Posted March 9, 2012 Ukrajina mora još da čeka, pa razmišljam da ispunim san o poseti Španiji. Potrebni su mi saveti u vezi svega što vam padne na pamet. Uglavnom ko ima lično iskustvo putovanja kolima do/po Španiji. Parametri: Išao bih na leto, recimo kraj jula. Desetak dana (i duže ako nađem jeftino). Barselona i Madrid po 4-5 dana, plus okolina. Volim toplo, sunčano vreme, bez kiše i vetra, volim da pešačim i da vozim bajk. Muzeji i galerije me baš i ne zanimaju. Arhitektura i spomenici da. Volim da upoznam (obične) ljude, način života i da osetim njihovu energiju - šta vole, čime se zanimaju, šta ih raduje, kako se vesele... Da osetim kakve emocije imaju, odakle one dolaze i kako ih "hendluju". Očigledno, sve to za 4-5-7 dana. Ne zanima me noćni provod (žurke, koncerti, bilo šta u zatvorenom), prednost ima šetnja kroz neke posebno lepe delove grada. Ulični performans/okupljališta su mi ok. Volim da budem na otvorenom i u prirodi. Birtije izbegavam. Volim prirodne lepote i neke posebne istorijske lokalitete/spomenike, ako su napolju (npr trgovi sa spomenicima i fontanama). Termin puta je fleksibilan. Potrebni su mi saveti i za putovanje i za boravak (smeštaj + ishrana). Čitao sam druge poruke na temu Španije, ali je to uglavnom bilo za mlade željne zabave, koji idu avionom/vozom/busom i za one željne muzeja i galerija. Shvatio sam iz drugih tema da ne govore engleski, pa sam počeo da učim španski. Imam 5 meseci, valjda ću nešto da naučim. Bus ili voz sam već odbacio, neviđeno maltretiranje, nefleksibilno, a dosta i košta. Avion - ima "jeftinih" letova iz BG-a, ali kad dodam takse, prtljag i transfere, cena se višestruko uvećava i postaje besmislena. Agencije ne nude ove gradove leti, uglavnom samo proleće i samo zasebno, a kad se dodaju svi troškovi (takse, prtljag, hrana, izleti) cena ode sa 300 na 800 evra. Dakle, 99% bih išao kolima. U tom slučaju, polazna tačka bi bila Rijeka, a ne BG. Potrebni su saveti za (prvenstveno od onih sa ličnim iskustvom): - Izbor najboljeg termina (ako je par dana pre/posle jeftinije ili ako je vreme lepše; ne znam kakva je tamo sezona) - Izbor najbolje rute (Padova, Verona, Đenova, Sanremo, noćenje, Monte Karlo, Nica, Kan, Marsej, Monpelje, noćenje, Barselona) - Usputna noćenja (čisto, tuš, da unesem bajkove u sobu i što, što jeftinije) - Potreban dnevni budžet za smeštaj i hranu u Barseloni i Madridu; npr, šta mislite o 30-40e po osobi dnevno (ako je dvoje, pa delimo za smeštaj)? - Smeštaj sa čistim sobama, WC-om i tuš kabinom, frižider bi bio super; klima recimo da nije neophodna, ni TV, čak ni Internet - Neku jeftinu klopu i mesta za istu, obavezno bih da probam i lokalnu hranu - Zanimljivosti koje treba videti, s naglaskom na ono što je napolju, a uključujući i prirodne lepote (muzeji i galerije skroz, skroz sporedni) - Mesta i eventualne lokalne događaje, u navedenom terminu, koje treba obići, naročito ona gde se skupljaju lokalci, a ne samo turisti - Još jedan detalj - da li je American Express kartica tamo zastupljena koliko i Visa/Master? - Bilo šta drugo što vam padne na pamet (od bezbednosti do luna parkova) Na ViaMichelin, Rijeka-Barselona korigovana ruta (uz obalu), bez putarina, je ~1600 km, 30 sati vožnje i 185 evra za gorivo. Ista ruta sa putarinama izađe ~1500 km, samo 15 sati vožnje, ali i 115 evra za putarine, pa je trošak 300 evra. Meni auto na Ibarskoj magistrali troši ~5 lit, što je 80 lit za 1600 km, odnosno 120 evra uz prosečnu cenu 1,5 eur/lit (u Italiji bih sipao samo koliko moram). Pri 100-120 kmh, potrošnja je 6-7,5 lit, pa bi razlika u troškovima na autoputu sigurno bila i veća. Recimo, bar 150 eur. Tamo i nazad = 300 evra. Dakle, magistrale su osetno jeftinije (čak i sa dodatnim noćenjem u motelu), a verovatno i lepše, i uz više opcija za razgledanje. Brine me samo što to znači 3 dana po 10ak sati vožnje. Za volanom sam najviše bio 8 sati odjednom. I bilo je ok, nisam morao da stajem usput. Ne bih da prebacujem put na četvrti dan, jer ako toliko putujem, onda stvarno treba da ostanem do isteka 90 dana. Ipak, dobrodošla sva mišljenja iskusnih dugoprugaša (za volanom). Npr, kada ste prvi put vozili tako dugu turu. Još nemam predstavu da li bi u kolima bilo nekog da me zameni za volanom. Uh! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2012 Mislio sam da je bolje odmah da navedem sve parametre oko stvari koje me interesuju, da ne morate da postavljate podpitanja, ali možda sam zakomplikovao. Elem, potrebni su mi saveti/iskustva ljudi koji su: - išli kolima u Španiju - išli kolima po Španiji (možda rentakar) - bili u Barseloni i/ili Madridu bilo kako Potrebni saveti na temu: - kojim putem, šta usput videti i gde (jeftino) prenoćiti (dobio sam preporuku za Cinque Terra u Italiji, verovatno ću da uključim u rutu) - smeštaj i ishrana u Barseloni (jeftina varijanta, ali da nas 2-3-4 miamo sopstvenu sobu/apartman) - smeštaj i ishrana u Madridu - šta videti na svim lokacijama - bilo kakve napomene u vezi boravka (do kada radi metro, koje su glavne lokacije za šetnju, itd), nešto što je vama bilo važno/čudno/lepo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2012 savet da se na putu od monpeljea prema spaniji poseti mesto beziers i/ili narbone. link za opis nekih atrakcija u blizini monpeljea http://www.chambres-lamarelle.com/english/Places_to_visit.htm Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 12, 2012 Elem, potrebni su mi saveti/iskustva ljudi koji su: - bili u Barseloni i/ili Madridu bilo kako Isla ryanairom iz Budimpeste, povratna BUD-BCN-BUD (45 eura), pa onda nocnim busom iz Barselone za Madrid (30e). U Barseloni bila smjestena u Paraiso Travellers hostelu, dvokrevetna soba bila 32 e (na nekoj akciji). Smjestaj blizu Ramble, 15tak minuta pjeske. Hostel je u stambenoj zgradi, smjesten je u 2 stana, na jednom spratu su visekrevetne sobe, a na drugom 3 dvokrevetne sa zajednickim kupatilom, dnevnom i kuhinjom. Sobe komforne, kuhinja je super opremljena, moze se kuvati. Ne znam kakve ce cijene biti kada budes putovao, ali ako budu prihvatljive - preporuke za ovaj hostel. Docimere nikada nismo sretali, tako da smo imali osjecaj da je cijeli stan samo nas... Pored ovoga hostela bile smo smjestene u Trauko hostelu, sobe su dosta skromnije, malo kupatila na broj ljudi, pa je poprilicna guzva, ali imaju finu kuhinju u kojoj se moze kuvati. Jos jedna od prednosti - na minut su od metro stanice. Smjestaj u Madridu ne mogu da ti preporucim, onaj u kojem smo bile nije imao kuhinju... - smeštaj i ishrana u Barseloni (jeftina varijanta, ali da nas 2-3-4 miamo sopstvenu sobu/apartman) - šta videti na svim lokacijama - bilo kakve napomene u vezi boravka (do kada radi metro, koje su glavne lokacije za šetnju, itd), nešto što je vama bilo važno/čudno/lepo. U Barseloni smo kupovali u hranu u marketima. Cijene onoga sto mogu da se sjetim: - topljeni sir u listicima, pakovanje 1e - rezana salama, vakumirana, 100gr 1-1.5e - pakovanje 3 tunjevine sa povrcem 2.4e - rezani hljeb 1.5e U Madridu smo jeli u Museo del Jamon, sendvic sa sunkom je 1 euro, kao i kafa, malo pivo i vino. Evo i malo postova sta obici u Madridu: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1303.msg14342#msg14342 https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1303.msg79213#msg79213 https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1303.msg13953#msg1395 Ako se jos necega sjetim, dopisacu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2012 Hvala oboma! Danilo, mesta izgledaju predivno, sigurno svracam, samo da se organizujem da tamo stignem danju. Ela, ove informacije mi stvarno puno znace za planiranje. Kako vidim, moze lagano da se prodje sa 10e dnevno za hranu, to je super. Slobodno pisi cega god da se setis. I kad si vec bila u oba grada, mozes li da napravis neku paralelu, koji je tebi bio zanimljiviji i zbog cega ili sta te posebno privuklo kod jednog i drugog? Gde si se ti osecala dobrodoslije? Da steknem bolji osecaj sta da ocekujem, jer mi se cini da je glavni uzrok razocaranja nekom lokacijom u pogresnim ocekivanjima. I da li si imala nekih problema/neprijatnosti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2012 Jedna od stvari koja razlikuje jedan grad od drugog (bar po meni) je da je Barselona vise "klosarski" grad a Madrid ja malo vise "na nivou". Ali valjda je u tome i sarm Barselone;) Ne mogu narocito da ih uporedjujem jer sam u Madridu provela samo 2 dana a u BCN tri meseca. -smestaj u BCN - moji rodjaci kad su bili u poseti odseli su u hotelu/hostelu "Welcome Inn", u Carrer del Hospital (koji im ja prvobitno nikad ne bih preporucila s obzirom na lokaciju *blizu Ramble*, koja po meni nije najsigurnija) ali oni su bili zadovoljni. To je "hotel" na 5.spratu zgrade (iako bez lifta) sa nekoliko soba, a u okviru dnevne sobe je i kuhinja sa friziderom, mikro... Hotel nema recepciju, tako da prilikom check-ina pojavi se "recepcioner", preda vam kljuceve i naplati. Drugarica je odsela u hostelu "Barcelona Central Garden Hostel", c/ Roger de lluria, i ona je bila veoma zadovoljna. -hrana BCN - uglavnom kupovina hrane po supermarketina ali npr. kad smo isli u grad da prezalogajimo nesto, uglavnom smo isli u Carrer Argenteria, u restorancic izmedju Gelaterie i radnje Golden Point. Cene su im OK kao i hrana:) Jednom smo bili i u Tapa Tapa restoranu blizu Maremagnuna ali tamo su cene malo vece (paelja oko 18evra, kolaci oko 6 evra)... Sto se tice churrosa u BCN meni omiljeno mesto je bilo u Carrer de Petritxol (ima nekoliko lokala) ali ovaj se zove Petritxol:) Ili kod metro stanice Marina ima isto jako dobra "churreria" sa curosima od cokolade:) Znam da si napomenuo da te birtije na zanimaju, ali ne bi trebalo da propustite da probate sangriju u Ovella Negri (jedna je blizu Rambe a druga u Poble Nou) -bezbednost - Barselona generalno vazi za grad gde dzeparosi rade non-stop. Ja nikad nisam imala problema niti bilo ko koga licno poznajem. Vazi da su Rambla i Carrer de Princesa glavna mesta za kradje, kao i metro. Madrid mi je delovao bezbednije:) -metro- najvise se isplati uzeti T-10 (od sep-dec bio je 8,25evra ali sam cula da je u medjuvremenu poskupeo). Od pon do cet metro radi do 24h, petkom do 2h, a subotom celu noc, nedeljom do 12h. U Madridu je metro nesto skuplji, mada se vise ne secam koliko sam platila tu T-10 kartu -mesta za setnju: na vrhu Monzuika ima tvrdjava sa koje se pruza predivan pogled, park de la Ciutadella, oko magicne fontane, oko luke i Maremagnuma, Barseloneta, park Guell, lavirint park Horta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2012 Probacu ja da ti pomognem. Ja zivim u Malagi, ali sam vise puta bila u Madridu na 3-10 dana. -put do Spanije- Moj muz je prosle godine u avgustu isao kolima od Beograda do Malage. Putovao je 3 dana. Prespavao je ispred Milana i drugu noc u okolini Barselone. Jedino zadrzavanje, osim rucka (koji je jeo u restoranima na koje naleti kad ogladni - bez plana) je bilo u Milanu (oko 3-4 sata). Nije se zadrzavao nigde turisticki jer mu je cilj bio da sto pre stigne ovde. Ukoliko planiras da obidjes Azurnu obalu, misim da ces morati i jedan dan ( i noc) da provedes u Francuskoj. -putovanje kroz Spaniju- Najvazniji savet ti je da postujes ogranicenja. Vrlo su razumna, za razliku od Srbije, sto znaci gde pise da ne prelazis 80, ima i razloga zasto su bas taj broj stavili. Osim sto su kazne velike, ima mnogo turista na putevima koji ko zna kako voze, pa ces i ti biti bezbedniji. Auto put je obelezen slovom A pa neki broj (na pr. A10) i on se ne placa, a isti taj auto put obelezen slovom AP (na pr. AP10) se placa. Preporucujem ti da ides ovim koji se ne placa jer je put odlican, a putarine su velike. Vecim delom puta, ova dva auto puta se preklapaju. Cene putarina su vece od maja do septembra, pa kad budes trazio po netu obrati paznju da li je cena za sezonu. -smestaj u Madridu- Mozes da biras izmedju hotela, hostela ili iznajmljivanja stanova (na dnevnom ili nedeljnom nivou). Ukoliko ide vas vise od 5-6, mislim da je najbolji odnos cena-kvalitet