Followers 0

Indija

58 posts in this topic

Planiram da odem do Indije pa ako je neko bio doro bi dosao neki savet.

Sta treba obici?

Kako doci do jeftine avio karte?

Viza?

Hrana i prevoz po Indiji?

Bezbednost?

ako odluchis da idesh sam evo par saveta...

avion je najjeftiniji ruski aeroflot

ja sam obilazio himalaje, uttar pradesh i  rajastan i to ti je za mesec dana dosta zanimacije.

koliko dugo ti idesh?

vize je formalnosti dobija se za dan, ambasada je dole kod zvezdinog stadiona...

hrana ..... uf... treba biti opazriv ali uz malo opreznosti nije problem. ne jedi salate, flashirana voda, kuvano i amo voce koje se ljushti. osnovni principi.

za bezbednosti je ok. niko nije imao problema od ljudikoje sam upoznavao po inidiji...ima hasl varijanta kao i svuda u svetu ali se chovek brzo navikne posle dve tri sitne ispale...

fly

Moja drugarica je pre polaska u Indiju popila kutiju probiotic-a na moju inicijativu (savet dobijen od bojanaz  :-D)  i jela je sve i svasta u Indiji i nista joj nije bilo. Ja sam to isto uradila za Maroko. Naravno flashirana voda je uvek preporuka.

:-D

ne jedi salate, flashirana voda, kuvano i amo voce koje se ljushti. osnovni principi.

Imam drugaricu koja je tamo boravila i ne samo tamo već po Iraku i ...

i kaze da se voće mo?e jedesti i povrće takođe ali ga je prala u hipermanganu.

hvala na savetima

interesuje me kako naci smestaj

video sam razne ponude hostela po internetui cene koje su i nama jeftine

da li treba rezervisati online ili na licu mesta potraziti smestaj

i da li je neko bio do goe?

i jos nesto me interesuje- da li postoji opasnost od gmizavaca (zmija) ili nekih drugih zivotinja?

Ne bih ti znala kasti to... ja bi obilato koristila HC i CS na toj putanji kao i moja drugarica!

Indija je super. Bila i idem opet krajem godine. Smestaj ces lako naci, gde god izadjes iz autobusa ili voza spopasce te gomila ljudi koji izdaju sobe. Uglavnom govore engleski. Vole da se cenjkaju, pa nikad ne pristaj na prvu cenu. Nikako ne idi u velike gradove, Bombaj ili Delhi, jeziva je guzva, zagadjenje, buka. Goa je divna i jeftina. U Puskaru gde god da stanes, divno je i lako ces se snaci. U stvari cela Indija je takva, divna i gostoljubiva. Naravno, nikako voda iz cesme, bunara i sl., izbegavaj voce i bice ok.

sinoc sam ispred Markove crkve u BGDu upoznao porodicu Indijaca iz Japura :)

Vodao sam ih okolo pokazivao BGD, propitivao ih o Indiji... :)

Aeroflot ako hoces da stignes bez velikog cimanja....

Ako hoces malo da se cimas - ides do Istanbula pa odatle hvatas avion. Ili nastavis pa odes u siriju ili jordan ili iran, i isti avio prevoznik leti i odatle za gomilu gradova u Indiji. www.airarabia.com

Ne uzimaj povratnu ako ides preko airarabie, jer ti isto dodje kao i dve karte u jednom pravcu, a mesta skoro uvek ima,a i da nema, imas za 2-3 drugi let, tako da ces se lako snaci...

Sta obici u Indiji, to bolje da ti pise neko ko je bio, ali otprilike sta mi je jucerasnji gost rekao : golden triangle (jaipur- delhi-agra).  Mumbai, Goa.

Samo u okviru golden triangla eventualno koristiti autobuse - za bilo koje druge destinacije NIKAKO!

Za druge gradove koristiti vozove (ali do rezervacija je jako tesko doci - pa moras vise dana unapred da trazis), ili avionom koji kazu su tamo jeftini. Ja sam nasao cheap air company za Indiju:            www.flyairdeccan.net  pa ti nece biti tesko uzeti kartu online. avion definitivno stedi vreme, jer su razdaljine u indiji jako velike, a putovanja se odugovlace jer sve kasni po vise sati......

