Followers 0

Elektronska muzika u Iranu i dijaspori – predavanje Sedrika Fermonta

1 post in this topic

Četvrtak, 11.juna u 19h

 

Elektronska muzika u Iranu i dijaspori – predavanje Sedrika Fermonta u okviru CZKD Logografije Zvuka u kojem predstavlja istorijat elektronske muzike u Iranu i njegove dijaspore od 1960-ih naovamo.

Od prvih kompozicija Alireze Mašejekija i Darijuša Dolat-Šahija tokom kasnih 1960-ih do savremene generacije iranskih kompoziora, elektronska muzika je danas deo iranske muzičke kulture, a Teheran je jedan od par gradova na Bliskom istoku gde postoje katedre za elektronsku i elektro-akustičku muziku na državnom univerzitetu. Brojni kompozitori, aktivni na polju raznih stilova od elektronike do noise-a su danas prisutni na ovoj maloj, ali snažnoj mreži i komponuju kod kuće ili u „uradi sam“ studijima, često prkoseći nejasnim režimskim zakonima namenjenim ograničavanju modernih uticaja u kulturnoj sferi.

Predavanje će se odvijati na engleskom jeziku.

 

kvadratna1-320x320.jpg

Sеdrik Fеrmоnt је bеlgiјski еkspеrimеntаlni prоducеnt, muzičаr, umеtnik i istrаživаč kојi živi i rаdi u Bеrlinu. Studirао je еlеktrоаkustičku kоmpоziciјu nа Conservatoire Royal de Mons, 1989. je оsnоvао prојеkаt еlеktrо/industrial usmеrеnjа Črno Klank, pа nеdugо pоtоm i kаsеtni lејbl Sépulkrales Katakombes 1991 nа kоme pоkušаvа dа mаpirа nајintеrsаntniје аktеrе sа еvrоpskе аli i svеtskе kаsеtnе scеnе. Тоkоm 1990-ih biо је аktivаn nа еvrоpskој power noise scеni оkuplјеnој оkо Ant-Zen i Hymen records lејblоvа а pоčеtkоm 2000-ih zаlаzi u breakcore vode. 2002. оsnivа lejbl Syrphe i pоlоvinоm 2000-ih zаpоčinjе оbimnо istrаživаnjе istоriје аziјskоg i аfričkоg еkspеrimеntаlizmа.

Muzički program CZKD uređuje Nenad Vujić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0