Posted October 20, 2010 Namjeravam da putujem u Odesu ali ne znam šta je najbolja opcija-avion, voz ili autobus. Naravno, većina od vas će reći avion , ali ne bih još da se desi da me prodaju u bijelo roblje ili da padnem u dužničko ropstvo Šalu na stranu, pretpostavljam da se može iskombinovati nešto i preko low cost kompanija, ali je vjerovatno skuplje jer Odesa nije uobičajena destinacija. Naravno, koristeći voz ili autobus lako se može stići do Bukurešta , ali ono što može predstavljati problem je prolaz kroz Moldaviju (za koju treba viza, a ambasada je u Bugarskoj ili Madjarskoj ) ili, još gore, prolaz kroz Transnistriju koja nije baš sigurno područije i za koju sam čuo da se na granici obično daje mito . Znam da postoji voz Beograd-Kijev, a zatim vjerovatno se može uzeti autobus od Kijeva do Odese, ali to mi izgleda malo duži put, iako je vjerovatno sigurniji. U svakom slučaju, moja namjera je bila da uzmem voz od Beograda do Bukurešta a zatim da od Bukurešta do Odese idem vozom ili autobusom i to po mogućstvu da izbjegnem Moldaviju i Transnistriju, pa ako neko ima iskustva vezano za ovu rutu bio bih zahvalan na odgovoru. Naravno, najbolja opcija bi bio low cost let, ali po nekoj razumnoj cijeni Pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2010 Avionom do Odese ti je malo zeznuto, mozda ima nekih jeftinih letova tokom letnje sezone, sada je pitanje. Imas valjda BG-Kiev jednom nedeljno sa Aero Svit ali cena im je paprena ili bar bila tako. Kada je povratna karta Bg-Moskva bila oko 300 evra povratna do Kieva sa AeroSvit je bila 590 evra. Najbolja opcija ti je voz do Bukuresta. Od Bukuresta vozom do grada Galati na Dunavu koji je na samoj granici. Imas vise vozova u toku dana, ako se dobro secam u periodu od 06-13 casova. Kada stignes u Galati ides do mosta preko Dunava kako se snadjes. E sada ide zanimljivo. Tu je granica Rumunija-Ukrajina, granicni prelaz se zove Giurgiulesti. Rumunski carinici mogu da tupe da tu nije medjunarodni prelaz vec samo lokalni i ti kao stranac neces preko. Ubedjuj, moli, kukaj ili podmiti i ides preko. Onda ce tu nacrtaju moldavski carinici i obaveste te da si usao na teritoriju Moldavije. Nekim adminstrativnim odlukama u SSSR-u put u dizini od 520 metara ide kroz teritoriju Moldavije. Naravno oni ce da ti traze vizu i da se prave pametni, tu treba da ih podmitis nekom razumnom sumom. Obicno ima 3 carinika i 20 evrica za sve njih je dovoljno. Kada prodjes taj deo dolazis na ukrajinski prelaz i tu nemas nikakvih problema. Oni samo motkama rasteruju nasrtljive Rumune kojih mnogo prelazi u Ukrajini gde se lokalno stanovnistvo zali na njihove lopovluke. Prelazis i ides do grada Reni. Tu nadjes marsrutku i pravac u Izmail. Mozes sat-dva da pogledas grad a onda na zeleznicku stanicu odakle stalno idu vozovi, obicno bez kupea kao kod nas Beovoz. Imas dve varijante. Prva pravo do Odese. Druga varijanta je da ides u grad Belgorod Dnjestrovski. Pogledas staru tvrdjavu i Dnjestrovski liman. Tu se Dnjestar uliva u Crno more, voda je cudna ne mozes da potones. Leti obavezno da se isproba sada ne. Odatle ides marsrutkom u obliznji gradic Shabo. Tu se prave odlicna vina a vecina stanovnika su poreklom Francuzi. Iz oba ova grada se lako stize do Odese. Iz Galatija do Renija stalno idu ukrajinske marsrutke ali cim vide da si stranac tesko da ce da te uzmu kao putnika jer znacu da ce da bude problema sa tobom na granicama. Iskukaj da te prevezu do rumunskog granicnog prelaza a odatle verovatno moras pesaka do ukrajinskog prelaza. Kada ga predjes do Renija mozes da ustopiras nekog jer nije daleko. Ja sam ovom putanjom isao do Odese tri puta ali svaki put uz manje ili vece problema - Rumuni i Moldavci. Zadnji put u leto 2008. tako da ne znam kakva je situacija sada ali sumnjam da ima nekih promena. Ukrajinci su mi pricali da od Galatija moze da se ide juzno do grada Tulcea odakle ide motorna skela, brod ili sta vec direktno do Izmaila. E sad fora je da neko tvrdi da se tim plovilom stize direktno do Izmaila a neki da ide samo rumunskog mesta Plautu ili tako nesto koji je direktno preko puta Izmaila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2010 Hahaha, krajnje je jednostavno, samo treba da izmolis i iskukas 5-6 puta i isto toliko puta da podmitis raznorazne hohstaplere, da ustopiras, snadjes se... Al' sad bar znas kako, imas detaljna uputstva, cak i tarife Koja kaubojstina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2010 Hvala geoplans, nadam se da ovoga puta carinici neće biti još gramziviji, sobzirom da mogu da ucjenjuju onoga ko prelazi i da traže npr. i 50 evra. No valjda i oni imaju mjeru u tim svojim primalnim porivima...ipak su oni državni činovnici i predstavnici svoje države Ono što mene još interesuje jeste za koliko vremena je potrebno da se predje opisani put od Beograda do Odese. Pretpostavljam da to zavisi od vremena polaska voza iz Beograda za Bukurešta, ali je sigurno potrebno bar dva ili tri dana jer vjerovatno ipak nije moguće naći u svako doba voz ili autobus iz Bukurešta za Galati, ili od Renija do Odese. Za Bukurešt nije problem, ali pretpostavljam da i u Galatiju ili Reni može da se nadje neki smještaj za jednu noć. Takodje da li postoji mogućnost kupovine željezničkih ili autobuskih karti onlajn..naravno, interesuju me relacije Bukurešt-Galati i Reni-Odesa. Kakva je stopa kriminala u tim graničnim rumunskim i ukrajinskim područijima? Valjda je sigurno pješačiti tamo a da ne zazireš da te neka banda ne opljačka a zatim baci u Prut ili Dejstar? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2010 Dragance avantura i lovacka prica za kasnije Matrix oni mogu da ti traze koliko hoce a na tebi je da im das ili ne. Meni su prvo ti Moldavci trazili 100 evrica po glavi, ja im rekao vi ste Nudio im 10 evra za sve njih oni ti si daj 50 za sve. Onda je moja zadnja ponuda bila 20 za sve uz opasku ja sam jedini koji moze da vas podmiti u sledecih sest meseci. Naravno pristali, za sve je bilo dosta 10 minuta ubedjivanja ali mroas da znas ruski ukljucujuci i psovke. Pazi tim putem prolaze jedino Rumuni i Ukrajinci jer to nije "medjunarodni" prelaz a njima za Moldaviju nisu potrebne vize pa njima tesko da mogu da traze pare. Koliko traje put. Zavisi kako ti se sve poklopi, tri dana je previse, moze i za dan da se zavrsi. Ovako. Ja sam vozom stigao u Bukurest iz BG nekim nocnim vozom, u Bukurestu sam bio oko 5 ujutru. Za Galati za nasao voz u pola sedam ujutro tako da Bukurest nisam ni gledao. Vozom je bio sverc kartu nisam kupio. Voz je u Galati stigao posle nekih 4 sata voznje. Galati je grad sirotinje, tamo nema sta da se vidi. Ofucana zgrada opstine na kojoj visi ofucana zastava Rumunije i jos ofucanija zastava EU. Odmah sam gledao da se dokopam Ukrajine, Reni je tipicna dunavska luka. Najbolje je sto pre stici u Izmail ako je cilj da se negde prespava. Tamo imaju nekoliko hotela, najveci je "Dunav" tipican sovjetski stil ali moze da prodje i jos u centru grada. Gugluj malo Izmail + hotel i nacices nesto. Iz Izmaila do Odese imas voz, autobus, marsrutku nije problem da se stigne u svako doba dana. Narocito autobusom koji polaze sve do kasno nocu. Ja sam iz Izmaila isao autobusom do Harkova koji je krenuo u pola 12 nocu sa autobuske stanice a isao je trasom Odesa-Nikolajev-Krivi Rog-Dnjepropetrovsk-Harkov. Rumunska zeleznica ima svoj sajt sa inforamcijama ali ne znam za onlajn kupovinu. Kriminala ima kao i svuda ali nije neki veliki problem. Uglavnom se radi sverc preko Dunava sve i svasta mahom benzin iz Ukrajine ka Rumuniji (kao kod nas devedesetih). Normalno gledaj da se tamo kreces tokom dana u neko razumno vreme i uz razumno ponasanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2010 Ima linija Temisvar-Odesa, baci pogled> http://carpatair.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2010 Koliko vas je bilo na putu, ako kažeš za nas sve? ako vas je bilo petoro po sto evra..i eto može kućica da nikne u Moldaviji..barem prizemlje i ploča Ja namjeravam da idem sam u Odesu i da ostanem tamo sedam do deset dana( ne znam da li je preporučljivo ići na ovaj put sam), pa me zanima koliko je dovoljno novca dati za dva prelaza. odn dupli tranzit za jednu osobu i da li se mito daje odjedanput za oba prelaza ili se to radi u ratama..mislim u dvije rate , .pri polasku i povratku. Da li može da se desi da prave problem pa da insistiraju da daš onoliko koliko traže i da te ucjenjuju sa povratkom u Bukurešt radi dobijanja tranzitne vize za Moldaviju, a ova viza za dupli tranzit košta 60 dolara. Takodje me interesuje, da li postoji autobuski prevoz od Galatija do Renija. Mislim da od Galatija do granice ima nekih 13km, pa još 1.8 km kroz Moldaviju i nekih 5-6 km kroz Ukrajinu. Nije to mala udaljenost, ali sa još stvarima...nije baš jenostavno. Da li je uobičajeno da automobili staju stoperima i da li ljudi očekuju da se plati za tu uslugu i ako je odgovor afirmativan koliko otprilike novca je dovoljno za to? Dosta si rizikovao sa tim švercom ..Ne mogu da zamislim što bi se desilo da si naišao na rumunskog konduktera koji bi vodjen pohlepom od tebe zahtijevao duplo više novca od prave cijene karte (više vjerovatno ) ili da si naišao na onog odanog koji prezire korupciju i koji bi zahtijevao mandatnu kaznu u vrijednosti koja je pet puta veća od stvarne vrijednosti karte, naravno, sve uz prisustvo policije (manje vjerovatno ). Pošto ne govorim ruski i ukrajinski, da li je dovoljno znanje engleskog jezika za komunikaciju sa ljudima u Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini? Šalteri, autobuske i željezničke stanice, hosteli i turističke atrakcije...dosta mjesta na kojima se zahtijeva komunikacija. Što se tiče Karpatera karta je nekih 200 evra+20-40 evra do Temišvara...nije to ni malo..iako, kad pomislim kako su moldavski carinici željni krvi i bakšiša..a plate iz Kišinjeva kasne ..možda je avion rješenje.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2010 Sto se tice bezbednosti, brzine i cimanja najjaci je avion. Sto se tice engleskog, pisi propalo. Kroz Rumuniju u proseku svaki 4,5-i sluzbenik na salteru prica engleski kao ja turski s kurdistanskim akcentom, znaci ocajno! Kroz Moldaviju haha, o tome necu da trosim reci. Mozda je situacija bolja u Ukrajini ali sumljam...U svakom slucaju srecno i prenesi utiske obavezno, mozda se i ja upustim u takvu avanturu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2010 Na putu sam bio sam naravno, a "za nas sve" to su rekli moldavski carinici kojih je bilo trojica. Znaci na kraju sam im tutnuo 20 evrica za svu trojicu pa su verovatno podelili nekih 7 po glavi. Ja sam im davo samo ka Ukrajini. Pri povratku nisam jer ih nije ni bilo tamo. Interesantna stvar da ti carinici po naciji su bili Bugari kojih ima dosta u tom kraju (Besarabija). Mogu da insistiraju naravno ali znaju da je verovatnoca da presretnu nekog stranca kome treba moldavska viza i da mu uzmu pare vrlo mala. Na kraju bude daj sta das. Ja sam tada imao plavi SRJ pasos koji lici na moldavski i ukrajinski pa nekada slicnost pomaze. Recimo na rumunskom prelazu carinik je svima trazio da pokazu pasos (vecina je bila iz Ukrajine) i ja pokazao. Nikom nije gleda nego samo dao znak da se prodje. Stopiranje naravno moze ima tu raznih vozila. Stvar srece. Neko nece da ti stane, neko hoce da te vozi da platis a neko za dz. Ja sam recimo u Rusiji stopirao ali tamo su neka posebna pravila. Pa kada sam jao isao mito je radio svuda po Rumuniji verovatno i sada jos vise he he. Opet Odesa ja manje vise destinacija za cudni turizam tipa seks turizam, narko turizam i tako to. Ako planiras uskoro da ides do Odese imaj na umu da je letnja sezona prosla, vreme je lose hladno+kisa+vetar. Desetak dana je malo previse za Odesu osim ako imas tamo poznanike koji mogu da ti prave drustvo i pokazuju okolo. Sa engleskim ce biti tesko, tesko da ces da se sporazumes. Na raznim salterima tesko da ces da se sprazumes, u hostelima ako ima neko mladji mozda. Moje iskustvo sa Odesom je da tamo malo ko govori engleski dovoljno za sporazumevanje. A oni koji govore vrlo su spremni da te prevare na svaki moguci nacin. Prevare tipa novcanik, rolna para, taksi na ivici grada, itd. Ja dobro govorim ruski tako da nikada nisam imao problema. A i samo pominjanje Srbije dosta pomaze. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2010 Pa koliko te je sve koštalo,mislim odvojeno,samo put??? a koliko samo smeštaj?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites