Posted January 21, 2015 (edited) Pozdrav svima!Evo jedne teme, koja se ne spominje na forumu,pa pošto sam imala priliku da obiđem neka od ostrva, evo nekih smernica ako neko razmišlja da ih poseti.Da, prvi put pišem na forumu uopšte, tako da ne zamerite ako nešto nije kako bi trebalo biti Kako otići: Ja sam putovala SATA airlines kompanijom (https://www.sata.pt/en/content/home-page) iz Lisabona jer sam prošle godine živela tamo i na akciji sam platila kartu oko 100eu povratnu, Lisabon-Terceira,kupovinom 4 meseca unapred. Što je baš povoljno bilo.Kompanije koje povezuju Azorska ostrva sa Evropom su Portugalski "TAP" i Azorska "SATA".Cene letova uopšte nisu povoljne, jer su Azorska ostrva dosta udaljena i to je jedan od razloga slabije posećenosti.Ali,odlična vest je da od aprila 2015. Ryanair uvodi letove iz Lisabona, Porta i Londona do ostrva Sao Miguela, grada Ponta Delgade po vrlo povoljnim cenama.Sve što ostaje je pronaći jeftinu liniju do Lisabona, Porta i Londona, pa onda pravac Azori.Cirkulisanje izmedju ostrva: Ima ih 9, dva najveća i najznačajnija su Sao Miguel i Terceira. Da bi se dobro upoznala ostrva, predlažem bar dva obići, upravo Sao Miguela i Terseiru. Ali, kad se već prelazi toliki put, ako neko ima više vremena, što više ostrva to bolje. Ostrva su povezana SATA kompanijom i letovi su skupi, oko 70 eu pravac. Ali, ono što sam tamo saznala je da može da se kupi kartica za trajekt koja košta 50eu i sa njom svaka vožnja od ostrva do ostrva je 7 eu, što je povoljno ukoliko neko želi da obiđe što više.Ostrva su mala i ukoliko pošteno želite da obiđete npr. Terseiru ili Sao Miguel ( dva najveća) 3 dana je sasvim dovoljno.Kod planiranja posete, mora se uzeti u obzir da trajekti ne saobraćaju svaki dan, tokom leta češće, a preko godine nisam sigurna koliko često.Cirkulisanje na ostrvu: Bitna mesta na ostrvu su dobro povezana lokalnim autobusom, ali isto imaju specifičnu satnicu. Vrlo su povoljni, mala su ostrva, nema tu puno vožnje Ali, svakako da predlažem rent a car, jer si svoj kralj i ta sloboda koju nosi auto sa sobom, a to je zavlačenje tamo gde bus ne ide, privatna imanja, sela, turistička mesta, hacijende. Ima prelepih klifova na svakom koraku, skrivenih plaža, pa kao i na svakom putovanju, kola su uvek prednost. Oko 15 eu je bilo iznajmljivanje danas za sutra što je ok.Navikla sam na cenu od 8 eu dnevno u kontinentalnom Portugalu, pa mi ovih 15 eu bilo malo skuplje, ali može da prođe I stopiranje je ok, tamo kuda bus prolazi, na tim prometnim putevima, više sam stopirala nego hvatala bus, čisto radi ćaskanja i upoznavanja lokalaca. Kada otići: Zbog klime, i dešavanja na ostrvu, svakako tokom leta. Tokom leta, otvara se zvanična sezona trajekta i polasci su češći. Treba uživati i na plažama, a najbolje je leti, jeste Atlanski okean, ali imaju lepa uređena kupališta i lepe plaže gde talasi nisu veliki. Magla, oblaka, kiše će biti svakako, ipak su to ostrva u sred okeana, ali, na jednom kraju ostrva pada kiša, ali na drugom kraju, ljudi se sunčaju i kupaju. Za to su dobro kamere koje su postavljene po celom ostrvu koje su super za pregled kuda ići danas.Tokom godine, često se otkazuju letovi zbog velike magle ili oblačnosti.Smeštaj: Ja sam bila u junu i tad pred odlazak kad sam malo kopala o ostrvima, naišla sam na cene smeštaja u hostelu oko 10eu, ali i super razvijenu mrežu airbnb-a sa stvarno lepim kućama u sred prirode, ekološkim kućama, sobe, za oko 15$ može se pronaći baš lepa soba za dvoje ili manji stan. ( to sam proveravala za Terceiru i Sao Miguel ).Couchsurfing - super razvijen, svi su redovno odgovarali, izlazili u susret sa predlozima i cura koja nas je primila na Sao Miguelu, bila je jedna od najljubaznih domaćina ikada. Iako je ugošćavala i pre nas, imala je neverovatnu dozu entuzijazma da nam pokaže celo ostrvo i objsni sve i da do znanja da je najbolje od svih. Tek kad sam otišla na drugo ostrvo, skontala sam da postoji doza rivaliteta među ostrvima koje je lepše Hrana: Ostrva su poznata po uzgoju stoke, na svakom koraku, pašnjaku muče neko tele, krava, vo. Imaju dosta specijaliteta od teletine, na mnogo načina, najpoznatiji i autentičan je taj gde kuvaju teletinu u rupi u zemlji, zvanoj furna, odakle izlazi vrela para Dosta povrća u ishrani koriste i naravno, morski plodovi, ribe, preukusno. Od mlečnih proizvoda, svašta prave, dezerte, museve, sir za mazanje, dobro poznati maslac sa Azora, ali ništa kao Azorski kačkavalj Cene su povoljne, kao u kontinentalnom delu Portugala. U nekim lokalnim manjim restoranima, dobro porcije za 5 eu, supa od morskih plodova, zelena supa "caldo verde" i espirito santo supa, porcije oko 1,5 eu. Duž ostrva ima onih kombi-kiosk sa svežim goveđim mesom za haburgere, za 3 eu lepo se najedete, a meso je uvek sveže.Zašto posetiti: Azori su nastajali na vrućoj tački, pa zbog toga pejzaži, jezera, krateri od vulkana, klifovi, plaže crnog peska, čine ostrva prelepim. Zaista su posebna, ta zelena boja koju ni u Irskoj ni na Madeiri nisam srela, vrsta vegetacije, krave koje izleću na put, konji koji zaboravljeni pasu na samom obodu klifova, nadvikivanje žitelja ostrva, zdrava i ukusna hrana, kitovi, ajkule, Torade po selima, ljubazni i znatiželjni domaćini, tradicionalni običaji, Sveti obredi stari po 100 godina, muzika, zalazak sunca, šum okeana..Udaljenost od kontinenata sačuvala je autentičnost ostrva, što je dobar motiv za posetu. Ljudi su generalno ljubazni, malo smešnog akcenta, uvek se međusobno prepiru, podsećaju na naše ljude iz brdskih sela pričaju kao da se dovikuju.Svako ostrvo ima svoju karakteristiku, a najatraktivnija su Sao Migule sa dobro poznatim jezerima "Sete cidades", tj. 7 starih vulkana, ispunjena vodom, lepi vodopadi, ali i poznate furne, gde su napravljene značajne banje. Ostrvo Terceira je poznata po pećinama, kao i vulkanu, jednom od retkih održivo uredjenih za obilazak. https://www.youtube.com/watch?v=tXqCK-nbKyE. Ostrvo Piko, po najvišem vrhu Portugala, ostrvo Flores po prelepim vodopadima i druga ostrva po neverovatnim pejzažima.Za ljubitelje prirode, održivog turizma, geologe, Azorksa ostrva su raj na zemlji.Ovo je nešto uopšteno, na brzaka.Šta god, tu samPozdravii Edited January 21, 2015 by Nensaja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2015 Hvala na trudu za ovaj lepi mini-putopis.Šteta je da, kad si se već tako potrudila, ima grešku u kucanju u naslovu ("Azorksa ostrva"; vidi pod "Mafrijev zakon"). Ispravio sam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2015 Hvala na ispravci, moralo je nešto. E, sad vidim, ima u tekstu. Neka "Azorksa" sila me naterala da tako napišem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2015 (edited) Super tekst. Mozda jednog dana posetim i dopisem utiske. Voleo bih. Edited January 21, 2015 by severac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 Hvala na tekstu, planiram obilazak Azora u julu ove godine, pa je svaka informacija bitna Nego, koji rent-a-car si iznajmljivala? Sve sto sam nasla do sada je 25 evra po danu pa navise :/Pozdrav ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 Cao Mina!Mi smo iznajmili kola na jedan dan, jer smo se pre toga snalazili dobro i uzeli smo na Terseiri da prodjemo jos jednom celo ostrvo, da bi otisli do vulkana.Ne secam se kompanije, to je neka lokialna firma, u centru najveceg grada, Angra de Herosimo i tu na licu mesta uzeli.Predlazem ti da dobro isplaniras put i da uzmes kola isto na jedan dan, da obidjes ostrvo i nesto najzavucenije, koje god ostrvo bilo, jer su mala i imas vremena za jedan dan da prodjes sve lepo, a ono sto ti se najvise dopadne da se vratis busom/stopom sutradan i da kuliras.Na Sao Miguelu zivi cura Madalena, nasla sam je na couchu, ona je nama dala njen auto, da ne bismo trosili pare. I fantastican je host.Nadam se da sam ti bar malo pomogla.Pozdrav!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2015 Hvala ti Nevena!!Nadam se da će mi uskoro zatrebati sve ove informacije Mislila sam da izdvoijm dve-tri sedmice za Azore, misliš li da je previše? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2015 Hej hej Natasa!Uskoro ti dolazim tamo Mislim da je je mnogo 3 nedelje, obzirom da su ostrva mala i za kratak period mozes bas lepo da ih obidjes i uzivas i u prirodi i na plazi.Za Sao Miguel i Terceiru najvise treba paznje, jer su najveca, ali ostala, manje posecena, svakako su lepa.Obrati paznju samo na red voznje trajekta od ostrva do ostrva posto ne idu svaki dan i po njima isplaniraj put od ostrva do ostrva,Ja sad da opet idem, uzela bih po 4 dana maximalno za Terceiru i Sao Miguel, a za ostala po dva dana.Ako na trajektu ne spazite ni jednog kita, mi smo na Terceiri isli brodom za 20 eu, a redovna cena je 50, al cenkate sei ubedite ih za nizu cenu. Vredi, jer smo ih videli preko 10ak. )))Nadam se da je bilo sta od pomoci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2015 Hvala Nensi!! Smaraću te ja još kad dođe vreme.I javi se kad dođeš! Hej hej Natasa!Uskoro ti dolazim tamo Mislim da je je mnogo 3 nedelje, obzirom da su ostrva mala i za kratak period mozes bas lepo da ih obidjes i uzivas i u prirodi i na plazi.Za Sao Miguel i Terceiru najvise treba paznje, jer su najveca, ali ostala, manje posecena, svakako su lepa.Obrati paznju samo na red voznje trajekta od ostrva do ostrva posto ne idu svaki dan i po njima isplaniraj put od ostrva do ostrva,Ja sad da opet idem, uzela bih po 4 dana maximalno za Terceiru i Sao Miguel, a za ostala po dva dana.Ako na trajektu ne spazite ni jednog kita, mi smo na Terceiri isli brodom za 20 eu, a redovna cena je 50, al cenkate sei ubedite ih za nizu cenu. Vredi, jer smo ih videli preko 10ak. )))Nadam se da je bilo sta od pomoci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2017 Da li su trajekti realna opcija za kretanje meju ostrvima, ako se ima u vidu udaljenost izmedju grupa ostrva? Koje su cene trajekta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2018 evo ovde sajta sa trajektima https://www.atlanticoline.pt/p/p/ preporučujem samo između ostrva iz iste grupa. jednom sam samo išla trajektom između dva ostrva iz različitih grupa i meni lično je to bio pakao nisu mnogo jeftiniji od aviona, a da letiš je ipak mnogo brže i u mom slučaju izbegnu se onih par sati povraćanja na brodu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2018 Hvala na pomoći. Mislio sam da tamo provedem dve nedelje i obiđem bar 5,6 ostrva, ali nista od toga ove godine. Ali, Azori su prioritet sledece godine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2018 nema na čemu ako ti bude trebao neki savet, piši, obišla sam za sad Terseiru, Piko, Sao Migel i Fajal, tu mogu da pomognem. nadam se da ću ove godine uspeti da odem ponovo, nema lepšeg mesta na planeti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2019 Zna li neko kakve su cene smeštaja и rent a cara? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2019 Kad radimo crossing kruzerom iz Evrope u Ameriku, uglavnom se posete Azorska ostrva. Beh nekoliko puta. Zanimljiva su. Imam neke snimke, mozda ih postavim. Napisano je u detalje pa ne znam sta da dodam. Bez gledanja u arhivu, setih se nekog bazena sa vrelom vodom, razne vidikovce, i Ponte Delgade, luka u kojoj bude brod dok ne nastavi svoj morski put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2019 (edited) Pre dve godine, kad sam bila poslednji put auto nije mogao da se nađe za ispod 30 dnevno, a pristojan smeštaj za ispod 50 na Sao Migelu. Ne znam kakva je situacija danas. Auto na kraju nismo uzeli iz agencije, nego nam je vlasnica hostela na crno iznajmila neki ko zna čiji krš auto. To je bilo malo jeftinije. Malo jeftinije na Terseiri. Na Fajalu i Piku sam bila kod prijatelja tako da nisam plaćala ni smeštaj ni auto pa ne znam. Edited February 25, 2019 by golosina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2019 Pozdrav omladino, kombinujem kraj maja/pocetak juna nekih 10 dana van rodne grude. Vidim da 28.05/01.06 Ryan leti za 40tak evra OPO-Lajes Terceira-OPO. Do Porta jos uvek moze za sitne pare okolo naokolo sa Wizzom ili Ryanom. Da li je ovo najbolja opcija za Azore ili putujete nekim drugim precicama? I dodatno ...da li pocetkom juna moze da se bucne u prirodnim bazenima u Biscoitos a da cuka ne stane... I da li je ova 3 dana dovoljno za Terceiru. Blagodarim p.s. ceo put Bgd-Memmingen-Porto-Lajes-Porto-Pariz Buve-Bgd, hoteli 9 dana, rent a car 7 dana (3+4) cca 750e za dve osobe... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2019 (edited) Leti je oko 20-21ºC prosečna temperatura vode tu. Nisam bila početkom juna, a i kad sam bila na Azorima uvek sam jurila one termalne opcije 😎 Tri dana je OK za Terceiru, to je vrlo malo ostrvo. Ako se dobro sećam, za svega 20 min se stigne autom iz Biscoitos (kranji sever) do Angre (krajnji jug), a istok zapad za 40ak min. Znači, ako pada kiša na jugu, vi pravac na sever tamo je sigurno sunčano Preporučujem od srca hajk Misterios Negros, fenomenalna staza. Imate ovde sve informacije: http://trails.visitazores.com/en/trails-azores/terceira/misterios-negros Ovih dana su mnogi letovi sa i za Azores otkazani zbog vremenskih prilika. To može da bude zeznuto i prilično često se dešava, kako sa avionima tako i sa brodovima između ostrva, nadam se da vam se neće desiti. Plus, Angra je prelep gradić. Edited May 16, 2019 by Duya Obrisan poludeli citat Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2019 Bas iz tih razloga smo se prebacili sa Azora na Jordan. Videli da Ryan malo malo otkazuje letove iz Porta i Lisabona pa da se ne kockamo. Ali oktobar moguce da kupimo pinkle... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2019 Same here. Putujem polovinom jula. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2019 Ima li neko informacije ili je koristio https://travelazores.info/azores-air-pass-the-fare-allows-you-to-visit-all-the-azores-islands/ ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites