Posted December 14, 2022 Recimo želim da idem u Boliviju zatim Peru Za prvu ne trebam vizu za drugu da. Da li je uobičajeno (meni pravo zgodno) vadiiti peruansku vizu u Boliviji ? Ili je pod moranje da vadim u ambasadi Perua u svojoj matičnoj zemlji ? Mislim pretpostavljam da je ovo prvo moguće za većinu zemalja.- vaditi vizu "na licu mjesta" Znam iz priča putnika koji su prošli SE Azijom. niko se nije vraćao kući na balkan da radi vizu već je to uradio u susjednim zemljama. Nadam se da nisam zakomplikovao pitanje, koje je jednostavno , da li je uobičajen praksa vaditi vizu u susjednoj zemlji u kojoj se zateknemo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2022 Zavisi od zemlje. Meni se dva puta desilo da nisam mogao vaditi vizu u susednoj zemlji. Pošalji mejl konzulatu i pitaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2022 10 hours ago, jalle007 said: Recimo želim da idem u Boliviju zatim Peru Za prvu ne trebam vizu za drugu da. Da li je uobičajeno (meni pravo zgodno) vadiiti peruansku vizu u Boliviji ? Ili je pod moranje da vadim u ambasadi Perua u svojoj matičnoj zemlji ? Mislim pretpostavljam da je ovo prvo moguće za većinu zemalja.- vaditi vizu "na licu mjesta" Znam iz priča putnika koji su prošli SE Azijom. niko se nije vraćao kući na balkan da radi vizu već je to uradio u susjednim zemljama. Nadam se da nisam zakomplikovao pitanje, koje je jednostavno , da li je uobičajen praksa vaditi vizu u susjednoj zemlji u kojoj se zateknemo? ako imas drzavljanstvo republike srbije, viza za boliviju se dobija na granici, samo je tad skuplja nego ako se uzima u konzulatu, gde bi trebalo da je besplatna..tako da, mozes se samo pojaviti na granici..pre par godina je bila 100$..viza se moze izvaditi i u bilo kojem konzulatu ili ambasadi bolivije u juznoj americi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2022 12 hours ago, jalle007 said: Nadam se da nisam zakomplikovao pitanje, koje je jednostavno , da li je uobičajen praksa vaditi vizu u susjednoj zemlji u kojoj se zateknemo? Nije. U mnogim zemljama je moguce kao stranac aplicirati za vizu neke trece zemlje, samo ukoliko ste rezident u datoj zemlji. Ali ima i dosta slucajeva gde je moguce vizu dobiti i na samoj granici, ili izvaditi u susednoj zemlji i slicno. Zavisi od slucaja do slucaja i od zemlje do zemlje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2022 Zavisi od zemlje. Meni se dva puta desilo da nisam mogao vaditi vizu u susednoj zemlji. Pošalji mejl konzulatu i pitaj.Možeš li reći koje države?Sent from my GM1913 using Tapatalk Nije. U mnogim zemljama je moguce kao stranac aplicirati za vizu neke trece zemlje, samo ukoliko ste rezident u datoj zemlji. Ali ima i dosta slucajeva gde je moguce vizu dobiti i na samoj granici, ili izvaditi u susednoj zemlji i slicno. Zavisi od slucaja do slucaja i od zemlje do zemlje.Da hm to vrlo otežava putovanje u recimo Južnu Am ili Aziju...Fakat smo si robovi svojih država.Neko s manje neko s više ograničenja.U zlom planu NWO ima jedna dobra stvar, države i granice neće biti potrebne. Možda i doživimo tu slobodu + fašizam Sent from my GM1913 using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15 Molim iskusne forumase za vazno mi pojasnjenje (verovatno za vas banalne situacije) - ako se obilaze 2 susedne zemlje za koje srpskom pasosu ne treba viza (bezvizni boravak do 90 dana), slece u