Jump to content

Featured Replies

Posted

Prvi sirijski grad u kojem smo se zadržali bio je Alepo. Tamo smo se smestili na ograđeni krov hostela koji je preporučen na sajtu Kluba, a domaćine-vodiče našli smo preko couchsurfing-a...

Autor: Dejan Ačanski

Pročitajte ceo tekst

Tuzno. Cini se da je tako nesto nemoguce u ovom vremenu, ali izgleda da "ovo vreme" i nije bas ovo svuda.

Da li ste primetili neke nagovestaje promena?

Nikako da i ja ostavim komentar za celu ovu ideju. Odlično, i nov pristup, i tema, i sam stil pisanja. A za sadržaj, ne znam, to su one stvari koje mi valjda ne možemo da razumemo, ili makar ja. Konkretno u Ahmedovoj situaciji, razumem da se tradicionalni moral mora ispoštovati, te da je morao da se venča tom devojkom. Ono što mi, međutim, nije jasno je, zbog čega nije sklopio neki sporazum sa tom ženom, kako bi im život bio što manji pakao. Ahmed svakako ima pravo na još jednu ženu, tako da je sebi mogao odabrati i onu u koju će se zaljubiti i živeti sa njom. Devojka je, sa te strane zakopana, ali ako već ne može da se popravi ta situacija, muž bi joj mogao ostaviti deo kuće da u njemu bez obaveza sa njim tu živi, i još joj biti pokriće za nekog drugog momka sa kojim se viđa (razumem da je to u datoj situaciji verovatno jako teško, tako da verujem da je ona u daleko lošijoj situaciji nego on, ali opet, zašto ne videti koji je najbolji način na koji se može opstati u datoj situaciji). Da li ste ga pitali nešto od ovoga? Jako bi me zanimao odgovor jer, jednostavno, ne razumem :)

kao i prethodni tekst,lepo napisan!...i ja sam se uvek pitala kako neko ne moze da se odupre tom pritisku i poklekne, da tako kazem...ali i vaspitanje je veliki deo coveka...to i mi radimo cesto, samo manje ocigledno...ali je Ahmed borac, pa se nadam da se ostvariti svoje planove...

На његовом месту, ја бих набацио тој жени неког швалера или бих исценирао самоубиство или убиство и слично. Некако бих морао побећи. :P

БТЊ. Како то да их нису цимали да праве децу?

Ako je to stvarno obavezujuća stvar(venčanje posle susreta na javnom mestu), pitam se kako da to dvoje mladih nije za to znalo, nego su se posle našli iznenađeni? Mislim,ako ideš na sudar na javnom mestu i za to ti sleduje obavezan brak,zašto ideš?Ako nisu znali za taj običaj,onda to možda i nije,da tako kažem,sveto pismo,i možda su mogli i da se odupru pritiscima... : :?

Hoću da kažem,da ne sudimo na osnovu jedne priče o teškom položaju žena,primitivnim običajima itd.

Jest, za sve mu kriv tradicionalni moral... K'o što je ovde nekima Srbija za sve kriva :) Šalu na stranu, iako priča deluje uverljivo (možda zato što je uverljivo ispričana autoru teksta, a možda i zbog njegovog pripovedačkog dara) treba uzeti u obzir i mogućnost da je Ahmed u nekom trenutku napravio par pogrešnih koraka (zbog slabosti, neodlučnosti, linije manjeg otpora, ko zna čega) pa sad sebi (i drugima) to predstavlja kao da je on bio samo igračka u rukama sudbine, i da od njega ništa nije zavisilo. Svaljivanje krivice na državu, moral, običaje, političku situaciju, roditelje itd suviše je čest slučaj da bi se istinitost priče mogla uzeti zdravo za gotovo. Ponekad je teže reći "ja sam debil" nego "upropastila me sudbina" :)

To je upravo i problem sa ovakvim pisanjem - najčešće nam je poznata samo jedna strana priče. Ko zna šta bi nam Ahmedova supruga ispričala. Ne bi me čudilo da se njena priča potpuno razlikuje.

U svakom slučaju, sve pohvale za tekst, jer je to dosta smeo pokušaj bavljenja jednom kompleksnom tematikom koju većina ljudi ni ne primećuje dok putuje. Važi sve ono što sam napisao i za prošli tekst.

Hmmm, svasta bi se moglo reci na ovu temu...

Slazem se da je vrlo diskutabilno zbog cega je Ahmed prihvatio da uradi gomilu stvari koje su ga zakopale za ceo zivot. Sigurna sam da nije sve bas tako crno ili belo. Lako je nama da komentarisemo njegov postupak kada sve to posmatramo iz daleka i pri tom vaspitavani potpuno drugacijom pricom. Kada se ljudi od malena odgajaju i rastu u drustvu gde se takvi odnosi podrazumevaju, sigurna sam da je jako tesko distancirati se od cele price i terati svoju. Mnogo je to slozenije od prostog pitanja 'Pa ko ga je terao? Sto nije mislio svojom glavom?' Ljudima svakako treba vremena da se odupru pritisku ne toliko samih ljudi oko njih, vec svemu onome cemu su uceni oduvek i u sta su verovali ceo zivot. A svakako tome prethodi ne mali korak, skapirati da tako nesto moze biti potpuno suludo i u krajnjoj meri stetno za srecu njega samog.

Koliko god da zalim Ahmeda i njegovu zenu, meni je od njihovog postupka mnogo zanimljivija cinjenica da se tako nesto uopste podrazumeva u tom drustvu! Ok, znala sam otprilike kakvi su odnosi u tim kulturama, ali da to ide do te granice da jedan javni susret neminovno mora da znaci vencanje... to je vec van domasaja mog razumevanja.

Dejane hvala ti na ocigledno insipirativnim tekstovima

:spot:

Znate, Ahmed je meni ispricao svoju istoriju dvaput uverljivije nego ja vama. Dok sam ga slusao, nisam mogao da zamislim da postoji i neka druga verzija. A kasnije, kad sam malo razmislio o tome, palo mi je na pamet nesto od onoga sto ste napisali u komentarima ovde.

Istina obicno ima vise strana, ali i u Srbiji se desava da deca ispunjavaju naredbe roditelja... jos kad su zacinjene suzama i emotivnim ucenama... :bang:

@Lazar - a mozda umesto "ja sam debil" ili "upropastila me sudbina", moze da kaze i "kako sam sistematski unisten od idiota"?

@Iva - pod momentalnim utiskom price nisam mu postavljao pitanja u tom smeru (kao sto bih inace verovatno ucinio), a nije mi delovalo kao da je spreman da radi na bilo kom drugom resenju svoje situacije osim odlaska u Evropu... cak mi je u nekom cinichnom raspolozenju, kasnije, palo na pamet da je celu pricu tako "bezizlazno" postavio da bi proverio koja je sansa da od mene dobije pozivno pismo "za Evropu"... ali, da ne gresim dusu, ne mogu da znam;

@Acketa - da, ima naznaka promena "mestimicno i delimicno"; o tome ce biti malo vise u narednim tekstovima :)

Nesto mi se cini da je ta prica malo drugacija od onoga sto je Ahmed ispricao. Nije to Saudijska arabija pa da ne smes da budes vidjen sa devojkom javno. Takodje,kao sto neko rece, kako su ih silom spojili, a nisu uspeli silom da ih nateraju da dobiju dete? To su umeli da odbiju. Meni prica lici na to da su mozda spavali zajedno, to je verovatno nekako provaljeno, i onda raskida nema. Samo svadba. Naravno, to je samo moje vidjenje stvari.

Alepo je malo vishe okrenut religiji i samim tim Saudijskoj Arabiji nego ostatak Sirije pa je mozda njena porodica malo vishe privrzena religiji pa je zbog toga ispalo sve to. Ko ce ga znati...

Zanimljiva pricica i verovatno nama izgleda toliko nemoguca. :o

Kao sto je Dejan napisao i u Srbiji se desavaju takvi brakovi.Dovoljno mi je samo da pogledam kroz prozor moje sobe i vidim zid kuce u kojoj se indenticna situacija ponovila, i to dva puta. Ja navijam za najmladjeg sina ( mislim na mog komsiju )da prekine tu "nametnutu" tradiciju,ali...Ko ce ga znati?! mozda je tako prosto lakse...