Isto tako, poslao sam mu danas email, da mi narednih dana napise kompletno sta sve pod obavezno za obici u celoj Indiji (sem gore napomenutog).

Sto se tice odlaska u Sri Lanku - Sri lankan kompanija za 100 eu te vozi sa juga Indije u Colombo.

Ako ides jun,jul,avgust - moras paziti da su tamo velike vrucine, i da ces tesko podneti bez air-con sobe. Pominjao mi je da u to vreme nikako ne ici u pustinje, jer je izrazito vruce i ima puno zmija i skorpiona tamo. Ovaj period,takodje, je jako dobar za razmnozavanje komaraca, i ima ih mnogo - pa je savetovao "mosquito repalants" :)  jer tamo dolazi i do prenosenja malarije, savetovao je i vakcinaciju pre kretanja tamo.  I naravno, ni pod razno da ne pijes vodu cesmovacu, otprilike ako zeznes stomak - ima da se zezas sa tim mesec-dva. Pa razmisli o vodi :)

Uzmi lonely planet ili DK prirucnik, procitaj malo o religiji, obicajima, hrani,ljudima... ja sam to citao, a on mi je to juce objasnjavao malo duze, pa eto, nekako sam i nesto ukapirao :)

pozz

Baš mi danas neko reče da je video kartu iz Istanbula do Džajpura, povratnu, za 310 evra... AirArabia je u pitanju naravno... Meni to zvuči više nego povoljno  :D

u sustini je oko 165 u jednom pravcu, iz Istanbula, Damaska, Latakije,ammana ili iz Kaira do Jaipura - u najjeftinijoj varijanti, koju je lako naci.

Samo mnogo je glupo vreme - jer te oni voze za Jedah u Emiratima, gde bukvalno provodis skoro ceo dan, jer letovi za Indiju krecu u gluvo doba noci, tako da bukvalno izgubis dan, dan i po u putu od Istanbula do Jaipura.

i naravno, plus treba da dodjes do Istanbula - tj. treba ti tranzitna Bugarska viza, a to znaci da prvo ides u Sirijsku ambasadu da dobijes sirijsku vizu da bi imao sta da pokazes Bugarima, da bi ti onda oni dali njihovu tranzitnu... ma opsti sou :)

evo informacija od pre 5 min iza amasade Indije:

Pasos, 2 fotografije,formular, REZERVACIJA avionske karte, (ako ides kod nekoga onda ime osobe, a ako ides u hotel onda ime hotela, znaci nadji preko neta neki hotel, i upisi :) ), i 2650 dinara. Viza moze maksimalno trajati 6 meseci. Isto tako, mozes traziti vizu za dva ulaska (ako planiras u Sri Lanku ili Nepal)  i kosta potpuno isto.

Za vakcinacije ne znaju nista, i kazu da to nije obavezno, vec jednostavno, "ako cete se osecati sigurnije, pozovite Zavod za tropske i infektivne bolesti". A otprilike, vodici kao sto su DK, preporucuju vakcinu protiv malarije i hepatitisa A ili B, ali eto nije obavezno, nego ako ces se osecati sigurnije :)

Dugo vec pratim ovaj forum, pa bi bio red i da se uključim. Tim pre sto imam informacije iz prve ruke.

Dakle, bio sam u Indiji 26 dana u martu ove godine. Prvo, sto se vize tiče, nije nikakav problem, ja sam je dobio istog dana, sa mejlom koji sam dobio od kompanije, tj potvrdom o kupljenoj karti. Platio sam 40 dolara, koliko se sećam. Osiguranjje ne traže, ali mislim da ga nije loše imati, ipak je Indija jako daleko, a rizika ima mnogo.

Lek za prevenciju malarije se mogao pre par godina naći u Bgd-u, ali ga  niko nije imao kada sam ja tražio. Proizvodi ga madjarski ICN, ali zaboravio sam ime. Najveci biser bio je kada sam apotekarku u dežurnoj apoteci kod Londona pitao za lek protiv malarije, a ona me ladno pitala: "lek protiv malera?" U svakom slucaju, to se može nabaviti na svakom koraku i u Indiji, lekova ima svuda, dobri su i jeftini. Ako se ipak pojave prvi simptomi malarije, pomaže bilo koji antibiotik širokog dejstva, koje nadam se, svi nosite kada negde putujete.

