Jump to content

Featured Replies

Posted

Praktični vodič za Kilimandžaro Planina Kilimandžaro se uvek opisuje u superlativu pa joj verovatno ni ne treba uvod. Kili, kako je zovu lokalci, je najviša samostojeća planina na svetu (planina koja ne pripada planinskom lancu), najviša planina u Africi, kao i najviši vulkan u Africi i na istočnoj hemisferi. Najviši vrh Kilimandžara nalazi se na 5.895 metara nadmorske visine, a višednevni uspon na Uhuru budi neizmeran osećaj slobode baš kao što je i samo značenje tog imena. Mnogobrojne su legende kako je Kilimandžaro dobio ime, srazmerne broju jezika kojima govore narodi koji žive u okolini planine. Moj vodič Jackson mi je prepričao neke od njih od kojih sam zapamtila dve. Prva nalaže da ime potiče od reči kilima što znači „brdo“ – razmišljati o Kilimandžaru kao o samo još jednom brdu je dobra psihička priprema za uspešan uspon. Druga teorija kaže da deo imena potiče od reči kilelema što znači „nemoguća za popeti“, između ostalog jer je planina bila prekrivena snegom a ljudi bosonogi. Danas je uspon na...

Pročitajte Vodič za Kilimandžaro