prvu, obilazi, zatim odlazi u drugu, pa i tamo se obilazi turisticki, a zatim treba da se vrati u prvu zemlju radi povratnog leta (jer je recimo kupljena povratna karta na promociji)... Jel se to racuna u ovih 90 dana ili mi ne bi dozvolili da udjem u tu prvu zemlju? Nisam tako putovala do sada pa zahvaljujem unapred za odgovor onih koji jesu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15 4 hours ago, sandrolina said: Molim iskusne forumase za vazno mi pojasnjenje (verovatno za vas banalne situacije) - ako se obilaze 2 susedne zemlje za koje srpskom pasosu ne treba viza (bezvizni boravak do 90 dana), slece u prvu, obilazi, zatim odlazi u drugu, pa i tamo se obilazi turisticki, a zatim treba da se vrati u prvu zemlju radi povratnog leta (jer je recimo kupljena povratna karta na promociji)... Jel se to racuna u ovih 90 dana ili mi ne bi dozvolili da udjem u tu prvu zemlju? Nisam tako putovala do sada pa zahvaljujem unapred za odgovor onih koji jesu. pa ako zemlje nisu clanice evropske unije, onda njihovi vizni sistemi nemaju veze jedan s drugim...znaci u jednoj mozete da ostanete 3 meseca, i u drugoj zemlji isto mozete da ostanete 3 meseca. Ako je jedna od tih zemalja u shengenu, a druga nije, i nije clanica eu, onda je slucaj isti kao i goreopisan...Ukoliko su pak, obe zemlje u shengenu i clanice eu, onda ukupno u obe mozete da ostanete do 3 meseca ( znaci npr. u jednoj 25 dana i u drugoj 2 meseca i 5 dana) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16 Za Čile ti važi visa run, tj svaki put kad uđeš u zemlju dobićeš novih 90 dana, tako da ako imaš let do i iz Čilea nemaš nikakav problem. Sa Peruom je malo zeznutije. Na ulazu u zemlju će te pitati koliko planiraš da ostaneš i u skladu sa tim će ti dati boravak. Mogu da ti daju 30, 60 ili 90 dana. U Peruu nema produženog boravka, ali može da se plati kazna za prekoračenje koja nije velika (1,5$ po danu prekoračenja, čini mi se). E sad, ako let imaš do i iz Perua, može biti malo zeznuto pri povratku iz Čilea. Generalno bi 90 dana trebalo da ti važi u kalendarskoj godini, ali to je ostavljeno na slobodnom tumačenju osobi koja je u tom trenutku u smeni na granici. Možda najbolje da se po sletanju raspitaš ili čak ranije da pišeš ambasadi ili konzulatu... Za nas tamo niko nije čuo, pa ako to budeš rešavala na granici, spremi se na čekanja dok se budu okretali telefoni i sl... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16 1 hour ago, Wazza said: Za Čile ti važi visa run, tj svaki put kad uđeš u zemlju dobićeš novih 90 dana, tako da ako imaš let do i iz Čilea nemaš nikakav problem. Sa Peruom je malo zeznutije. Na ulazu u zemlju će te pitati koliko planiraš da ostaneš i u skladu sa tim će ti dati boravak. Mogu da ti daju 30, 60 ili 90 dana. U Peruu nema produženog boravka, ali može da se plati kazna za prekoračenje koja nije velika (1,5$ po danu prekoračenja, čini mi se). E sad, ako let imaš do i iz Perua, može biti malo zeznuto pri povratku iz Čilea. Generalno bi 90 dana trebalo da ti važi u kalendarskoj godini, ali to je ostavljeno na slobodnom tumačenju osobi koja je u tom trenutku u smeni na granici. Možda najbolje da se po sletanju raspitaš ili čak ranije da pišeš ambasadi ili konzulatu... Za nas tamo niko nije čuo, pa ako to budeš rešavala na granici, spremi se na čekanja dok se budu okretali telefoni i sl... kako sad to? puno puta sam isao iz perua u