Posted August 12, 2014 Vidim,ima tema o hrani,ali nisam nasao o picima.Pa,evo Nikad ne izbegavam da probam neke lokalne vrste pica (gotovo uvek alkoholnog),al su me sad u Sloveniji neki Nemci/Skandinavci/sta li su vec bili nasamarili.Dali mi neku providnu tecnost u platicnoj flasi ("It's a vodka,man"),da probam.Reko naravno.I uzmem ja gutljaj toga,kad ono...pocnu usta da mi GORE.Reko,idite bre u k...,kakav ste mi to otrov dali,daj mi odmah vode,hocu da umrem.Voda donosi samo prolazno olaksanje,ono cudo vec posle par sekundi pece li pece.Ovima smesno (naravno),a posle mi kazu da je to chili-vodka.Prvi put da sam se sreo sa tim picem (verovatno i poslednji put da sam ga probao),nikad ranije ni da cujem za to.Kao da sam uzeo tecni čili Jel su na vas neka pica ostavila poseban utisak? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 Nisam nesto pio posebno i cudno na putovanjima. Naravno, tu je pivo u Ceskoj i Nemackoj i Ceska Beherovka, rakija travarica. Doduse, po meni je bilo ekstremno piti rasol u sred jula u Istanbulu. Dobijes casu sa rasolom crvene boje i unutra kiseli kupus, krastavac i biber. To je bilo cudno za mene, al sam progutao rasol. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2014 Ko ne voli da isprobava? Pokusavam da se sada setim....dok sam bila u Slovackoj, redovno smo u parkicu pili Kozel pivo. Jedno od najjeftinijih, i najprijatnijih...Bila sam poslovno tamo, u skupljem hotelu, pa sam se sklanjala kada naidju radnici hotela, da me ne vide Lepe uspomene...Jednom sam u Sloveniji na degustaciji vina probala najbolje vino u zivotu - bio je to beli muskat, savrsenih aroma...Trebalo mi je godinu dana da skontam da mogu da ga potrazim ponovo, da ga kupim u vecim kolicinama. Al' vise ne mogah da se setim ni mesta gde je taj restoran bio, a kamoli kako se zvao Resih da ne kopam dalje, pa da pustim slucaju da me ponovo nanese do tamo...)U Egiptu sam probala neki cudan koktel, koji su oni samouvereno zvali Pinakolada Izrađen u kucnoj varijanti, smrduckao je, a usluzni domacin nam rece da se pavi od posebne vrste mleka (cijeg li? )Na kruzeru je bilo neko alkohololno "piće" koje je namenjeno damama koje inače ne piju...reč je o kolačićima - kockicama želea u kojma je neka varijanta sladunjavog alkohola, i koje možete uredno naruciti uz kafu, i svakom reci da jedete ratluk uz kafu Nije me posebno odusevilo, jako je brzo hvatalo, i bilo je namenjeno vise opijanju nego isprobavanju.Na Malti sad kupih nekoliko likera od neobicnih trava koji su navodno njihovi specijaliteti. Probala sam onaj od kaktusa - od samog pocetka mi je bio cudan - crvenkaste boje (a lepo vidimo da su svi kaktusi zeleni ), sa 21% alkohola...beskrajno sladak, ali malkice skuplja usta. Kada se sipa u kafu dobije se bezveze buckuris. Nisam bas odusevljena, ali istina...ne znam ni kakvog je ukusa kaktus, pa ne mogu da cenim autenticnost Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 3, 2014 Imam običaj da u svakom gardu, zemlji, regiji probam lokalno piće tog naroda i to iz dva razloga prvo, obično je to najjeftinije piće, a drugo na taj način upoznam interesantne neobične likove u lokalnoj, kvartoskoj birtiji. Ali ovog puta je bilo drugačije, brat kod koga sam svratio na proputovanju kroz Belgiju, poveo je me u jednu lokalnu kafanu u Strombeek-u i želeo je da probam pivo koje prave njihovi monasi jer sam ja njega kada je bio ovde poslužio rakijom fruškogorskih monaha. Bilo je to Westmalle Tripel Beer za mene nešto potpuno novo i iznenađujuće. Punog ukusa, gusto i mnogo jače od drugih piva koje sam pio do tada. Na žalost, sledećeg jutra sam nastavio put i više nigde nisam naleteo na to pivo i taj jedinstven ukus. Koliko sam zapamtio recept je iz 17-18 veka i ljubomorno se čuva kvasac i način pripreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2015 Ja volim da probam sve lokalne specijalitete, pa tako i pica Ouzo u Grckoj ( ako se tako pise), alkoholno providno, a kad se led topi posataje boje mleka i ima ukus slican negro bombonama.Metaksa isto u grckoj ( kao neka ranija)Thai caj od kokosa, mmmm to je bilo ukusnoItalijansko vino ( neko penusavo, zaboravih ime, ali je bilo tako slatko i lagano, divno) i tid Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2015 (edited) Na Tajlandu obavezno Singha pivo,u Kini zeleni caj a i nije ga tesko naci jel je uglavnom u restoranima pun bokal gratis vec na stolu.Nemacka belo pivo bilo koje iz neke lokalne pivare ... Edited December 12, 2015 by Goranxxl Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2016 Пробала сам свакојака пића и већина ми се свидела, али никад нећу заборавити осећај након дегустације кобиљег млека ("кумыс"). Кисело, спечено, радиоактивно. Једна од најгорих течних ствари које сам окусила. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2016 (edited) Mote con huesillos, otkrovenje u Cileu. Neocekivano osvezavajuci napitak i neocekivana kombinacija tako jednostavnih sastojaka. Prodaje se na ulici, vrlo je popularan, cak se smatra nacionalnim picem. https://en.wikipedia.org/wiki/Mote_con_huesillo Edited January 14, 2016 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 11, 2016 Ja sam probala u Nemackoj Uzo(Grcka), opisala bih kao i clan Robbie - shot koji podseca na negro bombonu. Onda Kola Bier, to je kod njih normalno, no meni se ne svidja uopste. Shpice, tako nesto, to je kombinacija fante i kole, to je kul. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites