Posted March 2, 2023 Pozdrav, ljudi! Idem za mesec dana u Seul. Da li je bio neko relativno skoro,preporuka, svaka informacija dobro dođe . Unapred zahvalan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2023 Nisam skoro bila (2015.), ali evo par mojih utisaka o Seulu, možda ti bude od pomoći. Seul je velik grad sa gomilom zanimljivih delova za obići i videti. Mi smo bili nekih nedelju dana, a komotno smo mogli i duže. Ja generalno volim te razvijene države Istočne Azije; Južnu Koreju, Tajvan i Japan i njihove prestonice. Seul je možda i najlepši od tri. Muzeji i galerije su zaista impozantni. Posebno ako te interesuje savremena umetnost. Seul pre svega pamtim po ovome. Oni su u tom stalnom konfliktu sa Severnom Korejom pa je umetnost dosta inspirisana time, što žrtvama tog sukoba, što protesta i reakcija na sam sukob. Sobzirom da i sami potičema sa turbulentnog podneblja, dosta je paralela i mnoge stvari, osećanja i doživljaji će ti biti bliski iako su oni na drugoj strani sveta. Noćni marketi; u Seulu ih posebno neguju. Ako voliš taj vajb azijskih uličnih prodavaca hrane (i sveg ostalog) uživaćeš i u seulskim. Seul nije centralizovan, moraš da zađeš u različite delove grada i možeš da tumaraš naokolo uličicama, uživaš u lokalnim artisan prodavnicama, malim autentičnim restoranima i kafićima. Neki su puni grafita kao Mullae Art Village i Ihwa Mural Village, bolje istorijski očuvani kao Bukchon Hanok Village ali su i pretrpani turistima. Već sam i pozaboravljala imena tim naseljima, Mullae je ostavio najjači utisak na mene iz nekog razloga. Možeš da šetaš po starim zidinama koje opasuju grad. Imponzantne su i te stare palate Gwanghwamun, Changgyeonggung. Cheonggyecheon park prati reku i ima fenomenalnih delova, vizuelno drugačijih. Kad se vratiš i ako budeš raspoložen ispiši par redaka, ja ponovo nameravam za J. Koreju uskoro a podosta sam i zaboravila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2023 Hvala puno! Istraživao sam ovih dana,ima još vremena,taman da se dobro pripremim,verujem da će biti neverovatno iskustvo. Aziju zaista volim. Naravno, kucam kad se vratim,a ako ima jos neko nešto, mnogo bi značilo. Hvala još jednom! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2023 2 hours ago, altinjani said: Hvala puno! Istraživao sam ovih dana,ima još vremena,taman da se dobro pripremim,verujem da će biti neverovatno iskustvo. Aziju zaista volim. Naravno, kucam kad se vratim,a ako ima jos neko nešto, mnogo bi značilo. Hvala još jednom! Uz ovo sto je marica vec napisala meni je najveci utisak ostavio Korea War Memorial, obavezno udji unutra posto je muzej fenomenalan. Kad sam ja bio nije se placao ulaz, ne znam da li je i dalje tako posto je proslo vise od nekoliko godina. Antipreporuka za Itaewon, dosadno i preskupo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2023 22 hours ago, ThirstyTraveler said: Uz ovo sto je marica vec napisala meni je najveci utisak ostavio Korea War Memorial, obavezno udji unutra posto je muzej fenomenalan. Kad sam ja bio nije se placao ulaz, ne znam da li je i dalje tako posto je proslo vise od nekoliko godina. Antipreporuka za Itaewon, dosadno i preskupo. Hvala! Za početak da kažem, našao sam kartu preko Istanbula,Turkish airlines, cena 740e. Mislim da je to sasvim dobra cena,s obzirom kako cene skaču, i koje su trenutno za Aziju. I još jedan podatak,mora se prijaviti preko aplikacije K-ETA,najkasnije 72h pred put,to je nešto tipa onog kartona što se nekad popunjavalo prilikom sletanja. Važi 2 godine i košta 7.5e. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2023 Pozdrav putnici! Evo,vratih se iz Seula,pa da malo kucnem. Kao što sam rekao,treba da se prijavi preko aplikacije, ili sajta, K-ETA,dobijete na email potvrdu, odštampate,meni su tražili to ovde na aerodromu prilikom čekiranja. Zatim,bilo bi dobro da se takođe prijavi preko sajta Korea Healt,ima da se popunjava dosta,dobijete na kraju barkod i to će mnogo da olakša,ubrza,ulazak. Ukoliko nemate,u avionu dobijete papire,a onda se ide pre imigracionog na poseban šalter, tako da oduzima vreme. Ovako, samo skenirate barkod,prođete. Minimalno zadržavanje.Seul,šta reći...fantastičan grad. Jesam očekivao wow,ali ovo je potpuno ludilo. Prevoz je perfektan. Grad je čist,oni su naučeni i vaspitani da đubre ne bacaju u kante u gradu,nego nose kući. Hanok selo,jako lepo,mirno,atmosfera je baš prijatna. Obišao sam plavu kuću,to je predsednicka palata,potpuno je free ulaz,ali se morate sa pasošem prijaviti na ulazu u kompleks,dobićete papir,i slobodno ulazite. Ta palata je remek delo. Unutrasnjost videti,sve sobe,gde predsednik radi,zastave,sve je od drveta,luksuz na sve strane. Zatim, Gangnam statua,poznata po čuvenom pevaču,tu je uvek atmosfera vesela,stalno se vrti ta pesma, đuska se na ulici,potpuno opušteno. Hrana,fenomenalna,marketi dnevni,noćni, jeftino,svašta sam jeo,meni je mnogo prijalo. Hotel,sasvim ok,sa doručkom, blizu metro stanice,čisto, uredno, ali potpuni šok,kupatilo je celo plastično. To u životu nisam video. Jeftino,ali nema štete,loma pločica i slično. Ono što je na mene posebno ostavilo utisak je odlazak u DMZ zonu, sa obilaskom JSA ture. To je poseta demilitarizovanoj zoni,granica sa Severnom Korejom, ali i ulazak u Joint Security Area koja je pod strogom kontrolom USA,UN vojske. Ta tura,mora preko agencije,i samo 40 osoba mesečno može da uđe u JSA zonu. Ima spisak zemalja,ko sme da se prijavi, i zaista je prava sreća što sam uspeo. Mislim da samo jedna,možda još koja agencija radi tu veliku turu koja traje skoro 10h. Dakle,vodič vas vodi do DMZ dela,prelazite reku gondolom,minsko polje vidite,srušen most,lokomotiva stara,sva u rupama od metaka,vidikovac gde gledate preko puta Severnu Koreju, ja sam video kroz dvogled ljude u polju. Zatim dolazite do kapije,kao u filmovima, izlazite iz turističkog autobusa, i vodič vas predaje USA army tj.UN. Stroga kontrola, ulazite u njihov, vojni bus sa još 3 vojnika,pratnja,ispred i iza busa,i ulazite u JSA zonu. Otprilike, oko 10ak minuta traje vožnja,tokom celog puta,celu istoriju vam priča glavni vojnik, komandant, ako ga tako mogu nazvati,možete ga pitati bilo šta,ljubazno će odgovoriti. Zatim,bus staje,izlazite i dolazite do vidikovca, sa svih strana se okruženi vojskom, oni vas samo prate,kretanje isključivo po betonu,nikako blizu bele linije. Odatle se pruža pogled na Severnu Koreju, razlika je ogromna, strana Severne Koreje je potpuno ravna,iseceno svako drvo ,rekli su nam da je razlog,da ne bi bežali. Potpuno brisani prostor. Odatle se lagano spuštamo do same linije,one plave kućice gde su se sastali Tramp i Kim Džong Un. Osećaj je zaista neverovatan,pomalo zastrašujuć. Ušli smo u tu plavu sobu,gde se vode razgovori,pregovori dve strane,ali,do dana današnjeg, nikada nije ništa potpisano. Kada smo izašli napolje, sa svih strana je bilo vojske, slikanje je dozvoljeno, a suprotna strana,dakle, pogled na zgradu u Severnoj Koreji,nema ništa. Sve je zatvoreno,prozori sa zavesama,nigde nikog. Komandant nam je rekao da sve prate,svaki pokret, ali,samo opušteno, vi ste naši gosti i pitajte sve sto vas zanima. Sve u svemu,jedno zaista prelepo,aktivno,putovanje. Letovi savršeni, Turkish airlines na visini zadatka, kao uvek. Izostavio sam sigurno mnogo još,pod utiskom sam i dalje,slobodno pitajte šta vas zanima. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23 zdravo! i mene ceka Seul za nedelju dana i zanima me, da li su imena stanica u prevozu napisane na latinici? Da li imas iskustva sa putovanjem gradskim busom? Mape mi nude neki bus kao najbolji prevoz ali nisam sigurna kako cu se snaci ako su stanice na korejskom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24 Sve je bilo i na latinici kad sam ja bio prije 10-ak godina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20 On 10/24/2024 at 11:15 AM, ThirstyTraveler said: Sve je bilo i na latinici kad sam ja bio prije 10-ak godina Hvala! I dalje je Postoje i super mape za Koreju, Naver, radi bolje od googla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20 4 hours ago, quince said: Hvala! I dalje je Postoje i super mape za Koreju, Naver, radi bolje od googla Jel moze neki izvestaj iz Seula ? Moze i kratak ako ti muka da pises heh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23 Sve sto je napisao altinjani u vezi papirologije vazi i dalje. Dakle K-ETA, online prijava, minimalno zadrzavanje na aerodromu. T-money card obavezan u prevozu (kupuje se u 7/11, kosta 5000 won i dopunjava samo gotovinom). Ovo je ujedno i jedno od malo stvari za koje je potreban kes, u vecini prodavnica i barova idu kartice. Naravno, pijaca isto prima samo kes. Neke banke uzimaju vecu proviziju na bankomatu, neke manju, to treba izguglati. Isto sam primetila da neki bankomati ne primaju strane kartice ili ja nisam uspela da dokucim kako da dodjem do svojih para Kao sto sam pomenula, treba skinuti lokalne mape, tipa Naver, Cacao jer google nije bas najverodostojniji. Treba uzeti e-sim sa podacima i to je to, you are all set! Sam grad je veliki i prostran, ima neki soc vibe, svuda ogromni blokovi betonskih solitera, meni vuce na neku istocnu Evropu. Vecina starog grada je nestala, ostalo je par palata i kapija koje su obnovljene ali nekako su mi ostale van konteksta. Oko njih je zid ili brisani prostor pa nikako nisu intergrisane u prostor sadasnjeg grada. Ulazi su jeftini i nema ni neke preterane guzve. Svidele su mi se pijace, bila sam i na flea marketu ali i na ovim tradicionalnim, sa hranom. U Seulu su pijace i dalje big deal, prvenstveno za lokalce, turista ima samo na ovima sa hranom. Muzeji su besplatni (ovi drzavni) i zanimljiv je muzej grada Seula koji ima 3d minijaturu celog grada koja se svake godine obnavlja i besplatnu vodjenu turu. Grad se ubrzano razvija, ruse se male udzerice i grade stakleni soliteri, sto je po meni steta ali valjda tako mora. Jos uvek su ostala ostrvca tih udzerica izmedju solitera i tamo je uvek vise zivota nego u novim cetvrtima. Jako je brdovit, ide se uvek gore-dole i vide se ogromna brda cak i u gradu. Nisam isla na granicu sa Severnom Korejom, blejala sam u gradu 5-6 dana i bilo mi je ok. Svaki dan u drugi deo grada, jela&pila, puno je kafica, minimalno barova. Postoje delovi grada u kojima je skoncentrisan nocni zivot ali nisam tamo bila. Kozmetika je isto big deal, svuda su OliveYoung drogerije, nesto kao DM ali sa lokalnom kozmetikom. Ta kozmetika je dosta cenjena i dobra pa preporucujem posetu. Ljudi naravno preljubazni ali nivo engleskog je dosta los ali to nije ni bitno jer je takva energija da se sve prevazidje bez nervoze. Posto sam iz Seula isla za Tokijo mogu da bacim malo poredjenje- ipak Seul deluje kao neko veliko predgradje, nije iz daleka tako kosmopolitski kao Tokijo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26 On 11/23/2024 at 3:53 PM, quince said: Sve sto je napisao altinjani u vezi papirologije vazi i dalje. Dakle K-ETA, online prijava, minimalno zadrzavanje na aerodromu. T-money card obavezan u prevozu (kupuje se u 7/11, kosta 5000 won i dopunjava samo gotovinom). Ovo je ujedno i jedno od malo stvari za koje je potreban kes, u vecini prodavnica i barova idu kartice. Naravno, pijaca isto prima samo kes. Neke banke uzimaju vecu proviziju na bankomatu, neke manju, to treba izguglati. Isto sam primetila da neki bankomati ne primaju strane kartice ili ja nisam uspela da dokucim kako da dodjem do svojih para Kao sto sam pomenula, treba skinuti lokalne mape, tipa Naver, Cacao jer google nije bas najverodostojniji. Treba uzeti e-sim sa podacima i to je to, you are all set! Sam grad je veliki i prostran, ima neki soc vibe, svuda ogromni blokovi betonskih solitera, meni vuce na neku istocnu Evropu. Vecina starog grada je nestala, ostalo je par palata i kapija koje su obnovljene ali nekako su mi ostale van konteksta. Oko njih je zid ili brisani prostor pa nikako nisu intergrisane u prostor sadasnjeg grada. Ulazi su jeftini i nema ni neke preterane guzve. Svidele su mi se pijace, bila sam i na flea marketu ali i na ovim tradicionalnim, sa hranom. U Seulu su pijace i dalje big deal, prvenstveno za lokalce, turista ima samo na ovima sa hranom. Muzeji su besplatni (ovi drzavni) i zanimljiv je muzej grada Seula koji ima 3d minijaturu celog grada koja se svake godine obnavlja i besplatnu vodjenu turu. Grad se ubrzano razvija, ruse se male udzerice i grade stakleni soliteri, sto je po meni steta ali valjda tako mora. Jos uvek su ostala ostrvca tih udzerica izmedju solitera i tamo je uvek vise zivota nego u novim cetvrtima. Jako je brdovit, ide se uvek gore-dole i vide se ogromna brda cak i u gradu. Nisam isla na granicu sa Severnom Korejom, blejala sam u gradu 5-6 dana i bilo mi je ok. Svaki dan u drugi deo grada, jela&pila, puno je kafica, minimalno barova. Postoje delovi grada u kojima je skoncentrisan nocni zivot ali nisam tamo bila. Kozmetika je isto big deal, svuda su OliveYoung drogerije, nesto kao DM ali sa lokalnom kozmetikom. Ta kozmetika je dosta cenjena i dobra pa preporucujem posetu. Ljudi naravno preljubazni ali nivo engleskog je dosta los ali to nije ni bitno jer je takva energija da se sve prevazidje bez nervoze. Posto sam iz Seula isla za Tokijo mogu da bacim malo poredjenje- ipak Seul deluje kao neko veliko predgradje, nije iz daleka tako kosmopolitski kao Tokijo. Hvala na komentaru, posebno licnim utiscima.. Dugo godina sam zeleo da odem u Seul, i nikako mi se nije dalo...A onda sam pitao jednog drugara iz Bga koji je dosta godina boravio u raznim zemljama Istocne i Jugoistocne Azije, svuda tako po pola godine otprilike, pa je bio i u Seulu... I na moje pitanje kako je tamo, dal da idem, kad da idem, samo mi je odgovorio- Soul has no soul ( ovo je naravno izgovor reci, napisano po Vuku )...posle toga mi je , moram priznati, splasnula zelja da odem, ali i dalje me privlaci, i ispitujem sve zivo, rmozda je njegov osecaj bio samo njegov, a drugi ljudi su doziveli drugacije.... Sta ti mislis o tome? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26 Seul je fenomenalan grad al ako drug kaze... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27 (edited) To je dosta individualno, dozivljaj mesta zavisi prvenstveno od trenutnog raspolozenja posmatraca. Ima mi smisla to sto je rekao drug donekle jer je dosta prisutna ta praznina koja u Japanu nije moguca recimo. I tisina. Ali to uopste ne mora da znaci nista lose ako nam to godi. Ja sam bila sama 20 dana pa mi nije toliko godilo da nema sadrzaja. Tj ima ga ali sam ga zaobisla jer me mrzelo sama da se majem. Nasla sam dva bara koja su mi se bas svidela i tamo sam blejala. Da rezimiram, ne bih pucala put iz Evrope da bih videla samo Seul ali ako se planira Japan ili nesto u susedstvu, onda treba skoknuti. Edited November 27 by quince Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28 (edited) 10 hours ago, quince said: To je dosta individualno, dozivljaj mesta zavisi prvenstveno od trenutnog raspolozenja posmatraca. Ima mi smisla to sto je rekao drug donekle jer je dosta prisutna ta praznina koja u Japanu nije moguca recimo. I tisina. Ali to uopste ne mora da znaci nista lose ako nam to godi. Ja sam bila sama 20 dana pa mi nije toliko godilo da nema sadrzaja. Tj ima ga ali sam ga zaobisla jer me mrzelo sama da se majem. Nasla sam dva bara koja su mi se bas svidela i tamo sam blejala. Da rezimiram, ne bih pucala put iz Evrope da bih videla samo Seul ali ako se planira Japan ili nesto u susedstvu, onda treba skoknuti. hahah hvala puno, znaci treba ga kombinovati sa jos necim... ne znam zasto, ali mnogo me privlaci taj grad, mozda zato sto sam gledao puno korejskih filmova, volim njihov stil , malo lud heheh Edited November 28 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites