Posted August 18, 200916 yr pozdrav! ja i prijateljica planiramo 13.9 krenuti auto-stopom od šida (posto smo iz vukovara) pa sve do sirije. nismo nikada radili tako dugacku rutu pa nam treba pomoc nosili bi sator sa sobom i kuvalo (idemo na najjeftiniju opciju da mozemo sto duze lutat po middle east-u) planiramo ne odvajat se od glavne prometnice do sirije, da sto prije stignemo,nazad cemo opustenije koliko otprilke treba od bg do istanbula stopom? a od istanbula do sirije? jel moze neko da cujemo iskustvo od istanbula do sirije? jel moguce sator postavljat po turskoj uz njihov autoput? dali je u turskoj bolje stopirat s kartonom s natpisom ili bez? bilo kakv savet je dobro dosao i na kraju dali je uopste stopiranje do sirije najjeftinija opcija ili je jeftinije balkan flexipass, iako zelimo svejedno istrarzit mogucnosti autostopiranja hvala i pozdrav!
August 18, 200916 yr Ja bih rekao 2 dana do Istanbula, i još dva dana odatle do Alepa. Neko će možda reći da možete i u jednom danu do Istanbula, ali rizik da zaglavite u sred ničega je sasvim fin ako se odlučite da probate. Sve zavisi koliko bi imali sreće do Sofije, ako krenete rano ujutru iz Beograda i posreći vam se do Sofije, onda možete da budete tokom noći u Istanbulu. Od Istanbula do Sirije stop je saaaasvim lagan. Nema bolje zemlje za stop od Turske. Trik je jedino naći dobar izlaz iz Istanbula, mislim da smo o tome već pisali na forumu. Ja sam na izlasku iz Istanbula koristio karton za Ankaru (te uhvatio direktnu vožnju tako), a na ostalim deonicama nisam, niti mi je trebao, zaista ljudi staju odmah, često i kad ne stopirate. Za šator uz autoput ne znam, ali bih gledao da izbegnem to rešenje, bolje da uđete u neki grad, i prespavate u parku ili tako nešto. Kažem, jer kad sam se vraćao stopom iz Sirije, išao sam sam nazad, i stopirao neprekidno dan/noć - u jednom trenutku sam se zatekao u sred ničega pored puta u Turskoj po mraku, i odnekud su iskočila dva vojnika sa puškama i krenula prema meni. Svašta mi je prošlo kroz glavu u tom trenutku, ali srećom istog momenta se zaustavio kamion i pokupio me, te sam nestao odatle iste sekunde Idealno bi bilo da smislite neki grad u centralnoj Turskoj gde bi prenoćili, a zatim probali da nađete smeštaj preko couchsurfinga. I naravno da je stop najjeftinija opcija
August 18, 200916 yr Mi smo spavali u šatoru dok smo stopirali u Turskoj, ali smo otpešačili jedno pola kilometra od autoputa. Spavanje u šatoru je zgodno zato što sunce uprži već u 6 ujutru, a to je najbolje vreme za izlazak na stop
September 6, 200916 yr Kako ste im se oduzili? Da li ste placali nesto? Misliš, za autostop? Ništa, samo jedno veliko hvala, tačnije "tešekkir ederim"