Followers 0

Butan

12 posts in this topic

Vec se godinama spremam za ovu zemlju.

Pre izvesnog vremena upoznao sam coveka u jugoistocnoj aziji koji mi je potvrdio da mi moze srediti vizu, i to sa najviseg mesta...a svi znamo da je viza za butan prilicno zeznuta misija..

da li ima nekog srecnika koji je bio tamo, pa moze da podeli sa nama neke ideje, dozivljaje itd..?

nisam jos siguran da sam psihicki spreman da odem u tu zemlju, ali posto mi se neplanirano ukazala prilika, ubrzacu duhovne pripreme heheh..ako to uopste moze...

Zdravo Bam-Bam... Nazalost nisam bio u datoj zemlji ali sam cuo, kao sto i vec znas, da se viza placa u okviru turistickih paketa od oko 200 Evra dnevno... Ako imas bilo kakve druge informacije bio bih ti zahvalan na njima jer me i licno data zemlja izuzetno interesuje. Pozdrav i srecno.

Zdravo Bam-Bam... Nazalost nisam bio u datoj zemlji ali sam cuo, kao sto i vec znas, da se viza placa u okviru turistickih paketa od oko 200 Evra dnevno... Ako imas bilo kakve druge informacije bio bih ti zahvalan na njima jer me i licno data zemlja izuzetno interesuje. Pozdrav i srecno.

pa rekao sam sve sto znam, a to je jako malo...

imam neke informacije koje stvarno ne mogu da podelim sa bilo kim, cak ni sa prijateljima, ako nisu bas bliski, a ticu se budistickih znanja...

mozes da mi se javis na pm...

a sto se vize tice, ja imam obecan ulaz, ali ne mogu da garantujem za bilo koga drugog...

da li je bio neko u medjuvremenu ?

u planu stoju dal za prolece il jesen zavisi .

svaka informacija dobro dosla

hvala

Ja mogu da napišem šta sam čuo od par ljudi ovde u Kini (a koji su bili tamo u neko skorije vreme).

Kažu da je jedinstvena i neponovljiva zemlja, kulturološki liči na himalajske kulture(Nepal,Tibet) ali je društvo produhovljenije. Neiskvareni i prijateljski nastrojeni ljudi, predivna priroda ... čuo sam više puta da je "highlight" putovanja bio taj manastir "Tiger’s Nest " i pešačenje do njega.

Za vizu se aplicira preko jedne jedine zvanične turističke organizacije, koja je ovlašćena da sredjuje papire strancima, i svaki dan po osobi košta oko 250 US dolara. To je jedini način. U tih 250 dolara dnevno spadaju smeštaj, obroci, vozač, i lični turistički vodič. O cenama , pročitajte ovde:

http://www.kingdomofbhutan.com/visitor/visitor_.html

Butan ima jedan jedini aerodrom koji se nalazi blizu glavnog grada Thimphu, a jedina avio kompanija koja leti tamo je Druk Air.

E sad, znam da su ovi poznanici kinezi hvatali taj Druk Air let iz Kathmandu-a za Thimphu, ali bi trebalo da ima letova i iz Indije i sa Tajlanda. Lokalci govore solidan engleski, a na svog kralja gledaju sa velikim poštovanjem (a on je btw oženjen sa nekoliko rodjenih sestara!!)

Znači opušteno  ...  ;D

A evo našao sam i fine slike nekog Amera koji je skoro bio

http://picasaweb.google.com/pfnjobs/Bhutan

Baš imam želju da jednog dana posetim ovu zemlju makar na nekoliko dana, ali mora da sačeka ... malo je skupo  :(

Ja mogu da napišem šta sam čuo od par ljudi ovde u Kini (a koji su bili tamo u neko skorije vreme).

Kažu da je jedinstvena i neponovljiva zemlja, kulturološki liči na himalajske kulture(Nepal,Tibet) ali je društvo produhovljenije. Neiskvareni i prijateljski nastrojeni ljudi, predivna priroda ... čuo sam više puta da je "highlight" putovanja bio taj manastir "Tiger’s Nest " i pešačenje do njega.

Za vizu se aplicira preko jedne jedine zvanične turističke organizacije, koja je ovlašćena da sredjuje papire strancima, i svaki dan po osobi košta oko 250 US dolara. To je jedini način. U tih 250 dolara dnevno spadaju smeštaj, obroci, vozač, i lični turistički vodič. O cenama , pročitajte ovde:

http://www.kingdomofbhutan.com/visitor/visitor_.html

Butan ima jedan jedini aerodrom koji se nalazi blizu glavnog grada Thimphu, a jedina avio kompanija koja leti tamo je Druk Air.

E sad, znam da su ovi poznanici kinezi hvatali taj Druk Air let iz Kathmandu-a za Thimphu, ali bi trebalo da ima letova i iz Indije i sa Tajlanda. Lokalci govore solidan engleski, a na svog kralja gledaju sa velikim poštovanjem (a on je btw oženjen sa nekoliko rodjenih sestara!!)

Znači opušteno  ...  ;D

A evo našao sam i fine slike nekog Amera koji je skoro bio

http://picasaweb.google.com/pfnjobs/Bhutan

Baš imam želju da jednog dana posetim ovu zemlju makar na nekoliko dana, ali mora da sačeka ... malo je skupo  :(

uh, to kad procitam- vozac i licni sofer, odma se stresem  :LOLLL:...

to izgleda znaci da ne mozes slobodno da se kreces zemljom, vec kako ti oni odrede...nije ni cudo sto izdaju tako malo viza godisnje heheh...

btw. ima jedan mnooogo bolji manastir od tiger`s nest, al ne mogu da ti kazem kako se zove  :P

Ocigledno u Butan je daleko bolje otici na nekoj drugoj vizi nego na turistickoj.

Zanimljivo je da do sezdesetih godina nisu imali ni turisticke, niko nije mogao da dodje.

Danas se moze otici na posetilacku vizu kod prijatelja ili poznanika, ali to mora biti osoba od ugleda. Ne moze bilo ko da pozove stranca u goste. Ili neki vladin zvanicnik ili monah.

Postoje opcije za volontiranje, pre svega predavanje engleskog i to je minimum 6 meseci do godinu. Nesto malo ima poslova u NGO sektoru za strance, a ko bas hoce da se posveti i da ostane dugo moze da dobije trajniju vizu - jedan Britanac pokrece tamo biznis proizvodnje lekovitih prepaarata od jedinstvenog bilja sa vrha planina.

Ako se dobije trajnija viza ima se pravo pozvati u goste jednu osobu tokom sest meseci.

Egzoticnija opcija je i neka vrsta hodocasnicke vize, ali to sve ide preko preporuke. Moja najbolja drugarica je Mongolka i praktikuje tibetanski budizam. Njen guru je jedan tibetanski lama koji je uticajan i koji bi mogao da je preporuci za takvu vizu. Ona sad studira pa kad zavrsi ko zna, ako bude isla mozda cu joj se pridruziti.

Posle sedam noci , tri u Butanu a cetiri po aerodromima i avionima najzad kuci . i prvo mi treba pomoc . izbisao sam fotke sa kartice (prvi put mi se to desilo u zivotu) koji program da upotrebim da ih povratimm ?

Sto se putovanja tice dugo jeste . Tivat ,Beograd ,Moskva , Mumbaji , Paro .Vodic iz agencije i vozac su nas sacekali na aerodromu , po planu trebali smo odmah u hotel ali posto smo trazili hotel gdje odseda lokalno stanovnistvo morali smo prvo u njihovu turisticku organizaciju da potpisemo papire da svojevoljno to trazimo i da se odricemo prava zalbi zbog nemanja rucka i vecere i slabijeg hotela

.

Na dzonga jeziku hotel se zvao crveni krilati zmaj , recimo nekih dve zvezdice . Sobe ciste i uredne . Bez tv i interneta . a mogli smo buvkalni birati hotel (sem onih par super luksuznih sa pet zvezdica ) jer im je sada mrtva sezona . Naravno niko u hotelu nije pricao engleski .

Sva cetiri dana su bila ful ispunjena , putevi su im strasno slabi pa dosta dugo treba od mjesta do mjesta . Rucali smo , opet po nasem zahtjevu , u domacim restoranima . Hrana je sa mnogo povrca , riza glavna ali je ima mnogo vrsta . Davao sam deset dolara za nas dvoje i vozaca i vodica (glupo nam je bilo da oni sjede u kolima i cekaju nas ) . Flasiranu vodu smo kupovali u jednom boljem hotelu i cijena je bila nesto oko tri flase za dolar , pivo je oko dolara. izleti su se zavrsavali oko osam kada su nas vracali u hotel .

Tada smo isli da setamo Paro-om ,vecerali u njihove restorane . Vidimo sta drugi jedu pa pokazemo prstom konobaru . Vrlo miran , bezbjedan grad . i malen . Doduse i glavni grad Thimphu je relativno mali , negdje kao cetvrtina Podgorice ako ne i manji .

Ima sto da se vidi , nasa tura je bila skoncetrisana na kulturno istoriska mjesta , samo smo se jednom u prolazu popeli an 3200 i nesto metara da vidimo Himalaje u punoj ljepoti . naravno ko voli setnju po prirodi zzamlja je fantasticna za to ali treba i kondicije (zbog visine) i mnogo vise dana a samim tim i novca . suma sumarum Vredelo je posjetiti Butan ,

Cista uredna, kulturna , bezbjednija verzija Nepala ima sve sto Nepal ima a nema losih strana . p.s. jesu srecan narod , to se vidi . siromasan i srecan . Kostalo nas je skoro par stotina dolara vise sto smo htjeli da osjetimo domace butance , obicaje , ponassanje ,hranu ,pice . Kostalo nas je mnogo losijeg hotela . Ali smo dobili Butan onakav kakav zaista jeste . Iz luksuznog hotela svaka zemlja moze biti lijepa

p.s.2 jedna losa osobina je da zbog magle letovi su cesto otkazani sto znaci da stojite na aerodromu (koji je manji od podgorickog) ili da za svaki dan doplatite tih 270 dolara po osobi . Zbog magle sam i izbrisao karticu jer smo desetak sati cekali da li ce poleteti ili ne . A cekanje nije problem nego da smo poletjeli sa jos par sati zakasnjenja propala bi nam karta Mumbaji Beograd a onda je to jurenje mjesta i ohoho cijena karte .

p.s.3 ajmo ako ima zainteresovanih za Juznu Ameriku ili mozda za Ananyr u Cukotku da nam se pridruze u planiranju i putu . hronicno imamo problem da niko od drustva nece da nas prati na putovanjima a ipak bi bilo interesantije u drustvu

bice slika , neke sa uspio povratiti alimnogo je los kvalitet pa cu karticu ponijeti ko to profesionalno radi . platiti i gotovo . taman posla da ostanem bez fotki