Followers 0

Nazaret

11 posts in this topic

Treba da provedem službeno dve nedelje u Nazaretu u avgustu.

Ako je neko bio tamo molio bih da mi kaže nešto o:

- bezbednosti

- cenama

- šta treba videti?

Hvala!

Sto se bezbednosti tice, skoro svake godine se tamo neki bombas samoubica raznese i pobije gomilu ljudi oko sebe ali valjda neces biti toliki baksuz. Obezdedjenja ima na svakom koraku, prolazi se kroz skener pri ulasku u shopping mall-ove, autobuske i zeleznicke stanice. Sad  ti to tumaci kao kako hoces, kao sigurnost ili nedostatak iste.  Ja sam imao 5 dana tako da nisam obisao ceo Izrael ali ono sto jesam i sto bih preporucio su svakako stari grad u Jerusalimu, Masada, Bethlehem, Mar Saba (manastir gde je sv. Sava dobio Trojerucicu). Obisao sam i Tel Aviv, Jafu, i Akko (Akru) ali mi nisu bili posebno intresantni. U Nazaretu nisam bio. Cene su visoke, Tel Aviv je u rangu skupljih zapadnoevropskih gradova, Jerusalim nesto jeftiniji, narocito istocni (arapski) deo. Imaj u vidu da veliki deo turista u Izraelu cine hodocasnici, tako da, kao sto druge zemlje imaju "tourist traps", Izrael ima "pilgrim traps": ne moras da posetis bas svako mesto gde je Isus navodno tamnovao, ispustio suzu, ili izlecio bogalja.

Sto se bezbednosti tice, skoro svake godine se tamo neki bombas samoubica raznese i pobije gomilu ljudi oko sebe ali valjda neces biti toliki baksuz.

:banana: :banana: :banana:

Uf, šta dodati kada neko sa pet dana iskustva tako analitički analizira situaciju? Možda samo da Nazaret nema železničku stanicu. Ili da su Haifa i Nazaret najsigurniji gradovi u Izraelu. Da je Nazaret jeftin i dobro povezan sa ostalim gradovima kao i sa Amanom. Verska situacija je najšarenija u Nazaretu, ali veoma, veoma je bezbedno. Nazaret nikada nije bio zanimljiv za vernike iz Srbije, prvenstveno Jerusalim, Vitlajem. Pre glavnog ulaza na šuk imaš sa leve strane turistički biro. Odmah preko puta parka gde bezuspešno pokušavaju da naprave džamiju evo već nekoliko godina. Imaju free planove, prospekte itd. Veoma ljubazni. Šta te interesuje od cena?

Uf, šta dodati kada neko sa pet dana iskustva tako analitički analizira situaciju?

Mikal, sta te svrbi? Da uvedemo pravilo da se na temu ne javlja niko ko nije ziveo 5 godina u Izraelu?

U samom Nazaretu možeš videti grčku pravoslavnu crkvu posvećenu arhanđelu Gavrilu i katoličku crkvu Blagovesti koju je projektovao Antionio Barlusi. U blizini ti je Tiberijas, Tiberijsko/Galilejsko jezero, Kapernaum, Hatinski rogovi... ako već ne ideš u Jerusalim.

Uf, šta dodati kada neko sa pet dana iskustva tako analitički analizira situaciju? Možda samo da Nazaret nema železničku stanicu. Ili da su Haifa i Nazaret najsigurniji gradovi u Izraelu. Da je Nazaret jeftin i dobro povezan sa ostalim gradovima kao i sa Amanom. Verska situacija je najšarenija u Nazaretu, ali veoma, veoma je bezbedno. Nazaret nikada nije bio zanimljiv za vernike iz Srbije, prvenstveno Jerusalim, Vitlajem. Pre glavnog ulaza na šuk imaš sa leve strane turistički biro. Odmah preko puta parka gde bezuspešno pokušavaju da naprave džamiju evo već nekoliko godina. Imaju free planove, prospekte itd. Veoma ljubazni. Šta te interesuje od cena?

Hvala na ohrabrujućim rečima, sada počinje da mi se sviđa ideja da proedem tamo neko vreme. Na fotografijama sam video da je u pitanju moderan grad, ima li neko staro gradsko jezgro? Kakve su cene pića u restoranima? Koliko je karta za bus do Jerusalima i koliko se putuje (ako uhvatim malo vremena, bilo bi mi žao da ne vidim Jerusalim kada sam već tamo)

Uf, šta dodati kada neko sa pet dana iskustva tako analitički analizira situaciju?

Mikal, sta te svrbi? Da uvedemo pravilo da se na temu ne javlja niko ko nije ziveo 5 godina u Izraelu?

Ma ne. Samo bi mogli da ljudima koji se jave i postave konkretno pitanje damo što tačniji odgovor. Lupetanja o bombašima ostavimo za neke druge forume. Koliko se ja secam u Nazaretu nije bilo napada u skorije vreme. Jedan od razloga je i taj što Nazaret nikada nije bio interesantan jevrejima. Ranije su ga većinom naseljavali arapi hrišćani, a u zadnjih dvadesetak godina doselili su se iz okolnih porušenih sela palestinci. Tako da sada imaš neki mix stanovništva. Deo koji si ti video sa soliterima i modernim gradjevinama je Nazaret Ilit, i to jeste jevrejski deo grada.

Sto se prevoza tiče najjednostavnije je do Afule (par kompanija voze, a možeš i linijskim taksijem). Posle od Afule imaš buseve za ceo Izrael. Samo vodi računa od petka popodne do subote uveče nema buseva. Cena ispod 10e. egged.co.il Što se cena tiče Nazaret je dosta jeftiniji od ostatka Izraela. Ali vodi računa da ne zaletiš na neko mesto gde su voljni da orobe turiste naplaćujući visoke cene. Ponašaj se kao i ostali turisti, sedneš, raspitaš se za cenu i ako ne odgovara jednostavno odeš. Staro jezgro grada postoji. Koncentrisano je oko trga i oko šuka. Puno uličica i uvek puno sveta.

Generalno, ako si tamo i ako imas vremena i para, obidji ga. Nije nesto spec. Izraelci svake godine smanjuju nivo vode. par plaza, hoteli. mesto koje su oni odredili za krstenje u svetoj reci, i velika vrucina i vlaznost preko leta. Veze sa ostatkom zemlje prilicno lose.

Ako mozes bolje obidji golansku visoravan (opet problemi sa prevozom), Cfat, neka sela gde zive Druzi, eventualno dolinu Jordana (rafting). A da se uputis specijalno na Kineret (Gal.jezero), mislim da nije vredno. Od sevara niz obalu imas mnogo zanimljivijih mesta Rosh Hanikra, Akko, Haifa,  Cesarea... Plaze, pecine, mogucnost za free camping, podvodni muzej, nacionalni parkovi...

Nemamo nesto specijalno ni para ni vremena :(

Imamo oko 7 dana za Izrael i mislili smo da obidjemo:

- jerihon

- vitlejem

- jerusalim

- masada

- izlet mrtvo more

iz tel aviva letimo nazad pa cemo ga kratko videti...

ocigledno i ovako ima toga i previse... ovo bih nekako sve da uklopim, a nazaret, gal. jezero itd mi je olaksanje ako mogu da izbacim, ne znam kako bismo sve stigli.. (ne znam ni ovo kako cemo).

sugestije dobrodosle.