Izvrsno. Uzivao sam citajuci ovu i (posebno)prethodnu pricu. U stvari, gledao sam slike otrgnute iz prolaznosti ostrim i pronicljivim pogledom pripovedaca koji je svoju sposobnost da zgrabi trenutak, (sa)oseca i (sa)zivi, preneo kroz rec.

Uglavnom, lep nacin da se proputuje zivot. U iscekivanju sledeceg pisanja, pozzzzz

Moram da priznam da me je sama tema privukla vise iz licnih nego iz bilo kojih drugih razloga. Nisam bila u Siriji ali sam u stalnom kontaktu sa osobom koja je iz Sirije, ali je vec tri godine u Italiji na doktorskim studijama(slucajnost?:) Kao i vecina nas imala sam gomilu pitanja vezanih upravo za brakove, porodicne odnose, polozaj zene i slicne stvari. Odgovori su bili razliciti, ali licno iskustvo te osobe bi moglo da bude dobar komentar na ovu pricu. Jedna lasta ne cini prolece. Osoba je iz porodice koja ima 5 sinova i jednu cerku. Tri sina su ozenjena. Jedan sin zivi na Kipru i ozenjen je za Grkinju, ima dve cerke, preuzeo je pravoslavnu veru i najnormalnije odlazi da obilazi porodicu sa zenom i decom. Porodica ga nije odbacila ili bilo sta slicno, a na Kipar je otisao turisticki nakon zavrsenog fakulteta, zaljubio se, nasao posao i ostao. Osoba koja mi je ispricala citavu pricu je za vreme studija bila u vezi sa devojkom. Veza je trajala tri godine. Istina je da nisu imali seks i u javnosti su ljudi smatrali da su vereni, ali ta ista devojka je u jednom momentu nasla dosta starijeg muskarca, zaljubila se, raskinula veridbu i sada zivi sa njim u braku i sa dvoje dece koje je dobila u medjuvremenu. Ova prica je sigurno tacna jer je ta osoba u emotivnom smislu mnogo propatila zbog celog dogadjaja i to je bilo vidno. E sad sestra, moram da priznam da mi je ona bila najinteresantnija. Sestra ima 31 godinu i nije udata. Devojka je prelepa, videla sam sliku, daje deci casove klavira ali je po prici malo svojeglava. Naime, imala je tri verenika koja je iz neke svoje valjda razmazenosti na razlicite nacine oterala od sebe... Eto... Verujem da se moze naci mnogo i jednih i drugih prica i da zaista stvari treba uzimati sa rezervom. Kada god neko pocne da prica o polozaju zena na istoku setim se intervjua sa lekarom koji je zaposlen negde u centralnoj Srbiji i koji je naveo neverovatan broj operacija koje izvrsi godisnje a koje devojkama takoreci vracaju nevinost. Razlog je taj sto u brak moraju da udju kao device. Mozda neko upravo pise putopis o tome :)

Evo i ja konacno stigoh da procitam text...Odlicno, naravno, kao sto rekoh i ranije za ceo ovaj blog, a sto se tematike tice, ni ja nisam siguran da li je tu u pitanju celokupni drustveni problem ili samo slaba licnost... No, u svakom slucaju, ono sto mi je trenutno zanimljivo je masovna zelja naroda iz zemalja treceg sveta za odlaskom u Italiju, posto sam se licno uverio da je Bolonja prepuna imigranata, posebno Arapa i Indusa... Malo-malo pa natričite na radnjicu sa nazivom "Nur" koja radi do sitnih sati i prodaje raznolike slatkise i drangulije... Pitanje je samo da li oni tamo zaista nadju ono što im odgovara, jer je ta evropska "sloboda" prilično klimava stvar u kojoj se istočnjaci često zagube...Češće se dešava da oni u toj obećanoj zemlji formiraju svoj još konzervativniji mikrokosmos... No, o tome bi se moglo posebno pisati nakon malo podrobnijeg istraživanja... Eto teme za novi društveno-istraživački blog ::arabia:

• 1 month later...

Oprosite ali svi koji pisu, kako je mogao ovo ili ono verujem da nikada nisu osetili pravi tradicionalni istok...