Followers 0

Zlotska (Lazareva) pećina

22 posts in this topic

Nedavno sam negde pročitala da je zatvorena, a imam gosta iz inostranstva pa bih tamo da ga odvedem. Da li je neko bio skoro, kakva je sada situacija? Nadam se da informacija o zatvaranju nije tačna.

Prošao sam prošlog leta pored table za Lazarevu pećinu, ali nisam ulazio :) Koliko je meni poznato, pećina je zatvorena rešetkama, i moguće su samo unapred najavljene posete, uz vodiča.

Pošto je pećina oko 20 km od Bora, probaj da zoveš ove:

Turistička organizacija opštine Bor

Bor, Moše Pijade 19

phone. +381 (30) 459 020

fax. +381 (30) 459 020

tobor@ptt.yu

(broj je sa nekog sajta, ne mora da znači da je tačan...)

Nisam dobila odgovor, ali u svakom slučaju hvala za broj. Anyway, danas smo pokušali, i zatvoreno je, meštani kažu da već duže vreme ne radi, kao i da se ne zna kome pripada i šta će biti sa pećinom  :? Jeste zatvorena rešetkama, i restoran koji je nekada bio više ne radi. Sve što mogu da kažem - sramota!

U svakom slušaju, pećinu smo zamenili posetom Gamzigradu.

Ako ste još uvek u tom kraju, pogledajte Lazarev kanjon. Stvarno izgleda spektakularno...

Знам да касним са одговором, али чисто ради неких других људи који би посетили Лазареву пећину, већ неко дуже време принцип је да се посета најави, ако неког занима морам проверити ко се зове и код кога се заказује..

Ја сам била сад средином августа, били смо најављена група и имали водича, врло љубазну госпођу, карта је 200 дин... а пећина је дииивнаа  :)

И слажем се да је туга што то није стално отворено као нпр. Ресавска пећина, али поред Лазареве пећине ту има и других пећина од којих је кажу најбогатија накитом Верњикица. Покушали су и њу да уреде за посетиоце, постоји избетонирана стаза до ње која је чак у скорије време нешто и сређивана, постављена је нека ограда и сл..

Поставили су и неке каблове за струју, за осветљење, али су то људи покрали..  :maddd:тако да, тужно да тужније тешко може бити...

Ако ми нешто можемо да помогнемо, претпостављам да је то да посетимо пећину кад смо у њеној околини и пишемо о њој.. бар нешто..

А Лазарев кањон је фантастично место, али за пун угођај треба га прећи, а за то је потребан искусан водич.

Поздрав!

Da, Lazareva (Zlotska) pećina nažalost ne radi... ali nedaleko od nje, koji kilometar stazom kroz kanjon, dolazi se do pećine Vernjikica. Ona je nekada bila otvorena za turiste, ali danas je zatvorena, počupani su svi kablovi, nema osvetljenja... Međutim, za one uornije i zeljne avanture, moguce je da udju u nju. Otvori izmedju sipki na resetkama dovoljan je da moze da se provuce cak i punija osoba :) Potrebno je da sa sobom imate neku malo bolju lampu, entuzijazam i pecina je vasa. Dugacka je oko 1km i ima svasta nesto da se vidi, ogromna dvorana, pecinske kadice, nakit, vigled, a kroz citavu pecinu vodi betonska staza...

Inace, za one koji ne znaju, Lazareva pecina je najduza pecina u Srbiji. Duzina svih kanala pecine je 9.407m, a procenjuje se da ima oko 10.500m! Naravno, za posetioce je otvoren samo 1km :)

Imam za vas lepe vesti vezano za Lazarevu pećinu... Pre desetak dana sam vodio jednu grupu stranih 4x4 avanturista kroz Srbiju i potpuno slučajno smo otkrili da pred pećinom odnedavno svakog radnog dana od 9 do 16 h dežuraju dve devojke iz TO Bora i vode turiste koji naiđu kroz pećinu. Ulaznica za pećinu je 200 dinara.

Što se Lazarevog kanjona tiče Lazare, slažem se :-). Ne znam da li ste bacili pogled na fotke sa ovog poslednjeg prolaska kanjona kada smo vodili planinare Železničara, imate ih na http://www.freebiking.org/galerije/main.php?g2_itemId=6022 . Neke od njih sam upotrebio i za tekst o kanjonu u prošlom broju Auto Bilda i ljudi su komentarisali u fazonu: "Nisam mogao da zamislim da ovako nešto postoji u Srbiji"  :D

А Лазарев кањон је фантастично место, али за пун угођај треба га прећи, а за то је потребан искусан водич.

Поздрав!

Pozdrav Zelenkapi i ostalima, ja sam Gordana Atanasijević, vodić PSD "Železničar" iz Beograda. Pre 12 godina, Lazarev kanjon i njegovu okolinu snimala sam za svoj dokumentarni TV serijal "Oaza". Do danas sam mnogo toga napisala o ovom kraju, između ostalog i za Nacionalnu geografiju (avgust 2007.), a svakog avgusta, vodim manju grupu spremnih planinara, koji vole divlje, netaknute predele, kakav je Lazar :-) Među tim planinarima, bila je i naša devojka sa Everesta - Gaga Rajblović.

Elem, 18. novembra, u sali SO Novi beograd, priređujem video prezentaciju o tom čarobnom predelu, pa čak i ako ga ne prođete lično, imaćete zadovoljstvo da mu se približite na ovaj način.

Meni će biti drago da vam ga pokažem.

Srdačam pozdrav!  :mah:

Goca me je zamolila da umesto nje javim promenu termina za predavanje o Lazarevom kanjonu: pomereno je za narednu sredu, 21. oktobra u 20 h. Sala opštine Novi Beograd (mesto gde se održavaju sastanci PSD "Železničar").

Baš kao što reče Sale, pošto sam se pogubila među stranicama :-)

Elem, bacite pogled na link (ako već niste u međuvremenu):

http://www.freebiking.org/RAZNO/LK_predavanje.html

Pozvala sam i svoje saradnike koje sam stekla tokom dosadašnjih 12 godina, a u želji da zaokružim jedan period, rezimiram, i nadasve - podelim to sa ljudima koji vole prirodu.

Srdačan pozdrav,

Gordana

Ja zivim prekoputa opstine tako da cu sigurno navratiti samo ne znam tacno gde su te prostorije... ali snacicu se...

jsoh neko zeli da ide?

;D

e malo je kasno za odgovor al za ljude koji hoce ubuduce da idu tamo...

...kao prvo za posetu svakoj pecini je uvek bolje prvo konsultovati lokalne speleologe(u ovom slucaju SK Bradan iz Bora ili neki od beogradskih klubova) a ne turisticku organizaciju...

pecina se povremeno zatvara za turiste(i ostale) kao predmet kojekakvih sporova izmedju pojedinih ljudi(nazovimo to Srpska posla)....pecina je za sada najduza u Srbiji i s obzirom da reka koja izlazi iz pecine nastaje poniranjem dva ponora na Dubasnickoj povrsi velike su sanse da se pronadju novi kanali unutar lazareve pecine(za sta je za sada potrebno roniti)...

ako ima zainteresovanih avanturista sa nekim od spelologa mozete uci dublje u pecinu(cca 5-6km, mozda i vise) za sta nije poterbna neka narocita speleoloska oprema i iskustvo...

u Vernjikicu se uvek moze uci posto su lokalci razneli jedan od ulaza dinamitom...nemojte ovo da zloupotrebljavate i da lomite nakit po pecini(ako hocete komad kalcita onda isti imate na cesmi ili u cevima u svom stanu)

Pozdrav,

nov sam na ovom forumu, a delimo slicnu ljubav prema putovanjima. Ja sam deo svoje ljubavi utkao i u neke projekte koji su uspesno ostali iza mene, a deo sadrzaja kojima sam ostao nadahnut, odnedavno bih podelio i sa drugima. Kako je na ovom forumu zabranjeno postavljanje fotografija, mozda ce ovaj link pomoci u boljem spoznavanju Lazareve pecine, odnosno shvatanju da opisi ma kakvi bili, ne mogu zameniti ugodjaj odlaska na to mesto.

http://lancia88.blogspot.com/2010/10/objektivom-po-srbiji-lazareva-pecina.html

Na mom blogu postoji veci broj mini-putopisa sa podosta fotografija, ali sam se odlucio da se oglasim upravo u ovoj temi, jer je meni citav taj kraj neobicno drag.

U svrhu dopunjavanja informacija koje se ovde mogu procitati, naglasio bih da je od Maja meseca ove godine, definitivno svakodnevno 6 dana u nedelji na raspolaganju obilazak Lazareve pecine u pratnji vodica sto je organizovala TO Bor, pa je sada ta prica daleko bliza onima koji bi je pohodili. Ovako bi trebalo i nadalje ostati tokom cele sezone koja se, doduse, sada zavrsava, ali i to je veliki korak napred. Zbog jos uvek neregulisanog statusa objekta prekoputa pecine, nije vise moguce u restoranu dobiti uslugu za koju je namenjen sto steti celokupnoj slici, ali je trenutno stanje takvo. Put do tamo je u prilicnoj meri los u zadnjih par kilometara od samog mesta Zlot, dok je dotle solidan i zanimljiv. U ovoj pecini je dozvoljeno fotografisanje i ne nadzire se kamerama desavanje unutar nje, za razliku od, recimo, Resavske.

Toliko za sada uz jos jedan pozdrav citaocima i urednistvu.

Da li neko zna kada se sezona zavrsava ili gde mogu da saznam, posto bih obisao pecinu ovaj ili sledeci vikend...

Pozdrav,

mislim da i naredni vikend kaci sezona, ali definitivno je pravi put pitati u TO Bor. Za dublja ispitivanja pecine, pored ovog saveta, mozes da se oslonis i na momke iz lokalnog kluba Rock & Ice u Boru. Jedan od njih, Maza, je ronjenjem kroz podzemnu reku otkrio te nove kilometre i verujem da bi rado pomogao.

radi se o istim likovima....tj isti ljudi su clanovi oba kluba SK Bradan i Rock&Ice...

Pozdrav,

eh, lepo je zvucalo da ima vise zainteresovanih, ali dobro, uglavnom je to nasa realnost...

Svaka cast narode,fotke su super. Nadam se da ce ih biti i od mene  :) cim se vratim,idemo dole 3,4 septembar :)

Svaka cast narode,fotke su super. Nadam se da ce ih biti i od mene  :) cim se vratim,idemo dole 3,4 septembar :)

koja je organizacija?

Manda valjevo. i bilo je super nismo isli do kraja samo do nekog 6tog km i odradili neka 2 kanalcica... stvarno je zanimljiva i velika.. fotke cu kacati prvom prilikom i hvala na savetima zeljko  klanj::