Followers 0

Malo pitanja u vezi sa Iranom

204 posts in this topic

Možda je najbrži i najjednostavniji način vozom do Sofije, pa busom do Istanbula (ima puno polazaka), a onda busom do Tabriza ili Teherana. Jeste malo dugačka ruta za bus, ali ne znači i da je neudobna jer su turski busevi extra. Ovako bi trebalo da izgledaju troškovi:

-  Beograd- Sofija - Beograd 25 eur

-  Sofija - Istanbul - Sofija - 50 eur

-  Istanbul - Tabriz - Istanbul -  80-100 eur

Znači sveukupno 155-175 eur. Nije najjeftinije, ali pruža veliku slobodu (barem deonica do Istanbula) i minimum gnjavaže oko kupovine karata i presedanja.

Totalno ispravno))))) samo bih  ja ovde se prebacio na Beograd-Istanbul,zatim Istanbul-Teheran....narvno sa noćenjem u nekom hotelu u Istanbulu..i ceo put se lakše podnese))))

Za mlađe od 26 godina je najjeftinije iskoristiti Balkan flexipass do Elaziga (poslednja stanica do koje ide voz za koji važi flexipass pošto je voz Istanbul - Tatvan skraćen do Elaziga zbog radova, a flexipass ne bi trebalo da važi za voz Istanbul - Teheran, ali treba proveriti za svaki slučaj da li važi - onda još bolje), a karta za voz Elazig - Teheran je 22,8 EUR u jednom smeru + 9,9 EUR kušet. A ako završe radove i vrate voz Istanbul - Tatvan, ili ako flexipass važi za voz Istanbul - Teheran onda je još povoljnije jer se može iskoristiti flexipass do Tatvana i onda kupiti karta Tatvan - Teheran koja košta 17,7 EUR + 3,6 EUR kušet. Između Tatvana i Vana se ide trajektom pošto nema pruge, ali je to sve uračunato u cenu karte do Teherana. Trajektom međutim ide samo prtljažni vagon, a u Tatvanu se prelazi na iranski voz. Zato je i cena kušeta povoljnija od Tatvana nego od Elaziga jer se plaća samo iranski vagon. U pitanju su 4-krevetni kušeti. Ovde imate detaljnije informacije http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/ortadogu_ing.htm

Možda je najbrži i najjednostavniji način vozom do Sofije, pa busom do Istanbula (ima puno polazaka), a onda busom do Tabriza ili Teherana. Jeste malo dugačka ruta za bus, ali ne znači i da je neudobna jer su turski busevi extra. Ovako bi trebalo da izgledaju troškovi:

-  Beograd- Sofija - Beograd 25 eur

-  Sofija - Istanbul - Sofija - 50 eur

-  Istanbul - Tabriz - Istanbul -  80-100 eur

Znači sveukupno 155-175 eur. Nije najjeftinije, ali pruža veliku slobodu (barem deonica do Istanbula) i minimum gnjavaže oko kupovine karata i presedanja.

pa onda je lakše i brže :

-  Beograd - Sofija - Beograd 25 €

-  Sofija - Istanbul - Sofija - 50 €

-  Istanbul - Van - Istanbul - 45 € (pegasus)

-  Van - Teheran (voz, 1st class one-way ticket) - 17,1 €

Elem a taj voz ide jednom nedeljno iz Vana, jel tako? Ili možda nije? Ja sad ako dobijem vizu (inshallah) trebalo bi da idem krajem februara sa drugom, pa imamo lepo plan do Vana, al ne znamo kako ćemo odatle do Tabriza, tj do Iranske granice ;) Jel ima neko neki predlog, sugestiju? Ako ne budemo potrefili voz

Ako promasis voz uzmi bus do Dogubajazita. Od Dogubajazita do granice sa Iranom bi trebalo da ima redovnih dolmusa, takodje i od iranske granice pa do Tabriza. Ako ne skroz do Tabriza onda bar do Makua a odatle imas redovan autobuski prevoz. Na tom granicnom prelazu zna da bude poprilicna guzva, ali vi kao stranci bi trebalo da prodjete bez cekanja. Ovo mi je nesto ostalo u glavi kad sam razmisljao o toj relaciji, ali me ne smatraj 100% sigurnim izvorom. Proceprkaj malo po netu, ima informacija o tome...

Elem a taj voz ide jednom nedeljno iz Vana, jel tako? Ili možda nije? Ja sad ako dobijem vizu (inshallah) trebalo bi da idem krajem februara sa drugom, pa imamo lepo plan do Vana, al ne znamo kako ćemo odatle do Tabriza, tj do Iranske granice ;) Jel ima neko neki predlog, sugestiju? Ako ne budemo potrefili voz

Ima 2 puta nedeljno jer ima taj voz Istanbul - Teheran jednom nedeljno, a ima i voz Van - Tabriz jednom nedeljno.

Cene i red vožnje ovde pogledaj http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/ortadogu_ing.htm.

E hvala puno za ovaj info ;)) Valjda ću nekako iskombinovati sve ;))

Pozdrav, kako je prošla epizoda sa Iranskom vizom na kraju, pošto planiram isto? Koliko videh, u Iran krećeš krajem febrara, znači ovih dana, pa srećan put i da nas koji planiramo tvojim stopama opremiš iskustvom kad se vrneš  :)

Nikako nije prošla tako da sam odustao od Irana za sad. Još uvek mi nisu dali vizu, tj nije odobrena a predao sam 20og decembra, a ja da kupujem avionsku kartu od danas za sutra, baš i ne želim, tako da, (ako je uopšte dobijem) neki drugi put :)

Pa zvanicno vreme izdavanja vize im je 8 nedelja.

Ako si predao 20. decembra imas jos dva dana fore.

Ako te odbiju znaci da si ili nesto sumnjiv ili su te rangirali kao novinara.

Moš misliti student ekonomskog fakuleta, pravo sumnjivo lice :). Pa još mi ništa nije rečeno, ali svejedno dobio ne dobio odustao sam, meni je sad ovaj početak semestra jedino moguć za neka dalja putovanja, jer već posle kreću kolokvijumi i poslednji semestar u mom školovanju, al ko će ga znati, svejedno me zanima šta će biti. Mada koliko vidim ove zemlje što počinju na IR sa njima nešto slabo sreće imam, kako me pre 4 godine odbiše za Irsku (doduše mojom krivicom) evo slična sudbina će i za Iran ;)

Pozdrav svima!

Čačkao sam malo po netu, pa evo da dam mali doprinos.

Najjeftinija i najbezbolnija varijanta je ipak avion Istanbul-Van-Istanbul i to Pegasus-om.

Povratna karta od aerodroma S.Gocken je oko 40 eura (sa uključenim taksama)

http://www.flypgs.com/en/default.aspx

Praguc, moguće je da namerno odlažu ono sa vizom, jer zbog nemira u zemlji verovatno je administracija u Teheranu malo zakazala ...  :)

pozdrav!

ili su te rangirali kao novinara.

јел ово значи да новинари нису добродошли у Иран?

чак и ако не желе да се баве политиком, већ само културним наслеђем које траје више од 3000 година?!

:o

Nema pitanja da li sa novinarskom iskaznicom u Iranu se ne placaju ulazi u turisticke atrakcije.

Pozdrav svima!

Čačkao sam malo po netu, pa evo da dam mali doprinos.

Najjeftinija i najbezbolnija varijanta je ipak avion Istanbul-Van-Istanbul i to Pegasus-om.

Povratna karta od aerodroma S.Gocken je oko 40 eura (sa uključenim taksama)

http://www.flypgs.com/en/default.aspx

Praguc, moguće je da namerno odlažu ono sa vizom, jer zbog nemira u zemlji verovatno je administracija u Teheranu malo zakazala ...  :)

pozdrav!

Pa moguće da je administracija zakazala, ali u svakom slučaju, meni je voz prošao, ja sam sada već trebao da budem u Iranu. Ako mi kojim slučajem odobre vizu, ima samo da je tutnem u pasoš (ako neki naredni put budem trebao da idem) znaće da mi je viza odobrena bila barem nekad....

pedjalon: heheheh pazi kad sam razmišljao o tome, haha baš me zanima bi li se neko usudio...

U Iran novinari ne mogu tek tako da udju.

Moraju da dobiju posebnu novinarsku vizu bez obzira kakvo je novinarstvo.

Ko je isao na razgovor za iransku vizu sigurno je dobio pitanja tipa dali si novinar, da li objavljujes tekstove, itd.

Osim toga nedavno je u Iranu bio jedan BG novinar koji je trebalo da izvesti o godisnjici islamske revolucije.

Onda se direktno ukljucio u jednu nasu TV povodom dogadjaja u Egiptu. Tu je rekao da ce isto da se desi i u

Teheranu protiv mula itd. E verovatno je neko iz iranske ambasade to snimio kao nedozvoljenu radnju pa su onda verovatno zategli za vize

Praguc verovatna zrtva - viza za Iran nono

надам се да се то неће десити...

а ово за новинаре... па, вероватно ако се добро "владају" онда не би требало да има проблема...

Ljulja se svuda.....Bliski Istok,zatišje pred buru??

Ni meni se ne svidja situacija ...  nono

Nekako se sve vrte oko Izraela. Danas su brodovi Iranske mornarice proshli Suec, Izraelci isprovocirani.

Valjda ce se smiriti, i ja kao planirah put bliskog istoka ovog leta ....    ::arabia:

Praguc verovatna zrtva - viza za Iran nono

Pa baš vala nije moralo da se zalomi na meni (i mom drugu) :) a evo i vladu kuvara isto su zajebavali...

Sto se tice Irana i situacije tamo, rece mi Iranac jedan da je prvo i pocelo u Iranu (pre godinu dana) ali pobise sve demonstrante ili barem vodje, ceka se samo cas da opet izadju, dosta im je Ahmadinedzada, ipak su oni Persijanci :)

Bio sam danas sa jednim irancem (u Srbiji je prilicno dugo), koji pravi neke kontakte izmedju njihove ambasade ovde i nase ambasade tamo...

Pomenuo sam KPS, pa kaze da mozda moze da organizuje neki prijem (inace, postoji valjda neka varijanta sa planinarskim drustvom, koje redovno tamo organizuje ture)...

Dosta bi pomoglo, ukoliko mu se pronadje najjeftinija avio-kombinacija do Teherana  ;) ...

Pomenuo sam KPS, pa kaze da mozda moze da organizuje neki prijem (inace, postoji valjda neka varijanta sa planinarskim drustvom, koje redovno tamo organizuje ture)...

Zna li se koje je planinarsko drustvo u pitanju?