Posted May 7, 2014 Ja sam backpacker, ali jos uvek nisam bila u Maleziji. Planiram put sa sestrom sledeceg aprila, pa me zanima da li u ambasadi u Beogradu jos uvek traze rezervisacije hostela (hotela)? Kako mogu da znam koliko cu se zadrzati u nekom gradu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 Do aprila sledeće godine ima i ha haj. Možda bdu i promene na bolje.Pogledaj u drugim temama a u vezi vize za Maleziju. Nije komplikovano i lako se dobije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2014 Pozdrav,Na internetu piše da u Maleziju no mogu da udaju dve nacije Izrael i Srbija, jel to tačno? Ja imam USA pasoš, ali piše Srbija, kao mest rodjenja. Nisam za avanturu da me vrate sa aerodroma, ideje?Hvala Ђоле Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2014 nije tacno, to je bilo tako ranije a sada mogu i Srbi, ima cak i ambasada u BGu a imas i ovde u sekciji VIZE sve objasnjeno...a pasos ti je Americki i to je bitno, a ne mesto rodjenja (ja mislim) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2014 nije tacno, to je bilo tako ranije a sada mogu i Srbi, ima cak i ambasada u BGu a imas i ovde u sekciji VIZE sve objasnjeno...a pasos ti je Americki i to je bitno, a ne mesto rodjenja (ja mislim)pa mozda i ne mislis dobro heheh...pitajte noskich-a kako prolazi npr. bas u maleziji, on ima australijski pasos, a mesto rodjenja u srbiji...ali svakako, da se u maleziju moze od 2006 uci i ako ste Srbin i imate srpski pasos Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2014 pa mozda i ne mislis dobro heheh...pitajte noskich-a kako prolazi npr. bas u maleziji, on ima australijski pasos, a mesto rodjenja u srbiji...ali svakako, da se u maleziju moze od 2006 uci i ako ste Srbin i imate srpski pasosDa, u principu ne mogu da mi zabrane da udjem ili izadjem, ali su me ispitivali pri izlasku, ulasku ne. Bice da zavisi od granicara. Mislim da on cak nije ni znao da je Beograd u Srbiji kao mesto rodjenja jer samo pise grad, a ne i zemlja, ali je njegova logika bila da mu ne zvuci australijski pa je ispitivao. Sto je van pameti, jer nije ispitivao ljude sa drugim pasosima pri ukrcavanju na avion ka Australiji. A inace imam poprilicno lose iskustvo sa malezanskom administracijom. Samo hladno i strpljivo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2014 Ljudi,da li je neko isao u nacionalni park Taman Negara,bilo kakva informacija bi nam dobro dosla..Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Niko?hajde da dodam jos nesto,voz KL-Singapur,kakva je procedura prilikom prelaska granice?plan je KL par dana,pa vozom do Singapura,ali se ne vracam nazad za KL,jer koliko vidim nema multi vize,nego iz Singapura za Bgd.Hvalaaa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Niko?hajde da dodam jos nesto,voz KL-Singapur,kakva je procedura prilikom prelaska granice?plan je KL par dana,pa vozom do Singapura,ali se ne vracam nazad za KL,jer koliko vidim nema multi vize,nego iz Singapura za Bgd.HvalaBus je dobra varijanta, 10-ak eura, 4-5 sati voznje...granica se lagano prelazi, nije trebala viza za SG (srb pasos) kad sam ja isao..sve u svemu gotovo za 15 min..za voz ne znam...Sto se tice vize za Maleziju, vidim da dosta ljudi pise da se ne moze dobiti multi u Bg, mada smo mi u maju ove god. lagano dobili u istom danu multi vizu u ambasadi u bg...sve za par sati..prilozilii smo za period boravka u Maleziji i odlazak do Balija uredno sve avionske karte i privremene rezervacije hotela... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Svakako se ne bih vracao u KL,plan je Bgd-KL,a povratak Singapur-Bgd.Aha,sad videh na nekom sajtu da je bus mozda bolje.Hvala u svakom slucaju,znam sve sto se tice vize za Maleziju.Je l' taj bus ide do centra Singapura,mislim na neki blizi centar ili periferija? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Nema na cemu. Ova kompanija kojom sam ja isao je isla skroz do luke, zaboravio sam kako se zove stanica ali odatle krece gondola do Sentoze...u svakom slucaju najbolje proveri jer ima dosta tih kompanija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2014 Je l' bolje ici npr.u januaru tura Kuala Lumpur par dana,zatim Singapur par dana,ukupno 10-12 dana ili u aprilu ista tura? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2014 Je l' bolje ici npr.u januaru tura Kuala Lumpur par dana,zatim Singapur par dana,ukupno 10-12 dana ili u aprilu ista tura?Ja bih ti preporucio da u KL ili uopste ne ides, ili da ostanes samo jedan dan. Sasvim je dovoljan samo jedan ceo dan da se obidje. Mislim da je bolje da odes na Penang umesto KL-a. Za Singapur takodje ne treba previse vremena da se obidje, 3 dana je po meni idealno, mada bi to nekome bilo previse.Da li januar ili april, zavisi. Sto se vremena tice u Singapuru je ono isto, u KL verovatno je za nijansu toplije u aprilu. U januaru ce ti verovatno biti skuplje jer ima turista koji dolaze za novu godinu, a u aprilu verovatno bolje posto je to vreme `vodene` nove godine u Tajlandu/Laosu/Kambodzi/Burmi pa verujem da se turisticki talas usmerava ka severu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2014 Hvala ti,jos me interesuje nacionalni park Taman Negara,i to bih usput obisao,e sad,da li ostati tamo npr.noc,pa biti dva dana,ne znam...da li je neko bio?Ne bih isao preko agencija,skupa su,nesto sam cackao po netu,ali bi mi znacilo ako je neko bio,pa iz prve ruke.Hvala jos jednom,mislim da ce pre april da bude zbog finansija... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26, 2014 Narode, ajde ko je expert za Maleziju, i to za oba dela (i onaj ostrvski), neka napiše neke top stvari za obići. Koliko mogu da vidim po netu, istorije neke antičke nema ni za lek, samo priroda, priroda i more, to je sve. Dajte neke informacije, šta ste se stisli. I da, može li se brunejska viza dobiti na granici ili gde već tamo negde na ostrvu? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26, 2014 Narode, ajde ko je expert za Maleziju, i to za oba dela (i onaj ostrvski), neka napiše neke top stvari za obići. Koliko mogu da vidim po netu, istorije neke antičke nema ni za lek, samo priroda, priroda i more, to je sve. Dajte neke informacije, šta ste se stisli. I da, može li se brunejska viza dobiti na granici ili gde već tamo negde na ostrvu? HvalaU KL su mi najbolje bile Batu caves! Eto ti malo hindu istorije i religije Znajuci da si ljubitelj istorije (i da Rimljani nisu stigli do Malezije ), ovde će te pre svega dočekati kolonijalna istorija. Od gradova poseti Melaku i Georgetown. Od ostrva, kazu da je najbolji Langkawi (ako želiš da odvedeš devojku par dana da uživa na belom pesku). Za Bruneje, čuo sam da u gradu Kučingu (Kuching) daju brunejske vize. Kučing je ujedno i najveći grad na Borneu. Onda možeš u Taman Negaru, najstariju prašumu na svetu ... a na jugu Malezije imaš ni manje ni više, nego pravu poslasticu - HELLO KITTY TOWN!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 (edited) Mislim da je Nightwatcher dao dobre savete kojima nemam sta mnogo da dodam osim da napomenem da se Sarawak i Sabah (sto si nazvao ostrvskim delom) tretiraju kao poseban region unutar Malezije. Tako da za ulazak tamo vazi posebna pasoska kontrola, a ne bi me iznenadilo da treba posebna viza za tamo. Nisam sad siguran kako tacno stvari stoje, pitaj ambasadu, tako je uvek najbolje biti u toku.Da, posto u KL i nema nesto posebno interesantnih stvari za videti, Batu caves su verovatno najbolja stvar. Ima direktan voz do njih, nisu daleko - jedno 30-ak minuta od centra i vozna karta je jako jeftina.U podnozju brda ima dosta indijskih tezgi sa hranom i restorana u kioscima. Jedino su majmuni malo nezgodni, najbolje je ne priblizavati im se previse. A lep je i pogled sa vrha brda na grad. Uz brdo se penje jedno 15-ak minuta laganog hoda. Obavezno ponesite dosta vode i kapu na glavi. Za hindu hramove treba zapamtiti da se obavezno izuva pre ulaska sto moze biti malo nezgodno jer se mermer na stepenicama preko dana `zapali` pa je nezgodno hodati po toj vrelini. Indijci se izuvaju pred