Posted April 4 Namera mi je da pozovem mamu i tatu svog jako dragog druga u goste. Biće kod mene na selu nekoliko nedelja. On je sa braćom uspeo pre 8+ godina da se prebaci u Beč i nije ih video uživo od tad. Stvarno želim da im omogućim prostor da se vide i izgrle, budu na okupu. On ne može da ide tamo jer bi mu vojska pravila problem, a njima je jako komplikovano da uđu u Šengen. U početku sam pisala i sirijskoj ambasadi u BGDu i srpskoj u Siriji, jer nisam znala bolje. Kontam da ja sama treba da sastavim pozivno pismo i da ne postoji nikakva zvanična forma koju sam pokušala da pronađem onlajn ili dobijem od ambasada. Koliko sam razumela, ja sastavim pismo, pošaljem njegovim roditeljima, i oni sa tim pismom idu u ambasadu Srbije gde ga predaju zajedno sa ostalom dokumentacijom za vizu. Da li je neko od Vas ikada pozvao nekoga iz ratom-napaćenih zemalja u goste, i kako je to pismo izgledalo, šta otprilike mora da sadrži, i kako je taj proces izgledao generalno? Svaki savet i informacija su dobrodošli! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 4 Imas pozivno pismo formular u opštinama, na šalteru. Tamo se i overava, i onda to pismo treba da se pošalje original gostu koji de poziva, i onda on to nosi u nasu ambasadu u svojoj zemlji, zajedno sa ostalom papirologijom..Potrebno je da obavezno upises da ces snositi sve troskove boravka gostiju u Srbiji, i nepredvidjenih. Zato se overava. Takodje, ocekuj da te pozove policija da proveri Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5 Ovo što je bam-bam napisao. Postoji zvanični formular za pozivno pismo. Kada budeš kupovala, pitaj gde se overava, možda sad može i kod notara. Onda će te u nekom trenutku zvati u policiju na razgovor, i tamo će te pitati koliko dobro poznaješ te ljude, u kakvim ste odnosima, da li ste se ikad uživo sreli, gde i kada, koliko ste vremena proveli zajedno itd. Na osnovu toga će odlučiti hoće li im dati vizu ili ne. S obzirom na opisane okolnosti, mislim da šansa nije velika. Kada sam ja svojevremeno tako pozvao Sirijca koji je bio kod nas u putničkoj kući u Istanbulu, odbili su ga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19 (edited) Hvala vam obojici. Tek sam se sad vratila u Srbiju i mogu da proverim šta treba uraditi. Iskreno, kolike god da su šanse, pokušaću. Osim novca i živaca, nemam šta da izgubim :v Mogu samo da me nateraju da ih oteram u tri lepe, ili da me iznenade ljubaznošću. Radujem se drugom scenariju! @Lazar -e, spomenuo si da se pozivno pismo kupuje, a i @bam-bam je spomenuo da se preuzima "u opštinama." Interesuje me da li treba da uzmem i platim u opštini u koju želim da ih pozovem, tipa u mom gradu, ili je bolje ići i raspitati se po Beogradu i tu uzeti formular a overiti u mom gradu? Pritom postoji ovaj članak na sajtu i tu se može preuzeti formular tako da sam sad zbunjena da li uopšte da se cimam sa opštinarima, već samo sa notarom.... https://www.klubputnika.org/servis/vize/srbija/3557-pozivno-pismo-za-srbiju Moj grad je nekada bio kulturno mesto, a vremenom je postao selo od 10 000 ljudi i ne verujem da su se često u opštini susretali sa ovom situacijom pa razmišljam da papire preuzmem negde gde to neće izazvati zbunjenost kod osoblja gde se vreme izgubi na njihovu zbunjenost i nesposobnost da ikako pomognu. Edited April 19 by Aki Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19 ja bih ipak uzeo formular u opstini, jer pitanje je da li je ovaj sto je okacen na sajtu mozda vec "bajat"...Kod nas stalno nesto menjaju i zezaju..a da li da odes u svoju opstinu ili Beograd, ne znam sta da ti kazem...svakako je svejedno gde ga overavas, po meni bolje u opstini gde i zivis, jer ih tu zoves u goste, a ne u Beograd...Formulare moraju da imaju svi, nebitno gde se opstina nalazi...imaju sve u kompu i odstampaju... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20 Mislim da mora u opštini gde zvanično živiš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30 Pozdrav svima, Posto imam slican slucaj, zanima me da li je iko uspeo da mu odobre pozivnicu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites