Followers 0

Znakovni jezik

18 posts in this topic

Interesuje me da li neko od vas svetskih putnika "govori" iliti bolje reci razume znakovni jezik. Nemam neki poseban razlog za ucenje istog, ali bih bas hteo da ga naucim, pa rek'o da cujem neka iskustva ako ih imate; ako ga razumete, jel vam bilo tesko da ga naucite, uopste nesto o jeziku, jel ste imali ikada goste sa CS-a, HC-a, cega vec koji su morali njime da se sporazumevaju itd.....

Da li misliš na jezik koji koriste gluvoneme osobe? Ne znam da li ti je poznato da postoji mnogo znakovnih jezika - tačnije, za svaki glasovni jezik postoji odgovarajući znakovni. Drugim rečima, ako naučiš znakovni srpski, nećeš moći da razgovaraš sa nekim ko zna znakovni engleski.

Nekoliko osnovnih znakova na svim jezicima je isto. Spavala sam kod surfera cija je sestra gluvonema i cela porodica zna znakovni jezik pa sam ih ispitivala za sve znakove koje ja znam i svi su znacili isto.

Volim te, drvo, pivo, vino, ne, da, zasto?, i slicne stvari.

doduse objasnili su mi ovo isto sto je Lazar rekao.

Volim te, drvo, pivo, vino, ne, da, zasto?, i slicne stvari.

Vidim, naučila si da kažeš najvažnije stvari :)

Pa dobro, moze covek nauciti na srpskom i na engleskom i to ti dosta onda. Samo gde?

I da, na taj jezik sam mislio :)

I ja sam se jedno vreme bavila mišlju da naučim osnovno... najviše ako mi u poslu bude trebalo. Mislim da je ok znati ga.

I kad sam se davno raspitivala, našla sam na ovom sajtu

http://www.pomocporodici.org.rs/Mala%20skola.html nešto znakova. Međutim sad kad sam pogledala opet, vidim da im nešto ne funkcioniše. Ali eto, ako želiš možda možeš da ih kontaktiraš, i raspitaš se... pa nam onda javiš  ;D

Imas u novom sadu. Pricala mi je drugarica da je valjda drustvo gluvonemih iz novog sada organizovalo kurs i onda su bili neki sastanci gde su vezbali znakovni jezik sa gluvonemim osobama.

Kaze da se gluvonemi jako lako sporazumevaju ako su iz drugih govornih podrucja, treba im nekih pola sata da ukapiraju koje su reci razlicite i to je to.

Ja znam samo slova i to ne sva. I meni to deluje primamljivo, voleo bih da naucim.

Mozda da napravimo gestovni putni recnik?

Znam i ja slova, neka sam zaboravio, nisam ih dugo koristio. Raspitacu se jos malo pa i vama preneti...

Evo novosti ;D

Kao prvo, ime je zapravo "gestovni govor" a ne znakovni jezik, pa eto, ako neko od moderatora misli da treba da preimenuje temu samo napred.

E sad, u NS-u postoji AUDIOLOŠKI CENTAR, Savez gluvih i nagluvih Vojvodine, a nalazi se u Mileticevoj 18.

Sto se tice kursa, organizuje se mesecno, znaci sad tek u decembru ima, besplatan je, dobiju se i knjige, traje 9 casova koji se organizuju uglavnom utorkom i cetvrtkom u vecernjim casovima. Hm...jesam li nesto zaboravio?

Ako mi nesto ne iskrsne, ja cu probati to u decembru, nikako nije na odmet. Inace, ako nekog interesuje, savez je star preko 60 godina, bavi se problemima ostecenog sluha od rodjenja do starosti. I kod nas ima 25.071 osoba zvanicno, koja ima ovakve probleme.

evo sta mi je danas stiglo na mail:

SAVEZ GLUVIH I NAGLUVIH VOJVODINE - AUDIOLOŠKI CENTAR

Adresa: Miletićeva 18

Telefon: 021 52 85 10

Savez gluvih i nagluvih Vojvodine je organizacija koja postoji preko 60 godina. Bavi se brigom o licima oštećenog sluha od rođenja do duboke starosti.

Broj evidentiranih lica oštećenog sluha iznosi 25.071. To nisu osobe koje žive pored nas, već sa nama.

http://www.savezgluvihsrbije.org.rs/aktivnosti/opste/izdavacka_delatnost.html

"gestovni govor"

Moguce je pohadjati kurs, koji se odrzava svakog meseca i traje 9 casova, najcesce utorkom i cetvrtkom u vecernjim satima.

Besplatan je, dobiju se i potrebne knjige. Kurs je trenutno u toku, tako da novi krece tek u decembru.

Ovo je baš zanimljivo, i svakako korisno!

Da li neko od vas planira da ide na kurs u decembru?

@Silbasboy

Znaš li u koliko sati se održava kurs utorkom i četvrtkom?

Uf, sad sam tek video zadnji post!

Pocinje danas, cetvrtkom je od 18h a utorkom od 19.30h. Utorak mi super odgovara, a cetvrtak nikako. Kakav bedak.... A ako tako bude i u januaru, opet ne mogu.

Bila sam ja na decembarskom kursu, i baš je zanimljivo, atmosfera je super. Svi smo dobili rečnike, a po jednom času, da tako kažem, pređe se od dve do tri lekcije pa se na kraju časa ponavlja sve što se odradilo tog dana. Pojmova ima jako puno a neki gestovi su dosta slični.

Kažu da nikada nije bilo toliko ljudi koliko u decembru (bilo nas je 30ak).

E sada, ne zna se da li će se nastaviti kurs od januara jer moraju opet da pišu projekat i pitanje je da li će se odobriti i tako to, najbolje da se opet raspitaš.

Jel ste saznali mozda ,da li idalje imaju ti casovi, i ako nemaju, kada bi bili? ako imate neku informaciju, napishite, molim vas... HVALA VAM  :mah:

AlekSandra, mogu ti sutra poslati njihov broj telefona pa da se raspitaš ako hoćeš. A inače kurs je u Novom Sadu.

Drugarica sa defektološkog fakulteta mi je jednom rekla da postoje kampovi za intenzvno učenje, nedelju dana na nekoj planini i naučite osnove. Inače pretpostavljam da vas niko ne bi izbacio i da odete na redovne časove za studente defektološkog fakulteta...

Inače kako su meni rekli postoje engleska, američka, kanadska i australijska varijanta, pa ako naučite engleski mirni ste u Evropi...