E sada, bugarska viza. Kada sam je ja vadio, nije trebala turska viza. Ipak, nisu hteli da mi je izdaju bez prethodno da imam indijsku vizu u pasošu. Čekao sam oko nedelju dana, i to sam ih jedva ubedio. Osiguranje kosta 10 evra, traje u  tranzitu, to jest 24 sata ili 2x24 sata, u trajanju od tri meseca. Bez osiguranja se ne može dobiti Bugarska viza. Takođe, ne moze se dobiti ni bez Turske vize, od skora. Ona se vadi u Turskoj ambasadi u Beogradu i kosta 22 evra, tranzitna ili obična sve jedno je. Tranzitna u oba pravca kosta 44 evra, što se ne isplati. Najbolje bi bilo uzeti onda tranzitnu u jednom pravcu, i kupiti standardnu tursku vizu na aerodromu Sabiha Goćen pri povratku. Neko je pomenuo uzimanje sirijske vize - mislim da je to bez veze, jer iako je besplatna, bugari nece izdati svoju tranzitnu vizu, ni sa indijskom, dakle, Turska je uslov i tačka.

E sada, neko je pomenuo da je najbojli ici Aeroflotom. Vazi, samo Erarabijom je više nego duplo jeftinije, ja sam povratnu kartu do Džajpura platio 273 evra, sa sve taksama. Fora kod njih je što funkcionišu obrnuto od svih drugih evropskih lou-kost kompanija po pitanju cene, jer je karta sve jeftinija sto je bliži datum odlaska. Ja sam svoju kartu kupio dve nedelje pred polazak, dakle što kasnije to bolje. Avioni su im savršeni, stari su 2 do 3 godine, A 320. Od Taksima do aerodroma Sabiha Goćen postoji šatl minibus koji košta oko 8 evra i kreće u 11 uveče. E sada, letovi su u gluvo doba noći, kao što neko reče i na matični aerodrom u Šardži se stiže oko 7 sati ujutru. Letovi za Indiju su kasno uveče, moj je bio oko ponoći. Tranzitna viza za UAE koja traje 96 sati je besplatna, i dobija se na šalteru na aerodromu za pola sata. Onda imate ceo dan u Emiratima. Do Dubaija se stiže za nekih pola sata, do Šardže za dvadesetak minuta. Kako autobusa nema, a taksi je preskup, preporučujem stopiranje do Dubaija. Po meni, ovo je super, jer za Dubai i ne treba više od dva dana da bi se video, tako da se praktično dobija i jedna besplatna poseta Emiratima u ako se leti Erarabijom. E, sada, ako se nekome baš toliko žuri, ostaje Aeroflot za 700 evra, ili koliko to već košta.

Indija je posebna priča i ne bih sada mnogo o tome, uglavnom, nije toliko jeftino koliko sam očekivao. Pre polaska sam imao informaciju da treba oko 250 evra mesečno, ako se putuje od mesta do mesta svaki dan, naravno, međutim, moje iskustvo govori da je 300 do 350 evra minimum, ako se ne cigančite za svaku sitnicu. Prevoz je mučan, bilo autobusom ili vozom, male razdaljine se prelaze prilično sporo, gužve u prevozu su neopisive, što nekad deluje izluđujuće. Za vozove je problem što se karte moraju kupiti minimum 24 sata unapred. Prevoz je generalno, mnogo skuplji nego na Bliskom istoku.

Ja sam za 26 dana u Indiji + 2 dana u Dubaiju + 6 dana u Istanbulu potrošio oko 800 evra, s tim da nisam kupio apsolutno ništa, kući sam doneo samo fotografije. Dakle, treba spremiti nekih 1000 evra, što nije malo, ako se ide na mesec dana u ovoj varijanti. Naravno, uvek bi trebalo nositi nešto više para, jer vam u Indiji niko neće pomoći u nevolji ako ste švorc, to je sasvim sigurno.

E sada, koga šta zanima da vidi u Indiji to je već druga stvar, meni su Lonely Planet i DK jako pomogli.

Eto, tako, nadam se da će nekome ove informacije biti od koristi. Ako treba još nešto, pitaje...

