Posted March 28, 2010 Krenem juče kolima na skijanje u Borovec, i na granici me Bugarin pita kuda idem. Ja mu pokazem na skije i kazem evo idem da se skijam u Borovec. A on me uz neki cinican komentar na to pita imaš li rezervaciju smestaja? Ja kazem nemam, nacicu smestaj tamo kad dodjem. Ne moze, kaze on, moras da imas rezervaciju, vaučer. Ja iznenadjen otkud sad to, pitam jel mogu da prodjem bez toga? A on ne da. I jos jednom pokusam uz reči ma dajte pa pustite me, vidite da ne idem da kradem, nego da ostavim pare ovde. Ali on sav onako opusten i naslonjen na moj otvoren prozor ponavlja da ne moze. Ja mu kazem pa mogao sam da vam kazem da idem u Tursku, to je tranzit, ali rekao sam istinu, da idem u Bugarsku. Ali jok. I onda on meni objasnjava da iako sad ne treba viza, treba rezervacija smestaja, sto je najverovatnije teska izmisljotina jer sam isao u Rumuniju ove godine nekoliko puta, i nikad nista slicno nije bilo. Izgleda da je umesto vaučera mogao da upali jedino evročer ili levčer. Ali onda sam mu pokvario raspolozenje kad sam izvadio hrvatski pasos, uz moj cinican ton, jel mogu s ovim da prodjem? Znao sam da ce onda morati da me pusti. Kad je ugledao pasos, poceo je bukvalno da zmirka, kao ne vidi dobro, sta mu sad to pokazujem. Pa me pita s kojim sam pasosem do sad prolazio. I onda ga uzme, prelistava onako sa omalovazavanjem i nevoljko promumla da sa tim mogu da prodjem. I kad mi je udario pecat i vratio pasos, opet je samo kiselo rekao "ajde" i okrenuo se da me ne gleda vise. Ono sto je dobra stvar na granici, nema vise kretenskih komplikacija za vinjetu. Prodje se granica, i tamo kod Shellove pumpe su neke barakice, tamo se kupuje vinjeta, i ima barakica i u kojoj se mogu razmeniti evri za 1.90. Jos jedan kuriozitet: malopre odem na Lukoilovu pumpu da sipam gas i pita me momak koji tamo radi imam li potvrdu da mi je ispravna plinska boca. Kakvu crnu potvrdu?! Otkad to pravilo? A on sleze ramenima, kaze tako je ovde na Lukoilu, eno idi tamo nize imas nekoliko pumpi, tamo mozes da sipas. Ne znam gde sve nisam uzimao gas po Evropi, ali ovo prvi put dozivljavam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2010 Ne vidim u čemu je poenta da sa hrvatskim pusti, a srpskim ne, kad je sad isti režim za oba pasoša... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2010 Moram reci da je carinik/granicar ili sta vec postupio po pravilima. To sto se nama ne svidja to je nesto drugo. Kao sto imaju mogucnost da te vrate sa granice tako imaju pravo i da pitaju za rezervaciju. Ne vidim sta je tu toliko cudno. Zamislimo samo ko je sve dobio nas pasos, koji sad i ima neku cenu. Ako jos uzmemo u obzir da se prodaju po ceni od par hiljada evra sasvim je opravdano da te pitaju na granici gde ides i zasto, koliko ostajes i slicno. Pozdrav i bez ljutnje molim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2010 A odakle ti info da se prodaju za par hiljada evra? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2010 Verovatno je mislio na "sredjivanje prebivalista" licima koja su sa Kosova, a za koja ne vazi sengen Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2010 A odakle ti info da se prodaju za par hiljada evra? Bilo prosle nedelje na naslovnoj stranici Blica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2010 Jos jedan kuriozitet: malopre odem na Lukoilovu pumpu da sipam gas i pita me momak koji tamo radi imam li potvrdu da mi je ispravna plinska boca. Kakvu crnu potvrdu?! Ja koliko znam, neophodno je na granici imati potvrdu da je uredjaj za plin skoro pregledan i da je ispravan. Ovo sam citao cini mi se na sajtu AMS-a, i nije nikakva novina. Sto se tice trazenja potvrde na pumpi za to prvi put cujem, ali moguce je da su imali losa iskustva pa zele da se obezbede na taj nacin, sta ga znam... Inace, to sto ti je trazio rezervaciju, sve to stoji da mogu da traze, ali opet stoji da je ovakvo ponasanje bezobrazluk. Bugarski carinici su nam dobro poznata prica, no u ovakvim situacijama je najbolje biti uporan, verovatno ce te pustiti pre (ako das lovu) ili kasnije (ako se pravis lud) ... Inace, ni meni nije jasno zasto sa hrvatskim pasosem mora da te pusti a sa nasim ne... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2010 A odakle ti info da se prodaju za par hiljada evra? Bilo prosle nedelje na naslovnoj stranici Blica To je samo prijava prebivalista sa kosova u Srbiju. Jedan Kinez ne moze da dobije pasos za par hiljada evra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2010 A odakle ti info da se prodaju za par hiljada evra? Citaj malo vesti. Bas pre par dana se pisalo da ga kosovski Albanci nabavljaju za 3000€. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2010 JA sam ovog vikenda imao cimanje na granici, stopiramo drugarica i ja u subotu ujutru do Budimpeste. Staje nam lik sa nekim starijim roverom kabrioletom, poljske table. Lik je Srbin rodjen u Francuskoj, zivi tamo i ima Fr pasos. Skroz pozitivan lik, dosta putuje, radi kao turisticki vodic po Parizu. Preporucio sam mu KPS pa mozda i navrati na forum. Vozi kola drugarici koja je iz Poljske, dosla je u Srbiju sa kolima a vratila se bez njih, pa joj ih on vraca. Na granici nasi carinici (neka namrstena plavusa), prvo nas pita odakle mi sa srpskim pasosima znamo njega, mi kazemo ustopirali smo. Onda nam kaze da stanemo desno da nam pregledaju kola. Prvo smo izvadili sve stvari iz kola , a kola su bila puna torbi, kesa... Onda su krenuli da pretresaju sve torbe, ta riba sa carine i neka volina policajac. Najsmesnije mi je bilo kad su istresli moju torbu i nasli u njoj bocicu sa talkom, devojka sa carine uzela talk i iskusno ga trese u ruku i mirise, ja samo sto nisam umro od smeha... kao psi tragaci. Onda su stavili kola na traku i podigli ih, pa je policajac jedno pola sata lupkao odozdo po njima i nesto cackao. Kad su i sa tim zavrsili poceli su da dizu sedista i vade neke tapacinunge sa poda, odjedno je samo policajac pitao ovog Francuza, aha, sta je ovo? Ja vec kontam nasao je nesto, a ono neka glinena posuda za pecenje (svadbarski kupus i te fore), jos neko vreme su ceprkali, lupkali i njusili i onda su nam rekli da vratimo stvari u kola, dok smo vracali policajac kaze ovom Francuzu:"Dje li ste samo sakrili kad ne mogu da nadjem..." Na sta je mislio i sta je trazio, ne znam. Prodjemo granicu, vec mislimo da je kraj nasem cimanju, al\ ne lezi vraze. I madjarski carinik nam kaze da parkiramo kola pored da pogleda. Donese ogledalo pa posto je samo zavirio ispod, poce da lupka po kolima, stvari smo naravno izvadii i sve torbe pootvarali. Primetio sam da se koncentrisao na delove kola koje na srpskoj strani nisu proveravali npr haubu, pa onda mesto gde se spusta krov(mozda je to slucajnost, a mozda su mu i dojavili onaj plavi antihrist i "dje li je??" volina). Trajalo je i to poprilicno dugo, i onda nas je cak i pretresao, tj trazio da izvrnemo sve dzepove.Svo vreme taj carinik bulji u mene, pravo u oci kao nezdrav. Ne znam zasto se bas za mene zakacio, a meni vec neprijatno, glupo mi da buljim i ja u njega ko bolestan , a opet glupo je i da sklanjam pogled, onda bi bio sumnjiv valda.Tako da ona legendarne recenica iz Boljeg Zivota" Stavi naocare za sunce pa on neka gleda u stakla, a ti gledaj gde god hoces" je skroz tacna. E sad u par trenutaka sam cak i pomisli mozda nesto i nadju, ali onda opet pogledam coveka koji je skroz ok, normalan i sve i milim pa nije on valda neka mula ili slicno... Najzalije mi je zbog drugarice kojoj je ovo prvo auto stop putovanje i koja se posteno isprepadala mukica, sto je i normalno za takvu opicenu situaciju jer ipak ne znas coveka koji ti je stao i ne znas sta on ima u kolima i ko zna kada ce sledeci put odluciti da putuje na ovakav nacin. Ko zna koliko gudre se tu dnevno prenese u dilu i dosluhu sa tim istim carinicima i drotovima , a oni nasli nas stopere i krpiguze da pretresaju... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2010 Ja sam pre za varijantu da se granica predje pesaka. U slucaju stopa, ne zna vozac vas niti vi njega, jos kad tako nesto ispricate pandurima kojima je stopiranje tesko shvatljivo eto recepta za maltretiranje.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2010 a šta bi bilo da su mu našli nešto? i vi biste zaglavili ćorku, jer ste bili zajedno, tj. tretirali bi vas kao saučesnike u krijumčarenju !! pa ti posle objašnjavaj da ga ne poznaješ.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2010 @Spartak: Pa kako onda to pravilo ne vazi za hrvatski pasoš?! To je jednostavno bilo "ma nećete se vi sad meni ovde slobodno šetati kroz Bugarsku, mi smo be u EU! Oće Srbin slobodno da putuje, ma nemoj, hahaha..." Ja predlazem svim našim ljudima koji zele slobodno da putuju da uvek koriste tranzit kao argument, onda vam niko nista ne moze. Na ovu stranu se uvek moze reci da idete u Tursku. Sto se tice Madjarske, tu se moze reci da idete u Ukrajinu, cisto sumnjam da ce traziti da pogledaju vaucer, ne verujem da su bas toliko upuceni da znaju da nama to treba. Po izlasku iz te zemlje, ubedjen sam da niko nece pitati da li ste unapred imali rezervaciju smestaja, a takodje ne verujem da u kompjuter upisuju da li je u pitanju tranzit ili boravak. A i da upisuju, nije zabranjeno predomisliti se. Vazno je samo da se ne prekrši pravilo od maksimum 30 dana boravka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2010 A odakle ti info da se prodaju za par hiljada evra? Citaj malo vesti. Bas pre par dana se pisalo da ga kosovski Albanci nabavljaju za 3000€. Pa kosovo je deo Srbije (zvanicno). Ljudi koji su rodjeni na Kosovu su drzavljani Srbije, pa i kosovski Albanci, i samim tim imaju pravo na srpski biometrijski pasos. Medjutim za pasos koji je izdat gradjanima sa prebivalistem na Kosovu, ne vazi beli Sengen, pa ljudi pokusavaju da promene prebivaliste, da bi dobili pasos izdat van Kosova, za koji vazi bezvizni rezim. Znaci kosovski Albanci su upisani u knjige drzavljana Srbije. Inace upravo dodjoh iz Bugarske, i ne pitase me Bugari nista. Udarili precat i srecan put! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2010 Ovu temu bi trebalo preimenovati na problemi i neprijatnosti na granicama. Imam jedno pitanje za vikend kad sam se vracao iz Budimpeste madjarska policija mi nije udarila pecat niti nas je igde upisala... da li to znaci da se sad ja racunam kao da sam jos u Madjerskoj i da mi istice mojih 90 dana?? Sto se kosmetskih Albanaca tice to da li su oni u spiskovima gradjana Srbije i koji procenat njih, samo bog zna. Oni nisu izlazili na popise stanovnistva od 1989 pa na ovamo, takodje dobar deo Albanaca koji danas zivi na Kosmetu se tamo doselio iz Albanije ili Makedonije u zadnjih 10 godina i tesko da njih ima u srpskim spiskovima. Oko prodaje pasosa mislim da je i stari pasos mogao da se proda, naravno za znatno manje para, tako da ta prica postoji vec 100 godina. Uglavnom to je opasna rabota i nikad se ne bih uvlacio u to, sto zbog sigurnosti, sto zbog principa, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2010 Inace upravo dodjoh iz Bugarske, i ne pitase me Bugari nista. Udarili precat i srecan put! Eto, upravo o tome i pričam... naleteo sam na smrada. A zaista jako retko imam probleme na granicama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites