Irska, Dablin

6 posts in this topic

Zdrao svima, evo ovo je moj prvi post na ovom forumu, prelistao sam do sada gooooomile svih tema i moram reci da ima tu mnogo cool ljudi i mnoooogo vrednih informacija.

Prvi put mi treba bash konkretna informacija koju mozda ovde neko zna.

Zanima me da li viza za Irsku moze da se dobije ikako a da nemam validnu UK vizu, nisu mi bash najjasnije informacije.

A moze i neki info o Dablinu kakav je grad poshto vidim da nema bash neka skorija tema na forumu.

Ko je raspolozen neka pishe  :D

:pij::mrgreen:

Ako si u Beogradu idi u konzulat i pitaj njih, mnogo su ljubazni i možda te ponude i čajom :)

Kad sam ja bio pre 5 godina onda sam irsku vizu dobio bez UK vize, ne znam da li se to promenilo od tada. Dablin je lep grad samo što kiša pada svakih 5 minuta, nebo je stalno sivo i mračno, a cene su ubi bože. Kažu da je noćni život preteran samo ja nisam mogao to da priuštim tako da nemam ličnih iskustva :(

ne znam kako je sad,ali ja sam bio u Dublinu u ljeto 2009. tri tjedna pa mogu nešto reći o ondašnjoj sitaciju ,

prvo za vizu ne znam zbog hrvatske putovnice,ali se sjećam da su na granici na aerodromu bili dosta strogi,kuda idem,zašto ,čak sam morao i pokazati imam li dovoljno novaca za ta tri tjedna ,ali kapa dolje,pristojnije graničar nisam vidio

kao što je chaba napisao kiša pada stalno,ali se čovjek već navikne pa se ni ne trudi otvarati kišobran više , cijene su ubi bože,ali se da naći jeftine odjeće ( majice nekih marki sam kupio za 12-15 eura,doduše u Arnottsu za kojeg sam čuo da se bio zatvarao,ali ne znam kako je sad )

hrana je isto skupa,ali zato je tu tesco, isto oko Grafton streeta ima tržnica,cijene su pred zatvaranje bagatela i za nas

što se tiće izlazaka,sjećam se kluba party kitchen gdje su prevladavali polupijani Španjolci,pravi irski izlazak je pub,ali pripremi se da je pinta piva jedno 5-6 eura ,naravno temple bar je skuplji jer je to in ,ja sam bio smješten u Blanchardstownu,malo van grada gdje je i malo jeftinije

dobra stvar je što imaju karte za bus za strane učenike i studente ,ja sam išao u školu eng tamo pa sam mogao to koristiti,provjeri jel vrijedi to još ,Dublin je sam po sebi fora grad,ali ako možeš odi i u unutrašnjost i Atlantik-klifovi ,ali ima i bliže,u Howthu ,tipa Galway,Aran islands,Cork....meni je recimo Belfast bio ful zanimljiv

eh da,u Dublinu sam prvi put bio na utrkama pasa i klađenju na njih,doživljaju koji se mora probati

nadam se da sam nekome pomogao,ako treba još nešto slobodno pitaj

Nisam bio u Irskoj, ali sam se nosio mislju pre dve godine. Tad su mi iz konzulata rekli koji je spisak papira potreban (nije nesto mnogo, uglavnom standardne stvari) i da sve to salju u ambasadu u Atinu, tako da moze potrajati 3-4 nedelje. Znaci, ne moze da se dobije za par dana kao britanska, tako da pocni na vreme da se pripremas. Najbolje da pozoves konzulat, prilicno su ljubazni.

Inace, ne znam sto pominjes UK vizu. Nema bukvalno nikakve veze sa irskom vizom. Jedino sto bi mogao da probas je da bez irske vize udjes preko Severne Irske. Naravno morao bi nekako prvo da se dokopas SI sa britanskom vizom, koja se brze i lakse dobija. Cini mi se da je pisano na forumu o tom prelasku izmedju SI i Irske, ali nisam siguran da se isplati.

Ima veze sa UK vizom, zbog ovoga...

Irska privremeno uvodi bezvizni režim od 01. jula 2011. godine do kraja oktobra 2012. godine za nosioce pasoša Republike Srbije, koji poseduju turističku vizu ili vizu za kraći boravak u Velikoj Britaniji, ukoliko u Irsku ulaze kroz Veliku britaniju. Privremena liberalizacija viznog režima je jedna vrsta pilot projekta za promociju Irske kao turističke destinacije.

Ekipa, da li mi mozete reci koliko novca /po danu boravka/ je potrebno imati pri ruci tj. kod sebe pri ulasku u Irsku kada carinik to zatrazi? Putujem uskoro na 6 dana pa me zanima da se spremim.

Hvala!!!