Aeroflot povratna BGD-Moskva-Delhi od 650 do 700 eura, fixirani datumi, zavisi koji dan birate za odlazak/povratak,pa eto moze da vas izadje i 650eu. :)

Sto se mene tice volim vise cimanja do Indije, i jeftinije letove i naravno ako moze i Dubaji da se obidje, onda nema razmisljanja nego pravac www.airarabia.com :)

a da ne znas mozda koje su najeftinije konekcije izmedju juzne Indije i Sri Lanke, tj Colomba?

i kakve su konekcije do Maldiva?

Remuluse,

ako mene pitaš pojma nemam za Maldive i Šri Lanku, nije me ni interesovalo iskreno rečeno. Indija je toliko ogromna i fantastična da je tri meseca apsolutni minimum. Znam da Erarabija ima let za kolombo, a i da postoje nove, lou-kost kompanije u samoj Indiji, kao što su Air Deccan i Kingfisher, pa potraži na njihovim sajtovima. Znam i da je iz Madrasa, Kaklute i verovatno Bombaja i Delhija moguće naći jako jeftine letove dalje za jugoistočnu Aziju i možda čak i Kinu.

Tako da, ne znam koliko planiraš da ostaješ tamo, ali nemoj se suviše zaletati, jer samo obilazak Indije iziskuje jako mnogo vremena. A da ne pominjem Pakistan ili Nepal, zemlje koje su, bar po mom mišljenju neuporedivo interesantnije od Maldiva ili Šri Lanke

Daj izlistaj mi spisak gradova koje si obisao u Indiji za 26 dana, pa da vidim otprilike da li to zadovoljava ono sto sam planirao ili ne...

Za svaku drzavu treba onoliko vremena koliko imas :)  Jbg, ne mozes bas sve u detalje da gledas, ali opet ne treba ni da juris kao sumanut, pa da na kraju samo kazes "bio sam", a u sustini nisi - nego si proleteo...  Jednostavno, svako treba da prilagodi obilazak po onome sto ga interesuje, koliko ga interesuje i koliko ima vremena i novca...

U sustini - pravilo zlatne sredine :)

E, ovako:

Delhi, Jaipur (+Amber fort), Jodhpur, Bikaner (+Karni Mata temple), Jaisalmer, Udaipur, Bundi, Amritsar, Attari (Wagah border), Varanasi, Khajuraho, Agra, Fatehpur Sikri, Pushkar, Ajmer, Chittorgarh, u državama Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Punjab i Rajasthan.

Za Delhi ti je sasvim dovoljno tri dana, za Agru dva, za Džajpur tri recimo. Ostalo sve može da se smesti u dan - dan i po, u zavisnosti od transporta. Napominjem da se mnogo vremena gubi u putu. Ja sam uglavnom putovao noću, kako bih što bolje iskoristio vreme, ponekad i dve noći za redom. Ili jednu noć u vozu ili busu, jednu u hotelu i tako stalno. Šta ja znam, ne mislim da sam jurio. Ako imaš iskustva sa putovanjima sasvim je moguće organizovati se tako. E sada, ako si "opušten" tip, onda ne znam kako ćes se organizovati. Ali, u svakom slučaju, u Indiji skoro niko ne ide mesec dana, svi ostaju mnogo duže. Krajem marta su bile očajme vrućine, jedva sam izdržao, Dubai mi je posle toga bio super. Ako planiraš da ideš sada, preporučujem ti Himalaje i Ladakh i Nepal. Vizu za Nepal dobijaš bez problema. U delhiju je pre par dana bilo 48 stepeni, a sada počinju monsuni. Mogu da zamislim na šta to liči. Tamo se posle običnog pljuska napravi poplava i totalni je kolaps...

Da li savetujes uzimanje neke kartice Indijskog mobilnog operatera,isplatili se to?

Jesi isao na neke trekking ture?

Isao u Gou, neko letovaliste?

U bre, ti baš detaljno planiraš taj put...

Nije mi ni palo na pamet da kupujem njihovu karticu, ne znam možda se i isplati, ali štedeo sam svaki dinar. U Delhiju možeš da nađeš govornice sa jeftinim pozivima preko interneta i to je stvarno povoljno. Inače sam koristio našu karticu za SMS dopisivanje.

Na treking ture nisam išao iz više razloga: nisam ni bio na Himalajima ili bilo kakvim planinama, putevi su neprohodni za Leh na primer, sve do maja meseca. A inače, svakako bih gledao da idem sam, ture svake vrste izbegavam jer volim da putujem isključivo sam, nikada ne bih žtrvovao svoju slobodu. Nisam čak ni na kamilji safari u pustinji Tar hteo da idem iz tog razloga.

Ako ideš u Gou, onda bolje hvataj let za Bombaj. Nisam bio tamo, ali mi se čini da je Goa upravo sve ono što ja mrzim: seks turizam, dakle prostitucija, plaže, gomile zapadnih turista i tehno muzika. Onda je bolje ići na Tajland, tamo su poznata mesta sa takvom vrstom zabave. Svi kažu da ta Goa i nije kao ostatak Indije. A kada je kupanje u pitanju, meni je stvarno isto da li ću se kupati na Adi Ciganliji, Adi Bojani ili na nekom egzotičnom mestu. Mislim da Indija ipak ima nešto da ponudi što treba videti. Ali, kao što rekoh nisam bio, pa neću napamet da pričam.

Eto tako ja razmišljam, a ti ćes sada verovatno misliti da sam neki težak namćor

Kostan:  Sto se tice njihove kartice, pitao sam te zbog jeftinijeg slanja SMSa prema Srbiji  i za kontaktiranje lokalnog stanovnistva (citaj CSovci i HCovci), a sto se tice internacionalnih poziva - te govornice nisu lose ako rade preko interneta, mada ja imam i Skype kredit,pa moze i tako :)

Sto se tice, toga da li ja mislim da si namcor.....Pa ne bas, samo smatram da je svako od nas razlicit, i da svako od nas ima svoje potrebe i drugaciji nacin putovanja - shodno tome, i planovi i prohtevi od jednog putesestvija su razliciti.

Ja sam zeleo, da cujem, kako si ti proveo svojih mesec dana u Indiji, kako si ti video Indiju, kako si se snalazio, kako si putovao, gde si spavao, i nacin na koji si je istrazivao.

Zeleo sam da to svoje turisticko iskustvo iz Indije, podelis samnom, i naravno da podelis sa svima ostalima na KPSu, jer moze biti od velike koristi....

Vec imam DK prirucnik, koji mnogo opisuje, mnogo prikazuje, i u mnogome olaksava shvatanje Indije i planiranje samog puta, medjutim, uvek je lepo cuti jos neku dodatnu rec coveka koji je vec bio tamo, pogotovu ako je iz Srbije :)

Sto se tice Goe...ja vise idem da stvarno obidjem celu Indiju, i naravno Gou nikako da zaobidjem, pa brate, treba i da se kupam ovog leta malo :) 

Ako nadjes slobodnog vremena, bio bi lepo da napises, detaljnije sta si sve obilazio, sta te je najvise odusevljavalo, gde si jeo (i sta), kako si sve isao itd. (al nemoj da pises, ako te smara da pises o svom putesestviju - da ti sad ne pomislis o meni da te rabim kao pisara, da nakuckavas eseje)  :LOLLL:

Pozz :)

Obavestenje za one koji razmisljaju o putu do Indije:

Aerosvit ima prilicno povoljne karte Budimpesta-Delhi, 420 eur povratna sa svim taksama. Ja sam nasao datume po toj ceni u periodu septembar-decembar.

ja ne mogu uopste da selektujem budimpesta delhi opcijU?jel samo ja imam ovaj problem ili...!!!?''

Ja sam gledao ovde: http://www.aeroflot.ru/cms/en/booking

Budimpesta-Delphi u Januaru 530 evra povratna. Malo je skupo...

Probaj ponovo, ja kad pogledam ima za 450 i to iz Beograda (420 iz Budimpeste) za gotovo svaki dan u drugoj polovini januara.

Budimpesta-Delphi u Januaru 530 evra povratna. Malo je skupo...

Hehhe jel bi ti u Grčku ili Indiju LOL :)

Šta ću kad sam cicija  :yok:

Ali u pravu je vukad, u drugoj polovini januara sam našao za 417 evra. Sad još samo da pitam šefa za godišnji...