Followers 0

dvodnevna tura po istocnoj srbiji

17 posts in this topic

pozdrav svima,zeleo bih da jedan vikend provedem vozeci se kolima kroz istocnu Srbiju  pa bih molio za savet:gde,kuda,kako,sta videti,gde jesti...Dakle,polazak u subotu ujutru a povratak u nedelju uvece sa ukupnon kilometrazom do 500km.Pozdrav :mah:

До 500 км: Иди до Кладова и назад, успут погледај смедеревску тврђаву, Виминацијум, Сребрно Језеро, Голубац, Тумане, Ђердап, Лепенски Вир...

Бојим се да ти нисам рекао ништа ново. :D

Hvala ti u svakom slucaju,mislio sam na nesto po unutrasnjosti jer ovo sam vec prosao.Polazak je iz Bg. :mah:

Nije istocna vec centralna Srbija, mozes da obidjes manastire moravske skole, Kalenic, Ravanica, Manasija....skocis do Resavske pecine, koja je lepo osvetljena, ako nisu menjali cene 200 dindzi je ulaz sa pratnjom vodica.Vidi i vodopad Veliki Buk sa sadasnjim vodostajima je sigurno predivan.Opskrbis se odlicnim medom, jedes svezu pastrmku, kajmak i pogacu pod sacem......ihhhh

Ne znam šta želiš da vidiš? Spomenike, pećine, prirodne retkosti, manastire...?

Možeš ovako: Smederevo, Požarevac, Kučevo, Majdanpek (Rajkova pećina, Bigreni slapovi na Šaškoj reci, Velja prerast...), Borsko jezero. Tu možeš da prenoćiš u Savači, jeftino je. Odatle napraviš turu do Zlota (Lazareva pećina, Vernjikica, Dubašnička površ, kanjon...), zatim odatle, preko Crnog Vrha, Homolja, spustiš se u Žagubicu, krepoljin, Petrovac... Druga varijanta je da se od Zlota vratiš preko Čestobrodice i Rtnja, Paraćina i onda dalje ka bgu. A treća, ona najzahtevnija, jeste da od Zlota pređeš preko Dubašnice i da se spustiš u klisuru Resave, samo možda još uvek nije dobro vreme za to jer nije asfaltni put...

Ovako bi ispunio kilometražu a obišao bi dosta toga zanimljivog.

Ako si spreman da predješ i više od 500km, onda ti savetujem prostor južno od Knjaževca.

Nažalost, nemam vremena sada da pišem, ali, ako si zainteresovan mogu da razradim ovu ideju :)

Dopada mi se tura preko SD, PO, Kuceva,...Borskog jezera(nocenje), Zlota pa dalje po tvom izboru.Obzirom da taj kraj nisam obilazio turisticki, svaki predlog je dobro dosao a mislim da je 500km asfaltnog puta dovoljno za dva dana jer bi sve preko toga oduzimalo vreme za posetu spomenicima, pecinama, prirodnim retkostima i ostalim atrakcijama.Putovanjce je planirano za pocetak aprila tako da kada budes u prilici i raspolozen,mozes mi malo detaljnije opisati plan, tj. GDE,STA,KAKO...Hvala na predlogu clap,pozdrav :mah:.

@Vagabudno

Mozes li malo da izdetaljises ovu turu, sta videti na putu, gde nesto dobro pojesti, gde perspavati i sl. I ako mogu da izbegnem neasfaltirane puteve, necu moci da ih savladam svojim autom.

Ja sam se vec "izdetaljisao" tj.obilazis mesta po onom rasporedu kao u predlogu, tako da je moj plan putovanja sledeci (a preporucio bih ga i tebi):

1.dan

BEOGRAD

SMEDEREVO(obidi tvrdjavu,centar,oko sat ipo ti je dovoljno)

POZAREVAC

KUCEVO

MAJDANPEK(ovde planiraj malo duze zadrzavanje kako bi posetio sledeca mesta)

Rajkova pecina

Bagreni slapovi na saskoj reci

Velja prerast

(sve predloge imas na you tube pa mozes pogledati)

BORSKO JEZERO- bi bilo krajnji cilj prvog dana i tu mozes prespavati.Cene nocenja u vikendicama pored jezera su 4 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi.

2.dan

BORSKO JEZERO

ZLOT(ovde planiraj malo duze zadrzavanje kako bi obisao sledeca mesta)

Lazareva pecina

Lazarev kanjon

Vernjikica

Dubasnicka povrs

CRNI VRH - HOMOLJE - ZAGUBICA - KREPOLJIN - PETROVAC - POZAREVAC - SD - BG.

Sve je asfalt i solidan put mada gledaj ispred sebe a ne u  :stop: da ne bi utrcao u neki krater.Pozz :mah:

Odlično!  :D

Dodao bih još samo nekoliko predloga...prvi dan ručaš u Majdanpeku, ima jedan fin restoran u centru ali ne mogu da se setim kako se zove. Za bigrene slapove ne bi bilo loše da poneseš neku dublju obuću.

Drugi dan krećeš rano ujutru kako bi stigao da obiđeš sve što treba. računaj da će ti za Lazarevu pećinu (ako budeš mao sreće da bude otvorena za turiste), Vernjikicu i kanjon trebati oko 2.5 sata. U Vernjikicu možeš da uđeš na dva ulaza. Postoji jedan deo koji je urušen miniranjem i nekoliko desetina metara dalje glavni ulaz na kojem se nalaze rešetke. Možeš bez problema da se provučeš kroz te rešetke. Potrebna ti je lampa za unutra i budi pažljiv da polomiš nešto od nekita. Kroz čitavu pećinu postoji betonirana staza.

Možeš da ručaš u Žagubici, na vrelu Mlave, ima dobar ribnjak i pastrmke :) Ako imaš vremena možeš da skokneš i do Krupajskog vrela.

Na Crnom vrhu obrati pažnju na stare ugljarske peći, tu se i dan danas pravi drveni ugalj. Ima ih dosta pored puta. Nemoj propustiti manastir Gornjak u Gornjačkoj klisuri, zanimljivu isposničku ćeliju par stotina metara dalje (ne sećam se kako se zove), Ždrelo (pored puta postoji bušotina iz koje izbija dosta topla voda u kojoj možeš da se okupaš, lekovita je) i piće u kafani Ćošak u Petrovcu. U toj kafani vreme je ubijao i Đura Jakšić :). Nakon Petrovca, prvo selo kroz koje ćeš proći je Kamenovo, poznato po gajenju pčela. Pored puta postoji i spomenik pčeli :)

Lepo se provedi i napiši utiske sa putovanja.

Hvala puno na detaljnom planu, cim odradim turu, pisem utiske i kacim slike.

Napravio bih uskoro malu turu putničkim kolima po ovom kraju, pa me zanima jel ima neko informaciju kakav je put od Požarevca do Negotina preko Kučeva i Majdanpeka i put od Zaječara preko Bora, Žagubice, Krepoljina i Lipovice do Despotovca?

Uglavnom je solidan,negde mozes pun gas a negde prva druga treca.Posto si negde pokraj Dunava,onda verovatno znas kakav je put od Pozarevca prema Gradistu pa dalje do Milanovca i Kladova. E takvi su putevi kroz celu istocnu Srbiju.Uzivaces u voznji a i u cenama koje su u kaficima i restoranima pokraj puta.Srecan put i lep provod.

Ako je put u unutrašnjosti IS kao uz Dunav biće uživancija. Hvala za info!

evo mog predloga:

1.dan: dolazak u Zajecar u prepodnevnim satima, osvezenje u kafe-poslasticarnici "Stela" u centru grada. Laganom setnjom, sve u krugu gradskog skvera obilazak muzeja, Radul begovog konaka, turske vodenice, pijace-buvljaka, popove plaze. Rucak u restoranu "Beba". Odlazak na Romulianu preko sela Zvezdan (11km), obilazak lokaliteta i nastavak puta do Gamzigradske Banje (2km), osvezenje na nekoj terasi pored Timoka. Za one koji bi mirnu noc i rano leganje predlazem smestaj sa nocenjem u hotelu Kastrum ili u nekoj privatnoj vili, a onima sa viskom energije smestaj u Zajecarskim hotelima: Grinka, Konj, Srbija (privatni smestaj ne postoji organizovano). Vecera sa akusticnim muzikantima u restoranu "Dva brata" ili pitaj nekog gde Kriki peva i svira i tamo se uputi. Laku noc!

2.dan: posle dorucka kreni prema Knjazevcu, posle petnaestak kilometara imas skretanje za manastir Suvodol (ne propusti priliku), dalje nastavljas i posle destak kilometara skreni za Ravnu, anticki lokalitet i replika etno sela. U blizini se nalazi vinarija "Jović" u selu Potrkanje (ne propusti degustaciju). Ponovo se prikljucis na regionalni put prema Zajecaru i nastavis za Negotin ali na pola puta (30km od Zaječara) skrenes kod table Rajačke pivnice i pažljivom vožnjom stignes do sela Rajac odakle imas jos 2km do kamenog grada gde živi vino a povremeno njegove sluge (vlasnici preko 300 pivnica-podruma) i njegovi uživaoci ispijači. Kada se dozoveš stvarnosti isplaniraj da na ulazu u Negotin obidješ manastir Bukovo, u centru grada pronadji Mokranjčev dom i na žalost nemaš više vremena, vrati se kući dunavskom magistralom.

Ako uspeš da proputuješ i prethodne predloge onda možeš za šest vikenda da upoznaš lepote istočne Srbije ili da, što je bolje po meni odvojiš nedelju dana i doživiš magiju (ne crnu nikako) istoka.

Raspoložen sam za asistenciju ako nekome treba, a ljubiteljima ove ture bez auta stojim na raspolaganju vožnjom oldtimerom (bezbednom naravno) sa još kojekakvim dopunama sadržaja, pozdrav 

Istocnu srbiju je gotovo nemoguce obici za dva dana ,naravno ako to zelis malo detaljnije,i ako koristis puteve preko Zagubice,ili pak preko Majdampeka jos teze.Zato se potrudite da odvojite malo vise vremena,pogotovu ako ste ljubitelji dobrog vina.Sad je i veoma bitno sta  zelis videti,planine ,jezera ,pecine ,vodopade,gradove,spomenike.Istocna Srbija je veoma bogata svime time pa zato izvolite.

Zdravo zdravo!  Sa prijateljima planiram dvodnevni put do Borskog jezera i nazad za Beograd. Prvi dan ćemo otići do Majdanpeka i obići pećinu, slapove etc, a onda na jezero. Da li neko zna da li je zanimljivo uopšte prošetati oko jezera, čuo sam da je baš zapušteno? Planiramo da prespavamo u hotelu Jezero koje je kako kažu renovirano ali jeftino, niam siguran za cenu (ako neko zna neka napiše). Sutra dan bi otišli do Lazareve pećine i kanjona ali sam čitao da je za obilazak kanjona potrebna oprema i da ima mnogo otrovnih zmija. Da li postoji neki blaži utabani put za pešačenje a da nije "opasan", a duž koga je priroda zanimljiva i može se videti bar deo kanjona?

Hvala unapred.

Sigurno vam je jeftinije da prenoćite u odmaralištu Savača, ali možda trebate da se najavite ranije. Ono se nalazi dva km od Jezera i smeštaj nije loš, nije baš kao u hotelu ali je za cenu jako pristojan.