prvi stepenik, strancima tolerisu izuvanje pred poslednji stepenik uglavnom.Hoce nekad i da naplate ostavljanje cipela, pa ne bi bilo lose imati plasticnu kesu i staviti iste u kesu pa u ranac.Osim Batu caves u KL imas klasicne stvari - Bukit Bintang sto je kao centar - Knez Mihajlova, neizostavne Petronas sa soping centrom ispod, KL tower, Petaling Street sto je China town, Merdeka square sa ogromnom zastavom i zgradama vlade, a ima i jedna stara dzamija u blizini. To su ti klasicne stvari za videti za jedan dan. Edited November 27, 2014 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 Hvala momčine!Trebalo bi svečano da krenem danas sa iščitavanjem LP-a, ali rekoh eto, čisto reda radi da priupitam, uvek može nešto pametno da se čuje od ljudi a što nema u bedekerima. Noskich, sad sam malo zabrinut, kako to posebne vize za ostrvski deo??? Moraću da se raspitam podrobnije oko toga.Zapravo, taj Borneo devojci sreću kvari definitivno. Koliko vidim, oni u Šangaju nemaju ništa, jedino u Pekingu. A imam neki čudan osećaj da moraš lično da ideš u Peking... što mi nije ni na kraj pameti. Ako viza može da se dobije samo u Kučingu, a ne na severu ostrvskog dela, a imajući u vidu da letovi mogu da se nađu odavde SAMO za Kota Kinabalu, onda ostrvo - piši propalo. Izgleda ćemo morati 15 dana da bijemo u onom ne-ostrvskom dosadnom delu. Upravo kao što sam i očekivao, potvrdili ste, tamo nema istorije i nekih grandioznih spomenika ni za lek. Moraćemo više da furamo onda hiking više... nema nam druge (pošto nam je plaže dovoljno za dan, eventualno dva).Sve mi se više čini da nećemo na taj ostrvski deo. Mora prvo da iskontaktiram Brunejeve Sultane da vidim kako stvari stoje sa njima... Ah te konzerva-državice, toliko cimanja da bi obišao pet džamija sagrađenih prekjuče. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 (edited) Pa evo ovde nakon prve pretrage pise nesto o tome:http://www.mymalaysiaparadise.com/getting-there-and-around-borneo.htmlVisitor passes issued for entry into Peninsular Malaysia are not automatically valid for entry into the states of Sarawak and Sabah. The reason for this anomaly is that Sarawak and Sabah maintain control over immigration, and even Malaysian visitors from the ‘mainland’ are required to obtain a travel permit to come here. Travel permit documentation is handed out on flights arriving into Peninsula Malaysia, and Sarawak and Sabah. Visitors have to go through immigration and have this paperwork stamped at each entry and exit point.Dobro se secam da na pecatu koji su lupili, a koji predstavlja malezansku vizu, pise da viza ne vazi za Sarawak i Sabah. Ako si dobio vizu pogledaj detaljno pecat.E sad ne znam kako to funkcionise, da li se ta dozvola moze dobiti odmah pred let ili je komplikovanije. Pitaj ambasadu da bi bio siguran. Edited November 27, 2014 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 (edited) Note that Sarawak has separate immigration laws and you will get a new visa on arrival there. For those who require a visa to visit Malaysia, you'll need a separate one for Sarawak, so be sure to state this when applying at the Malaysian embassy/consulate.O Bože kakvih li gluposti!!! Ccccc... Hvala Noskich, eto, da nisi rekao ovo moguće da bi se automatski sjebali... čak i da smo uspeli da dobijemo 2 entry maležansku i Brunej vizu. (mada iskreno mislim da je i to bilo nemoguće)Mislim da sam posle ovoga na 98% da donesem odluku da tamo uopšte ne idemo. Mnogo je to cimanja, ta Malezija stvarno voli da bude svima kost u grlu. Putovanje nije putovanje ako treba da vadiš 15 viza i 63 dozvole zarad ''uživanja'' nekih 15 dana. Edited November 27, 2014 by Tales Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 Digresija o srpskim pasošima izdvojena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 U Sabah ulazis sve normalno sa redovnom malezijskom vizom (provereno letos), a za Sarawak stvarno treba neka posebna dozvola da bi posetio tj. moras naglasiti u ambasadi da bi isao i tamo. U svakom slucaju ja taj malezijski deo Bornea ne bih nikako propustio ako se vec obilazi Malezija. Obisao sam do Sabaha od Kota Kinabale do Sandakana, posebno je super Mt Kinabalu (4000 + m nm) nacionalni park. E sad, sem nesto malo kolonijalne istorije, pre svega u vecim luckim gradovima, na Borneo se ide zbog prelepe prirode ... dzungla, more, planine, plemenske zajednice. Za par dana tamo video sam samo najbitnije stvari, ali puno bi lepse bilo da je bilo vise vremena pa da se sve lagano prodje. Za Sarawak kazu da je jos lepsi, nisam stigao da obidjem...Ali definitivno glavna asocijacija za Borneo je nedirnuta dzungla (za sada, jer ih drma brza industrijalizacija ) Brunei deluju ok, jedan dan sasvim dosta, ali bilo mi nesto komplikovano iz Kota Kinabale da idem...gubi se puno vremena brodom, busom jos vise (nekih 6 pasoskih kontrola jer je ta teritorija nekako glupavo izdeljena, tipa izadjes iz sabah, udjes u bruneje, pa punovo u sabah i onda ponovo u taj drugi deo bruneja gde je glavni grad ) a za avion je trebalo iskesirati Eto, toliko , dobro iscitaj LP i vidi sta ti odgovara Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 Eventualno bi u Sabah uleteli pošto eto ne treba specijalna dozvola a i odatle mogu za par desetina evra da se nađu letovi do KL. Do Kota Kinabalua i postoje letovi iz Hangzhou-a i Shanghai-ja koji su nam najbliži. Peo bih se ja na Kinabalu, izazovno deluje, planinar sam... ali kad sam čitao da moraš da plaćaš 15 dozvola, ulaznica, čuda, Bogove, vodiče, i da ti na kraju za uspon koji TI vršiš svojim nogama i rukama treba da baciš preko 100 jevreja ni za šta, onda rekoh marš bre u plm. Sramota.Ajde preporuči šta ima sem toga u Sabahu da se obiđe.Brunej će verovatno da se preskoči sem ako se ''nekako'' poštom ne dobije viza (a verovatno neće). Ima li u Kota Kinabalu mogućnost da se kupi viza odmah i da se ne čeka na nju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 Pa da jeste skupo, pre svega jer uglavnom uspon ide u 2 dana pa te navuku da nocis na onoj medjustanici (jedino mesto). Ali skroz je super i ovako, ima puno obelezenih staza a i super je promena posle tolike vlage, malo prodises Air asia ima cesto bas jeftine letove izmedju gradova u Sabahu (10-15 e), inace je sve bas daleko. E sad zavisi koliko ostajes ... Kota Kinabala je ok, nista posebno, klasicna njihova luka, lepe dzamije... odatle mozes Tunku abdul rahman national park, prelepa nenaseljena ostrva za dan na plazi 10 min od luke ...onda natravno Mt Kinabalu... tu je neko mestasce Kundasang, kao da si na Himalajima...Ako te zanima onaj njihov cvet raflezija ima bas neki park za to, a mozes ga videti u Poring (hot springs), blizu Kinabalu nacionalnog parka ali meni nije nista posebno...Sandakan je ok, mali je, pola dana dosta. ljudi ga posecuju kad idu u Sepilok, najveci rezervat za orangutane.Taj deo oko Sandakana ima puno nekih prirodnih rezervata, to nisam imao vremena da obi]em...Takodje nisam imao vremena za juzni deo Sabaha (Tawau, Lahad Datu) , kazu da je more, plaze vrhunsko... tu su ona naselja na vodi a blizu je i ostrvo Sipadan koje je po prici ronioca u top 3 mesta za ronjenje na svetu...Eto, sigurno ima jos masu stvari da se vidi, koje nisu toliko poznata turistima, ali sve naravno zavisi koliko dana imas na raspolaganju za kvalitetno proputovanje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2014 Hvala na iscrpnim odgovorima! Mi smo ti fanovi istorije (ok, kao što reče Nenad, ni Rimljani, ni Grci nisu dobacili dovde, tako da ćemo biti uskraćeni za dobre istorijske građevine u ML ), onda zatim hiking-a, gluvarenja po gradskim muzejima i cool mestašcima za videti, krkanja neke lokalne hrane; plaže i ta izležavanja su na zadnjem mestu. Vidim da ima dosta planina po celoj Maleziji, što ostrvskoj, što poluostrvskoj, ima neki Cameron highlands iznad KL-a, nekakve plantaže čaja... Ona prašuma najstarija isto deluje cool. Krećem što pre sa iščitavanjem, pa će da se nađe valjda nešto za naš merak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites