao.Da li bi možda preporučio neku vakcinu protiv nečega? (mada sam iskreno i protiv njih)P.s. ovo s pivom je zaista veliki problem, potpuno se slažem Edited October 29, 2014 by Nightwatcher Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 29, 2014 Hvala na savetima. Poneću Doksiciklin.Što se osiguranja tiče, godinama pred put radila sam u osiguranjima, pa nisam ni pokušavala da uzmem neko iz prostog razloga što znam da sam, osiguravajućim rečnikom rečeno, visok rizik: biciklista u rizičnim područjima. Premije bi za mene bile paprene.Jedino o čemu razmišljam je da uzmem povremeno neko lokalno putno osiguranje.Svojevremeno sam našla na neki sajt na kome su sabrana zdravstvena upozorenja za sve zemlje, ali sad ne mogu da se setim njegovog naziva. Ako neko zna o kom sajtu je reč (a možda ih ima i više), molim da napiše adresu ovde - biće mnogima od koristi, sigurna sam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 30, 2014 http://www.fitfortravel.nhs.uk/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites