Posted November 6, 2012 Cao! Molim iskusne stopere da mi napisu jednu, najbolju varijantu (ne komplikovanu) da nadjem dobro mesto za stop iz Beograda ka HR, SLO, ITA (dakle krajnji cilj je Italija). Chitala sam ona uputstva na sajtu ali mi nije najjasnije, tj skroz je konfuzno i pishe nekoliko varijanti. Ja se u te periferije ne razumem pa ne znam gde da idem na stop, pogotovo sad u novembru kad je hladno.... Isto molim da mi neko napishe vezano za povratak na stop iz Banja Luke, Dakle u povratku na stop je BL-autoput-Italija. Neiskusan sam stoper, shta da radim kad ne znam Hvala!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2012 ma zensko si vozice te gde god kazes Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2012 I meni treba neko upustvo za Beograd - Zagreb - Maribor ili Podgorica - Maribor Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2012 procitaj ovo mozda moze pomoci https://www.klubputnika.org/stoperski-vodic/63-kroz-region/2727-ljubljana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2012 OOO ne ovo je uputstvo za nazad, meni treba za od Beograda. Ono uputstvo za stopiranje od BG je malo konfuzno, ne znam gde da stanem na stop za autoput.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2012 Ovde imaš odličnu mapu sa ucrtanim mestima za stop http://hitchwiki.org/maps/ Odrediš gde treba da ideš, gledaš kako autoputem stići do tamo. Raspitaš se kojim putevima ljudi idu, koje su rute najpopularnije. Gledaš na hitchwiki gde su dobra mesta za stop u tom pravcu. U trenutku kada si na autoputu koji vodi za tvoje mesto onda si na konju. Uvek reci vozačima da te ne ostavlju na isključenjima već isključivo na benziskim pumpama na autoputu. Ukoliko se skineš sa autoputa moraš stopirati na uključenju jer je bistvavanje pešaka na autoputu zabranjeno(kazna 1000-5000 din, u evropi nekoliko stotina evra), veoma rizično po život i mala je verovatnoća da će neko stati jer svi jure i ne vide te. A stopiranje na uključenju je uvek lošije nego na autoputu. Kad si na pumpama gledaj tablice, veća je verovatnoća da će ljudi sa BG tablicama ići u BG - prati logiku. Muvaš se okolo, skeniraš ljude i pitaš ih da te povezu. Osmeh, harizma, maniri, trudise da ne bazdiš ili izgledaš društveno neprihvatljivo jer ti to smanjuje šanse da te neko pokupi. Dobro pazi kod koga u kola pristaješ da ulaziš! Ako ti osoba izgleda sumnjivo iskuliraj je. Znaj da uvek možeš odbiti ukoliko ti neko ponudi prevoz. To su ti neki opšti saveti, nadam se da sam ti pomogao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2012 Bas sad htedoh da napisem za ovaj super sajt mada sam ga vec postovao na odeljku trice i kucine:-) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2012 Hvala svima!! Moje iskustvo se ipak zavrshilo na ulasku u kola, nakon sat i po stopiranja. Povezli su me momak i devojka iz Sovenije a ja sam pristala da im platim cenu vozne karte (25eur). Medjutim, nije sve tako sjajno kao shto zvuchi...Kola su se pokvarila na pola puta tj vec u Sl. Brodu. Kako nisu strucni oko automobila, stali smo na pumpu gde je Pomoc na Drumu cekala. Rekao chikica da ce alternator da koshta tj njegova popravka oko 75 eura i oko sat ipo vremena. Kraj balade je posle 4 ipo sata sedenja na hladnoci, nas 3 devoje (dakle suvozachica i vlasnica kola, ja i 50 godishnja gospodja koju su povezli u istom dilu). Sedimo na parkingu za kamione i namerno izgledamo vrlo zaprichano da nas ne bi uznemiravali i zamenili sa drumskim radnicama dakle 4 i po sata i 400 eura manje iz novchanika mladog momka koji je vozio (sva sreca pa je imao na kartici) stigosmo u Ljubljanu kao da sam ishla vozom - 10 sati puta... sve u svemu interesantna avantura ali po zimi ne bih preporucila stopiranje. Od sad samo kad ima sunca Hvala jos jednom na savetima, primenicu ih sigurno sledeci put, a plan je BG-Barcelona. lets see. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2012 Nemoj nikad da pristanes da platis nesto za prevoz, iz principa, posto onda to menja prirodu voznje, to vise nije autostopiranje. Ako platis za stop onda time placas za uslugu, znaci veza izmedju tebe i vozaca se menja i postaje mnogo manje prijateljska i vise poslovna. Osim toga, ljudi koji naplacuju prevoz od autostopera to rade da bi nesto zaradili usput, a od toga opet proizilazi puno toga, npr. da im jako trebaju te pare jer npr. imaju krs kola koja ce se pokvariti u Slavonskom Brodu. Ili mozda te izbace negde usput i ti njima nista ne mozes, a da si isla za dzabe onda bi ti bilo svejedno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2012 Slazem se, ne treba placati za prevoz. Ali mi niko nije stao dok sam stopirala, pa sam se dobro smrzla i onda sam samo htela da odem sa tog mesta...Ok su ljudi, nisu ni znali da im ne radi alternator. Josh su kupili i nov akumulator par dana ranije..Bad luck, to je sve... Sledeci put definitivno moram naci bolje mesto za stop....Ili da me neko iskusan uputi na mesto za stop, to bi bilo idealno... Spremam se za prolece Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2012 A gde si stajala na stopu ? I još mi kaži šta ti tačno nije jasno u mom uputstvu za stop kod Grmeča, pa da probamo da razjasnimo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites