Followers 0

Ukrajina

670 posts in this topic

Ja nisam prelazio svojim autom ali sam prelazio tudjim (ustopirao)! Koliko se secam nije bilo problema. Planiras da uzmes Ukrajinsku vizu ili da ides vaucerom?

Ma uzimam vaučer,kakva viza..posle ću da vidim da uradim Ukrajinsku poslovnu vizu na godinu dana,tamo u Kijevu(25 eura),pa sam miran...Znači nema nekih problema kada se ide kolima?Išli su neki moji prijatelji 2 puta i to preko Rumunije,kažu mi da je put odličan a da se radi punom parom..Oni su bili u avgustu i oktobru..

Kakva je granica Ukrajina-Rusija..možda bih prelazio ako odem za Donjeck??Jeli neko prelazio autom??I da li treba da imam kakav vaučer za Rusiju??Nosim 2 vaučera za Ukrajinu,zbog povratka..za svaki slučaj!! :blob:

Za prelazak autom granica Ukrajina-Belorusija ti je katastrofa.

Ja sam isao prosle godine sa svojim prijateljem iz Belorusije turu Belorusija-Ukrajina-Rusija-Belorusija kombijem UAZ.

Negde u Ukrajini samo pokupili dva stopera momka i devojku iz Holandije. Prelazak granice kod Harkova prelaz Kozaca Lopan. Cim su videli da smo stranci (Belorus ukljucen) jednostavno su nas skrenuli sa strane i poceli da drndaju na razne nacine. Osiguranje, celave gume, prljavi prozori, ovo ili ono. Drzali su nas skoro 10 sati i na kraju 5 ukrajinskih carinika je celo u kombi i rekli da nam nema prolaza dok im nesto ne damo he he. Na ruskoj strani isto drndanje samo krace oko 8 sati he he. Ta granica je zeznuta za prelazak vozilom, drndaju i strane i domace.

Za Ukrajinu ako ulazis i izlasis ka Rusiji treba ti dva vaucera tako da ih spremi. Jedan na granici sa Rumunijom a drugi ponovo kada ulazis iz Rusije.

Da uzmes poslovnu vizu u Kijevu - kako to mislis da uradis? Slaba sansa za to.

Cak i ako u BG odes u ukrajinsku ambasadu i trazis bilo kakvu vizu konzulka Antonina ce da ti kaze "sta ce ti viza, uzmi vaucer" he he.

Cakaj ti hoces kolima iz Austrija sa austrijskim tablicama? To ce da bude veselo.

Vidi,ja ne planiram za Belorusiju,vec samo u Ukrajinu,i to mozda za Rusiju..sve zavisi,nije mi to u prvom planu..Dalje,poslavna viza se vadi u nasoj ambasadi u Ukrajini,tj.u Kijevu,ponese covek papire od svoje Ukrajinske firme i navede da saradjuje samnom i vizu dobijam na godinu dana,u toku istog dana..provereno jer znam kako su to neki i ranije uradili.A sto mislis sa Austrijskim tablicama da cu imati problem na ulazu u Ukrajinu??Auto ce biti moj,registrovan na mene,imam pasos Srpski..ne vidim problem??Mozda bude samnom i taj ortak iz Ukrajine,a mozda ne..

Uh greska u pisanju, nisam mislio "granica Ukrajina-Belorusija" vec "granica Ukrajina-Rusija".

Iz Belorusije u Ukrajinu nema problema vec iz Ukrajine u Rusiju, to je zeznuta granica.

Poslovna viza koju pominjes to i nije prava viza ako je to ono sto mislim vec samo pecat "poslovno" u pasosu tj ukucaju ti da ides poslovno u Ukrajinu. To je vazilo i za Rusiju i jos neke zemlje. To moze i ovde u MUP-u da se uzme uz neka dokumenta. Ali ako imas crveni pasos tesko da ce da se to dobije. Za novi crveni pasos je predvidjena specijalna nalepnica koja nikada nije uradjena i u crveni pasos izgleda da nece da stave pecat "poslovno". O tome je vec pisano na forumu pa potrazi.

Ako hoces pravu poslovnu vizu tipa nalepnice u pasosu to se ne izdaje u ambasadi Srbije u Kijevu vec u ambasadi Ukrajine u BG.

Sto se tice austrijskih tablica stvar je sto ce da misle da posto dolazis iz razvijene EU imas dosta para pa moras nesto da das i njima po vecoj tarifi. Ukrajina je drzava u kojoj moras da budes spreman na sve.

sa mnom

Znam..brzo pisem a nekad ne pogledam jeli sve u redu....nisam nepismen.

Da,to moze i kod nas u MUP-u da se dobije,ali ne vidim neki razlog da u crveni pasos ne mozes sada da dobijes poslovnu vizu??Pa kako ce ljudi da idu ubuduce??Mozda je bolje da se to uradi kod nas u MUP-u ili da se uvek uzimaju vauceri,neznam sad ni ja..Videcu pre nego sto krenem..A sto se casti tice,pa dobice,sta da se radi,nekada sam placao i Bugarima i Turcima kada sam isao kolima tamo,nije to nista novo..Uhvati me radar u gradu..bratko koliko si vozio..ja kazem 50km/h---eee,bratko ogranicenje je 40km/h!!A radara nigde..das paklo,dva Marlboro 100'S crveni,i nema problema..To je svuda praksa u tim zemljama,pa koliko sam castio do sada kod nas...oooohhhhooo.........i radar,i granica,policija..

Ok,hvala ti za informacije svakako..cekam jos do juna da nakupim sve potrebne podatke..ako se nesto ne poremeti do tada..idem sigurno.

Zeljko,sta bi sa tobom??Jesi li putovao u Ukrajinu??Nisi nista napisao,pa i mene zanima,jer planiram da idem u junu tamo..

Željko nije uopšte bio na forumu od jula prošle godine. Ne verujem da će ti se javiti.

Mislio sam da vidim da li je isao,ali i cisto sumnjam..mora covek da se malo potrudi,a pogotovo ako ide prvi put preko granice!!Nije to tek tako,kao da ides u susedno selo..ok,nema veze..mene licno interesuje jer hocu da idem na leto,pa da se malo bolje informisem.

A gde ste to bili na letovanju??Interesuje me dosta toga,provod,cene,smestaj..sta sme,a sta nesme..

Mi smo bili u Odesi proslog leta. Grad je prelep, po mnogima ubedljivo najlepsi u Ukrajini. Etnicki je jako saren - po recima lokalaca, Odesa je grad sa najvecim brojem nacionalnosti koje su tu tradicionalno naseljene i po tome su navodno upisani u Ginisovu knjigu rekorda (nisam proveravao). Svi pricaju ruski, ukrajinski sam slabo cuo. Turisti su najvecim delom iz ZND-a.

Bili smo u hotelu na plazi, gde su sobe nesto skuplje nego u gradu (oko 40$ za sobu za noc) i bile su vrlo pristojne. Sve ostalo bilo jeftino - prevoz do centra, bilo da se ide busom ili taksijem. U centru ima jeftinih restorana po principu svedskog stola, dok su na plazi restorani nesto skuplji, ali je sve podnosljivo. Pica na plazi nisu skuplja od cena pica na nasim benzinskim pumpama. Pokriveni su svi tipovi odmora - od porodicno/ penzionerskog, preko divljanja po diskotekama do striptiza i petljanja sa prostitutkama.

Ono sto se meni svidelo u poredjenju sa Turskom ili severnom Afrikom, jeste da tamo nije bilo vrelo, vec prijatno toplo. Nocu nije bila potrebna klima. Temperatura mora je bila 22-23 stepena, sto je donekle hladnije od navedenih zemalja.

Moram napomenuti da tamo nema navale turista, nije turisticki raj i nije sve podredjeno turizmu. Nema navalentnih trgovaca, nece vas niko vuci za rukav, niti pitati odakle ste. Nema cenkanja. Sve u svemu, kompletno drugaciji dozivljaj letovanja...

Do Odese smo stigli letom iz Temisvara Carpatair-om. Na ulazu u zemlju sam morao malo da cekam da bi likovi na granici proverili vizni rezim sa Srbijom, nisu imali Srbiju u bazi podataka, pa su i su se i tu zabunili, pa onda i da li mogu da me puste sa srpskim vaucerom, a ne ukrajinskim... Ali prosao sam na kraju.

Ako treba jos nesto, pitaj. ;)

Na ulazu u zemlju sam morao malo da cekam da bi likovi na granici proverili vizni rezim sa Srbijom, nisu imali Srbiju u bazi podataka, pa su i su se i tu zabunili, pa onda i da li mogu da me puste sa srpskim vaucerom, a ne ukrajinskim... Ali prosao sam na kraju.

Ako treba jos nesto, pitaj. ;)

Pozdrav,

Možda je glupo pitanje ali šta predstavlja taj vaučer. Jer to rezervacija za hotel ili nešto sasvim drugo? Čemu on služi a u to i koristi ?  :roll:

Vaucer je jedna birokratska glupost, navodno to treba da predstavlja potvrdu da imas uplacen smestaj u Ukrajini. Naravno 99% ljudi uzima lazne vaucere (MOMA turs, ima na forumu), njih ce ti preporuciti i ljudi koji rade u ambasadi Ukrajine ako budes isla tamo da se raspitas za vizu, a za slucaj da zelis da tranzitnu vizu reci ce ti da kupis dva vaucera  ;D

Vaucer pokazes na ulazu u Ukrajinu, oni ga pogledaju, vrate ti, i onda ga pokazes na izlazu iz zemlje.

Inace na mom  (laznom) vauceru je pisalo da imam rezervisano 30 dana smestaj i hranu u hotelu Sport u Kijevu, za koji sam saznao da je neki skroz dobar hotel, cak mi je padalo na pamet da odem u hotel sa tim vaucerom i da ih pitam da li mogu 30 dana da spavam i gostim se :)

E a mene interesuje sledece:uzmem vaucer,npr. neki hotel u kijevu kao sto si i ti dobio,a idem u skroz drugi grad,npr Donjeck..kako kada se prijavljujem na adresu??jeli me pitaju za taj vaucer ili ne??I jeli uopste potrebno da se prijavljuje ako ostajem 7 dana??

Ako je neko isao autom za Ukrajinu,neka napise nesto od zanimljivih i potrebnih informacija....

Moje iskustvo, bio sam dvaput u Ukrajini sa tim vaučerom. Pošto sam išao kolima, vozio sam se po gradovima i putevima u svakojaka doba dana i noći, tako da sam imao kontakte i sa policijom. Nikoga nije interesovao moj vaučer, pa čak ni pasoš. Samo bi kratko pogledali dokumenta od kola, i to je sve. Dakle, nemoj uopšte da se opterećuješ time šta ti piše na vaučeru, možeš slobodno da se krećeš po zemlji. U Ukrajini nije potrebna prijava kao u Rusiji, mnogo je opuštenije, to je mnogo manja zemlja, nema terorizma, niti velikih prilika za strance da zarade dobru lovu kao u Rusiji.

Ni na granici u povratku mi nisu tražili vaučer, jasno je da nisam ni mogao da uđem bez njega ili vize. U svakom slučaju, naravno da ne treba da ga bacaš.

Gradjanima Srbije je potrebna viza za Ukrajinu, a vaucer zamenjuje vizu.

Ma nadji bilo kakav hotel u gradu u koji ides (treba ti naziv i adresa), a ovi u Moma toursu ce uneti u vaucer da ides bas u taj hotel. ;) Naravno, ne moras da odsedas u tom hotelu, niti ce te bilo ko pitati gde si bio, obzirom da nije potrebna nikakva registracija. Ja sam vaucer cuvao, pokazao ga na granici iako mi ga nisu trazili.

Inace, kad ulazis u Ukrajinu, treba da popunis formular na koju adresu ides, tako da ce trebati na taj papir da prepises podatke o hotelu. To je sve.

Aha,pa onda i nije nesto komplikovano kao sto sam mislio..Gorane,reci mi auto se upisuje na granici,kakva je to procedura?Kuda si ti uglavnom  isao??Kakav je kvalitet goriva,ima li kakvih pristojnih restorana usput??I gde si nocu ostavljao auto,jer sam cuo da nocu nema uopste dobrih auta po ulicama,vec samo krsevi....Sverc goriva iz Ukrajine u Madjarsku funkcionise??..pa ima guzve na granici??I sta sme da se unese u Ukrajinu--koliko litara alkohola,cigareta,hrane(pecenje npr.)jer idem u goste pa moram nesto poneti..Ako nesto znas svakako napisi...

Ja sam kolima isao par puta u Ukrainu,ali samo do Uzgoroda.U Kijev prosle godine ali avionom.Sto se tice unosenja hrane ili pica ne znam sta da ti kazem.Mislim da im je hrana jeftinija nego kod nas,tako da nemas potrebu za tim.Alkohol mislim 1 l ali nemoj da me drzis za rec,Ako sve bude bilo uredu za par dana idem vozom u Kiev pa mogu da ti odande napisem ako te nesto zanima konkretno.

E hvala ti,ajde bas se javi,ja sam sad imao goste iz Ukrajine,bili su kod mene 5 dana,ali su to nasi ljudi,..Sa novim pasosem vise ne treba ni vaucer,nista..