Posted November 17, 2023 Pohvala žirija na konkursu "Spasimo putopis" 2023. — “Haj’mo, haj’mo, gdje ti je karta?” upita me oniska Afroamerikanka skenirajući me pogledom.“Ovaj, ja sam sad, ovaj, rezervisala preko telefona. Salkanović.” “Šta je to, rusko?” upita tražeći rezervaciju na mobitelu. “Bosansko”, odvratim kratko. “Aha”, pogleda me opet nezainteresovano i pokaza da uđem u autobus. Autobus poče da mili French Quarterom a vodičica da daje naraciju. “To je najstarija stambena zgrada u New Orleansu. Sagradila je baronesa Micaela Almonester de Pontalba 1849. Bila je to jedna vrlo bogata žena…” Riječi joj prigušiše buka autobusa i jak južnjački naglasak. Teško mi je išlo da zamislim bogatu baronesu i raskoš njenog 19. vijeka. Umjesto toga zurim kroz prozor. Idemo dalje. Kroz okno se smjenjuju šarene, skoro srušene, barake. Ispred sprejem ukrašenih zidova sjede Afroamerikanci u bijelim potkošuljama i gledaju u prazninu. Siromaštvo 21. vijeka mi je mnogo lakše zamisliti. “Ovo je osnovna škola...Pročitajte Moji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites