Jump to content

Featured Replies

Posted

Gledala sam neke yutube snimke, pa me je to inspirisalo da otvorim ovu temu.

Ne znam da li ste culi za igru kolbasti, karakteristicna je za Crnomorsku regiju Turske, igraju je najvise narod Lazi ili Čani, poreklom sa Kavkaza. Igra se pojednicano, kao, na primer, grcki zeibekiko, inace je igra vrlo temperamentna.

Ove devojke i mladici su sjajni:

Mladenci igraju kolbasti na svojoj svadbi:

Na Kavkazu (u Dagestanu, Gruziji, itd.) se igra lezinga, koja jako podseca na kolbasti.

Evo kako jedna grupa mladica igra lezingu na nekoj svadbi u Dagestanu:

Cecenska lezinga:

Interesantno je to prozimanje uticaja iz raznih kultura kad su u pitanju mnogi obicaji, pa i ples, izmedju ostalog.

Postirajte, ako naidjete na nesto zanimjlivo.

Ово је супер! Свака част на идеји  :)

Pre nekoliko dana snimila sam ovo u Pokhari. U pitanju je ples uoči odvođenja mlade. Predvodnica je bila prilično ljuta što snimam i tražila je da ostavim novac.

Drugi video je sa jedne zabave Navari kaste u Nepalu, koja se organizuje nakon obrednog brijanja glave mladićima koji tako postaju spremni za ženidbu.

Kambodža i čuveni apsara ples:

Tajland, ples u uličnoj povorci  povodom nekog budističkog praznika:

Moj all-time favourite. Nazalost, jedva pola minuta, loseg kvaliteta... ali oni nisu bas youtube friendly, tesko je naci bilo sta.

Kod ovog mi se dopada lazy dance na pocetku, veoma pilates... 

Ovi turski i čečenski plesovi su mi jako slični kako kod nas ljudi igraju po narodnjačkim klubovima i svadbama, kad se ne vataju u kolo i ne ''šire veš''. Valda zato što je muzika slična.

Kad sam bio u Volgogradu neke devojke, mislim da su Osetinke, su mi pokazale ovaj ples, slično igraju svi narodi Kavkaza.

Pre nekoliko dana snimila sam ovo u Pokhari. U pitanju je ples uoči odvođenja mlade. Predvodnica je bila prilično ljuta što snimam i tražila je da ostavim novac.

Па и не изгледа пуно љута, чак се и смеје на крају. Као да говори "ако снимаш, плати" или је обичај да гости дају прилог па каже "сниматељко, ред је дати прилог за младенце"?  :)