okolne zemlje, i to po dvaput, vracao se u evropu ili usa iz lime, nikad ni niko nije nista rekao na granici, niti mi je palo napamet da razmisljam bilo o cemu na takav nacin...zadnji put sam isao bas iz perua u chile, pa nazad u peru, pa u ekvador...na granicama nisam ni pokazivao nikakve karte, samo lupe pecat i cao...Nemoj bre da zbunjujes zenu, vidis da prvi put putuje, naravno da ce da je puste, pa nisu oni tamo blesavi, pogotovu ako vide da ima povratak kuci avionom iz nekog grada u peruu...nama ne treba viza za peru, i otkud ta cela prica sad? mozes da udjes i izadjes koliko god hoces puta... jbt, zbog ovakvih komentara nekad pomislim da ljudi i ne treba da se pojavljuju ovde da traze informacije, jer mogu samo jos vise da se uplase i nedaj boze i otkazu put....zbog ljudi koji komplikuju zivot i sebi i drugima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16 3 hours ago, bam-bam said: kako sad to? puno puta sam isao iz perua u okolne zemlje, i to po dvaput, vracao se u evropu ili usa iz lime, nikad ni niko nije nista rekao na granici, niti mi je palo napamet da razmisljam bilo o cemu na takav nacin...zadnji put sam isao bas iz perua u chile, pa nazad u peru, pa u ekvador...na granicama nisam ni pokazivao nikakve karte, samo lupe pecat i cao...Nemoj bre da zbunjujes zenu, vidis da prvi put putuje, naravno da ce da je puste, pa nisu oni tamo blesavi, pogotovu ako vide da ima povratak kuci avionom iz nekog grada u peruu...nama ne treba viza za peru, i otkud ta cela prica sad? mozes da udjes i izadjes koliko god hoces puta... jbt, zbog ovakvih komentara nekad pomislim da ljudi i ne treba da se pojavljuju ovde da traze informacije, jer mogu samo jos vise da se uplase i nedaj boze i otkazu put....zbog ljudi koji komplikuju zivot i sebi i drugima Mozes li ti malo normalnije da se obracas ljudima a ne stalno s visine i tim svadljivim tonom? Procitaj ponovo pitanje i odgovor, mozda ce ti biti malo jasnije o cemu se radi i zasto ovaj slucaj nema nikakve veze sa putovanjima koja ti pominjes. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17 U bre jbt, al' smo nervozni danas... Odakle tebi uopšte da se žena uplašila? Ne vidim njen komentar, samo tvoje tumačenje njene zamišljene reakcije... Jel' bi ja sad trebao da zamislim sličan scenario, pa da se izvinim ? Izvinjavam se evo tebi, što sam te, evidentno, uznemirio. Valjda smo sad ok. Napisao sam to što sam napisao prvenstveno da bi žena znala da ne mora da znači da će dobti 90 dana po ulasku zemlju, nego da mora da kaže koliko planira da ostane u zemlji. Ja sam ulazio tri puta u Peru i svaki put je bila ta konverzacija na granici. Ne znam odakle ti to da možeš da uđeš i izađeš koliko kod puta hoćeš, pa ako možeš da malo bolje pojasniš i meni i njoj. Jel' se to odnosi na ulaske i izlaske u toku tih 90 dana od prvog ulaska ili kako? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17 (edited) 10 hours ago, Wazza said: U bre jbt, al' smo nervozni danas... Odakle tebi uopšte da se žena uplašila? Ne vidim njen komentar, samo tvoje tumačenje njene zamišljene reakcije... Jel' bi ja sad trebao da zamislim sličan scenario, pa da se izvinim ? Izvinjavam se evo tebi, što sam te, evidentno, uznemirio. Valjda smo sad ok. Napisao sam to što sam napisao prvenstveno da bi žena znala da ne mora da znači da će dobti 90 dana po ulasku zemlju, nego da mora da kaže koliko planira da ostane u zemlji. Ja sam ulazio tri puta u Peru i svaki put je bila ta konverzacija na granici. Ne znam odakle ti to da možeš da uđeš i izađeš koliko kod puta hoćeš, pa ako možeš da malo bolje pojasniš i meni i njoj. Jel' se to odnosi na ulaske i izlaske u toku tih 90 dana od prvog ulaska ili kako? da, to se odnosi na ulaske i izlaske koji se racunaju u ukupno 90 dana...Znaci mozes da izadjes u udjes u Peru koliko god puta hoces, ali unutra da provedes 90 dana...pise na ulaznom i izlaznom pecatu u pasosu kad si tacno usao i izasao.. Moja reakcija je bila ne na tvoj komentar o duzini boravka koju na granici odredjuje poicajac, jer to je normalno svuda u svetu, nego na onaj deo gde je ti plasis da li ce moci da se vrati nazad, da uhvati let...Sam si napisao da moze biti zeznuto, da se kod njih ne zna sta se tacno racuna u tih 90 dana, nego zavisi od sluzbenika na granici, napisao si da zena moze da ocekuje zajebanciju, i jos si je uputio na konzultat..Pa naravno da se uplasila, pogotovu sto putuje prvi put, sama je rekla...i ja bih se uplasio tom pricom...a ta tvoja prica nema veze sa zivotom, ima mozda u tvom slucaju koji zivis tu, verovatno bez prave boravisne dozvole, i onda prelazis iz zemlje u zemlju, i tebe ce onda svakako pitati i cimati kad vide 5 pecata ulaznih izlaznih, i svaki put da ostajes po 3 meseca...ali to ne vazi za obicnog turistu koji je dosao u juznu ameriku da obidje, izasao iz zemlje da bi otisao u drugu zemlju, i potom se vraca u zemlju odakle mu je let , da se vrati kuci...to je potpuno drugi slucaj od tvog, kapiras.. U Peru mozes da udjes i izadjes 50 puta ako treba, ukoliko su ukupni provedeni dani u njemu 90 dana... Reagovao sam tako zato sto dajes pogresne informacije , a koje plase potencijalne putnike.. mod edit: drzi se teme Edited January 17 by ThirstyTraveler Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17 Prvo, i dalje mislim da je to da li se žena uplašila, tvoja subjektivna procena i da si ti reagovao ishitreno u vezi sa tim .. no to je nebitno. Ono što je bitno, jeste da ne znamo koliko žena planira da ostane ni u jednoj od ovih zemalja. Potencijalna neugodna situacija može biti da je planirala odmor od tri meseca npr. od čega dva u Peruu i mesec dana u Čileu. Dali su joj možda 90 dana u Peruu, ali je u Čileu ostala taman toliko da joj isteklo tih 90 dana. Šta onda? Taj tvoj preopušteni stav, kao da na šalterima rade najrazumniji ljudi koji su uvek tu da nam izađu u susret, to je ono što mene zbunjuje. Ja sam već postavljao pitanja ovde vezano za boravak i Peruu i ti si mi dao primer neke tvoje prijateljice koja je bez problema boravila 6 meseci, čini mi se. E pa meni su nakon toga uredno napisali kaznu i obračunali svaki dan preko 90. Nije bilo moguće produžiti, a taj blef sa opuštenim boravkom od 6 meseci nije uspeo. Tako da, treba imati u vidu da je Peru što se toga tiče i dalje neorganizovan i nestandardizovan i da zavisi dosta od osobe koja radi, od graničnog prelaza itd. Ti si možda imao super iskustva, neki drugi nisu. Ovo je forum i ovde ljudi slobodno iznose svoja iskustva i ja sam izneo svoje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17 (edited) 29 minutes ago, Wazza said: Prvo, i dalje mislim da je to da li se žena uplašila, tvoja subjektivna procena i da si ti reagovao ishitreno u vezi sa tim .. no to je nebitno. Ono što je bitno, jeste da ne znamo koliko žena planira da ostane ni u jednoj od ovih zemalja. Potencijalna neugodna situacija može biti da je planirala odmor od tri meseca npr. od čega dva u Peruu i mesec dana u Čileu. Dali su joj možda 90 dana u Peruu, ali je u Čileu ostala taman toliko da joj isteklo tih 90 dana. Šta onda? Taj tvoj preopušteni stav, kao da na šalterima rade najrazumniji ljudi koji su uvek tu da nam izađu u susret, to je ono što mene zbunjuje. Ja sam već postavljao pitanja ovde vezano za boravak i Peruu i ti si mi dao primer neke tvoje prijateljice koja je bez problema boravila 6 meseci, čini mi se. E pa meni su nakon toga uredno napisali kaznu i obračunali svaki dan preko 90. Nije bilo moguće produžiti, a taj blef sa opuštenim boravkom od 6 meseci nije uspeo. Tako da, treba imati u vidu da je Peru što se toga tiče i dalje neorganizovan i nestandardizovan i da zavisi dosta od osobe koja radi, od graničnog prelaza itd. Ti si možda imao super iskustva, neki drugi nisu. Ovo je forum i ovde ljudi slobodno iznose svoja iskustva i ja sam izneo svoje. ali ti iznosis netacne tvrdnje, a ne stav....Ti iznosis stav na osnovu tvog slucaja koji nije slucaj turiste, tvoj slucaj je potpuno drugaciji...Ti zivis u Juznoj Americi, prelazeci iz jedne zemlje u drugu zemlju i radeci visa run, ti nisi turisticki tu...Ovo pitanje je bilo pitanje oko turistickog putovanja, a ti plasis zenu potpuno drugim primerom i slucajem koji nema veze sa turizmom.....To bi isto bilo kao kad bi ja na pitanje nekog turiste, da li ce moci opusteno da se vrati na Tajland ako uzme re-entry pecat napisao- vidi, zeznuto ti je to, pitanje je dal ce te pustiti nazad, evo ja zivim na Tajlandu 2 godine tako sto svaka dva ili 3 meseca izadjem iz zemlje, i vratim se nazad, i svaki put me cimaju na granici...Naravno da tako nesto nikad ne bih napisao jednom turisti, cija je situacija potpuno drugacija, koji je turisticki dosao da obidje Tajland i okolne zemlje, i da se vrati kuci, a ne da koristi eventualne rupe u zakonu kako bi ziveo na tajlandu poluilegalno, bez normalne boravisne dozvole...Zena moze da ostane u Peruu 2 meseca i 20 dana, pa onda da se prebaci u Chile i ostane u u Chileu 6 meseci ako treba ( tj. ako to njihovi zakoni dozvoljavaju) i onda moze da se vrati u Peru jos 10 dana i ode kuci letom iz Lime...Sve dok je ukupno boravila manje od 90 dana u granicama drzave Peru, a u okviru kalendarske godine... Ono sto sam ja ranije pisao za 6 meseci , tako je i bilo pre neke 2019 godine, posle su, bas negde tokom korone, promenili zakone i skratili taj rok na 90 dana...ali i dalje u Peruu moze da se boravi do 90 dana na bezviznom rezimu, ukupno 90 dana u okviru kalendarske godine...I moze da udje i izadje 50 puta ako hoce, broje se oni dani provedeni u Peruu i sabiraju, nevezano koliko si bio u drugim zemljama...Da je tako kao sto ti kazes, ja onda ne bi mogao dvaput da dodjem u Peru u toku jedne kalendarske godine..Znaci tipa dodjem u februaru, ostanem mesec dana, vratim se kuci u Beograd, i hocu ponovo da dodjem u novembru...Po toj tvojoj teoriji ja to ne bih mogao, ali to jednostavno nije tacno....Na bezviznom rezimu mozes da udjes i izadjes koliko god hoces puta, ukupno provodeci u samom Peruu 90 dana u okviru kalendarske godine... Zato te molim da, pre nego sto napises jednu takvu netacnu informaciju, razmislis da li ce to uticati na neke ljude tako sto ce ih uplasiti da mozda i odustanu od putovanja, ili da ih navedes da se cimaju bez razloga kontaktirajuci neke konzulate i ambasade, a koji ni sami ne znaju ni gde se nalaze i odakle su šuplji, i koji tek mogu jos vise da ih uplase...Ovo sto pisem o konzulatima je bar svim ljudima koji se pojavljuju ovde i putuju po svetu opstepoznato ... Edited January 17 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17 Super, odlično što si nam svima pojasnio. Ja sam mislio da se računa 90 dana od ulaska, a ne u kalendarskoj godini. Ovde svaka zemlja ima drugačiji režim. Npr sad vidim da za Brazil može da se ostaje 90 dana u 6 meseci... Mogao si to malo uljudnije da napišeš, ali nema veze. To govori o tvojoj edukaciji i trenutnom mentalnom stanju. Meni nije namera ikoga da plašim, ali ovo nije centar za emotivnu podršku, nego forum o putovanjima. Ti npr ne vodiš uopšte računa o uvredama koje iznosiš ovde. Ali ni ne moraš što se mene tiče. Bitne su informacije. Dalje, umesto da demonstriraš svoje veštine u internet ratovanju, ukoliko smatraš da moj post donosi više štete nego koristi ovoj temi, prijavi post moderatorima, pa neka ga oni uklone. Njeno pitanje je čekalo 8 sati na odgovor, niko nije ništa napisao, ja sam napisao svoje iskustvo, ti si se iznervirao. Ne znam šta ja sad treba da uradim da te umilostivim, da mi oprostiš moju grešku? Promisliću sledeći put mnogo bolje, obećavam! Već sam ti se izvinio, a i ženi ću se izviniti, ukoliko se zaista uplašila kao što kažeš. Što se mene tiče, ja sam već dovoljno vremena izgubio ovde, tako da se povlačim iz dalje diskusije i još jednom MOLIM ZA OPROŠTAJ i zakopavanje ratnih forumaškoh sekira! Veliki pozdrav iz Patagonije! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17 On 1/17/2024 at 5:04 PM, Wazza said: Super, odlično što si nam svima pojasnio. Ja sam mislio da se računa 90 dana od ulaska, a ne u kalendarskoj godini. Ovde svaka zemlja ima drugačiji režim. Npr sad vidim da za Brazil može da se ostaje 90 dana u 6 meseci... Mogao si to malo uljudnije da napišeš, ali nema veze. To govori o tvojoj edukaciji i trenutnom mentalnom stanju. Meni nije namera ikoga da plašim, ali ovo nije centar za emotivnu podršku, nego forum o putovanjima. Ti npr ne vodiš uopšte računa o uvredama koje iznosiš ovde. Ali ni ne moraš što se mene tiče. Bitne su informacije. Dalje, umesto da demonstriraš svoje veštine u internet ratovanju, ukoliko smatraš da moj post donosi više štete nego koristi ovoj temi, prijavi post moderatorima, pa neka ga oni uklone. Njeno pitanje je čekalo 8 sati na odgovor, niko nije ništa napisao, ja sam napisao svoje iskustvo, ti si se iznervirao. Ne znam šta ja sad treba da uradim da te umilostivim, da mi oprostiš moju grešku? Promisliću sledeći put mnogo bolje, obećavam! Već sam ti se izvinio, a i ženi ću se izviniti, ukoliko se zaista uplašila kao što kažeš. Što se mene tiče, ja sam već dovoljno vremena izgubio ovde, tako da se povlačim iz dalje diskusije i još jednom MOLIM ZA OPROŠTAJ i zakopavanje ratnih forumaškoh sekira! Veliki pozdrav iz Patagonije! U pravu si, mogao sam uljudnije da napisem prvi post, ali ipak ja nikad nisam vredjao, nisam ni tebe vredjao....Samo sam napisao da ta informacija nije istinita i da plasi, nepotrebno, putnike, pogotovu one koji nisu previse putovali... ako je to za tebe uvreda, izvinjavam se... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites