Followers 0

Sponzorisano putovanje (sponzoruse,javite se)

9 posts in this topic

Proceprkao sam po ovom delu foruma,ali nisam naisao na ovakvu temu,a ne znam gde bih jos mogao da je potrazim/smestim.

Anyway,radi se o tome da nadjete nekog sponzora za putovanje,pa onda da krenete na put.

Prvi put mi je jedan drug to rekao u razgovoru,tipa:

- Lazo jebote,toliko ides po tim koncertima,sto ne nadjes nekog sponzora?

- Kakav bre sponzor,o cemu ti pricas?

- Pa pricam ti o tome da nadjes nekog da te sponzorise,pa da onda krenes na put.

- I dalje te ne razumem bas najbolje...?

- Pa pogledaj onog lika ... [i navede mi neki primer iz novina/TV-a iz tog preioda].Covek je otisao u Harley Davidson,rekao im tamo 'Slusajte ljudi,ja cu da krenem na put oko sveta,a vi ako zelite mozete da me sponzorisete,a ja cu da reklamiram vas kao kompaniju gde god budem prolazio'.I eto,kompanija mu dala Harley da bi se iskljucivo time vozio na putu oko sveta.I tebi OK - neko te sponzorise,i njima OK - pravis im reklamu.Mislim,ko jos nece pisati o liku koji je krenuo na svom Harley-u na put oko sveta?A to je sve reklama za Harley...

I tu vec pocinjem da kapiram o cemu ovaj drugar (ekonomista po profesiji) prica... :gossip:

Pa reko jel se neko od vas nekad odlucio na takav korak (ne bas na put oko sveta,ali recimo bar do neke destinacije i nazad),iskustva i to?

Ne racunam u to ono tipa "Dobili ste nagradni vaucer za put tamo-i-tamo od agencije te-i-te",vec ono bas da ste vi isli da trazite sponzore?

Ima li sponzorusa medju nama? :)

Za studente postoji mogucnost da ako vec primaju stipendije od neke fondacije na osnovu studija zatraze i delimicno sponzorstvo puta od iste fondacije. Znam da je ta mogucnost postojala ako je neko stipendista Republicke Fondacije za razvoj podmlatka. Druga opcija je traziti opet delimicno sponzorstvo od opstine gde ste prijavljeni. Ja sam tako dobio solidan novac kada sam isao na jednu studentsku konferenciju u Norvesku.

Pored toga se moze prijavljivati za razne seminare, obuke i volontiranje i tada se moze desiti da organizator delimicno ili potpuno sponzorise ucesnike. Naravno, ko nije student vec radi moze da se obrati firmi ili cak i drugim firmama sa kojima saradjuje.

Koliko sam ja upucena Tomi, drugar i couchsurfer iz Zagreba je dobro ispromovisao svoje stopersko putovanje po Evropi (iako nije radio nista drugacije nego vecina nas) i mastercard ga je sponzorisao da ide u Banglades.

Mislim da sad opet ide negde po Evropi

Put u Bangledasu je bio pod sloganom "No cash in Bangladesh", bila je tu caka da moze u gotovini koristiti samo otprilike 1 euro dnevno, a ostatak je morao da placa karticom...Sponzor je bio MasterCard i cilj im je bio da pokazu da, ako se karticom moze placati u Bangladesu moze i u cijelom svijetu. Vodio je blog pod tim imenom, pa ako te interesuje izguglaj.

Poslije toga je isao u Portugal (isti sponzor), ali o tome ne znam detaljnije.

Na nekom hr forumu sam citala temu o sponzorstvu kod putovanja, pisali su o tome kako se dovijaju za sponzore, tipa pisanje za novine, snimanje dokumentaraca, fb stranice i pisanje blogovova u kojima spominju sponzore i sl.

evo meni se sasvim slučajno desilo da ću imati neke koristi od sopstvenog putovanja :)

poznajemo površno organizatore jednog festivala na jugu pportugala pa smo im rekli da ćemo na festival našom malom kvazi vespom (lml). to je ukupno 1500 km tamo i nazad. i oni se tu oduševe tom našom idejom i pitaju nas da na motor zalepimo nalepnice festivala, i da postujemo avanturu na fejsbuku, a za uzvrat ćemo da dobijemo majice, karte i smeštaj :D

putovanje možete pratiti ovde: http://www.facebook.com/pages/Vamos-de-LML-ao-Festival-MED-Going-to-MED-Festival-on-LML/176269725760535

Pre nekoliko godina sam upoznala dvoje kapuerista koji se uklapaju u ovu pricu. Krenuli su od Kalifornije do Brazila bajsovima (ili obrnuto, ne secam se vise), usput upoznaju razne capoeira grupe, treniraju dva/tri casa sa njima, snime dokumentarac i idu dalje. Lokalni kapoeristi im nadju smestaj (kod nekoga), velike grupe ih sponzorisu. Imali su lep sajt, pedala capoeira ili tako nesto, i opciju donate, pa ko voli i zeli... :)

ja sam citao o dva brata, mislim da su iz hrvatske, koji su od rusije do hrvatske isli peske. ne autostop ili svercovanje bez karte nego peske. I pisali su blog. Mislim da su svoju ideju pre puta prodali NG koji ih je u svemu finansirao. Na kraju je i napisano putesestvije u vise brojeva u NG, opet da li je NG hrvatska ili neka druga ne znam, ali nije kod nas u Srbiji.

Znam za braću Seljan, jedan od njih je pješačio 110 dana od Petrograda do Pariza, ali davne 1898 god.

Taj put Boris Veličan ponovio prije par godina. Pored toga, pješačio od Zagreba do Tunisa,  skuterom išao do Kine... Inače, piše putopise, knjige, snima dokumentarce, reportaže...

O zadnjem poduhvatu (Zg-Tunis pješke) je vodio je i blog.