da iznajmite stan. Imacete potpuni komfor + kuhinju. Ja sam obicno spavala u hostelima. Hosteli su, u stvari, veliki stanovi koji su razdeljeni na gomile zasebnih soba. Nalaze se u stambenim zgradama i ima ih milion. Prosle godine u junu smo placali 30E/noc za sobu u hostelu sa kupatilom, friziderom i klimom (koja u Madridu leti mnogo znaci). Hostel je bio u samom centru (Puerta del Sol), ali nije bio nista skuplji od istih/slicnih koji su tada bili u ponudi, a bili su u sirem centru. U hostelima su sobe veoma veoma male, tako da nemoj da ocekujes neki konfor. Takodje obrati paznju da li imas klimu ili ne. Inace, sobe bez klime nisu jeftinije. Smestaj sam nasla preko bookings.com. -voznja po Madridu- Ovo je mozda najvazniji plan puta. U Madridu se parkig placa u sirem centru. Cena i duzina parkiranja zavise od zone u kojoj se nalazis. U samom centru je zbranjena voznja (obrati paznju! zabranjeno je I VOZITI I PARKIRATI) osim za ljude koji zive u tim ulicama i oni imaju markice na kolima. Vrlo lako mozes da se prevaris i da pomislis da je dozvoljena voznja ili parkiranje jer vidis gomilu automobila u odredjenoj ulici. Kazna za nedozvoljeno parkiranje je 90E. Parking se tesko nalazi. Opcije su ti sledece: mozes da iznajmis hotel sa parking mestom. Neki hoteli dodatno naplacuju parking mesto, neki ne, pa obrati paznju i na to. Druga opcija je da ostavite auto na aerodromskom parkingu. U januaru ove godine cena je bila 15E za 7 dana. Mozda je skuplje u sezoni. Ovo ti preporucujem jer mislim da ce vam auto biti samo opterecenje i gubljenje vremena jer ionako hocete da se setate i razgledate. -hrana u Madridu- Spanci obozavaju da jedu po restoranima. Od 14-16h je pauza za rucak i u to vreme je prava umetnost pronaci slobodno mesto. Ovde restorani nisu "nasminkani" (fancy) kao u Bgdu. Vise podsecaju na birtije (mada ne znam sta tacno podrazumevas pod tim). Restorani su uglavnom mali, nemaju luksuzan enterijer i ima ih na svakom koraku. To su pravi spanski restorani. Ja se ne bih opterecivala trazenjem tacno odredjenih restorana, jer gde god da sednete, mocicete nesto lepo da pojedete. Barovi i restorani koji su u neposrednoj blizini nekog spomenika su skuplji i vise su za turiste, pa ih izbegavajte. Najjednostavniji nacin da odaberete restoran je da prvo pogledate da li ima ljudi u njemu (sto je puniji, znaci da je dobar izbor), i ako ima meni samo na spanskom, verovatno je restoran za Spance. Ovi saveti nisu pravilo, ali bar neki kriterijum da imas. Ako hoces da se osecas kao pravi Spanac, onda potrazite restorane koji nude dnevni menu (menu del dia). Tako svi ovde jedu. Dnevni meni kosta od 8EUR pa navise. Sve preko 10EUR je preskupo U dnevni meni spada predjelo (supa, corba ili hladno prejelo-kao salata), glavno jelo, kafa/sladoled/kolac i pice (sok/voda/gazirani sok). I za pedjelo i za glavno jelo mozete da birate izmedju 5 pa cak i 10 razlicitih jela. Porciju su za mene prevelike, a mom muzu taman Ako niste toliko gladni, mozete da narucite neki tapas. To je mala porcija nekog jela (u tanjiru velicine tacne za kafu). Meni je za jedan rucak dovoljno 3 tapasa. Cena jednog je od 1EUR pa navise. Churros se obicno sluzi za dorucak (od 9-12h) i mnogi kafici ga posluze besplatno uz kafu. Ispred vecine kafica i restorana ima tabla na kojoj pise kredom sta atraktivno nude (tapas za male pare ili besplatan churros i sl.), pa mozete na licu mesta, kad ogladnite, da odlucite sta cete i gde cete jesti. -obilazak Madrida- Ja bih svakome ko prvi put dolazi u Madrid preporucila da se provoza site-seeing autobusom. Cena je oko 25E po osobi. Autobus krece kod ulaza u park Retiro (Praque del Retiro). Autobus ima 2 linije. Prvi vas vozi po centru Madrida, a drugi po sirem centru. Svaka voznja traje oko 1.5h. Mozete izaci na stanici koja vam se svidi i nastaviti ponovo sledecim autobusom. Karta vazi za ceo dan. Autobusi su na sprat, sa otvorenim krovom i pogled na Madrid, zgrade i arhitekturu je fantastican. Mislim da je ovo najbrzi i najjednostavniji nacin da se pogleda vecina znacajnih stvari. Prilikom ulaska dobijete slusalice, tako da ceo put mozete da slusate vodica na izabranom jeziku (eng/spa/nem/fra/rus). -malo o Spancima- Treba imati u vidu da je Spanija druga u svetu (posle Francuske) po broju turista godisnje (informacija sa Wikipedie). Prema tome, gde god da idete turiste necete zaobici. Osim spomenika, muzeja i sl. ne postoje mesta koje samo turisti posecuju. U Spaniji jednostavno morate da zivite spanskim tempom i na njihov nacin, sto olaksava upoznavanje zemlje. U Spaniji dan pocinje u 10 ujutru. Nista se ne otvara pre 9, a dok se Spanci lagano uhodaju (rasporede robu u radnjama, srede stolove u kaficima, popiju kafu... i sl.), prakticno nista ne radi pre 10. Zato ujutro nemojte da zurite. Ovde je obicaj da se vecera jako kasno (oko 11 uvece), pa su svi restorani otvoreni posle ponoci. U Madridu ima dosta turista koji govore engleski pa je najbolje njih da pitate za put (ako trazite neku tacnu destinaciju). Vrlo su upadljivi. Ili imaju ranceve ili mapu na ledjima ili cete cuti jezik na kom pricaju. Dosta spanaca govori osnovni engleski, bar toliko da vas uputi na neko mesto. Cak iako ne pricaju engleski, potrudice se da vam pomognu. Nisu nervozni i ne smeta im da im oduzimate vreme iako se ne razumete Spanci nemaju obicaj da se smeskaju bez razloga (kao Amerikanci), pa ih mnogi opisuju kao neljubazne. Ali veruj mi, to nije uopste tako. Njima je ideja da ti pomognu (pa makar i bez osmeha), a ne da te oduvaju sa osmehom. Takodje, oni su izrazito netalentovani za strane jezike. Ako vas odbiju iako pokusavate za spanskom da se objasnite sa njima to je zato sto oni STVANO ne razumeju los spanski. Moj licni primer je moj sin. On se zove Leon. Na srpskom akcenat je na slovu e, a na spanskom na slovu o. Kad god sam njegovo ime izgovorila na srpskom oni ne nisu razumeli! Posto sam videla da si poceo da ucis i spanski, savetujem ti da uz sebe imas prevod jelovnika ili da naucis reci meso, pile, riba, pohovano, przeno i sl. To ce ti najvise trebati, a ako ne razumes jelovnik ni na engleskom, moraces da narucujes na srecu S obzirom da cete realtivno kratko biti u Spaniji, ne verujem da ces koristiti jos neke reci. I na kraju, svakome se javljaj sa Hola (cita se OLA). Mi to prevodimo kao Cao ili Zdravo, ali kod njih nije neuctivo da kasirki u prodavnici ili konobaru kazete Hola. Ako imas pitanja, tu sam! Pozdrav, Ljilja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2012 Jedna od stvari koja razlikuje jedan grad od drugog (bar po meni) je da je Barselona vise "klosarski" grad a Madrid ja malo vise "na nivou". Iz nekog razloga, prema utisku koje do sada imam, očekujem da mi se Madrid više svidi, kao da je Barselona više za lumpovanje engleskih tinejdžera, a Madrid dostojanstveni gospodin. Za sada sam pročitao puno o Barseloni, video sam da je Rambla stvarno za oprez (glupo je ne otići tamo kad je najpoznatija ulica), a prilično su me uznemirile priče o pljačkanju. Torbicu sa stvarima sam nekako i navikao da čuvam (mada sam čitao da su lopovi u Barseloni mnogo drskiji i da ih ne zanima što imam skoro 2m i 100 kg), ali mi je mučno od priča kako namerno seku gume turistima, da bi pokušali da te opljačkaju kad staneš. Ne brine me pljačka, nego nemam rezervni točak, samo "komplet za krpljenje" koji ne pomaže za velike rupe, a to bi mi stvarno upropastilo provod. Što se birtija tiče, posle kopanja po netu, zaključujem da toga tamo i nema, odnosno nema rupčaga sa matorim pijandurama u kojima se ništa ne vidi od duvanskog dima. Ako je njima "birtija" ono što je vodila porodica Serano u seriji onda no problemo. Jedino ne pijem alkohol, pa ako je sangria vino.. lo siento Nego, ako zaboravimo na restorane (ok, probam te njihove specijalitete), misliš li da mogu da prođem sa 10e dnevno za klopu? Pitam jer nemam osećaj što se tiče cena, osim onoga što je ela rekla. Što se metroa tiče, sigurno ću da se provozam neki put, ali plan mi je da ponesem bajk (mtb) i da mi to bude primarno prevozno sredstvo (imam i gps ako zatreba), bar za obilazak/upoznavanje grada i znamenitosti, a onda uveče lagana šetnja i upoznavanje atmosfere i Španaca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2012 Probacu ja da ti pomognem. Ja zivim u Malagi, ali sam vise puta bila u Madridu na 3-10 dana. Ljiljo, čitanje ovog fantastičnog štiva je bilo zaista pravo zadovoljstvo! Svaka čast. Što se tiče puta, ja krećem iz Rijeke, što mi štedi dosta kilometara. Plan je da se ne zadržavam previše po Italiji (možda po sat vremena na 2 mesta) i noćim u SanRemu, sutradan opet kratka zadržavanja u Monte Karlu i Nici (Kan u povratku) i još jedno spavanje što bliže onim lepim francuskim selima koja je danilo preporučio. Pa trećeg dana ujutru obilazak 2 sela i stizanje u Barselonu oko 13-14h, jer je obično tada i checkin bilo gde. Dobro si mi skrenula pažnju za oznake puteva, definitivno ću da izbegavam putarine (jesu ogromne), a inače sam vozač koji poštuje ograničenja (sva pravila) i ne pravi gluposti. I kroz Sloveniju sam uvek usporavao na 50 kroz naseljena mesta, onaj digitalni brzinomer na putu mi uvek zahvali. Za smeštaj, neće nas sigurno biti više od 4, jer bi na ovako dugom putovanju verovatno bilo naporno za troje ljudi pozadi u kolima. Već sam na nekoliko sajtova (i booking) tražio i stanove, ali nisam baš nalazio ništa povoljno (bar za Barselonu). Probaću ponovo. Nego, to 30e je baš za sobu, odnosno 15e po osobi (ako je soba za dvoje)? Za to što si navela zvuči odlično. Da li se sećaš kako se zvao taj hostel? I kakva je bezbednost što se tiče ostavljanja para i stvari u sobama? Svi upozoravaju na džeparenje i preporučuju da se u grad nosi samo neophodna suma, a sav višak da ostane u sobi, pa me to brine (jasno je da za ovakav put moram da ponesem podosta para). Takođe, kada je najveća navala turista u Madrid? Ja bih da izbegnem najveći špic (više mesta, niže cene ), pa rezonujem da i oni krajem jula idu na more? Koliko unapred si ti rezervisala sobe? Što se vožnje po samom gradu tiče, ja definitivno planiram da se provezem samo do smeštaja i da uopšte ne koristim kola u gradu. Imam i GPS, ali dobro da si rekla za te specijalne ulice, da obratim dodatnu pažnju. Kako rekoh u drugoj poruci, moja ideja je da ponesem bajk (MTB) i da mi to bude glavno prevozno sredstvo za obilazak/upoznavanje grada i svih znamenitosti (inače obožavam da vozim bajk, a imam i kameru koja se montira na volan, pa snimam sve gde idem). Dakle, stignem u grad, smestim kola, pa onda po ceo dan na bajku, obilazim sve i svašta (pripremim i rute na GPS-u), "snimim" neka naročito zanimljiva mesta, pa uveče izađem da prošetam. Volim sunčano i toplo, pa mi to nije nikakav problem za bajk, najviše volim da je preko 30 stepeni i da nema daška vetra. Zbog bajka ne verujem ni da ću da uzimam turistički bus. Jeste zgodno imati vodiča i čuti neku priču, ali onda moraš da pratiš njihov ritam (obično skrojen prema nekoj bakici koja je jadna polugluva), a i 25e mi je mnogo para. Radije bih da ih potrošim na još jedan dan boravka ili na špansku kuhinju. Nego, jako mi je bitno to što si rekla za parking, da je na aerodromu 15e za 7 dana? Inače sam mislio da tražim neki smeštaj sa parkingom, ali i ovo bi mogla da bude odlična varijanta, ako je to na aerodromu pod nekim nadzorom. Zvuči mi sumnjivo, jer je u Barseloni slična varijanta dugoročnog parkinga najmanje 37 evra za 5 dana (piše na netu i to nije ograničeno na sezonu)! Deo o Špancima ti je fenomenalan, odmah sam se setio naših tržnih centara gde pola butika suštinski ne radi ni do 12, a loše našminkane prodavačice samo mešaju kafu i pale cigare. U svakom slučaju, jako me zanima upravo to kako Španci žive i razmišljaju i šta ih kod turista najviše nervira. Ne očekujem da ću za 5-10 dana boravka u Barseloni ili Madridu da se upoznam sa nekim, a pogotovo da steknem prijatelje, ali ne želim ni da ih vređam. A sebi sam obećao da neću da progovorim ni reč engleskog, odnosno da ću da naučim španski dovoljno da se