December 22, 2025Dec 22 Posebna pohvala žirija na konkursu "Spasimo putopis" 2025. — – Aparat za poništavanje karata ne radi? – No, ma una volta funzionava. /Ne, ali nekada je radio./ – I? Šta sada da radim?, pitam službeno lice u uniformi. – Eh da, ako naiđe kontrola u vozu, naplaćuju kaznu, odgovara mi smireno i pomireno. Ima nečeg neobjašnjivo zabavnog u ovom dijalogu koji vodim na železničkoj stanici Centrale u Milanu. Potpuno je nelogičan, ali tako uobičajen za Italijane. S godinama sam utišala svoje OKP nagone i potrebu da sve iskontrolišem. Zato odlazim u kafe u samoj železničkoj stanici koji drže Napolitanci. Očekivano dobra kafa i iznimno dobar pasticciotto, kolač s kôdom juga. Za razliku od aerodroma, žarišta razljuđenosti, voz nas vraća u bestežinsko stanje, oljuđeno putovanje sa izvornim postavkama koje su čoveku nekada pripadale. Tak-tak-tak-tak-tak-tak. Promiču slike kroz prozor kao na filmskoj traci. U trenu kad se mimoilazimo s drugim vozom, prozor iznad moje glave otvara se uz zaglušujuću buku....Pročitajte Ego