sporazumem na bilo kom nivou. "Hola" sam prešao još prvog dana (kakav napredak)! :) (a izgleda da jedino u Srbiji nije normalno da se prodavac i kupac međusobno pozdrave). Malo me brine to što kažeš za njihovo nerazumevanje lošeg španskog. Podseća me na prodavačicu u radnji Mont Blanc u Parizu koja (navodno) nije imala predstavu šta je to "bordo" mastilo (jedna od tri boje koje prave, oni su valjda jedini koji imaju i tu boju), jer ne kapira tu reč ako naglasak nije na borDO, sa sve onim hroptavim "r". Ali dobro, ja volim da pokušavam komunikaciju na jeziku domaćina (ili bilo kom stranom jeziku). Ako ih loš španski ne nervira, nego ga samo ne razumeju, ja ću da pokušavam dok ne pogodim. Osim toga, kod njih su naglasci stvarno jednostavni, ne kao ovi naši nepismeni sa "deMONstrantom" ili "iNOstranstvom". Kod Španaca 2 pravila, a sve što odstupa od pravila ima uvek označen akcenat, milina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2012 Da, znam da su mi poruke opširne; izvinjavam se, radim na tome. Kako se Španci oblače? Elem, još jedno važno pitanje, u vezi bezbednosti. Na nekom sajtu za Barselonu, ljudi savetuju da bi trebalo učiniti sve da se čovek "maskira" da izgleda kao lokalac. Navode da Španci pridaju puno značaja izgledu i garderobi, naročito cipelama/obući. Da zanemarim činjenicu da bih sa prijateljima pričao na srpskom, što ne može nikako da me zamaskira, a i kad progovorim španski, sigurno niko neće da pomisli da sam lokalac. Na sajtu se kaže da se turisti najlakše prepoznaju (i bivaju označeni kao mete za pljačku) tako što nose kratke pantalone, "ne daj bože" šorceve, plus neke sandale ili bilo šta što nisu cipele. Navodno, Španci ne nose kratke pantalone (pogotvoo ne šorceve), zaključuje se da su patike zabranjene i da u obzir dolaze samo cipele, duge nogavice i košulje (nikako majice), čak i za šetnju po gradu. Plus da sve mora da bude u nekim pastelnim bojama, ono što nije nijedna boja, nego kao "multivitamin" sok gde samo smućkaju ostatke "voća", pa nema ukus ni na šta. Uglavnom, interesuje me koliko je to tačno? Mislim, ajde, kratke pantalone i mogu da preskočim, ali za bilo kakvu šetnju preko 1km ne postoje cipele čija je udobnost i 1% i najjeftinijih patika. I Barselona i Madrid su ogromni gradovi i planiram dosta da pešačim (u Parizu sam pešačio sigurno 30ak km dnevno, nedelju dana) i tu ne postoji zamena za patike. Osim toga, bajk sigurno ne mogu da vozim u dugim pantalonama, nego u šorcu, a povremeno ću i da siđem sa bajka, da prošetam, da uzmem sok na kiosku/ulici (ako tako nešto tamo postoji_)... Dakle, kakva su vaša iskustva/saznanja po tom pitanju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Iz nekog razloga, prema utisku koje do sada imam, očekujem da mi se Madrid više svidi, kao da je Barselona više za lumpovanje engleskih tinejdžera, a Madrid dostojanstveni gospodin. Mozda, ali Barselona je fenomenalan grad, koji nudi svakome po nesto... Moras imati i u vidu da je Barselona velika luka! Sto se tice generalno kradja, mene su isto tako svi uplasili pre nego sto sam otisla tamo, da sam se bukvalno bojala da prodjem Ramblom i da ostajem na ulici posle 21h. I tako sam izgubila nedelju dana... Oprez nikad na odmet, ali zrtve kradje su uglavnom stariji ljudi, turisti iz SAD, Britanija, Nemacke, koji se setaju sa svojim skupocenim foto-aparatima, kamerama, telefonima i pri tome ne paze na svoje stvari jer im je paznja usmerena na zgrade, radnje, ulicne umetnike... I da, kradja biciklova je veoma cesta!!! Mom cimeru su ukrali bicikl posle samo jednog dana koriscenja a bas je imao nekoliko katanaca. Zbog toga, veliki broj ljudi koristi "Bicing" - iznajmljivanje biciklova ali za to moras imati boraviste tamo. Da, u birtijama i svim ostalim zatvorenim prostorima pusenje je zabranjeno (Zivela Spanija )... Za one koji ne konzumiraju alkohol, preporucujem vocne sokove na Mercat de La Boqueria (na Rambli) koji se krecu oko 1,5 E za casu. Ne znam sta te konkretno interesuje od cena ali npr mleko 1l - 0,80 baget - 0,40 cola/pepsi 2l - 1,25 kafa u nekom kafeu - od 1 do 4e nutela (mala) - 3e gotova jela 1-3e Ja sam uglavnom kupovala u Mercadoni a tu su jos i LIdl (www.lidl.es - mozes videti cene) i Carrefour (koji je nesto skuplji). MIslim da ti je 10e dnevno dovoljno. Da, kao sto si i sam primetio, pokusaj da ne budes klasican turista... i u smislu oblacenja i u smislu opreme (mapa, foto...). Ako zanemarimo turiste, koji cine vecinu u samom centru, lokalci i ne obracaju puno paznje na oblacenje... moj savet je da se oblacite isto kao i kod kuce:) samo u elitnijim restoranima i diskotekama mogu da ti zabrane ulaz zbog "sportskog" stila oblacenja, i eventualno crkvama. Kao sto sam i napisala u predhodnom postu, ljudi u Madridu su, meni licno, bolje obuceni. Sezona u Barseloni je od marta do kraja oktobra... Krajem septembra se odrzava La Merce festival, i u gradu ima veliki broj desavanja. Ja smatram da je turisticki bus samo za oni koji dodju u grad na 1-2 dana ili za one koji se bas ne snalaze u prostoru. Ja sam za dva dana obisla dosta u Madridu (imala sam metro kartu). Ako se zateknes nedeljom u Madridu, mozes da odes do pijace El Rastro gde ima svega i svacega... a i suveniri su tamo jefiniji:) Lepa mesta za setnju: park Retiro i park kod stadiona "Visente Kalderon" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Oprez nikad na odmet, ali zrtve kradje su uglavnom stariji ljudi, turisti iz SAD, Britanija, Nemacke, koji se setaju sa svojim skupocenim foto-aparatima, kamerama, telefonima Recimo da si me malo utešila. I ja sam skeptičan prema horor pričama, jer znam da se svašta priča(lo) i o nama, Ukrajini i drugim mestima, pa ispadne da ipak nije tako. U stvari, najviše me brine ona varijanta kad ti namerno seku gume na kolima, jer bi to bilo nekoliko izgubljenih sati + nešto para. I da, kradja biciklova je veoma cesta!!! Mom cimeru su ukrali bicikl posle samo jednog dana koriscenja a bas je imao nekoliko katanaca. Zbog toga, veliki broj ljudi koristi "Bicing" - iznajmljivanje biciklova ali za to moras imati boraviste tamo. Boravište u Madridu? Ne bih odbio... Hvala na upozorenju. Odavno ne praktikujem bilo kakvo ostavljanje bajka bez nadzora (ni pod katancima), pogotovo u nepoznatoj sredini. Tim pre što imam kvalitetan i skup bajk. Kad vozim, ne ulazim u prodavnice, kafiće, muzeje... samo uživam i razgledam. Ako siđem sa bajka, guram ga pored sebe. Kad ne vozim, stoji u mojoj sobi. Nadam se da ne praktikuju rušenje vozača i otimačinu u sred vožnje... Da, u birtijama i svim ostalim zatvorenim prostorima pusenje je zabranjeno (Zivela Spanija )... Za one koji ne konzumiraju alkohol, preporucujem vocne sokove na Mercat de La Boqueria (na Rambli) koji se krecu oko 1,5 E za casu. Ne znam sta te konkretno interesuje od cena ali npr Kako je malo potrebno za pravo pitanje. Generalno me interesuje sve što je ovde navođeno, ali recimo: - Nije bilo epizode Seranovih bez Epopeje u šunkama (ja zaključujem da je to pršut, a ne šunka) - pa koliko im to košta? - Voćni sokovi, velika pakovanja, kao ovi kod nas + Nestea ledeni čaj (ako već preciziram) - Jogurt i kiselo mleko (da li Španci imaju jogurt kao mi ili samo mleko i kiselo mleko?) - Suvomesnati proizvodi - razne vrste salama - Kačkavalji - Neki sirni namazi i viršle - Živela Španija i zabrana pušenja! Na licu mesta mogu i da prilagodim jelovnik. Ali baš me živo zanima za taj njihov pršut da li stvarno valja i koliko košta (u prodavnici). Možda ponesem jednu butku kao suvenir. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Ako se zateknes nedeljom u Madridu, mozes da odes do pijace El Rastro gde ima svega i svacega... a i suveniri su tamo jefiniji:) Lepa mesta za setnju: park Retiro i park kod stadiona "Visente Kalderon" Super, zabeležena još jedna lokacija. Btw, šta su, uopšte, tipični španski suveniri? Pretpostavljam da svaki turista kupi sombrero, ali ne znam da li je to španska ili meksička stvar? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Da, kao sto si i sam primetio, pokusaj da ne budes klasican turista... i u smislu oblacenja i u smislu opreme (mapa, foto...). Ako zanemarimo turiste, koji cine vecinu u samom centru, lokalci i ne obracaju puno paznje na oblacenje... moj savet je da se oblacite isto kao i kod kuce:) samo u elitnijim restoranima i diskotekama mogu da ti zabrane ulaz zbog "sportskog" stila oblacenja, i eventualno crkvama. To pitam zato što ja leti standardno nosim kratke pantalone (ok, verovatno ne uveče, nego preko dana) i majice sa kratkim rukavima (ako je uveče hladnije, obučem košulju preko majice ili tanku jaknu). Razne boje, obično imaju neki natpis ili slikicu; najnormalnije majice. Jedna je i bez rukava (o, drskosti). Jedino što na putovanju obično nosim lepše i kvalitetnije majice, koje retko vide BG. Dakle, nisam klošar, ali nisam ni šatirani maneken sa kilo šminke u ženskoj garderobi, po poslednjoj "modi". Najčešće nosim patike, zbog udobnosti u dugim šetnjama. Da li Španci stvarno ne nose kratke pantalone, majice i patike? (naravno da restorani, hoteli i crkve imaju kodeks oblačenja, ali ovde mislim na šetnju ulicama) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Sunka/prsut na tom Mercat de la Boqueria je od 45e pa navise za kg. Ja sam jednom kupila u radnji, platila oko 3e za 100gr i bas mi nije bila nesto... Vocni sokovi 1,5l su oko 1-2e... Hmmm, ne znam da sam videla klasican jogurt, ali vocni jogurti su oko 0,40e, virsle (pak 300gr) oko 1,5e, razne vrste salame (100gr) od 1-1,5e, sir (listici 200gr) oko 1,5-2e, sirni namazi oko 1,5e. Sto se tice suvenira (sombrero je mislim tipicniji za Meksiko) - vino, prsuta, turron (neka vrsta "cokolade"), maslinovo ulje, nesto sa logom Reala i Barse, figurice bika, neki cd sa flamenko muzikom... Ma opusteno sto se oblacenja tice... Niko sa ovih prostora ne moze biti gore obucen od njih... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Ja bih mogla o Spaniji da pisem eseje, ali cu pokusati da budem kraca. Ipak, moram da kazem da si odabrao jedan od najlepsih nacina za obilazak. Madrid je, sto se izgleda tice, lep grad. Ono sto Madrid cini prelepim je njegova atmosfera. To je grad prepun divnih boja, muzike od ulicnih sviraca, ima morsku atmosferu, a nije na moru. Tamo se svako oseca kao kod kuce, ljudi su opusteni i lepo raspolozeni. U Madridu zive ljudi iz svih krajeva Spanije, Evrope, J. Amerike... Svi oni cine Madrid. Svako sa svojom kulturom i navikama. Zato se tamo nikada neces osecati kao zbunjeni stranac. Da bi Spance iznervirao ili iznenadio moras da budes mnogo mastovit Bez obzira na to kako se obuces i sta da radis, neces upadati u oci jer ima mnogo "drugacijih" ljudi i bio bi samo jos jedan od njih. U Madridu ima mnogo mladih iz celog sveta koji su dosli na par dana, meseci ili godina da studiraju, uce jezik ili da budu "slobodni umetnici". Tih ulicnih crtaca, sviraca i performera ima na svakom koraku. Svako ko zeli da se "izrazi", izadje na ulicu i radi nesto. I to je tamo sasvim normalno. Cak i kad bi ti palo na pamet da se boris za prava zutih mrava u Gambiji treba samo da zauzmes busiju na nekom trgu i nikome neces biti cudan, niti ce ti se iko podsmevati. Mozes samo da budes zanimljiv prolaznicima ili ne. To je, ukratko, Madrid. Lep i slobodan. A sad da se vratim na prakticne savete. Sto se smestaja tice, ja uvek hotele/hostale rezervisem preko booking-a nekoliko dana pre puta. Uvek biram hotele na popustu (poslednja soba i sl.). Hotstal u kome sam sam bila je: Hostal A Nuestra Senora de La Paloma, Addresa: Esparteros, 12, 01.Centro, tel +34915322172. On je tada bio na popustu. Procitaj opise hotela, procitaj review, pogledaj mapu i proceni sta ti najvise odgovara. Ako se dvoumis oko nekog hotela, pitaj za savet. Meni je vazno samo da soba bude cista jer ja tu samo prespavam i ne zadrzavam se. Uglavnom sam na svakom putovanju imala auto, pa mi nije vazno gde se hotel nalazi. Ovaj je sasvim slucajno ispao da je tada bio najjeftiniji, a da je u centru. Mozda su tvoji zahtevi drugaciji. I da ti potvrdim jos jednom, cena je bila 30E za sobu, spavali smo muz, dete (5 god) i ja. Parking sam nasla pretrazujuci Google. Ukucala sam "parking in Madrid" i na 1-2 strani sam nasla clanak sa spiskom svih mogucih mesta gde mozes da ostavis auto za male pare ili za dzabe. Od saveta da parkiras u zoni koja se ne placa pa do zvanicnih parkinga. Naveli su da na aerodromima ima nekoliko parkinga na nekoliko terminala, a tada je jedan od njih nudio popust za parking na duze vreme (7+ dana) i jos su nudili popust ako odmah platis online. I tako ispade 15E. Ipak, ne zaboravi da je to bio januar posle Bozicnih parznika, kada se najlakse nalaze ovakve stvari na popustu. Sto se bezbednosti tice, ista je kao u Beogradu. Mozda cak i malo bezbednije sto se kola tice. Svi ti sitni lopovi kradu po principu "dodji-uzmi-bezi". Znaci za kradju ne trose vise od 1 min. Zato i nestaju uglavnom novcanici i telefoni. Kola ti nece ukrasti, a ako nemas nista u kolima nece ih ni obijati. Iz kola uglavnom kradu GPS. Ukoliko ostavis onaj stalak od GPS-a na staklu, onda pretpostavljaju i da je uredjaj u kaseti. Ja sam uvek u Madrid isla kolima sa BG tablicama i nista mi se nije desilo. Tako da ni zbog stranih tablica ne treba da brines. Jednostavno, ista ti je verovatnoca da ti se desi neka neprijatnost kao i u Beogradu. Turisti nisu mete dzeparosa zato sto su turisti, vec zato sto su manje pazljivi. Svako ko ne obraca paznju na svoje stvari dok se fotografise moze da bude pokraden. Tako da ne moras da se maskiras u Spance, vec samo pazi na svoje stvari. Mislim da smo mi vec istrenirani da se pazimo lopova, tako da je ovo vise savet za one opustene turiste, a mi to nismo. Sto se odece tice, ako u julu budes obukao dugacke pantalone, veruj mi bices jedini u njima. Vec u junu pocinju vrucine da bi u avgustu dostigle stepen kljucanja. Vecina Spanaca (i Italijana) tada ide na odmor, tako da je Madrid malo prazniji ali ce guzve na putu biti vece. Turista ima uvek, mnogo i svuda. Inace, Madrid je dosta brdovit. Vecina ulica je poplocana nekim neravnim plocama slicno kaldrmi. To je jos jedan od razloga sto podseca na morski grad. Devojkama savetujem da svu obucu koja ima i najmanju stiklu ostave kod kuce. Ponesite samo ono u cemu mozete da setate uzbrdo-nizbrdo po neravnim ulicama. Spanci ne nose sportsku garderobu na ulici. Nose kratke pantalone, ali ne sportske. To ne znaci da ti to ne treba da nosis, ako se u tome osecas najprijatnije (pogotovo sto si na bajku), jedino, kao sto je deadeja rekla, moze da ti se desi da te negde ne puste da udjes. I za kraj, koliko god para da izdvojite za hranu, necete sigurno ostati gladni. Najjeftinije je da kupujete u super marketu Mercadona (velicine Maxi-ja). Cene su nize nego u Bgdu. U malim, lokalnim, prodavnicama (kao mini Maxi) cene su vise, ali njih ima na svakom koraku. Ako hoces dan da provedes na sendvicima, kupis hleb, sunku i puter u Mercadoni pa ce te klopa izaci 2-3E dnevno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Dok sam ja kucala svoju "kratku" poruku, ostavili stejos 4 posta sa novim pitanjima, pa moram a se dopunim. Suveniri Asocijacije na spaniju su bik, flamenko, vino, prsuta, fudbal Bikovi- osim ako ne planiras da ides u neku koridu, mislim da ce ti biti zanimljivo da slikas bikove-panoe pored puta. U celoj Spaniji su pored puteva napravljeni panoi (bilbordi) u obliku bikova. Postavljeni su na nekom brdu pored puta i izgledaju kao da bik stoji na proplanku. Ima ih milion i sigurno cete uspeti da slikate nekog iz kola. Posto ovde ne mogu na postavim slike, ukucaj na google images "el toro espana" (bez navodnika) i videces kako izgledaju. Flamenko-prave flamenko barove (koji nisu samo za turiste) mislim da ces moci da nadjes samo u Andaluziji Vino-odlicno je i strasno jeftino. Vina koja u Bgdu kostaju oko 1.000-1.500din ovde su do 3E, sve preko toga su "skupa" vina. Mozes slobodno da se "otvoris" 5E i odneses lux vino nekome na poklon Prsuta-to im je ponos, a meni je grozna. Mom muzu se strasno svidja, tako da necu da komentarisem da li vredi te pare. cena je od 50E kilo pa cek i preko 100E, a butkica, posto je teska par kila moze da te izadje i preko 300E Fudbal-mislim da komentar nije potreban. Imas puno laznih dresova. Originalne mozes da nadjes u sportskim radnjama i cena (za decje) je oko 50E za komplet sorts, majca, carape. Mislim da je za odrasle nesto skuplje Sve ovo imas u obliku magneta za frizider, lutkica, pepeljara, peskira.... to su, uglavnom, suveniri. Sombrero je meksicki, kao i ljuta hrana. Spanci ne jedu ljuto. Cene u Mercadoni (prepisujem sa jucerasnjeg racuna , u eurima): voda - 4.08 (pakovanje od 6x1.5l) - moze i jeftinije, ali ova je moja omiljena hleb - 0.45 (baget) mleko - 4.38 (pakovanje 6x1l) - ima i jeftinijih, ali posto neces kupovati 6 litara, racunaj da je oko 0.70 za 1l tunjevina u konzervi - 3.73 (6 konzervi - kao sardine) jaja - 1.30 (12kom) sunka - 1.14 (300g) koka kola - 1.15 (2l) Jogurt ovde ne postoji. Ima samo vocnih jogurta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 prepisujem sa jucerasnjeg racuna Eh, valjda ću i ja na leto... Ja bih mogla o Spaniji da pisem eseje I ja bih mogao da čitam svaki dan, odlični tekstovi, već se vidim u Madridu i mirišem more koga nema... Nego, to je već 0:2 za šunku, pa ništa od toga. Vidim da će suvenir da bude neki privezak sa bikom. Flamenko mi je malo staromodan, više mi se sviđa grupa Estopa. Nošenje alkohola preko raznih granica mi se odavno smučilo zbog familije koja je stalno slala rakije tamo-amo (pored kajmaka, prasića, ajvara, sira, pa čak i kora za pite i tepsija za iste, kao da nijedna nacija ne zna to da pravi; ah, ta familija). Ionako naleteh letos na bika vozeći bajk po Krku (taman sam počeo da zaboravljam to iskustvo posle višemesečne terapije). Inače, ja sam čudna sorta - osim što ne podnosim alkohol i duvan, ne pijem ni kafu, a od oktobra prošle godine "čist" sam i od koka-kole (pio sam 2-3 litra dnevno). A ni fudbal ne podnosim, ali to neću da kažem Špancima, naravno. Viva Real i viva Barca! Vamos! Što se Španije tiče, onda zaključujemo da su priče o oblačenju i kriminalu malo neosnovane ili, bar, preterane? Biti normalan, kulturan i svoj, kao i u bilo kojoj zemlji/situaciji, uz određenu opreznost koja je potrebna u bilo kom velikom gradu (s tim da je Madrid mnogo veći od Beograda). Hehe, baš si me nasmejala i za GPS, jer se prijatelju to desilo u BGu - obili mu kola, jer mu je stalak bio nalepljen na staklu. Uređaj nije bio u kolimma, ali su mu 'ladno maznuli taj stalak koji je i punjač, plus razbijeno staklo. Zato nikad nisam montirao nikakav držač za GPS, pa nema čak ni tragova na staklu, ničega što bi privlačilo pažnju. E, dobro si mi pomenula to za brda i ulice (ne vidi se na google maps, mislio sam da je ravan), znači da će biti potrebna dobra kondicija za bajk po gradu. Za smeštaj nastavljam da pretražujem, ali jedna zanimljivost - kad sam se setio da ukucam u google "apartamento en barcelona" (ili nešto slično), gle čuda, odjednom se dobija veći izbor i nešto bolje cene. Eto kako učenje jezika može da bude i korisno. Puno hvala svima za savete, bilo je od velike pomoći. Ko god se seti bilo čega dodatnog, neka slobodno napiše, ima ko da čita. Ljiljo, ako budeš imala vremena za eseje, možeš da šalješ i na pp. Meni sad ostaje da nađem još 3 saputnika za deljenje troškova, bez kojih putovanja sigurno biti neće, jer je samo gorivo oko 500e i to računam od-do Rijeke. Prijatelji koji imaju para nemaju vremena (i obrnuto), ali ne gubim nadu, ima još vremena. A ako je tamo stvarno zabranjeno pušenje, ako ne parkiraju na trotoarima, pešačkim prelazima, autobuskim stanicama i šinama, pa još ako ne šetaju sa duksericama uvučenim u trenerke i kajlama oko vrata, dok pokazuju svog pit bula, možda se i ne vratim. Borac za prava žutih mrava u Gambiji, što da ne? U stvari, nismo se dotakli teme koje su mane Španije, Španaca, Barselone i Madrida (ne račlunajući što nema jogurta)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2012 Sto se tice suvenira (sombrero je mislim tipicniji za Meksiko) - vino, prsuta, turron (neka vrsta "cokolade") Možeš li da kažeš nešto više o toj "nekoj vrsti čokolade"? .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2012 Sto se tice suvenira (sombrero je mislim tipicniji za Meksiko) - vino, prsuta, turron (neka vrsta "cokolade") Možeš li da kažeš nešto više o toj "nekoj vrsti čokolade"? .gif' alt='::'> Turron je neka vrsta kolaca koji se pravi od meda, lesnika ili badema. Umuti se u smesu i secka se u obliku pravougaonika, kao nase stanglice. Zute je boje, a gornja povrsina je braon (jer se pece u rerni). Tradicionalno se sprema za Bozic. Spanci nemaju obicaj da ga prelivaju cokoladom, mada to rade ponegde u J. Americi. Sto se ukusa tice, hmmmmm... nema ga Prilicno je blagog ukusa, a posto treba da bude slatkis, a nije slatko onako kako smo mi navikli ja bih ga nazvala bezukusnim. Meni se ne svidja, ali naravno, ukusi su razliciti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2012 Sto se ukusa tice, hmmmmm... nema ga Prilicno je blagog ukusa, a posto treba da bude slatkis, a nije slatko onako kako smo mi navikli ja bih ga nazvala bezukusnim. Kad smo već kod slatkiša, kako Španci stoje sa tim, imaju li neke svoje specijalitete koje treba posebno probati/izbegavati? Znam da se čokolada preko Španije širila na Evropu i znam da mnogi gradovi imaju čokolaterije. Pa kakve su im čokolade i da li imaju neke druge dobre slatkiše/kolače? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2012 Ah, to kucanje poruka u 1 ujutru... Jedno važno pitanje se "zamelo" - bezbednost stvari u hostelima (bar španskim). Dakle, da li neke vredne/btne stvari ostavljate u hostelskoj sobi i kakva su, generalno, iskustva na tu temu? Npr, pare, kartice, dokumenta, nakit, fotoaparate/kamere, laptopove, itd. Znam da su hosteli prvenstveno jeftin smeštaj za one sa malo para, ali danas svako ima fotoaparat, često i neki laptop. Sobe sa sefovima su toliko retke da nema svrhe tražiti smeštaj po tom kriterijumu. Za bajk ću morati da ponesem neku lančugu i da ga zaključavam za radijator. Ili nađem neki rent-a-pitbull. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2012 ni meni turron nije nista narocito (ali eto karakteristican je za Spaniju)... ima ih razlicitih ukusa, ali nista bez nemackih/svajcarskih cokoladi:) ja sam u hostelu u Madridu imala mali sefic ispod kreveta, ali vazne stvari tipa novac, kartice, pasos, foto...sam uvek nosila sa sobom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2012 @cane-bg Ovaj savet mi je dao iskusniji putnik od mene. Obrati pažnju gde ostavljaš dragocenosti kada se tuširaš ili ideš u toalet (čak iako se sve dešava u tvojoj sobi). Ovo naravno važi za hostele. Drugi savet je moje lično iskustvo. Proveri da li su vrata zaključana kada napuštaš sobu, a naročito ukoliko je u pitanju elektronska brava. Nas je lopov dočekao u sobi zato što brava nije radila! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2012 Evo da i ja dam predlog što se tiče smeštaja u Barseloni...Moja preporuka je hotel Auto Hogar,u njemu sam odsedao 4-5 puta do sad,tačnije kad god sam boravio u Barseloni na par dana. Noćenje sa doručkom je oko 30-ak evra,lokacija je sjajna,jer se hotel nalazi u Avenida Paralell (u delu bliže Kolumbovom spomeniku),dakle nekih 10min laganog hoda do Ramble,a opet nije u košnici...Ovaj hotel ima još dve dobre strane,a to su sjajan i raznovrstan švedski sto za doručak,što je ušteda od 5-6 evra dnevno,kao i blizina metro stanice(50m od ulaza u hotel). Sobe u hotelu su skromne,nikakav luksuz,ali imaš sopstveno kupatilo i udoban krevet,što je po meni puna kapa za kraći boravak u gradu. Druga preporuka je hotel Pelayo,koji je u samom centru,100m od Placa Catalunye i nalazi se na 1.spratu stambene zgrade. U ovom hotelu sam bio u septembru prošle godine,soba je bila 30 evra za noćenje (bez doručka),ali je lokacija hotela zaista neprocenjiva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites